Læsetid: 2 min.

Venstre: Retssikkerheden halter

Venstres retsordfører Preben Bank Henriksen kalder det »befriende«, at ny disputats sætter fokus på statens retssager mod borgerne. Enhedslisten diskuterer gerne at styrke Ombudsmandens rolle
20. april 2017

Blandt de borgerlige har statens retssager mod borgerne længe været omdiskuteret, ikke mindst Kammeradvokatens rolle i flere skattesager – og Frederik Waages disputats kaldes »befriende« af retsordfører for Venstre, advokat Preben Bang Henriksen:

»Det er befriende, at der bl.a. med disputatsen kommer fokus på situationen, hvor borgeren har staten som modpart. Her halter retssikkerheden for alvor. Hvor staten med Kammeradvokaten i spidsen har uanede midler og fuldstændig tilgang til al trykt og utrykt retspraksis, så har borgerens advokat slet ikke de samme muligheder.«

Han nævner f.eks., at statens advokat lønnes med tre gange det salær, som borgerens advokat kan opkræve.

Folketingets ombudsmand, som for tiden er  Jørgen Steen Sørensen, har hidtil været meget tilbageholdende med ikke at komme i konflikt med domstolenes egen kontrol og uafhængighed. Men ny disputats har blandt andet foreslået, at Ombudsmanden ser nærmere på sager, hvor staten påberåber sig statens sikkerhed.
Læs også

»Det er et af de forhold, vi bliver nødsaget til at se på, når retsudvalget senere på året skal se på retssikkerheden i Danmark. Udover at midlerne er forskellig fordelt, så er det jo også en besynderlig situation, at staten forvaltningsretsligt skal se sagen fra begge sider og loyalt få den oplyst, mens statens private advokatkontor alene har til formål at vinde sagen,« siger Preben Bang Henriksen.

Han peger på, at et udbud af statens advokatarbejde tidligere har været foreslået af Venstre.

»Under alle omstændigheder er det befriende, at der via disputatsen nu stilles skarpt på ordningen og dens konsekvenser.«

Spændende tanke

Retsordfører for Enhedslisten, Rune Lund, diskuterer gerne at styrke Ombudsmanden, så han også får tilsyn med statens retssagsførelse.

»Det er spændende at se på den tanke, der er beskrevet her. Hvis Ombudsmanden kunne være en kontrolfunktion på sager, der er meget mørklagte, vil det være et skridt i den rigtige retning, som vi gerne vil være med til at diskutere.«

For Enhedslisten er det afgørende, at der følger penge med, hvis Ombudsmanden skal påtage sig flere opgaver, så institutionen ikke udpines økonomisk.

»Hvis Ombudsmanden skal have flere opgaver, skal der også følge flere penge med, og vores udgangspunkt er i den sammenhæng, at der ikke skal være tale om øremærkede midler. Det handler om Ombudsmandens selvstændighed og uafhængighed,« siger Rune Lund.

Samtidig efterlyser retsordføreren en tilkendegivelse fra Ombudsmanden.

»Det er meget forskellige sager – lige fra folk, der påstås at være til fare for statens sikkerhed til skattesager. Vi har meget stor tillid til Ombudsmanden – både embedet og den nuværende indehaver af embedet, som vi synes løser opgaven rigtigt godt. Vi vil meget gerne høre, hvad Ombudsmanden siger.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu