Læsetid: 4 min.

Tyrkere i eksil stemmer konservativt

Det handler om identitet og national stolthed, når et stort flertal af tyrkerne i Europa støtter den tyrkiske præsident Erdogan og hans parti, siger flere iagttagere. Ved forfatningsafstemningen søndag stemte 60 procent af dansk-tyrkerne ja
Mens weekendens folkeafstemning var tæt på dødt løb i Tyrkiet, forholdt det sig ganske anderledes blandt europæiske tyrkere. I Danmark stemte 60 procent af de 11.000 dansk-tyrkere, der deltog i valget, for forfatningsændringen.

Mens weekendens folkeafstemning var tæt på dødt løb i Tyrkiet, forholdt det sig ganske anderledes blandt europæiske tyrkere. I Danmark stemte 60 procent af de 11.000 dansk-tyrkere, der deltog i valget, for forfatningsændringen.

Abaca

18. april 2017

De europæiske tyrkere stemte i markant højere grad end vælgerne i Tyrkiet ’ja’ ved weekendens folkeafstemning. Det skyldes, at de i høj grad stemmer på baggrund af identitets- og værdipolitiske spørgsmål ved valgene i Tyrkiet, vurderer journalist og Pola Rojan Bagger, der har beskæftiget sig indgående med landet.

»Tyrkerne i Europa er meget religiøse og nationalistiske. Dels fordi mange af dem oprindeligt kommer fra det centrale Anatolien og eller andre landområder, hvor man altid har stemt religiøst-konservativt – også før AKP og Erdogan. Dels skyldes det, at de har særligt brug for den identitet, der ligger i islam og den tyrkiske nation, fordi de føler sig kuet i de europæiske samfund,« siger han.

Et lille flertal på 51,4 procent af de tyrkiske vælgere besluttede ved weekendens folkeafstemning at udvide præsidentembedets magt betragteligt. Mens folkeafstemningen var tæt på dødt løb i Tyrkiet, forholdt det sig ganske anderledes blandt europæiske tyrkere.

Læs også

Ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Andolu stemte to tredjedele af de tyrkiske vælgere, der er bosat i EU, for forfatningsændringen. I Danmark gjaldt det 60 procent af de 11.000 dansk-tyrkere, der deltog i valget. I alt 33.000 herboende tyrkere var stemmeberettigede til folkeafstemningen.

Forfatningsændringen er blevet skarpt kritiseret af menneskerettighedsorganisationer og europæiske ledere for at stække demokratiet og koncentrere uforholdsmæssigt meget magt i præsidentembedet.

Taler Vesten midt imod

Ifølge Pola Rojan Bagger er det ikke et nyt fænomen, at de europæiske tyrkere stemmer til højre for midten ved valg i Tyrkiet. Også selvom centrum af tyrkisk politik ligger langt til højre for det, vi forstår som moderat midterpolitik i Danmark, påpeger han.

»Forskere har i mange år kunnet pointere, at tyrkere i Europa stemmer venstreorienteret ved valg i de europæiske lande og stærkt konservativt ved tyrkiske valg. Det er et velkendt fænomen, at tyrkerne stemmer på religiøst-konservative partier i hjemlandet,« forklarer Pola Rojan Bagger.

Det skyldes, at tyrkerne i Europa udgør et mindretal, der føler sig kuet, vurderer han. De opfatter sig selv som ofre, der i de europæiske lande har brug for venstrefløjens tolerance og minoritetsbeskyttelse. Ved valgene i Tyrkiet stemmer de omvendt på baggrund af værdispørgsmål som religion og nationalisme.

»Nu har man pludselig en tyrkisk præsident, der taler Vesten og EU midt imod. En præsident, der ikke er underkuet og hævder at have som politisk projekt at genrejse Tyrkiet som stormagt. Det er noget, der går rent ind hos tyrkiske minoriteter, som føler sig forfulgt i Europa.«

Pola Rojan Bagger finder det alligevel opsigtsvækkende, at en så stor andel af de europæiske tyrkere stemte ‘ja’ ved weekendens folkeafstemning. AKP er nemlig et ganske andet parti i dag, end det var for bare fem år siden.

»Man stemmer ikke længere blot på en værdikonservativ profil. Nu stemmer man på et parti, der fængsler journalister i hobetal. Et parti der rutinemæssigt knægter demokratiet og de grundlæggende frihedsrettigheder, de selv nyder godt af i Europa,« forklarer han.

Handler ikke om politik

Ph.d.-studerende ved Roskilde Universitet og Tyrkiet-kender Mustafa Topal er enig i, at det handler om identitet og national stolthed, når dansk-tyrkerne stemmer på Erdogan. Han vurderer, at mange dansk-tyrkere – også dem, der er født i Danmark og har boet her hele livet – først og fremmest identificerer sig som tyrkere.

»Det handler om værdier. De har brug for den identitet, der ligger i at være tyrker. Og den nationale tyrkiske fortælling er blevet kraftigt skærpet de senere år. En stor del af Erdogans projekt er at signalere, at Tyrkiet igen er stort, stolt og uafhængigt af EU,« vurderer Mustafa Topal.

Dansk-tyrkerne besøger måske Tyrkiet i sommerferien, men oplever ikke på egen krop, hvordan frihedsrettighederne konkret indskrænkes i disse år, vurderer Mustafa Topal. Han har gennem de seneste år talt og diskuteret med mange herboende, særligt unge tyrkere. Og det er kun et fåtal, der forholder sig til de konkrete implikationer af forfatningsændringen – at Tyrkiet overgår fra parlamentarisk til et præsidentielt system, og at meget magt koncentreres hos én person.

»Europæiske tyrkere har et generelt mindreværdskompleks. De har hele deres liv fået at vide, at de vestlige systemer og værdier er bedst, men er aldrig blevet inviteret helhjertet indenfor. Nu mobiliseres de af en stærk leder, der ikke føjer sig for EU, men insisterer på den tyrkiske nations storhed,« forklarer Mustafa Topal.

 

Ajour

En forfatningsændring, der styrker præsidentens beføjelser betragteligt, blev vedtaget med et spinkelt flertal på 51,3 procent af stemmerne i en folkeafstemning i Tyrkiet i weekenden. Men valget var skæmmet af, at stemmesedler uden myndighedernes officielle stempel blev talt med på grund af en procedureændring i sidste øjeblik. Det mener Tyrkiets største oppositionsparti, CHP, der anbefalede et nej. De kræver nu en omtælling.

De internationale valgobservatører, Organisation for Sikkerhed og Samarbejde i Europa og Europarådets Parlamentariske Forsamling, kritiserer også valget for uregelmæssigheder. På et fælles pressemøde kritiserer de ligeledes, at optællingsproceduren blev ændret sent søndag aften, efter valgstederne var lukket.

De internationale organisationer kritiserer derudover optakten til valget. Vælgerne blev ikke i tilstrækkelig grad informeret om konsekvenserne ved den forfatningsændring, der blev stemt om.

»Folkeafstemningen fandt sted i et politisk klima, hvor fundamentale friheder, som er afgørende for en ægte demokratisk proces, blev forhindret som led i undtagelsestilstanden. Og de to sider havde ikke lige muligheder for at fremlægge deres sag for vælgerne, hedder det i en fælles erklæring fra de to observatørgrupper.

Kilder: Ritzau, Al Jazeera

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
Olaf Tehrani anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg skrev et lignende indlæg før, men det er nødvendigt at gentage en del af det: I Danmark er der kun 11.363 tyrkere, som deltog i afstemningen. De 60% man taler om i artiklen er 60% af de 11.363. Der var flere andre der ikke ville være med i afstemningen, blandt de cirka 33.000 stemmeberettigede tyrkere der bor i Danmark. Plus: en del tyrkiske-danskere, som ikke har eller vil have tyrkisk statsborgerskab, (jeg selv er en af dem), fulgte også forløbet i afstand. Så 60% udtrykket kan give et forkert billede af et stort antal medborgere. Og, jeg mener, at de store menneske mængder der protesterer i flere tyrkiske byer er bevis for at, tyrkerne er mere demokratiske anlagte end den regerende magt i landet, og mere demokrati-tilhængere end det ser ud i de billeder, som internationale medie tegner. Blandt udlandstyrkerne var det også det samme, eftersom nej stemmerne var flest i rigtig mange lande. Bedste hilsner...

susanne christensen, Henrik Klausen, Haj Møller, Kirsten Lindemark, Jørgen Wassmann, Niels Møller-Larsson, Henrik Petersen, Torben K L Jensen, Henrik L Nielsen, Steffen Gliese, Gert Romme og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Medierne lægger uforholdsmæssig megen vægt på, at et flertal har stemt ja, og ignorerer stort set det faktum, at langt de fleste undlod at stemme. Der spekuleres og analyseres omkring, hvorfor "så mange" stemmer national-konservativt, mens det overhovedet ikke tages i betragtning, hvorfor det store flertal faktisk slet ikke stemte? Gentager man ofte nok, at den national-konservative retorik "går rent ind" hos de fleste herboende tyrkere, ender det vel med, at vi tror på analysen, eller hvad?

susanne christensen, Halil Philip, Niels Møller-Larsson, Bjarne Bisgaard Jensen, Mona Blenstrup og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

"Det er en sejr for demokratiet at halvdelen af tyrkerne har turdet stemme imod"

Jeg er stolt af, at de demokratiske kræfter har vist sig så stærke i Tyrkiet. Det var en helt ensidig kampagne, hvor oppositionen har haft ringe mulighed for at komme til orde. Erdogan har sagt, at nej-siden er landsforræddere, vantro og terrorister. Han har sagt, Gud aldrlig vil tilgive dem. Men på trods af alle overgrebene, af fængslingerne og chikanen, så har valgdeltagelsen været høj. Det er flot, at folk har stemt alligevel. Under de vilkår vil jeg godt kalde det en sejr for demokratiet, at halvdelen har tyrkerne har turdet stemme imod Erdogan, siger Mustafa Topal, der er talsmand for den danske nej-kampagne.

