Læsetid: 6 min.

De stemte nej til overenskomsten: ’Uden samhørighed, ingen strejker. Uden strejker, ingen sejre’

Arbejderne forstår ikke, hvor ondt strejker gør på arbejdsgiverne, mener murersvend Sune Kaptain. Han er svært skuffet, efter det onsdag eftermiddag stod klart, at et flertal af LO-medlemmer har accepteret en ny overenskomst for en halv million privatansatte lønmodtagere
»Uden samhørighed, ingen strejker. Uden strejker, ingen sejre, siger Morten Krogh Pedersen, der ligesom alle sine kolleger i skurvognen på Amager stemte nej til forslag til ny overenskomst.

»Uden samhørighed, ingen strejker. Uden strejker, ingen sejre, siger Morten Krogh Pedersen, der ligesom alle sine kolleger i skurvognen på Amager stemte nej til forslag til ny overenskomst.

Jakob Dall

21. april 2017

»Man har fornemmelsen af, at nogle faggrupper tror, at vores arbejdsforhold er kommet af sig selv, og lønstigninger er noget, mester selv foreslår,« siger 52-årige Thomas Neumann og ryster på hovedet. Han var sammen med resten af sit murersjak, der for tiden bygger lejeboliger tæt ved Amager Strand, klar til at indlede en storkonflikt i næste uge. Uanset hvor længe den måtte tage.

»Arbejdstiden og kædeansvar mod social dumping. Det synes jeg er helt centralt. Jeg synes, 37 timer er passende. Det er ikke rimeligt, at vi nu kan blive pålagt at arbejde 42 – en time mere om dagen. Og vi kan ikke selv bestemme, hvornår det skal afspadseres«. Og så er der alt for meget uorganiseret, udenlandsk arbejdskraft i byggebranchen,« siger Thomas Neumann, inden han skynder sig at understrege, at »det er fint og spændende, at der kommer udlændinge herop og arbejder, men de skal arbejde under organiserede forhold«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Flemming Berger
  • Torben Skov
  • Niels Nielsen
Viggo Okholm, Flemming Berger, Torben Skov og Niels Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Jensen

Der er sket en skævvridning i Danmark, særligt over de seneste 10 år. Arbejdsgiverne har misbrugt krisen til at presse løn og arbejdsvilkår, så lønmodtagerne de facto ingen forbedringer har oplevet det seneste årti, selvom nationen er blevet meget rigere. Faktisk er det blevet forholdsmæssigt dyrere at leve. Det er for ringe. Alle os der arbejder, om det er lærere, tømrere, tjenere, læger, murere, sygeplejersker, brolæggere, forskere, vi skaber, bygger, vedligeholder og holder samfundet igang. Vi skaber værdien, hvorfor skal vi have en mindre bid af kagen?

Jan Guldager, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Kim Houmøller, Anne Mette Jørgensen, Per Torbensen, Niels Nielsen, Curt Sørensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Michael Andersen

"I frokoststuen i skur 14 på Amager har hver og en stemt nej til den nye overenskomst. Sune Kaptain afviser blankt, da Information spørger om slet ingen af kollegerne på byggepladsen har stemt ja.

»Jeg snakkede med to malerpiger, der ikke havde fået stemt tidligere i dag. Men de ville have stemt ja,« fortæller han."

Eller også tør de ikke sige sandheden af frygt for at blive udsat for pres og mobning fra kolleger. Det er set før.

John Christensen

Jeg læser avisen stort set hver dag. I den periode hvor mæglingsforslaget har ligget til diskussion og afstemning hos medlemmerne har avisen ikke (mig bekendt) haft så meget som en eneste oplysende artikel om indholdet. Medierne har alle som en (på nær dagbladet Arbejderen) fortiet de forringelser som nu er vedtaget. Det synes jeg er tankevækkende.

Jeg vil hellere æde af skraldespande, end jeg vil accepterer dikteret overarbejde i 5 timer om ugen - altså 42 timers arbejdsuge!

Den udvikling er fuldstændig vanvittig, og vi skal tværtimod have sat arbejdstiden ned - gerne til 30 timer om ugen.

