Nyhed
Læsetid: 3 min.

Alternativet vil gøre cpr-numre kønsneutrale

’Det er noget, vi lider under hver dag,’ lyder det fra Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, som støtter et forslag fra Alternativet om at gøre personnumre kønsneutrale. Økonomi- og indenrigsministeren mener imidlertid, at forslaget vil ’medføre betydelige omkostninger’ for både den offentlige sektor og det private erhvervsliv
Alternativets forslaget er et principielt opgør med det binære kønssyn i samfundet, at man enten skal have et pige- eller drengenummer, siger partiets ligestillingsordfører, Carolina Maier (t.h.).

Alternativets forslaget er et principielt opgør med det binære kønssyn i samfundet, at man enten skal have et pige- eller drengenummer, siger partiets ligestillingsordfører, Carolina Maier (t.h.).

Ida Munch

Indland
18. maj 2017

Vi får det fra fødslen: Et tal, lige eller ulige, sidst i personnummeret, som fortæller, om vi er en dreng eller en pige. Ulige hvis vi er det første. Lige hvis vi er det sidste.

Men for nogle er det ikke så enkelt. Måske føler de sig ikke som hverken det ene eller andet. Måske ønsker de ikke, at andre ved det. Eller måske synes de bare ikke, at det vedkommer nogen.

Derfor foreslår Alternativet i et beslutningsforslag, som i dag skal behandles i Folketinget, at gøre person- eller cpr-numrene kønsneutrale.

»Det er et principielt opgør med det binære kønssyn i samfundet, at man enten skal have et pige- eller drengenummer,« siger Alternativets ligestillingsordfører, Carolina Maier.

»Der er jo mennesker, som ikke ønsker at definere sig som hverken det ene eller det andet. Så det handler om at tilgodese de mennesker, så det i hvert fald ikke er cpr-nummeret, som står i vejen for det. Og der er jo ikke noget, som taler imod det: Der ikke noget, som gør, at det offentlige for eksempel ikke længere kan føre kønsstatistik, fordi der bag ved cpr-nummeret ligger andre data, hvoraf kønnet fremgår. Det bliver under alle omstændigheder registreret, om man er født pige eller dreng, uanset om man har et lige eller ulige nummer.«

Beslutningsforslaget kommer, efter at Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT) senest har kritiseret, at de nye identitetskort til personer, som ikke har kørekort, netop har påført personnummeret.

For de fleste har det ingen betydning, men for transkønnede, som lever sådan, men ikke har fået juridisk kønsskifte, betyder kortet, at de bliver outet på for eksempel posthuse og i telebutikker, hvis de skal hente en pakke eller købe en mobiltelefon.

Hvem er i klemme?

Alligevel afviser et flertal bestående af VLAK-regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti at gøre personnumre kønsneutrale. Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) mener, at forslaget vil »medføre betydelige omkostninger« for både den offentlige sektor og det private erhvervsliv.

»For i dag findes der en række offentlige og private it-systemer, blandt andet inden for sundhedssektoren og registerforskningen, der udleder kønnet direkte af personnummeret. De systemer vil skulle omlægges. Det er ikke regeringens politik at pålægge den offentlige sektor og erhvervslivet nye og unødvendige administrative byrder,« skriver Simon Emil Ammitzbøll i en kommentar.

Dansk Folkepartis ligestillingsordfører, Karina Adsbøl, oplyser, at regeringens støtteparti heller ikke støtter forslaget, mens Socialdemokratiets ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, understreger, at der nok er en »generel udfordring«, som gør, at partiet blandt andet har støttet, at transkønnethed er blevet fjernet fra listen over sygdomme. Men når det kommer til personnummeret, anser Rasmus Horn Langhoff dette som et »teoretisk problem«.

»Hvem er i klemme, og hvem forsøger man at hjælpe? Hvis der ikke er nogen, som er i klemme, eller føler sig generet, og man derfor ikke hjælper nogen ved at bruge kræfter på at ændre det, så bør man nok spørge sig selv, om det er det værd at bruge kræfterne på at ændre det. Jeg vil hellere fokusere på reelle problemer, som har en betydning for rigtige mennesker af kød og blod, i stedet for teoretiske problemer, som jeg betragter dette som,« siger den socialdemokratiske ligestillingsordfører.

Linda Thor Pedersen, transpolitisk talsperson i LGBT Danmark, henviser imidlertid til, at Europarådet tidligere har opfordret medlemslandene til at sikre, at personlige oplysninger om en persons seksuelle orientering eller kønsidentitet ikke indsamles, opbevares eller på anden måde bruges af offentlige institutioner.

