Feature
Læsetid: 8 min.

Det tager tid at investere. Men det tager jo også tid at være på Instagram

Investeringsverdenen er domineret af mænd, og mange kvinder kommer aldrig i gang med aktier og finanser. Derfor sparer kvinderne generelt mindre op end mændene og står ofte svagt efter en skilsmisse eller et dødsfald. Fem kvinder i 20’erne forsøger at lave om på den ulighed
Kvinderne i Female Invest ser ikke deres projekt som feministisk. Det handler først og fremmest om at tjene penge. Til venstre er det Caroline Stasig, i sofaen sidder Laura Hardahl, Ida Mentz og Anna-Sophie Hartvigsen.

 

Kvinderne i Female Invest ser ikke deres projekt som feministisk. Det handler først og fremmest om at tjene penge. Til venstre er det Caroline Stasig, i sofaen sidder Laura Hardahl, Ida Mentz og Anna-Sophie Hartvigsen.

 

Sille Veilmark

Indland
25. april 2017

Går en kvinde til et arrangement om investeringer, vil hun som regel møde en masse mænd i jakkesæt. Hvis hun da overhovedet går derhen til at starte med.

Langt de fleste kvinder investerer nemlig ikke deres opsparing, som i stedet bliver stående i banken og langsomt bliver spist af prisstigninger. Omvendt investerer mænd ofte deres penge i aktier og over et helt liv øger det den økonomiske ulighed mellem mænd og kvinder, viser tal fra blandt andet Investeringsfondsbranchen.

»Mange kvinder tænker, at det med at investere er sindssygt svært. Men undersøgelser viser, at kvinder generelt klarer sig rigtig godt,« siger Anna-Sophie Hartvigsen.

Hun sidder ved et stuebord sammen med fire andre unge kvinder i alderen 21-23 i indre København. De kender hinanden fra studierne i International Business and Politics på Copenhagen Business School (CBS). Og de har selv oplevet at føle sig alene med deres ’dumme spørgsmål’, når de har mødt »muren af jakkesæt« til forskellige arrangementer om investeringer.

Derfor har de stiftet studenterorganisationen Female Invest, som har til formål at aflive myter og tiltrække kvinder til investeringsverdenen.

Det handler om at tjene penge

På CBS har der netop været afholdt et arrangement om investeringer under overskriften ’How I got my Bentleys’ – en henvisning til en af verdens dyreste biler. Female Invest prøver at tiltrække kvinder på en lidt anden måde.

»Vi vil gerne lave et sted, hvor man må stille alle de basale spørgsmål i en åben atmosfære, så flere får lyst til at kaste sig ud i at investere. Vi prøver at lukke et hul i samfundet, hvor der er behov for flere kvinder,« forklarer Emma Due Bitz, der fik ideen til at starte Female Invest.

»Jeg ville i gang med at investere, og flere sagde: ’Du kan jo bare gå i gang’. Men hvordan starter man lige med at investere?«

Det gør man ved at oprette et depot, altså en konto, for eksempel på investeringssiden Nordnet.dk eller i en bank, og overføre for eksempel 10.000 kroner.

»Det er ligesom at oprette en profil på Facebook,« siger Anna-Sophie Hartvigsen og smiler stort ved tanken om den dag sidste sommer, da hun sagde sit arbejde som tjener op, fordi hun kunne leve af sine investeringer.

»Investeringer handler om at tjene penge, og når man finder ud af, at man kan tjene ligeså meget på at bruge sin tid på investeringer som på at være tjener i otte timer, så er det altså godt givet ud.«

Sidste år tjente hun penge nok på sine investeringer til kunne finansiere flere rejser, og hun investerer nu også penge for sine forældre.

»Jeg investerede blandt andet i Novo Nordisk, indtil de gik ned.«

– Gik ned?

»Ja, aktien faldt. Det gør den jo, og der handler det om at have is i maven. Jeg har ikke realiseret tabet. Man skal altid sørge for ikke at investere mere, end man kan tåle at tabe.«

»Men man skal selvfølgelig lave noget research,« siger gruppemedlemmet Caroline Stasig og bakkes op af Ida Mentz: »Ja, men det er utrolig nemt på Nordnet. Der er hele tiden nyheder, ligesom på Facebook. Så kan man holde øje med, om Vestas udvider i USA og overveje, hvad man tror, det kommer til at betyde for miljøvirksomheder, at Trump er kommet til magten?«

– Det lyder alligevel lidt tidskrævende?