Sidste ord er ikke sagt i denne sag!
Medierne står på arbejdsgivernes side i Danmark, ellers havde sandheden om indholdet været lagt frem FØR afstemningsresultatet blev præsenteret.
Forstår godt den vrede murer i artiklen her over, der ikke lægger fingrene imellem overfor den jakkesætklædte mikronholder, der har afsæt i et tankesæt om, at vilkårene da naturligvis skal forringes af hensyn til "konkurrenceevnen". FØJ. (FØGH!)
Heldigvis - har jeg selv haft arbejde udenfor byggesektoren siden 1. april 2017, jeg vil ikke finde mig i de vilkår, BASTA.
Det bliver op ad bakke at rekruttere unge til håndværks-områderne fremover, og det er da fuldt forståeligt.

Mikael Velschow-Rasmussen, Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Torben Skov, Søren Roepstorff, Egon Stich, Ebbe Overbye, Pia Nicolaisen, Erik Feenstra, Kim Houmøller, Martin Madsen, Hans Larsen og Jonas Karlsen anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

>>Jeg bliver så fucking provokeret, når folk som dig med et fint job spørger, om arbejderne nu også kan have det så godt, som de har det i Danmark!« udbryder Thomas Neumann. »Gu’ kraftedeme skal arbejderne have det godt. Du spørger ud fra en præmis om, at vi ikke burde have det godt. At der er en naturlighed i, at arbejderne har dårlige forhold.<<
Du rammer hovedet på sømmet her Thomas Neuman.

Vivi Rindom, Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Haj Møller, Torben Skov, Søren Roepstorff, Egon Stich og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Det hjælper ikke at stemme om overenskomsten. At kalde det demokrati er en joke. Hvert fagområde burde stemme om deres område, som det var engang. Men magthaverne hader folkestyre. Det værste der kan ske for dem, er at de mister kontrollen. En strejke er kostbar, og ikke nogen ferie. Ved næste overenskomst skal i arbejde til i falder ned fra stilladset. Det giver flere penge til udbytterne og i taber stort. Velkommen til helvede på jord!

Torben Skov, Egon Stich og Jan Guldager anbefalede denne kommentar
Pia Nicolaisen

Nogle fagforeninger er bare stærkere end andre. Her ses f.eks. lønningerne til de fire direktører i Næstved kommune 2016:

Kommunal-direktør Tomas Therkildsen Nettoløn: 1.397.494 kontrakttillæg: 279.499
Direktør Per B. Christensen Nettoløn: 1.121.399
Direktør Sven Koefoed-Hansen Nettoløn: 1.121.399 Kontrakttillæg: 168.209
Direktør Bruno Lind Nettoløn: 1.121.399

Og de kan altså ikke klare sig med mindre med de leveomkostninger vi har her i landet- det er klart.

Tomas Therkildsen er i øvrigt netop fratrådt stillingen til fordel for en stilling som direktør i juristernes og økonomernes fagforening DJØF.
http://www.naestved.dk/Kommunen/TalFakta/Direktoerloenninger.aspx

Det er interessant hvordan sammenkædningsreglerne kun gælder ved afstemningen :( når de kloge fagbosser forhandler er de hver især så kloge at de dumme arbejdsgivere, med deres solidaritet, med lethed tager r.... på dem med deres sammenhold. Men hvilken arbejder kan tåle at få magt hvis afstanden til kollegerne bliver for stor?

Troels Larsen

Måske forbundet burde overveje at indføre en VETO-grænse for at undgå splittelse.

Ens fagforening kan trumfes er selvfølgelig træls, men når 98% i en faggruppe nej, så burde man måske være solidariske med disse.

Hvor grænsen så skal ligge er en besværlig størrelse. 50% er selvfølgelig for lidt, for så går man slet ikke på kompromis med de andre for at stå stærkere. Men 80%? 90%? På et tidspunkt er den styrke man får ud af at stå samlet i hvert fald nytteløs.

Og behøver man så ryge direkte i storkonflikt ved et veto?

Måske er det muligt først at afholde en ekstra afstemning - uden veto-mulighed. Hvor tanken så er, at andre faggrupper vurderer en ekstra gang, om deres stemme skal ændres i lyset af deres forbundsfællers klare afvisning.

Og så naturligvis samme vetoregler den anden vej - hvis der er flertal for nej, men 90% af en gruppe har stemt ja - så endnu en valgrunde.

Det minder jo lidt om et andet scenarie, hvor vi ofte er yderst utilfredse - og opsatte på at undgå - når nogle af vore forbundsfæller beslutter noget, vi ikke kan lide. Det minder jo om Danmarks medlemskab af EU. Forbundet kunne indføre et forbeholds-veto som alle partnere automatisk besidder :)