Talspersonen afviser samtidig, at forslaget om kønsneutrale personnumre skulle have »betydelige omkostninger« for både den offentlige sektor og det private erhvervsliv. Sidstnævnte har ikke brug for at kende menneskers køn, og førstnævnte har oplysningen i forvejen, lyder det.

»Det her er et reelt problem i transmiljøet og ikke et teoretisk problem. Det er noget, vi lider under hver dag, så på den måde er det ikke mere teoretisk, end at det er virkelige mennesker, som jeg kender, der lider under det. Det kan godt være, at det ikke er så mange. Men minoriteter skal også beskyttes – og særligt når det ikke er noget, som har omkostninger for majoriteten,« siger Linda Thor Pedersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Duus Nielsen

De etablerede partier fremturer som sædvanlig med, at penge er vigtigere end mennesker.

Steffen Gliese

Det er svært at se, hvor de betydelige omkostninger skulle fremkomme.

Alternativ sædelighed.
Da nogle åbenbart, nok mest for at gøre sig interessant grundet mangel på mere alvorlige temaer, føler sig stødt over bare fire arabiske tal, om det sidste er lige eller ulige, som påstås skabe en stressende kønsforvirring, kunne passende fortsætte dette underholdende stunt med at kræve forbud mod afbenyttelse af pessarer og kondomer, da det må stille helt utålelige krav til beslutningsevnen i hvert enkelt intime situation og en omkostningstung lagerbeholdning af forskelligartede utensilier for en mere eller mindre kødelig omgang med hin næste af alle køn … ;-)

Anne Eriksen, Christoffer Pedersen, ulrik mortensen, Britt Kristensen, Christian Sørensen, René Petersen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Der er faktisk en god grund til at gøre CPR numre kønsneutrale, og det er den voksende mængde af mennesker i Danmark. Allerede i dag falder der en del ud af det normale system, hvor sidste ciffer er et kontrolciffer. Et kønsneutralt CPR system vil reducere risikoen for at der skal bruges CPR numre uden kontrolcifre og således give et mere sikker system. Endnu bedre ville det dog være at udvide kontrolblokken med løbenumre og kontrolcifre fra 4 til 5 cifre. Men denne begrænsning som er indført da computerne skulle spare hukommelse i 1960'erne kommer vi nok ikke af med med mindre der indføres et fuldstændigt nyt system.

https://www.cpr.dk/cpr-systemet/opbygning-af-cpr-nummeret/

olivier goulin

Helt hul i hovedet.

Tro mig - det bliver dyrt at lave om. CPR-nummeret er overalt i de elektroniske registre, lige fra de store offentlige databaser til de mange små private foreninger i Danmark. Det er nok noget nær det værste at skulle pille ved i et register, hvor det ofte indgår som nøgle, med utallige referencer rundt omkring i og mellem systmerne. Det vil blive en milliard-udgift, som kun kommer to samfundsgrupper til glæde: De transseksuelle - og IT-specialisterne. Ingen IT-kyndige ville nogensinde drømme om at gøre noget så dumt. Har de Alternative ikke folk med professionelle IT kompetencer?

Mit råd: Rør ikke ved dem.

/O

Britt Kristensen, Arne Lund, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Jens Winther og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Peter Frost

At ændre CPR systemet er, så vidt jeg husker fra sidste diskussion om emnet, en ganske bekostelig affære. Løbske omkostninger er jo ikke noget som politikere lader sig skræmme af, så den del af udfordringen burde være overkommelig.
Men, for der er et men, hvorfor er det så vigtigt. Det er jo ikke fordi vi som KZ fanger render rundt med et nummer tatoveret på armen. Isoleret set har nummeret jo ikke nogen betydning for os i vores dagligdag som mennesker/ borgere.
Der er lige endnu et men... hvad nu hvis vi bare kører løs i nummerserien således man får tildelt det næste ledige nummer i rækken ved fødsel uden hensyntagen til køn. Så er problemet vel løst, og indenfor en årrække, uden at koste en krone på ændring af systemet, så vil den sidste med kønsdefineret CPR nummer være død og borte.
Problem solved, og det kostede gratis.

Thomas Andersen

Det lader til at Alternativet for alvor forsøger at overgå Enhedslisten med hvem som kan komme med de mest naive forslag. Det vil jo koste mia. af kroner at udskifte alle CPR numre i alle IT systemer. Og med IT eksperterne som det helt store flertal blandt de få som vil få gavn af denne ændring.