»Ja, men hvor mange timer bruger man ikke på Instagram eller Facebook? Alting kræver jo noget. Og hvis man tænker på det som en timeløn, er tiden godt givet ud,« siger Ida Mentz.
 

Mini-parlør

Som nybegynder i investeringsverdenen er der mange nye udtryk at lære:

  • Portefølje: Porteføljen er din beholdning af aktier. Du har måske med tiden købt aktier i Grundfos, TDC og Vestas – og de tre aktier udgør så din portefølje. Sammensætningen af din portefølje er afgørende for både dine muligheder for afkast og dine risici.
  • C20-indekset: Copenhagen 20 eller C20 er et aktieindeks over det danske aktiemarkeds superliga og kaldes i daglig tale C20-indekset. De er de mest handlede og lettest omsættelige aktier på børsen, og man finder blandt andet AP Møller Mærsk, Carlsberg og Dong i toppen.
  • Kurtage: Kurtage er den omkostning, du betaler til den bank, du handler igennem ved køb eller salg af en aktie eller værdipapir. Det vil sige den pris, du betaler, for at handlen kan gå igennem.
  • Depot: Et depot er næsten det samme som en bankkonto, men hvor et depot er for aktier, er din bankkonto for kontanter. Det vil sige, at når du køber en aktie eller et andet værdibevis, så bliver det ’opbevaret’ i depotet.
  • Depotgebyrer: Den bank, du handler igennem, kræver betaling for opbevaring og forvaltning af depotet, hvilket hedder depotgebyr.
  • Afkast: Når du har investeret i en aktie eller et værdipapir, og du handler det igen, vil du enten have tjent eller tabt penge på din investering. Har du tjent penge, vil dit afkast være positivt, men har du derimod tabt penge, er dit afkast negativt. Det vil sige, at et afkast kan betegnes som gevinsten af din investering.
  • Kurs, budkurs og udbudskurs: En kurs er prisen for en enkelt aktie. Budkursen er den kurs/pris, du som køber vil give for en bestemt aktie. Tilsvarende er udbudskursen den kurs/pris, som sælger vil have for en bestemt aktie. Afstanden mellem de to kaldes kursspændet.

Hos Investeringsfondsbranchen (IFB) genkender administrerende direktør Anders Klinkby den problematik, som Female Invest prøver at gøre noget ved. Ifølge IFB’s undersøgelser over antal investorer og størrelsen på formuer fordelt på køn, sakker kvinder markant bagefter.

»Færre kvinder end mænd investerer, og kvinderne har generelt lavere risikovillighed, når de investerer. På sigt gør det en kæmpe forskel for forbrugsmulighederne, om man får et fornuftigt afkast ved at investere eller en kontorente på nul procent. Det skaber en kæmpe ulighed mellem dem, der sparer op på en bankkonto hele deres liv, og dem, der sparer op i en fornuftig portefølje af værdipapirer,« lyder det fra Anders Klinkby.

Investeringer på dagsordenen

De fem unge kvinder har netop holdt et effektivt møde på 25 minutter om deres næste arrangementer. De gør alt frivilligt, men i samarbejde med banker, CBS og finansfolk. Og både banker og erhvervsliv er vilde efter at få flere kvinder til at investere.

»Vi var til et event med Citybank, hvor de havde lavet morgenmad, og der var kun syv piger. Det kom som en overraskelse, for vi har haft væsentligt flere deltagere, omkring 50, til vores egne arrangementer,« siger Emma Due Bitz.

Emma Due Bitz fik ideen til at starte Female Invest

Emma Due Bitz fik ideen til at starte Female Invest

Sille Veilmark

Til eventet med Citybank opdagede de, at også rekruttering af kvinder i bankverdenen er et problem. Derfor arbejder Female Invest nu også sammen med Citybank om et event, der skal handle om at få flere kvinder til at søge stillinger i bankverdenen.