Nej-siden har været svær at mobilisere herhjemme. Jeg har mødt rigtigt mange tyrkere, som valgte ikke at stemme. De er velintegrerede og har en god uddannelse, men de vil ikke blandes ind i den her kampagne. Når man taler med dem om det, får man indtryk af en blanding af afmagt og nok også lidt ligegyldighed, siger Mustafa Topal, der til daglig er ansat som PhD-studerende ved RUCs Institut for Teknologi og Mennesker.

Det er da interessant i forhold til vores debat om integration, at ja-stemmerne i Danmark i høj grad kommer fra unge mennesker, som er født og opvokset i Danmark. De taler knap nok tyrkisk og har ingen anelse om, hvad det her valg vil betyde i Tyrkiet. Erdogan spiller på et stærkt Tyrkiet. Han taler direkte til et tyrkisk mindreværdskompleks, og så ser vi pludselig folk møde op med tyrkiske flag, med nationaldragter og andre nationalistiske symboler, siger Topal.

De tyrkiske aviser skriver i dag, at 100 års pause er forbi; republikken er færdig og det gamle Tyrkiet er vendt tilbage. De taler direkte om det osmanniske riges genopståen. Det er bekymrende i sig selv. Men at hveranden tyrker har stemt nej til Erdogan viser også, hvor splittet Tyrkiet står. Der er skabt et politisk vakuum og jeg kan godt være bange for, at borgerkrigen mellem tyrkere og kurdere nu vil blusse op. Der er i Tyrkiet store spændinger mellem det religiøse og det sekulære, og den konflikt er kun blevet større nu; tolerancen mellem fløjene har aldrig været mindre, siger Mustafa Topal.

https://www.b.dk/globalt/det-er-en-sejr-for-demokratiet-at-halvdelen-af-...

Niels Møller-Larsson, Halil Philip, Jørgen Wassmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

En gentagen misforståelse eller myte hos de vestlige medier er at AKP skulle være national sindet, hvilket ikke er sandt. Det er en religiøs bevægelse som har fantasier om eksistensen af flere nationer eller "milliyet" a la Osmanner Riget i det nuværende moderne Tyrkiet. Ja, partiet nævner Lazistan, Kurdistan, Tataristan, Tjerkezistan m.v. som eksisterende entities i nuværende Tyrkiet men det er hul i hovedet bortset fra det faktum at AKP er hoved årsagen til at et entitet som Kurdistan de-facto eksisterede fra 2007-2015 i det sydvestlige Tyrkiet. Partiet liver i en fantasiverden, benægter konsekvent eksistensen af en TYRKISK nation i Tyrkiet. Der er ikke tale om Türk Milleti, men "Benim Milletim" - Min Nation i følge en vis person. Jeg tror i øvrigt at Osmannerne brugte begrebet "Milliyet" i religiøs betydning, og ikke som en etnisk kategorisering.

Det bør også nævnes at det Nationalistiske Parti i Tyrkiet er splittet, der er kommet en nyere, moderne og progressiv generation frem på banen; det lykkedes ikke for dem at overtage ledelsen på demokratisk vis - takket være AKP's erobring og dominans af retsvæsenet - og ca. 80% af det tyrkiske nationalistiske partis tilhængere har stemt nej ved valget i går, til trods for den gamle og forstokkede ledelses samarbejde med AKP.

PS: Expatriates bør ikke have stemmeret efter 5 års eksil, med mindre der er tale om en nation hvis medborgere er veloplyste ;)

Halil Philip, Steffen Gliese, Sören Tolsgaard og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

Dobbelt statsborgerskab = double trouble. Hvad skulle det til for ? Halil Philip tilhører heldigvis de ca 80% tyrkisk/danske, der gennemskuede situationen. Det skal han have skulderklap for.

Mona Blenstrup

Jeg forstår heller ikke hvorfor herboende (i EU) tyrkere vil og skal bestemme over, de mennesker, der bliver bodende i tyrkiet. Den hverdag og det liv, de har er så meget anderledes. Blandt andet på ytrings området.

Niels Møller-Larsson

Som flere skriver er mediernes brug af valgresultatet efter det tyrkiske valg, endnu et klokkeklart eksempel på de utallige gange medier enten bevidst/ eller pga af manglende evner manipulerer med data.

