Læsetid: 2 min.

Regeringen åbner for revision af 225-timersreglen

Regeringen har imødekommet et ønske fra Dansk Folkeparti om at gennemgå uhensigtsmæssige konsekvenser af 225-timersreglen. Partiet er blandt andet utilfreds med, at ledige med stærkt begrænset arbejdsevne er omfattet af reglen
Indland
7. april 2017

Dansk Folkeparti mener, der er behov for at undersøge, om 225-timersreglen virker efter hensigten. Partiet har derfor henvendt sig til regeringen og foreslår, at forligspartierne sammen evaluerer reglen. Regeringen hilser forslaget velkommen:

»Dansk Folkeparti har bedt om, at vi ser på, hvordan 225-timersreglen virker i praksis. Og det tager jeg gerne en drøftelse med forligspartierne om i løbet af foråret,« skriver beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V), i en mail til Information.

225-timersreglen blev vedtaget i 2015 af den daværende Venstre-regering med støtte fra Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Reglen betyder, at kontanthjælpsmodtagere får beskåret deres ydelse, hvis de ikke arbejder mindst fem timer om ugen. 

For få uger siden blev det efter en principafgørelse i Ankestyrelsen slået fast, at kontanthjælpsmodtagere med en vurderet arbejdsevne på ned til fem timer om ugen også skal leve op til 225-timersreglen. Det har været afgørende for, at Dansk Folkeparti ønsker reglen drøftet i forligskredsen. Det har nemlig aldrig været meningen at ramme ledige med så begrænset arbejdsevne, siger Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted. 

Udover at ledige med lav arbejdsevne skal fritages fra reglen, ønsker ordføreren ikke på forhånd at udpege andre aspekter af 225-timersreglen, som han mener bør ændres.

»Nu skal vi have tid til at foretage en vurdering af de utilsigtede konsekvenser, reglen har haft. Så må vi se, hvad vi kan blive enige om. Jeg kan jo ikke på forhånd sige, at ministeren vil gå med til det hele, men nu får vi hvert fald set på det,« siger han.

Bent Bøgsted vurderer dog, at der generelt er for mange ledige i kontanthjælpssystemet, der slet ikke kan arbejde og derfor burde være i fleksjobordningen eller tildeles førtidspension.

»Det er mit indtryk, at ledige ikke i tilstrækkelig grad har fået den afklaring, de har krav på. Det er også noget, vi skal kigge på. Hvis ikke der bliver gjort en indsats, vil vi fortsat se mange kontanthjælpsmodtagere, der slet ikke burde være i det system,« vurderer Bent Bøgsted.

S: Drop reglen

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, glæder sig over, at 225-timersreglen nu bliver taget op til revision. Han så dog helst, at reglen blev helt droppet.

»Det er ikke kun ledige med en arbejdsevne på fem timer om ugen, der bliver ramt alt for hårdt af 225-timersreglen. Mange handicappede og svage kontanthjælpsmodtagere, der som sådan er klar til arbejdsmarkedet, har fået skåret deres ydelser på en urimelig baggrund. Vi mener, man helt burde sløjfe reglen,« siger han. 

De øvrige forligspartier, Konservative og Liberal Alliance, oplyser til Information, at de hilser drøftelserne velkomne, men ikke ønsker at diskutere 225-timersreglen i pressen før revisionen senere på foråret. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Det har nemlig aldrig været meningen at ramme ledige med så begrænset arbejdsevne, siger Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted.

Aha.. men det har altså været meningen at ramme de mennesker, som der ikke er ordinært lønnet arbejde til.
Det er en ren tilståelse: Kontanthjælpsmodtagere skal straffes.
For hvad, kontanthjælpsmodtagere skal straffes, lader vi stå åbent for fortolkning..

Eva Schwanenflügel

Det skal jo nødigt hedde sig at DF har taget fuldstændig fejl. . Så hellere lappe lidt på det hullede kludetæppe :-( Gud fader i skuret, hvor er de hykleriske. Og det er S også. De vil ikke stemme for et beslutningsforslag om at fjerne hele molevitten af de nedrige love som kværner kontanthjælpsmodtagerne ned under al anstændighed.