»Det handler om at gøre investeringer til et kvindeemne, som man taler om til en middag, på samme måde som man taler om fyre og tøj. Ikke bare om, hvilken taske, man vil købe, men om, hvordan man tjener penge til den taske,« siger Anna-Sophie Hartvigsen.

»Vi tager også vores medlemmer ud til banker, så folk kan se, at banker ikke kun er Panama Papers og grådige kapitalister, men også bare er bankfolk, der gerne vil hjælpe,« siger Ida Mentz, mens de andre taler om C20-indekset og porteføljer.

–Hvordan investerer I selv?

»Jeg har en lille portefølje med to aktier, som jeg holder øje med hver dag. Jeg handler primært short-term, hvilket betyder, at jeg ikke beholder mine aktier i lang tid ad gangen. Hvis man ikke vil bruge så meget tid på det, kan man vælge at lave mere langsigtede investeringer,« siger Anna-Sophie Hartvigsen.

»Man kan også bede sin bank om at stå for ens portefølje,« siger Emma Due Bitz.

– Men kan man stole på bankerne?

»Det er meget individuelt, om man mener, at banken kan tage bedre vare på ens penge, end man selv kan. Og hvilken bank man i så fald tror mest på. Men finanskrisen har gjort, at bankerne gør sig endnu mere umage, og bankerne er jo ikke interesserede i dårlige historier,« siger Laura Hardahl.

Ida Mentz bryder ind: »Man kan jo også gøre en forskel ved at investere. Man kan investere i Vestas, hvis man synes, det er fedt med vindenergi, eller Grundfos, der laver rent vand. Det er der penge i, vi skal jo alle sammen bruge rent vand.«

Investeringer skaber værdi

Flere gange under vores snak gør de unge kvinder sig umage med ikke at fokusere for meget på køn. De ønsker ikke at virke »som sådan noget albuefeminisme«, siger de.

»Det er jo ikke et politisk projekt. Dem er der masser af andre steder. Og mænd er også velkomne,« understreger Caroline Stasig.

»Vi håber bare, at folk kan se sig selv i os, fordi vi selv repræsenterer målgruppen. Og jeg tror, diversitet øger omsætningen og ydeevnen i virksomheder,« siger Emma Due Bitz.

De håber, at flere kvinder kommer ind i den finansielle sektor. »Økonomi har bare traditionelt været mandens område. Og der er sikkert mange kvinder, der ikke har lyst til at sætte sig ind i det. Det er fint,« siger Anna-Sophie Hartvigsen.

De diskuterer frem og tilbage, om kvinder bare er mindre risikovillige end mænd, og om kvinder virkelig vil investere mere bæredygtigt.

»Det ved vi jo ikke endnu. Men jeg tror, diversitet er godt, så der i det mindste kommer forskellige synspunkter ind,« siger Emma Due Bitz.

»Så kan man også kræve andre ting. Hvis man ikke vil finde sig i skattesnyd som Panama Papers eller børnearbejde. Måske ikke som enkeltaktionær, hvor man måske kan sige noget på en generalforsamling. Men lige nu er 90 procent af aktionærerne mænd. Hvis bare 50 procent var kvinder, kunne det måske rykke noget. Spørgsmålet er, om kvindelige aktionærer vil stille højere krav til virksomheder i forhold til social ansvarlighed. Det har vi intet belæg for vil ske, vi kan kun håbe.«

Ifølge en annonce fra Nordea kan der være noget om snakken. I en undersøgelse fra Nordea Invest svarer 66 procent af kvinderne, at »det er meget vigtigt at vurdere investeringer ud fra ansvar og ikke bare ud fra, om det giver et godt afkast«. Det samme gælder kun 52 procent af de mandlige investorer, og tror man annoncen, er det vigtigt for Nordea Invest at få kvinderne til fadet.

Statens ansvar?

Penge – og det man kan købe for dem – bør være samtaleemne ved middagsselskaberne, mener stifterne af Female Invest.

Sille Veilmark
Alle fem medlemmer af Female Invest enige om, at staten ikke kunne gøre det, de gør, fordi det har en bedre effekt, når det kommer ’indefra’. Men staten kunne dog godt gøre lidt, mener Ida Mentz. »Man kunne virkelig godt undervise mere i skat, forskudsopgørelser og investeringer i folkeskolen og gymnasiet. Så ville det ikke være så fremmed, og man ville starte mere fra samme udgangspunkt. Det er vildt, at man ved, hvad pladetektonik er, men ikke lærer noget som helst om at investere sine penge.«

De griner højt, da jeg spørger, om man kan score på at investere. »Man skiller sig i hvert fald ud og bliver taget mere seriøst,« griner Anna-Sophie Hartvigsen.

»Måske skulle vores næste arrangement hedde: ’Sådan scorer du med aktier?’ Eller ’How I got my boyfriend’,« siger Emma Due Bitz, mens de andre grinende tilføjer »boyfriends« – i flertal.

Anna-Sophie Hartvigsen tilføjer: »Hvem vil ikke gerne have en kæreste, der tjener penge? Og det er jo det, det handler om i sidste ende. At tjene penge.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Tine Toft

Female Invest - ledet af 4 unge kvinder fra CBS, International Business & Politics -
hold da helt op.
Jeg ville til hver en tid turde sætte penge i en kapitalfond bestyret af Female Invest.
Adgangskravet til International Business & Politics var sidste år landets højeste, 12.2.
Det var der ikke mange, der opnåede dengang i 60'erne, selvom vi anvendte 13-skalaen.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Herligt at høre en god historie om det at investere - at det ikke er aldrende mænd i jakkesæt, der gør sådan noget. Men ganske almindelige mennesker, her unge og af hunkøn - men det kunne og burde være hvem-som-helst.

Fordi logikken er jo ganske klar: Investerer man i dansk erhvervsliv - for nu at starte et sted - så får man et bedre bedre økonomiske resultat end det modsatte: At lade være og håbe på heldet i et Onsdagslotto.

Der nævnes i artiklen, at man starter med f.eks. 10.000 kr. - men jeg vil anføre, at man kan starte med at købe en enkelt aktie i et firma, man synes om - så er prisen fra 50 til 15.000 kr. for en sådan. En moderne bank håndterer køb og salg på samme måde, som man hæver og indsætter på sin lønkonto - samtidig holdes der styr på, at der bliver betalt skat af evt. dividender.

Hvis man ikke har overskud til at investere i første omgang, så vil jeg anbefale, at man følger med i kurserne, i de enkelt firmaers gøren og laden. Det koster ikke noget, fordi der er mange kanaler på nettet f.eks. Euroinvestor eller Google Finance. Her kan man faktisk oprette en portefølje på fiktive aktier og så følge dem over tid. Man kan lave konkurrencer om, hvem der er bedst til køb og salg i denne verden.

Sidste men ikke mindst: Får man respekt for aktiemarkedet. I modsætning til de, der af politiske grunde er imod aktier, dividender osv.

Michael Friis

@Torben Lindegaard. Interessant pointe.
Hvad er ligestilling for noget? Dette drejer sig om super dygtige unge kvinder der nok skal klare sig - med eller uden ligestillingskortet. Samme problemstilling når emnet er bestyrelser. Det er ikke almen ligestilling men en måde at fremme kvinderne i toppen af samfundet.
Personligt er jeg ligeglad om det er en kvinde eller mand blot personen er kompetent til sin funktion. Jeg har flere gange stemt på kvinder.
PS husk der er risiko for tab ved aktiehandel :)

Hans Jørn Storgaard Andersen

Michael Friis: Er der ikke en risiko ved at købe Onsdagslotto eller spille på hestene ;-)
Eller værre endnu: Lade penge blive i banken?!

Michael Friis

@Hans Jørn Storgaard Andersen. Meget morsomt. Lotto og heste er "quick fixes" og drejer sig om spændning og kan derfor ikke sammenlignes med inveseringer. Lotto ser jeg som en god facon at betale til gode organisationer. Sandsynligheden for at vinde den store gevinst er uendelig lille.
Aktierinvestering skal netop ikke sammenliges med spil. Jeg vil hellere sammenligne med huskøb. En forklaring på at aktier p.t. klarer sig godt er der ikke er mange alternativer. Obligationsrenten er meget lille. Men bliver det ved? Tag Vesta. Aktien er steget fra 28 i november 2011 til nu 582 (!). Kan det blive ved? Nuvel aktien var i ca 700 i august 2008. Så måske. Men to meget forskellige virksomheder. Aktier er "gule" i risikovurdering:
Gule investeringsprodukter er produkter, hvor der er risiko for at det investerede beløb tabes helt eller delvist. Produktet er ikke vanskeligt at gennemskue. Eksempler:

Investeringsforeninger
Strukturerede indlån
Aktier, der er optaget til handel på et reguleret marked
Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked
Andelsbeviser

Michael Kongstad Nielsen

Det, de unge damer interesserer sig for, er ikke at investere, men at spekulere. Den disciplin har intet at gøre med interesse for samfundets bedste udvikling - kun med investors egen berigelse. Damernes interesse minder om Marilyn Monroes klassiske "Diamonds are a girls best friend", og helt ærligt, er vi på vej frem eller tilbage?

Søren Kristensen, Morten Larsen, Torben Arendal, Niels Duus Nielsen, Anders Reinholdt, Jan Damskier, Arash Shahr, Peter Jensen, Haj Møller og Benjamin Bach anbefalede denne kommentar

det er interessant at en af siger at hun tjener penge, og netop mener: spekulere.

Det er da godt klaret, at man ved en initialinvestering på kun 10.000 kr allerede kan leve af at spekulere i aktier. Jeg har de sidste år kun tjent et par og tyve procent på min portefølje plus de løbende udbytter og har endnu ikke solgt en aktie.

Jeg lærte et ny ord - albuefeminisme.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Michael Kongstad Nielsen er aldeles på gale veje med sit:
"Det, de unge damer interesserer sig for, er ikke at investere, men at spekulere.

Du vil ikke forstå, hvordan aktiemarkedet fungerer - helst så du det vel afskaffet, som de gode kommunister gjorde i det daværende USSR?

Din interesse for samfundets bedste udvikling er ren politik. Du vil ikke tilstå de "unge damer" at lære noget om finansmarkedet, vel? Selvom det er en velskrevet artikel, der kommer viden om.

F.eks. denne passus: »Jeg investerede blandt andet i Novo Nordisk, indtil de gik ned.«
Tror du virkelig, at hun spekulerede i Novo-aktien - at den bare blev ved med at gå op? Næh, hun havde fundet ud af, at Novo udbetaler den højeste dividende af et dansk aktieselskab, fordi de har overskud hvert år.

Vil hun så realisere tabet på Novo-aktien - nej, hun beholdt dem, fordi hun tænker langsigtet.

Kommer til at tænke på frasen: Der er så meget, nogle mænd ikke forstår ...

torben - nielsen

Jeg vil mene, at hvis man blot køber en aktie, så er der tale om investering.

Men benytter man sig af nogle af de finansielle fupnumre, som shortselling eller bear og bullcertifikater, så er der tale om spekulation.

Men for nogle år siden, havde jeg en større klump Coloplast aktier. Og her havde jeg lagt mærke til, at på daglig basis havde aktien et besynderligt udsving. I tossetimen fra 9-10 steg aktien med ca 1% og hen ad eftermiddagen faldt den i stedet for også med ca 1%.

Jeg startede med at sælge om formiddagen og købte tilbage igen om eftermiddagen. Jeg havde dengang en samlet omkostning på handlerne på 0,2% mens gevinsten var omkring 1%. Efter 14 dage begyndte aktien at have mindre udsving og handlerne stoppede så. Jeg endte med at have lidt flere akter end da jeg startede, da gevinsten blev geninvesteret.

Jeg har også prøvet det samme nummer med Alm Brand, som havde et tilsvarende forløb.
Men her er aktien ikke likvid nok til, at man kan være sikker på at handle relativt store mængder til den oplyste kurs.

Dette nummer vil jeg kalde for spekulation.

Men jeg har benyttet mig af muligheden på Nordnet, at låne med sikkerhed i portefølgen til 1%, og så købe aktier, som i snit giver 15-20%. Altså en lille form for gearing.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg lytter engang imellem det meget udmærkede radioprogram "Millionærklubben" på Radio24syv, med Lau Svenssen, Lars Persson, m.fl. udmærkede medvirkende, og der får man råt for usødet det hele at vide, hvad det går ud på, også om hvad der er langsigtet investering, og hvad der er kortsigtet spekulation.
https://play.tv2.dk/programmer/magasiner/business/millionaerklubben/kan-...