Denne artikel finder jeg særligt slem. Man inddrager netop ( i modsætning til de fleste der skrev om valget i går) at 2/3 af dansk-tyrkerne slet ikke stemte. Alligevel sniger man sig til en overskrift som denne: "Tyrkere i eksil stemmer konservativt". Det er særlig slemt når nu man inddrager statistik som viser noget helt helt andet. Det eneste i artiklen som understøtter at hele Europas tyrkiske mindretal overvældende støtter Erdogan og hans forfatningsændring, er at et tyrkisk statsmedie siger at sådan er det: Men hvor pålideligt er det lige, når Tyrkiet pt. er et af verdens værste når det kommer til pressefrihed? Hele artiklen indeholder alle mulige postulater. Her er bare et par af dem: "Tyrkerne i Europa er meget religiøse og nationalistiske" +"Han vurderer, at mange dansk-tyrkere – også dem, der er født i Danmark og har boet her hele livet – først og fremmest identificerer sig som tyrkere."
Lad os tage DK og seneste valgresultat som udgangspunkt for ovenstående synspunkter: Hvis det var rigtigt burde Erdogan have kunnet mobiliserer langt mere end kun 1/3 af de herboende dansktyrkere.

Nedenfor er det eneste link jeg har kunnet finde på hvordan hele Europas tyrkiske mindretal har stemt. Men igen er brugen af statistik her meget meget kritisabel. Der står kun hvor mange af dem som stemte som stemte ja. Der står INTET om hvor mange af de stemmeberettiget, der rent faktisk stemte. Så muligheden for at op mod 2/3 af tyrkerne ligesom i DK overhovedet ikke har stemt virker til også at være muligt i andre europæiske lande.
http://www.trtworld.com/europe/how-did-turkish-nationals-living-abroad-v...

Jeg mangler i hvert indtil videre i den grad "the smoking gun", som overbeviser mig om at 60% eller mere af tyrkerne i Europa støtter Erdogan.

Poul Sørensen

Folk med danske navne i USA føler sig også som Skandinaver eller danskere oså selvom det er deres tipoldefar der udvandrede. Herhjemme bliver det yderligt beværligt, fordi det kræver styrke og tro på sig selv at sige DF imod og kalde sig dansker også selvom man er født i Danmark og har et stærkt tilhørs forhold til, der hvor man er født...uanset religon, etnisistet, hudfarve har man en ret til at være dansker, specielt hvis man er født her - alt andet vil være racsime.
- Det danske samfund ved en masse om hvordan disse ting fungere og hvordan man hurtigst muligt kommer forskels behandling medvidere til livs, men den besiddende klasse har altid været interesseret i at de dårligst stille bliver sat op imod hinanden, så de ikke står sammen om, at kræve bedre livs vilkår og udvikling af samfundet.... det handler dybest om klassekamp hvis man vil udvikle vores samfund - overklassen er kun ude på at indvikle det for de svageste.

Oplysningens parodiske dialektik helt uden integral tilbøjelighed.
Det er sikkert heller ikke de helt store intellektuelle udfordringer man modtager med dagligt kortspil med de samme venner i klubben eller at få sine ensrettede propagandanyheder serveret på fad fra en enkelt TV- kanal, hvorfra de fleste henter deres fremmednationale stolthed og fremmedartede identitet …

Sikken berigelse.
Ham kaliffen de herhjemme stemte ja til leverer konstant kritik, for ikke at sige trusler, mod de europæiske lande, hvor hans muslimske diaspora har bosat sig – og det ualmindeligt flabet og umanérligt tungt …

Jan Weis. Nu ved jeg jo ikke, om dit indlæg er rettet mod mig. Men af artiklen fremgår det, at kun en tredjedel at de danske, stemmeberettigede tyrkere stemte - og heraf stemte godt halvdelen ja.

Niels Møller-Larsson

Jan Weis: Den artikel du linker til viser ikke et vildt anderledes billede af Tyskerne.
Tjek dette link: http://www.dw.com/en/voting-closes-in-germany-ahead-of-turkey-referendum...

Jeg må igen igen understrege at det mest interessante ikke er hvor mange af dem som stemte som stemte for Erdogans grundlovsændring, men hvor mange disse som stemte for udgør af det samlede stemmeberettiget tyrkiske mindretal i det pågældende land. Dit link viser at ca 63 % af dem som stemte i Tyskalnd sagde ja til Erdogans forslag. Men mit ovenstående link viser at kun ca. halvdelen af Tysklands stemmeberettiget har stemt ja. 60% af halvdelen af de stemmeberettiget giver sammenlagt 30 % af det tysk tyrkiske mindretal som bakker op om Erdogans linje. Det efterlader 70 % som direkte ikke vil hjælpe Erdogan med at centralisere magten omkring ham som enkeltperson. Så diverse mediers overskrifter om at Europas tyrkere overvældende støtter Erdogan og de fleste er dem er national konservative/ meget religiøse fanatikere, virker i den grad heller ikke til at kunne appliceres til Tyskland. Jeg mangler stadig artikler, der beviser overfor mig at et flertal af tyrkerne i Europa støtter Erdogan.

