Læsetid: 8 min.

Det tager tid at investere. Men det tager jo også tid at være på Instagram

Investeringsverdenen er domineret af mænd, og mange kvinder kommer aldrig i gang med aktier og finanser. Derfor sparer kvinderne generelt mindre op end mændene og står ofte svagt efter en skilsmisse eller et dødsfald. Fem kvinder i 20’erne forsøger at lave om på den ulighed
Kvinderne i Female Invest ser ikke deres projekt som feministisk. Det handler først og fremmest om at tjene penge. Til venstre er det Caroline Stasig, i sofaen sidder Laura Hardahl, Ida Mentz og Anna-Sophie Hartvigsen.

 

Kvinderne i Female Invest ser ikke deres projekt som feministisk. Det handler først og fremmest om at tjene penge. Til venstre er det Caroline Stasig, i sofaen sidder Laura Hardahl, Ida Mentz og Anna-Sophie Hartvigsen.

 

Sille Veilmark

25. april 2017

Går en kvinde til et arrangement om investeringer, vil hun som regel møde en masse mænd i jakkesæt. Hvis hun da overhovedet går derhen til at starte med.

Langt de fleste kvinder investerer nemlig ikke deres opsparing, som i stedet bliver stående i banken og langsomt bliver spist af prisstigninger. Omvendt investerer mænd ofte deres penge i aktier og over et helt liv øger det den økonomiske ulighed mellem mænd og kvinder, viser tal fra blandt andet Investeringsfondsbranchen.

»Mange kvinder tænker, at det med at investere er sindssygt svært. Men undersøgelser viser, at kvinder generelt klarer sig rigtig godt,« siger Anna-Sophie Hartvigsen.

Hun sidder ved et stuebord sammen med fire andre unge kvinder i alderen 21-23 i indre København. De kender hinanden fra studierne i International Business and Politics på Copenhagen Business School (CBS). Og de har selv oplevet at føle sig alene med deres ’dumme spørgsmål’, når de har mødt »muren af jakkesæt« til forskellige arrangementer om investeringer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Hans Jørn Storgaard Andersen
ingemaje lange og Hans Jørn Storgaard Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Tine Toft

Female Invest - ledet af 4 unge kvinder fra CBS, International Business & Politics -
hold da helt op.
Jeg ville til hver en tid turde sætte penge i en kapitalfond bestyret af Female Invest.
Adgangskravet til International Business & Politics var sidste år landets højeste, 12.2.
Det var der ikke mange, der opnåede dengang i 60'erne, selvom vi anvendte 13-skalaen.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Herligt at høre en god historie om det at investere - at det ikke er aldrende mænd i jakkesæt, der gør sådan noget. Men ganske almindelige mennesker, her unge og af hunkøn - men det kunne og burde være hvem-som-helst.

Fordi logikken er jo ganske klar: Investerer man i dansk erhvervsliv - for nu at starte et sted - så får man et bedre bedre økonomiske resultat end det modsatte: At lade være og håbe på heldet i et Onsdagslotto.

Der nævnes i artiklen, at man starter med f.eks. 10.000 kr. - men jeg vil anføre, at man kan starte med at købe en enkelt aktie i et firma, man synes om - så er prisen fra 50 til 15.000 kr. for en sådan. En moderne bank håndterer køb og salg på samme måde, som man hæver og indsætter på sin lønkonto - samtidig holdes der styr på, at der bliver betalt skat af evt. dividender.

Hvis man ikke har overskud til at investere i første omgang, så vil jeg anbefale, at man følger med i kurserne, i de enkelt firmaers gøren og laden. Det koster ikke noget, fordi der er mange kanaler på nettet f.eks. Euroinvestor eller Google Finance. Her kan man faktisk oprette en portefølje på fiktive aktier og så følge dem over tid. Man kan lave konkurrencer om, hvem der er bedst til køb og salg i denne verden.

Sidste men ikke mindst: Får man respekt for aktiemarkedet. I modsætning til de, der af politiske grunde er imod aktier, dividender osv.

Michael Friis

@Torben Lindegaard. Interessant pointe.
Hvad er ligestilling for noget? Dette drejer sig om super dygtige unge kvinder der nok skal klare sig - med eller uden ligestillingskortet. Samme problemstilling når emnet er bestyrelser. Det er ikke almen ligestilling men en måde at fremme kvinderne i toppen af samfundet.
Personligt er jeg ligeglad om det er en kvinde eller mand blot personen er kompetent til sin funktion. Jeg har flere gange stemt på kvinder.
PS husk der er risiko for tab ved aktiehandel :)

Hans Jørn Storgaard Andersen

Michael Friis: Er der ikke en risiko ved at købe Onsdagslotto eller spille på hestene ;-)
Eller værre endnu: Lade penge blive i banken?!