Og hvorfor ikke fjerne fødselsdatoen fra CPR? Der er da laaaaangt flere mennesker som kan føle sig krænket over at alder og ikke kun køn kun udledes af CPR!!!

Britt Kristensen, Vibeke Rasmussen, Arne Lund, Anne Eriksen, Jens Winther, Mette Poulsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Klavs Hansen

Bliv dog voksne.
Suk!

Mette Poulsen

Man kan skifte juridisk køn med et klik derhjemme. Så må man vælge det køn, som man nu en gang synes dækker bedst.

Søren Jacobsen

Kød frie dage kan jeg se et formål med. Men altså. Nu bliver det sgu lidt søgt.

Jens Winther

Endnu et helt klart eksempel på, at Alternativet er en flok naive narrehatte!

olivier goulin

Ja, jeg har også langt hen ad vejen sympati for Alternativet og deres visioner - men de må altså koble disse med en vis portion fornuft og professionalisme.

Dette forslag er ren symbolpolitik.

Jeg håber ikke, det er den slags ræsonnementer, der har ligget bag meget af den tåbelige lovgivning, der har fundet sted de senere år.

Det er desværre nok mere dystre motiver.

/O

Anne Eriksen

Der er rigeligt med fejl og mangler, som trænger til oprydning - Dong og Skat og andre forslag fra FT´s medlemmer. Efterhånden må man spørge sig selv om ikke Alternativet er et flop som protestparti og andet end tidsspilde.
Vores folkestyre er efterhånden blevet en form for dyr underholdning...

Jens Winther, Britt Kristensen, Ole Christiansen, Arne Lund, Nike Forsander Lorentsen, Hans Larsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Peder Kruse

Indtil ændringen bliver endeligt implementeret, burde samfundet i det mindste yde krisehjælp og psykologisk assistance til de skadesramte.

Torben K L Jensen

If it works - don´t mend it

Nike Forsander Lorentsen

Er det den nye form for ligestilling? Simsalabim så er biologien trolled væk. Og om man nu rejser til det store udlandet og skal vise pas eller ID-kort med sit ikke køn hvad så? Bliver man nægtet indrejse smidt i fængsel peget finger af eller grinet ad. Og om man nu går klædt i Uni-sex hvad så?

Tal er - for nu at tale med buddhisterne - intet i sig selv. De er hverken gode eller dårlige. De ER!
Men lad os da bare bruge sommeren på at drøfte endnu et narrehatte forslag fra Alternativet. Fedt røgslør til dække over at partiets ikke har nogen reel politik.
Som pauseklovne fungerer de ikke længere.

Anne Eriksen, Jens Winther og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar
Ole Christiansen

Jeg er sikker på at den enlige mor, der netop har fået fjernet sit eksistensgrundlag pga kontanthjælpsloftet, godt kan forstå at Alternativet bruger en masse tid og energi på dette.....

Anne Eriksen, Britt Kristensen, Hans Larsen og Peter Frost anbefalede denne kommentar
odd bjertnes

Realitystjerne-problemer vil i stigende grad overtage den politiske dagsorden ?

Anders Sørensen

At påstå, at man "lider under det hver eneste dag", er at sparke alle, der rent faktisk lider, lige i nosserne m/k.

Fuck jeres ubetydelige problemer.

odd bjertnes, Peter Frost, Hans Larsen og Jens Winther anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Jeg kan allerede se det digitale CPR kaos foran mig. Du bliver mig og jeg bliver dig eller noget tredie ;-)

olivier goulin

Hvis de transseksuelle oplever daglig lidelse ved deres CPR-nummer, så er løsningen ikke en data-konvertering i milliardklassen - så hedder løsningen terapi.

Problemets natur er psykisk.

/O

Peter Frost, Hans Larsen og Jens Winther anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Det kan vel også give besvær med at give kvinder kvoter i bestyrelser, til forskerstillinger etc?

Christoffer Pedersen

Der vil også være en hel del numerologer som vil risikere at få alvorlige traumer hvis deres cpr-nr. bare sådan lige bliver ændret. Problemet bliver ikke mindre når også transseksuelle numerologer ikke skal komme til at føle sig dårligt behandlet i omnummereringsprocessen.

Nils Bøjden

" Det vil jo koste mia. af kroner at udskifte alle CPR numre i alle IT systemer"

Hvorfor i alverden skulle man dog gøre det. Det er dog en ualmindelig idiotisk ide. Det er nok at erklære "CPR-numre er fra nu af kønsneutrale". Nye CPR numre tildeles derefter uafhængigt af køn. Det koster faktisk kun ganske få kroner hos den myndighed der udsteder CPR numre.