Niels Møller-Larsson

Rettelse: Mit link viser ikke at halvdelen af tyrkerne i Tyskland stemte ja, men at ca halvdelen stemte. Beklager fejlen. Men min pointe om at kun 30 % af Tyrkerne i Tyskland støttede Erdogan holder stadig.

Niels Møller-Larsson,
ja, der er mange divergerende informationer i omløb - ikke 30% af tyrkerne i Tyskland, men 30% af de, der afgav en stemme, mener du vel ...

Niels Møller-Larsson

Jan Weis: Dit link tager udgangspunkt i forskellige byer. Men den nævner hvor mange der sagde ja, af dem som stemte. Mit link viser som sagt at kun halvdelen af Tyrkerne i Tyskland stemte. Dvs. at de. ca 60% som var et af eksemplerne fra en af byerne ikke er 60 % af 100% men kun 60 % af 50 procent. Det giver sammenlagt ca. 30% af tyrkerne i det pågældende område som støttede Erdogan. Så nej derfor er det ikke 30% af dem som stemte som stemte ja: Af dem som stemte var det ganske rigtigt langt de fleste steder godt over de 50 % som støttede grundlovsændringen. Men det giver stadigvæk langt fra belæg for at sige at et flertal af Tyrkerne i Europa støtter Erdogans linje.

Og gud ske tak og lov for det! Det burde vi i den grad lave overskrifter om i stedet, da det ville vise, at tyrkerne i modsætning til, hvad der står i diverse artikler står i disse dage, rent faktisk er ret godt integreret og ikke mindst støtter et liberalt flerpartis demokrati med lige rettigheder for andet end den herskende klasse!

Henrik Plaschke

Niels Møller-Larsson

Du har, så vidt jeg kan se det, ret. Men det er svært at finde opgørelser for valgdeltagelsen blandt tyrkiske vælgere udenfor Tyrkiet. Jeg har dog et par supplerende tal, der i hvert fald ikke modsiger dine tidligere bemærkninger:

I Belgien har 77,1 af vælgerne stemt ja til Erdogans forslag, hvilket vist er det højeste tal i Europa. Stemmeprocenten har været på ca. 60, hvilket betyder, at det er et mindretal af vælgerne, der har stemt på Erdogan. I andre europæiske stater har ja-andelen været mindre, og når vi tager hensyn til stemmeprocenten, ser vi, at det intetsteds handler om flertal, der har støttet Erdogan. I Schweiz lå andelen af jastemmer kun på ca. 38 %, og ca. 57 % af de stemmeberettigede har stemt – altså godt og vel 20 % støtte til Erdogan her.

Generelt kan vi konstatere, at stemmeafgivningen varierer betragteligt fra land til land og også indenfor det samme land – eksempelvis Frankrig med nejflertal i Marseille og et stort jaflertal i Lyon (http://www.yenisafak.com/secim-referandum-2017/yurtdisi-fransa-secim-son...). Formodentlig ikke mindst som følge af hvilke dele af Tyrkiet vælgerne stammer fra.

http://www.tdg.ch/monde/Les-Turcs-de-Suisse-ont-vote-non/story/12505318

http://www.lalibre.be/actu/international/turquie-environ-6-electeurs-sur...

Søren Kristensen

Det er bare super ærgerligt at alle de her tyrkere, som oven i købet bor i vesten og nyder godt af demokratiets frugter, vælger at vrage det for deres landsmænd. Det grænser til hykleri.

Søren Kristensen

Men det er selvfølgelig fordi vi tror de er kommet pga. af demokratiet og den frie tone, når de i virkeligheden er her for pengenes skyld.

Erik Jakobsen

Jeg indrømmer blankt, jeg bliver no'et rundforvirret af alle de talfremstillinger, der skal berolige mig og formentlig andre om, at det er slet så alvorligt, at der i vores midte er mennesker, der har stemt JA til ændringerne i den tyrkisk forfatning udarbejdet/udtænkt mestendels af hr. Erdogan. Men uanset alle disse gode intentioner og forklaringer på, at det er egentlig ikke så slemt, er jeg dog fremdeles betænkelig ved, at mennesker der er bor, arbejder, reproducere sig i DK, kan finde på at stemme Ja til et system-(skifte) hvor initiativtageren truer/fængsler/sætter folk i husarrest, hvis de ikke lige taler ham efter efter munden. Bare en ja stemme er denne ene for meget.

