Læsetid: 5 min.

Aftale om boligskat gør Danmark mere lige

Da boligskatteaftalen blev indgået for 14 dage siden, blev den straks kritiseret af venstrefløjen for at ville føre til mere ulighed. Et nyt notat fra Finansministeriet viser imidlertid, at det modsatte er tilfældet: Aftalen øger ligheden – dog marginalt
’Det altoverskyggende formål med aftalen har været at skabe en langtidsholdbar model for boligskatten, som kan give tryghed for boligejerne,’ siger finansminister Kristian Jensen (V).

’Det altoverskyggende formål med aftalen har været at skabe en langtidsholdbar model for boligskatten, som kan give tryghed for boligejerne,’ siger finansminister Kristian Jensen (V).

Jens Dresling

19. maj 2017

Den er blevet kaldt »hamrende asocial« (Enhedslisten). Det er blevet sagt, at »uligheden vokser« (SF). Og at det er »en vild prioritering at ville bruge 20 milliarder på mere ulighed« (Alternativet).

Men nu viser et nyt notat fra Skatte- samt Finansministeriet, at den nye boligskatteaftale ikke bare som tidligere oplyst efterlader uligheden uændret. Aftalen mellem VLAK-regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale, der blev indgået den 2. maj, fører faktisk til en »svag« reduktion af uligheden.

»Det altoverskyggende formål med aftalen har været at skabe en langtidsholdbar model for boligskatten, som kan give tryghed for boligejerne,« siger finansminister Kristian Jensen (V).

»At aftalen så samtidig er omtrent fordelingsneutral, betyder, at ingen behøver bekymre sig om det.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

Er Finansministeriets notater troværdige?

Var der ikke noget med, at vigtige dokumenter forsvinder ud i den blå luft, så diverse kommissioner og revisorer ikke kan kontrollere Finansministeriets beregninger?

Jens Falkenberg, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Benjamin Bach, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Arne Lund, Tue Romanow, Anders Reinholdt, Rasmus Knus, kjeld jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, John S. Hansen, Steffen Gliese og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Denne abstrakte måde at opgøre lighed på kommer jo ingen vegne! Det er ligegyldigt, om folk bor i huse, der koster noget forskelligt, hvis deres rådighedsbeløb i sidste ende er det samme, f.eks.
Der gøres alt for meget ud af økonomisk lighed, vores fællesskabscentrerede velfærdssamfund er det, der skal udligne mulighederne, hvilket er langt væsentligere.

Lars Bo Jensen

Øger ikke uligheden mellem forskellige grupper af boligejere. Hvad får de dårligst stillede ud af boligskatteaftalen? Langt de fleste af dem bor til leje.

Vivi Rindom, Carsten Wienholtz, Arne Lund og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Rasmus Knus

"Ifølge notatet – »Fordelingsvirkninger af boligforliget« – skønnes aftalen nemlig både at føre til et løft i de disponible indkomster på 0,5 procent i 2021 opgjort i forhold til de nuværende skatteregler. Og et løft som – selv om det er omtrent jævnt fordelt på tværs af de forskellige indkomstgrupper – er »lidt større« for de 10 procent af befolkningen med den laveste indkomst."

Helt sikkert - og julemanden kommer og deler gaver ud til de allerfattigste.

Kildekritik - Finansministeriet skriver de eventyr som politikerne vil have.

Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Tue Romanow og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Jørgen Lejf Hansen

Nu er det jo sådan, at centralorganisationen SKAT skal indkræve den kommunale grundskyld, mån ikke pengene fordufter i det blå.

Anders Reinholdt

@Rasmus Knus
Oh yes. Jeg må atter engang henvise til Jesper Tynells Mørkelygten. Den er en effektiv vaccine mod godtroenhed i enhver politisk sammenhæng.

Olav Bo Hessellund, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Rasmus Knus, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Steffen Gliese og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Anders Reinholdt, man kan også bare få syn for sagn ved at se Peter Loft i gårsdagens Debatten - der er et menneske, der har forfinet det at kunne lyve helt troværdigt. Heldigvis blev han presset mere og mere til at måtte lægge sandheden på bordet lidt efter lidt, stadig uden tilsyneladende at lade sig afficere af sine afslørede løgne.

Eva Schwanenflügel, Jens Kofoed, Anders Reinholdt, Torben K L Jensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Finansministeriet har diskvalificeret sig selv . År Cepos bakker op er forventeligt. Mads Lund by er jo selv boligejer. Han forstår ikke hvordan boligforliget rammer vi pensionister der bor til leje. Vi er jo med til via skatten at betale til det økonomiske råderum - som boligejerne gafler helt og aldeles
Det økonomiske råderum er ellers afsat til uforudset udgifter, eller til fx. velfærdsforbefringer, eller til pludselig stigende sundhedsudgifter. Frem til 2020 er der ifølge Finansministeriet ca. 10 Mia kr. at råde over. Så når boligejerne render med det dobbelte, så bliver der sq smalhals fremover
Kom ikke og sig at DK ikke er et klassesamfund med stor ulighed mellem ejere og lejere
Men også det vil Sosserne benægte

Steffen Gliese, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Pelle Dragsted

Det her er simpelthen en forvrøvlet artikel. Det som det står, oversat til almindelig dansk, er, at den nye boligaftale vil videreføre den ulighedsmaskine som det eksisterende skattestop har været.
Mennesker der bor i de dyreste ejendomme - typisk i København og Nordsjælland vil kunne beholde den enorme skattefri fortjeneste som blev hobet op i årene med skattestoppet. Den samfundsakbte værdistigning vil forblive ubeskattet når ejerne engang i fremtiden sælger deres bolig.
Men de mennesker, der bor til leje, eller bor uden for de store byer bliver tilskuere til friværdi-festen.
Ærgeligt at Information i dette tilfælde har købt regeringen og aftalepartiernes spin.

Vivi Rindom, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Benjamin Bach, Jens Erik Starup, Anders Reinholdt, Torben K L Jensen, Knud Chr. Pedersen, Nina Hermanson, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Gad vide hvor finansministeriet ligger på troværdighedsskalaen - jeg gætter på højde med politikerne.

Lars Bo Jensen

Nogle politikere Torben K L Jensen, jeg tror på at Pelle Dragsted mener det han lige har skrevet. Og ja jeg har set ham i Detektor, men det ændrer ikke på, at jeg opfatter ham som troværdig.

Steffen Gliese, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Nu anser jeg Pelle Dragsted´s troværdighed som fuld på højde med Preben Wilhjelm´s
Jeg taler om alle de finansministre der har haft ansvaret for den neo-liberale agenda ministeriet har haft de side 25 år og her er Bjarne Corydon den værste fordi han SIGER at han er socialdemokrat.

Steffen Gliese, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

Ejerboligformen er og har altid været ulighedsskabende. Indfør skat på fortjeneste ved salg af fast ejendom og brug pengene til tilskud til almennyttige boliger.