Søren Kristensen

Mange mænd er ikke interesserede i kvinder der tjener alt for mange penge og slet ikke mere end dem selv. Så altså tøser: lad det nu ikke tage overhånd!

torben - nielsen

Og så kunne det have været rart, hvis der var lavet lidt faktacheck, af de oplysninger der står i artiklen.

Det gælder både i teksten og i miniparløren.

Blandt andet; Ida Mentz bryder ind: Man kan jo også gøre en forskel ved at investere. Man kan investere i Vestas, hvis man synes, det er fedt med vindenergi, eller Grundfos, der laver rent vand. Det er der penge i, vi skal jo alle sammen bruge rent vand.

Og i miniparløren; Portefølje: Porteføljen er din beholdning af aktier. Du har måske med tiden købt aktier i Grundfos, TDC og Vestas – og de tre aktier udgør så din portefølje. Sammensætningen af din portefølje er afgørende for både dine muligheder for afkast og dine risici.

Jeg tror ikke, at nogen af de unge damer her, har købt aktier i Grundfos.

Grundfos har tre ejere: Poul Due Jensens Fond, Poul Due Jensens familie og medarbejderne i Grundfos.

Grundfos er ikke børsnoteret og derfor skal man tilhøre en af de tre ejere, for at kunne have aktier i Grundfos.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Nu ikke så smålig, Torben Nielsen.
Det betyder intet for forståelsen, at et firma, man beundrer ikke er noteret på Børsen.
De kunne fsv. også have nævnt LEGO, der stadig er familieejet - men ideen er den samme: Eller måske Danfoss, der også menes at være på vej fra et familieejet selskab.

At man vælger de firmaer, man har tillid til - og venter så et stykke tid, indtil de kommer med.

Tænk på DONG før 2014, da kunne den lille kvinde eller mand heller ikke købe aktier med mindre man var en del af foretagendet.

Jeg synes, det er pudsigt, at det kun er mænd, der kommenterer!
En anden ting er, at det ikke handler om investering kontra spekulation - men om at kvinder og mænd er stillet lige godt ved skilsmisse og dødsfald! Jeg kender mange kvinder, som har stået med håret i postkassen, fordi manden løb med en yngre model og hele sin private pensionsopsparing, som var investeret - hvorefter kvinden ingenting havde.
Mænd investerer/spekulerer i meget høj grad, og det gør kvinder ikke. Så kvinder skal sørge for at fremtidssikre sig, fuldstændig som deres mænd gør det!
Det her handler om ligestilling!
Så kan man derefter drøfte almindelig anstændighed - både som mand og som kvinde!

torben - nielsen

Ja, lad os bare reducere kravene til fakta, når det nu er nogen unge damer, som forsøger sig at investere.

Jeg personligt, vil helst have så præcise fakta, som overhovedet muligt.

Og så handler det slet ikke om ligestilling, men at mænd og kvinder er forskellige og træffer forskellige valg.

Det er også mest mænd, som kører motorcykel og går på jagt, men der intet som forhindrer kvinder også i at være med.

Samfundet har ikke anderledes barrierer for kvinder, der vil investere, end det har for mænd.

Det er kvindernes eget valg, om de vil blive en af finansmarkedet hysteriske kællinger.

Louise Ekberg,

En privat pensionsopsparing skal deles ved en skilsmisse. Det er kun en aldersrente i et pensionsselskab, hvor medlemmet ikke juridisk ejer opsparingen, men alene en andel af foreningen, som ikke skal deles. På samme måde kan et medlemsskab i en golfklub eller en husmoderforening heller ikke deles ved en skilsmisse.

Selve værdien af medlemskabet kan ikke kapitaliseres, idet værdien er betinget af en række forhold som er ubekendte på tidspunktet for skilsmissen. Hvis fx manden dør inden pensionsalderen tilfalder indbetalingerne pensionskassen, og så er der ikke noget at dele. En rettighed som ikke kan kapitaliseres på tidspunktet for skilsmissen kan ikke deles.