Niels Møller-Larsson

Erik Jakobsen: Ud fra din logik er danskere ligeså fanatiske som lande i Mellemøsten fordi vi har en mindretal af nazister osv. i DK. Diverse overskrifter og artikler prøver for tiden at tegne et billede af at langt de fleste tyrkere er fanatiske tilhængere af religiøs fanatisme og diktatoriske tilstande. Det kan godt være du ikke helt forstår tallene men det brede billede tegner at ca. 20-30 % af mindretallene i de forskellige lande støtter Erdogan. Dvs. 7ud af 10 europæiske tyrkere er imod Erdogan, hvilket er langt mere positivt end valgresultatet fra selve Tyrkiet.

Dertil skal man lægge at enhver opposition i selve Tyrkiet, er blevet trynet og jordet på alle tænkelige måder. Læg desuden mærke til at internationale valgobservatører har kritiseret valget helt vildt de seneste par dage og ikke anerkender resultatet. Jeg synes mange af jer som er hurtige til at fordømme tyrkerne og deres sindelag måske lige skulle tage en stor dyb indånding og holde lidt igen med jeres kritik.

Erik Jakobsen

Niels Møller-Larsson
Jeg ved ikke om det logikken jeg opererer med eller efter; men jeg forstår slet, hvordan man kan bare tænke på at melde sig ind i ny-nazistiske foreninger i Danmark e.l. politiske foreninger eller, hvordan det danske Folketing kunne vælge eller bare få tanken at sætte formanden for dansk folkeparti i formandsstolen for Folketinget.
Og husk jeg taler kun om de tyrkere der er bosiddende i Danmark, de har dog, hvis de vil og ønsker det mulighed for forskellige input om, hvad der sker i Danmark - Tyrkiet - Europa - verden i utallige tv kanaler - internet medier og papiraviser. Det er derfor, jeg ikke forstår stemmeafgivningen i Danmark. Men jeg accepterer de demokratiske spilleregler, selvom jeg nogen gange er bange for, at mit hoved er ved at falde af af at ryste på hovedet over menneskers stilling tagen.
Og til din beroligelse må jeg mange gange dagligt tage en dyb endda meget dyb indånding.

Niels Møller-Larsson

Robert jensen: Nej at du anser alle dem som ikke stemte, som lig med at de er enige med Erdogan ville være en fejlslutning.

Erik Jakobsen: Min pointe med truslerne og propaganda var ift. befolkningen i Tyrkiet. Men der har faktisk også været rapporter om at tyrkere i udlandet har følt sig truet. Så meget så flere dansk tyrkere f.eks. ikke turde at fortælle, hvad de havde tænkt sig at stemme. Og som måske endda har afholdt nogle fra at stemme overhovedet.

Men min hovedpointe med mine indlæg er jo at denne artikels overskrift og diverse andre medier og enkelte personer ikke har belæg for at sige at de tyrkiske mindretal i Europa overvældende støtter Erdogan. Derimod viser tallene mig indtil videre at de europæiske tyrkere i højere grad en de hjemmeboende har taget dyb afstand fra Erdogans vision for Tyrkiet.

Erik Jakobsen

Niels Møller-Larsson

Glemte lige det med alle de statistikker der bliver udformet her efter den tyrkiske afstemning, det fik mig til at tænke på to citater:
"Statistisk er som de gamle gasgadelygter, de oplyser ikke meget; men de er gode at støtte sig til"
Og det sidste:
"Den eneste statistik du kan tro på, er den, du selv har manipuleret"
Stadigvæk hvordan kan borgere af tyrkisk oprindelse bosiddende i Danmark stemme ja? Hvor på linjen ligger deres demokratiske værdisæt?

Niels Møller-Larsson

Erik Jakobsen: Først siger du du ikke rigtig forstår regnestykkerne, og bagefter siger du at statistik kan vise det man vil have det til, og at man kun kan tro på det, som man selv har manipuleret. Rimelig unfair at angribe mit simple regnestykke så banalt, når du samtidig siger, at du ikke forstår det.

Men måske er citaterne slet ikke rettet mod mig, men den generelle journalistik og andre offentlige instanser brug af tal. I dette tilfælde jeg delvis enig med dig. Dog er der også grænser for hvor meget man kan manipulere med statistik. I de fleste tilfælde kan misbrug af statistik afvises med korrekt brug af statistik. Og det er det, som jeg mener, at jeg selv har gjort her.

Men at de tyrkere har hjemme, der rent faktisk har støttet Erdogan skal til at kigge ind ad, og tænke over hvilket demokratisk værdisæt, de selv har lyst til at leve under, kan vi hurtigt blive enige om.

susanne christensen og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Niels Møller-Larsson

Jan Weis: Plat og polemisk at påstå at venstrefløjen herhjemme stikker af fra virkeligheden. I særlig grad hvis det handler om Tyrkiet. Tydeligt du ikke selv er en del af fløjen og følger med.