Michael Friis

@Hans Jørn Storgaard Andersen. Meget morsomt. Lotto og heste er "quick fixes" og drejer sig om spændning og kan derfor ikke sammenlignes med inveseringer. Lotto ser jeg som en god facon at betale til gode organisationer. Sandsynligheden for at vinde den store gevinst er uendelig lille.
Aktierinvestering skal netop ikke sammenliges med spil. Jeg vil hellere sammenligne med huskøb. En forklaring på at aktier p.t. klarer sig godt er der ikke er mange alternativer. Obligationsrenten er meget lille. Men bliver det ved? Tag Vesta. Aktien er steget fra 28 i november 2011 til nu 582 (!). Kan det blive ved? Nuvel aktien var i ca 700 i august 2008. Så måske. Men to meget forskellige virksomheder. Aktier er "gule" i risikovurdering:
Gule investeringsprodukter er produkter, hvor der er risiko for at det investerede beløb tabes helt eller delvist. Produktet er ikke vanskeligt at gennemskue. Eksempler:

Investeringsforeninger
Strukturerede indlån
Aktier, der er optaget til handel på et reguleret marked
Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked
Andelsbeviser

Michael Kongstad Nielsen

Det, de unge damer interesserer sig for, er ikke at investere, men at spekulere. Den disciplin har intet at gøre med interesse for samfundets bedste udvikling - kun med investors egen berigelse. Damernes interesse minder om Marilyn Monroes klassiske "Diamonds are a girls best friend", og helt ærligt, er vi på vej frem eller tilbage?

Søren Kristensen, morten rosendahl larsen, Torben Arendal, Niels Duus Nielsen, Anders Reinholdt, Jan Damskier, Arash Shahr, Peter Jensen, Haj Møller og Benjamin Bach anbefalede denne kommentar

Det er da godt klaret, at man ved en initialinvestering på kun 10.000 kr allerede kan leve af at spekulere i aktier. Jeg har de sidste år kun tjent et par og tyve procent på min portefølje plus de løbende udbytter og har endnu ikke solgt en aktie.

Jeg lærte et ny ord - albuefeminisme.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Michael Kongstad Nielsen er aldeles på gale veje med sit:
"Det, de unge damer interesserer sig for, er ikke at investere, men at spekulere.

Du vil ikke forstå, hvordan aktiemarkedet fungerer - helst så du det vel afskaffet, som de gode kommunister gjorde i det daværende USSR?

Din interesse for samfundets bedste udvikling er ren politik. Du vil ikke tilstå de "unge damer" at lære noget om finansmarkedet, vel? Selvom det er en velskrevet artikel, der kommer viden om.

F.eks. denne passus: »Jeg investerede blandt andet i Novo Nordisk, indtil de gik ned.«
Tror du virkelig, at hun spekulerede i Novo-aktien - at den bare blev ved med at gå op? Næh, hun havde fundet ud af, at Novo udbetaler den højeste dividende af et dansk aktieselskab, fordi de har overskud hvert år.

Vil hun så realisere tabet på Novo-aktien - nej, hun beholdt dem, fordi hun tænker langsigtet.

Kommer til at tænke på frasen: Der er så meget, nogle mænd ikke forstår ...

Torben - Nielsen

Jeg vil mene, at hvis man blot køber en aktie, så er der tale om investering.

Men benytter man sig af nogle af de finansielle fupnumre, som shortselling eller bear og bullcertifikater, så er der tale om spekulation.

Men for nogle år siden, havde jeg en større klump Coloplast aktier. Og her havde jeg lagt mærke til, at på daglig basis havde aktien et besynderligt udsving. I tossetimen fra 9-10 steg aktien med ca 1% og hen ad eftermiddagen faldt den i stedet for også med ca 1%.

Jeg startede med at sælge om formiddagen og købte tilbage igen om eftermiddagen. Jeg havde dengang en samlet omkostning på handlerne på 0,2% mens gevinsten var omkring 1%. Efter 14 dage begyndte aktien at have mindre udsving og handlerne stoppede så. Jeg endte med at have lidt flere akter end da jeg startede, da gevinsten blev geninvesteret.

