Læsetid: 3 min.

​​​​​​​Uffe Elbæk: Vi er kommet godt ud af hullerne

Oppositionen er rykket tættere sammen efter et frokostmøde i går, hvor de fem partiers ledere drøftede mulighederne for at finde fælles fodslag. Det mener Alternativets Uffe Elbæk
Tirsdag var oppositionen til frokostmøde hos Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.

Tirsdag var oppositionen til frokostmøde hos Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.

Jens Dresling

26. april 2017

De fem oppositionspartier er begyndt på en frisk, efter at deres partiledere i går mødtes til frokost hos Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Det mener Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk.

»Man skal ikke konkludere noget som helst for hurtigt. Men det var en rigtig god start. Man kan formulere det på den måde, at vi kom godt ud af hullerne,« siger han.

Det var første gang i 15 måneder, at de fem partiers ledere alle mødtes.

Alternativet har længe ønsket sådan et møde, og Uffe Elbæk havde på forhånd skrevet i Politiken, at partierne skulle diskutere mulighederne for et »fælles politisk projekt«.

Men socialdemokraternes politiske leder, Mette Frederiksen, sagde efter mødet, at selv om partierne var enige om emner som ulighed og bæredygtighed, bør man ikke få for høje forventninger.

Rasmus Nordqvist og Alternativet proklamerede i januar, at partiet ikke længere ønsker at blive omtalt som en del af rød blok. Hvis de skal placeres i en boks, skal den i stedet være grøn. Men når man ser på, hvor partiet stemmer, er partiet stadigvæk knaldrødt.
Læs også

»Jeg tror, at jeg bliver nødt til at sige fra start, at der skal ikke være noget decideret fælles politisk projekt,« sagde hun til pressen, da hun trådte ud af sit kontor efter mødet.

Dertil er de fem partier for forskellige. Særligt er der store uenigheder på udlændingeområdet.

Partilederne blev enige om at holde flere lignende møder på fast basis. Og trods Mette Frederiksens afvisning af muligheden for et fælles projekt, fornemmede Uffe Elbæk på mødet, at der var »konsensus om, at det er vigtigt, at vi i løbet af de her møder får defineret en fælles politisk retning«.

Mere civiliseret tone

Bagtæppet for frokostmødet var en række hårde medieslagsmål mellem fremtrædende politikere i oppositionen. Særligt Henrik Sass Larsen (S) har været ude med riven. Han har kaldt Alternativet for et »bluffnummer« og har anklaget de dele af oppositionen, der ønsker en lempeligere udlændingepolitik, for at være »utopiske humanister«.

Senest har Socialdemokratiet og Radikale Venstre prikket til hinanden, efter at Sofie Carsten Nielsen (R) fortalte til DR, at hun »foretrækker« Venstres næstformand Kristian Jensens »politiske projekt« frem for Mette Frederiksens.

Socialdemokraterne er slået ind på en markant ny kurs siden valgnederlaget og formandsskiftet i 2015. I dag stemmer Mette Frederiksen og partifæller oftere sammen med blå blok end med rød blok.
Læs også

– Blev alt det også drøftet på mødet?

»Vi diskuterede ikke personer. Men der var sådan en rimelig fælles forståelse af, at vi godt kunne tage de der offentlige debatter på et mere civiliseret niveau. Skal vi sige det sådan,« siger Uffe Elbæk.

– Hvordan er stemningen nu i oppositionen efter der her møde?

»Jeg vil ikke overfortolke det på nogen måde, men jeg synes helt klart, at det peger i den rigtige retning. Der er en vilje til, at vi mødes fremadrettet, og en forståelse for, at det er vigtigt at få genopbygget den gensidige tillid til hinanden. Ikke mindst fordi vi ved, at der er områder, hvor vi er uenige. Og den uenighed kan man meget bedre håndtere mellem hinanden, hvis man har respekt for hinanden.«

’Der er en gruppe af partier, som vil pege på Mette Frederiksen (billedet) som statsminister. Men der er ikke en rød blok med et fælles funderet politisk projekt,’ siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.
Læs også

– Vil det være rimeligt at opsummere mødet sådan, at I er blevet enige om at tale pænere til hinanden, men at I altså ikke er blevet mere enige af den årsag?

»Nej, det med at være mere civiliserede i vores debattone over for hinanden fyldte meget lidt. Det, der fyldte mest, var, at vi nikkede anerkendende til hinanden om, hvor vi var enige. Og det er på den grønne dagsorden, ulighedsdagsordenen og hele velfærdsdagsordenen. Og det er jo de helt tunge politiske områder.«

–Men var det ikke også sådan før?

»Nej, blandt andet er Socialdemokratiet jo kommet ud med deres principprogram her i weekenden, hvor deres egne medlemmer prioriterer den grønne dagsorden og ulighedsdagsordenen som de to vigtigste. Det blev jeg glad for, da jeg hørte det. For så er jeg ikke i tvivl om, at vi nok skal nå hinanden. I hvert fald Alternativet og Socialdemokratiet. Jeg skal ikke tale på de andres vegne. Men jeg synes som sagt, det ser godt ud.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Elbæk er stadig en grøn politiker, som nægter at være rød.
Alternativet bestemmer selv om de vil indflydelsen - eller som EL stå uden for døren.

Michael Kongstad Nielsen

Intet fælles projekt - fint nok. Men så skal man bare være klar over, at en ny regering støttet af de fem oppositionspartier ikke kan gennemføre andet, end hvad alle fem er enige om fra sag til sag. Mindste fællesnævner altså, ikke ret meget. Men det er måske meget godt.

Michael Kongstad Nielsen

Intet fælles projekt - fint nok. Men så skal man bare være klar over, at en ny regering støttet af de fem oppositionspartier ikke kan gennemføre andet, end hvad alle fem er enige om fra sag til sag. Mindste fællesnævner altså, ikke ret meget. Men det er måske meget godt.