Dit link viser i øvrigt det samme som dit forrige: at der var et flertal af dem som stemte som stemte på Erdogan. Og ikke at et flertal af tyrkerne i Tyskland stemte for Erdogan.

Nyttige idioter er dem som æder de etablerede medier og autoriteters påstande råt. Om du selv falder en under den kategori, må du bedst selv kunne bedømme, da jeg ikke kender dig.

Sören Tolsgaard

Som de fleste nok bemærkede i løbet af de forgangne uger, kørte Erdogan hele sin retorik i stilling for at få de herboende tyrkere til at støtte hans projekt. Han skaffede sig ekstrem meget mediedækning ved at angribe europæisk demokrati og opfordre herboende tyrkere til at opformere sig med henblik på overtagelse af magten. Han provokerede bevidst, hvor han ved, det gør ondt pga. det konstante indvandringspres, og afslørede derved, hvor dybt hans islamistiske agenda er grundet.

At omkring 20-30 pct. af de herboende tyrkere stemte ja, hvad Erdogan havde hårdt brug for, idet der er stor modstand, også i Tyrkiet, er således ikke imponerende. Nærværende artikels overskrift, "Tyrkere i eksil stemmer konservativt", er misvisende. Den forplumrer debatten, idet den ignorerer baggrunden for, at omkring 70-80 pct. ikke støttede Erdogan, selvom han havde tryglet dem om at stemme.

Mustafa Topal, i den artikel, jeg ovenfor har linket til, kommer nok sandheden betydeligt nærmere, idet han har nær kontakt med de pågældende miljøer: "Det er da interessant i forhold til vores debat om integration, at ja-stemmerne i Danmark i høj grad kommer fra unge mennesker, som er født og opvokset i Danmark. De taler knap nok tyrkisk og har ingen anelse om, hvad det her valg vil betyde i Tyrkiet. Erdogan spiller på et stærkt Tyrkiet. Han taler direkte til et tyrkisk mindreværdskompleks, og så ser vi pludselig folk møde op med tyrkiske flag, med nationaldragter og andre nationalistiske symboler, siger Topal."

Tilsvarende stemmer 20-30 pct. på Lars Løkke Rasmussens parti i DK, hvoriblandt en del unge mennesker af det bedre borgerskab, men vi køber vel ikke derfor en generalisering om, at "danskerne stemmer på Løkkes politik". Det gør de jo langtfra, selvom han er snedig til at sætte sig på magten. Og mange demokratisk indstillede tyrkere, både her, hvor de i høj grad undlader at stemme, og i Tyrkiet, hvor mange er blevet indespærret eller intimideret, så de ikke kan eller tør stemme, er givetvis modstandere af Erdogans politik.

Selv det givetvis noget manipulerede valgreslutat kunne ikke skjule, at der var flertal imod Erdogans projekt langs Middelhavet, fra Istanbul over Izmir til Alanya, hvor majoriteten ikke ønsker den islamisering, som Erdogan hovedsagelig finder støtte til i højsletternes afsides landdistrikter.

Jeg ved, Jan Weis kan læse tysk, så læs nedenstående:

- Es ist die Quittung für die jahrelange falsche Türkeipolitik. Es ist höchste Zeit für einen radikalen Kurswechsel und nicht für Ausgrenzungsdebatten. Außenpolitisch bedeutet das: Keine Waffen, kein Geld, keine Soldaten mehr für Erdogan. Innenpolitisch:

Seine Netzwerke, seine Spitzel- und Trollarmee hierzulande müssen zerschlagen werden. Die reaktionäre Politik der islamistischen AKP über ihre Parteien bzw. Lobbyorganisationen und den Moscheeverband DITIB in Deutschland muss gestoppt werden.“

https://www.die-linke.de/die-linke/aktuell/

Højsletten slår til.
Tyskerne spørger nu naturligt nok sig selv, hvad siger et sådant valgresultat om den mangelfulde integration, hvor over 60% åbenbart stemte med ja – hvor den ikke har fået for lidt i Vest- og Sydtyskland, som man ser -
http://www.heute.de/evet-bei-tuerkei-referendum-in-deutschland-gibt-raet...
Men det ser naturligvis helt anderledes og omvendt ud herhjemme, får vi at vide – men ’Die Linke’ i Tyskland (tak til Steen Sohn for linket) har naturligvis leveret de nødvendige, faktisk oplysende og ædruelige analyser, som skal til, de har også helt andre og mere realistiske udsyn til denne betændte ’Islamistenscene’, mange steder finansieret af diktaturet in spe

Sören Tolsgaard

Man kan med rette nære stor betænkelighed mht. de ca. 6.700 herboende tyrkere, som fulgte Erdogans opfordring. Der var nok en del, nu aldrende og uforbedrelige konservative, forhenværende højlandsbønder iblandt, samt som ovenfor nævnt, en del unge naivister, som knap nok længere taler tyrkisk, men lod sig forføre af Erdogans retorik.