Jeg har også prøvet det samme nummer med Alm Brand, som havde et tilsvarende forløb.
Men her er aktien ikke likvid nok til, at man kan være sikker på at handle relativt store mængder til den oplyste kurs.

Dette nummer vil jeg kalde for spekulation.

Men jeg har benyttet mig af muligheden på Nordnet, at låne med sikkerhed i portefølgen til 1%, og så købe aktier, som i snit giver 15-20%. Altså en lille form for gearing.

Søren Kristensen

Mange mænd er ikke interesserede i kvinder der tjener alt for mange penge og slet ikke mere end dem selv. Så altså tøser: lad det nu ikke tage overhånd!

Torben - Nielsen

Og så kunne det have været rart, hvis der var lavet lidt faktacheck, af de oplysninger der står i artiklen.

Det gælder både i teksten og i miniparløren.

Blandt andet; Ida Mentz bryder ind: Man kan jo også gøre en forskel ved at investere. Man kan investere i Vestas, hvis man synes, det er fedt med vindenergi, eller Grundfos, der laver rent vand. Det er der penge i, vi skal jo alle sammen bruge rent vand.

Og i miniparløren; Portefølje: Porteføljen er din beholdning af aktier. Du har måske med tiden købt aktier i Grundfos, TDC og Vestas – og de tre aktier udgør så din portefølje. Sammensætningen af din portefølje er afgørende for både dine muligheder for afkast og dine risici.

Jeg tror ikke, at nogen af de unge damer her, har købt aktier i Grundfos.

Grundfos har tre ejere: Poul Due Jensens Fond, Poul Due Jensens familie og medarbejderne i Grundfos.

Grundfos er ikke børsnoteret og derfor skal man tilhøre en af de tre ejere, for at kunne have aktier i Grundfos.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Nu ikke så smålig, Torben Nielsen.
Det betyder intet for forståelsen, at et firma, man beundrer ikke er noteret på Børsen.
De kunne fsv. også have nævnt LEGO, der stadig er familieejet - men ideen er den samme: Eller måske Danfoss, der også menes at være på vej fra et familieejet selskab.

At man vælger de firmaer, man har tillid til - og venter så et stykke tid, indtil de kommer med.

Tænk på DONG før 2014, da kunne den lille kvinde eller mand heller ikke købe aktier med mindre man var en del af foretagendet.

Jeg synes, det er pudsigt, at det kun er mænd, der kommenterer!
En anden ting er, at det ikke handler om investering kontra spekulation - men om at kvinder og mænd er stillet lige godt ved skilsmisse og dødsfald! Jeg kender mange kvinder, som har stået med håret i postkassen, fordi manden løb med en yngre model og hele sin private pensionsopsparing, som var investeret - hvorefter kvinden ingenting havde.
Mænd investerer/spekulerer i meget høj grad, og det gør kvinder ikke. Så kvinder skal sørge for at fremtidssikre sig, fuldstændig som deres mænd gør det!
Det her handler om ligestilling!
Så kan man derefter drøfte almindelig anstændighed - både som mand og som kvinde!

Torben - Nielsen

Ja, lad os bare reducere kravene til fakta, når det nu er nogen unge damer, som forsøger sig at investere.

Jeg personligt, vil helst have så præcise fakta, som overhovedet muligt.

Og så handler det slet ikke om ligestilling, men at mænd og kvinder er forskellige og træffer forskellige valg.

Det er også mest mænd, som kører motorcykel og går på jagt, men der intet som forhindrer kvinder også i at være med.

Samfundet har ikke anderledes barrierer for kvinder, der vil investere, end det har for mænd.

Det er kvindernes eget valg, om de vil blive en af finansmarkedet hysteriske kællinger.

Louise Ekberg,

En privat pensionsopsparing skal deles ved en skilsmisse. Det er kun en aldersrente i et pensionsselskab, hvor medlemmet ikke juridisk ejer opsparingen, men alene en andel af foreningen, som ikke skal deles. På samme måde kan et medlemsskab i en golfklub eller en husmoderforening heller ikke deles ved en skilsmisse.

Selve værdien af medlemskabet kan ikke kapitaliseres, idet værdien er betinget af en række forhold som er ubekendte på tidspunktet for skilsmissen. Hvis fx manden dør inden pensionsalderen tilfalder indbetalingerne pensionskassen, og så er der ikke noget at dele. En rettighed som ikke kan kapitaliseres på tidspunktet for skilsmissen kan ikke deles.