Nyhed
Læsetid: 2 min.

Skimmelsvamp lukker omsorgscenter for asylansøgere

Udlændingestyrelsen har besluttet af lukke Center Kongelunden efter langvarige problemer med skimmelsvamp. Tidligere har Information beskrevet, hvordan skimmelsvampen fik Røde Kors til at trække sine medarbejdere ud, mens beboerne fortsat måtte blive i den inficerede bygning
Indland
26. april 2017

Udlændingestyrelsen har på et informationsmøde oplyst Røde Kors-ansatte på Center Kongelunden om, at styrelsen har besluttet at lukke centret efter langvarige problemer med skimmelsvamp.

Dermed skal i alt 109 beboere i løbet af maj og juni flytte til Center Thyregod i Midtjylland, mens 61 medarbejdere bliver opsagt.

»I forbindelse med overflytningen vil vi i samarbejde med Udlændingestyrelsen kigge på den enkelte sag og se på, om der er særlige hensyn, der skal tages i forhold til hver enkel beboer,« forklarer asylchef i Røde Kors Anne la Cour Vågen.

»Vi er presset af tid, men det vigtigste for os er, at det bliver en lempelig og ordentlig overflytning, hvor beboerne hele tiden er velinformerede om, hvad der foregår, og hvad de skal over til,« siger hun.

Siden 1984 har Center Kongelunden været et omsorgscenter for særligt sårbare asylansøgere med fysiske eller psykiske problemer, og det er et af de ældste centre med en faglig ekspertise. Røde Kors vil nu arbejde for, at den faglige ekspertise ikke går tabt med lukningen af centret.

Center Thyregod fungerer i dag som et børnecenter, men da antallet af uledsagede børn og unge er faldende, har Udlændingestyrelsen besluttet at lukke børnecentret og omdanne det til et omsorgscenter.

For dyrt at renovere

Siden Center Kongelunden fik konstateret skimmelsvamp tilbage i november 2016 for anden gang på et år, har cirka halvdelen af centrets beboere boet i den skimmelramte bygning, selv om medarbejdere fra Røde Kors fik rykket deres arbejdspladser over i en anden bygning. Det har Information tidligere kunnet fortælle.

Styrelsen for Patientsikkerhed vurderede, at det var helbredsmæssigt forsvarligt at anvende bygningen til beboelse frem til begyndelsen af maj, forudsat at Røde Kors sørgede for øget rengøring og udluftning.

Fem måneder senere har Udlændingestyrelsen nu valgt at løse problemet ved at lukke centret permanent.

»Udlændingestyrelsen har indhentet en ekstern byggefaglig vurdering af, hvad det vil koste at afhjælpe de konstaterede skimmelproblemer. Vurderingen viser, at en renovering af den faste bygningsmasse på omsorgsdelen af Center Kongelunden uden udvidelse af den eksisterende kapacitet skønnes at beløbe sig til 65 mio. kroner. En nedrivning af bygningsmassen og opførelse af nybyggeri på grunden vil være væsentligt dyrere,« skriver kontorchef i Udlændingestyrelsen Thomas Mortensen til Information.

»Udlændingestyrelsen har på denne baggrund besluttet, at det vil være for dyrt at renovere eller nedrive og opføre nybyggeri på grunden. Vi lukker derfor Center Kongelunden,« fortsætter han.

Anne la Cour Vågen ærgrer sig over, at det er nødvendigt at lukke centret.

»Vi er kede af, at Kongelunden lukker, fordi det er et velfungerende center med en stor ekspertise. Den store udfordring for os er at sikre, at den mangeårige kompetence og viden bliver bragt med over til det nye center,« siger hun.

Udlændingestyrelsen, der ejer Center Kongelunden, skal nu beslutte, hvad der skal ske med centret. Der vil komme en afgørelse i løbet af de kommende måneder, oplyser styrelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her