Før vi fremmaner et spøgelse, som fylder hele hulens horisont, bør vi dog huske på, at ca. 4.300 stemte nej og ca. 22.000 undlod at stemme. Mange af de sidstnævnte har sikkert den opfattelse, helt i tråd med, hvad mange danskere har pointeret, at det er en tvivlsom ret at stemme i et land, som man har lagt bag sig.

Så jo, de national-konservative islamister er en belastning, som truer med at overtage magten. Og dobbelt statsborgerskab er et skisma, som vi for nylig har indført under påvirkning fra de globalister, i hele det politiske spektrum, som ønsker at gøre den grænseløse borger lidt mere lige end de lokale. Det bliver eunionens tysk-romerske inderkreds nok nødt til at tænke lidt over.

Hvorfor så meget fokusering på en ureel 60 % når valgdeltagelsen har været så lav, og at en stor majoritet af dem som har stemt har først og fremmest handlet ud fra emotionelle motiver snarere end et sundt rationelt fundament. Der er forskellige statistiker, i USA var Nej omkring 80 %, i UK et tilsvarende tal, men jeg kan egentlig ikke brug det til noget når der ikke foreligger en kvalitativ undersøgelse og analyse.

Jeg mener ikke at man bør have stemmeret i.f.t. et valg i et land og en VIRKELIGHED som man ikke er en del af, og hermed fratage de populistiske bevægelser lebensraum for yderligere ubegrundede chikanerier mod et minoritet der er under dobbelt pres.

Erik Jakobsen

Nåh der er vist en der er blevet bortvist fra det fine selskab!!!!
Jeg kan ikke lige komme på navnet; men han havde netop en rigtig god kommentar om, hvordan det statiske kan tolkes, og måske er hans udlægning den rigtige. Hvad var det dog han hed????
Men det faldt åbenbart ikke i god jord, så åbenbart bedrives der også i Danmark censur trist trist det er er så trist!!!!!

jens peter hansen

Han vurderer, at mange dansk-tyrkere – også dem, der er født i Danmark og har boet her hele livet – først og fremmest identificerer sig som tyrkere.

Man tænker på det tårevædede tv-indslag med søde børn der græd over de ikke var danske....

Sören Tolsgaard

Erik Jakobsen -

"robert jensen", som han vist hed, gik i går aftes efter manden isf. bolden, et klart brud på spillereglerne, som ganske rimeligt blev slettet. At hans tidligere indlæg røg med i købet kan problematiseres, men finder du hans kortfattede pointe relevant, kan du jo uddybe og begrunde den. Det var næppe synspunktet som sådan, moderator ønskede at gøre op med, men den pågældende deltagers disrespekt for reglerne.

Hvor længe skal opførelsen af 'Katten om den varme grød' vare ved ? Problemet er ikke tyrkerne i Europa. Problemet er islam i Europa.

Grundlovssikringen af religionsfrihed burde tolkes bogstaveligt. Sikring af frihed for religion. Lad aldrig Danmark blive et religiøst rum fuld af religiøse symboler og religiøs kontrol. Den konsensus eksisterede faktisk her i landet i sidste halvdel af det tyvende århundrede. Dengang udviklingen stadig havde retning mod en bedre fremtid.

Christian De Thurah

Uanset stemmetal og procenter er det da grotesk, at et antal tyrkere, der har valgt at bo i Europa, stemmer sig længere og længere væk fra Europa.

Poul Sørensen

Selvfølgelig reagere tyrkerne på den forskelsbehandling, hvis ikke ligefrem lodret racisme, som der foregår i Danmark. Danmark er et mini USA, hvor politiet i hvert fald tidligere haft travlt med chikanere indvandere.....
- Det tragiske er at det land der først finder ud af at integere flygtninge og indvandere bliver de helt store vindere af menneskelige og økonomiske fordele og de lande der aldrig får fundet ud at integere, de bliver taber landene med evigt brok, ævl og kævl og dårlig økonomi.

Niels Møller-Larsson

Information:

Nu var jeg allerede træt af måden mange af brugerne på jeres site diskutere herinde. Men at mit indlæg, der tog afstand fra folks konstante stråmænd og usaglige måde at debattere på også skal slettes, bekræfter bare for mig endnu en gang at denne debat sektion ikke er værd at bruge tid på længere. Det er meget meget trist.

Jeg finder andre græsgange fra nu af, da græsset herinde åbenbart ikke må betrædes.

P.S Dette indlæg minder i øvrigt så meget om det slettede indlæg jeg skrev, så jeg regner ikke med at det her får lov til at blive stående ret længe.