Læsetid: 2 min.

AndelsTanken blomstrer på Langeland

AndelsTanken Langeland er borgere på Langeland, der har dannet en paraplyorganisation. Igennem konkrete arbejdsgrupper er visionen at skabe flere arbejdspladser ved at øge den lokaløkonomiske aktivitet og forøge værditilføjelsen til de ressourcer, Langeland allerede har
Indland
4. maj 2017
AndelsTanken Langeland er borgere på Langeland, der har dannet en paraplyorganisation. Igennem konkrete arbejdsgrupper er visionen at skabe flere arbejdspladser ved at øge den lokaløkonomiske aktivitet og forøge værditilføjelsen til de ressourcer, Langeland allerede har

Mia Mottelson

Agnete Fog er formand for AndelsTanken Langeland.

Der er dejligt på Langeland. Men også faldende folketal, tomme huse, en høj gennemsnitsalder og indkomster under landsgennemsnittet. Ved sidste folketingsvalg blev Dansk Folkeparti størst af alle med mere end hver fjerde stemme.

På Langeland føler mange sig hægtet af udviklingen, ramt af nedskæringer, svigtet af Christiansborg.

Sådan skal det ikke være, mener folkene bag AndelsTanken Langeland, en ny organisation, der vil vende udviklingen på øen.

»Vi får aldrig trukket store industrier til Langeland, så vi må gøre noget selv. Vi må bringe udviklingen tilbage til rødderne, skabe små virksomheder i netværk og handle med hinanden i stedet for at sende så mange penge ud af kommunen,« siger Agnete Fog.

Hun er født på øen og for et par år siden vendt hjem efter 27 år i hovedstadsområdet.

»Jeg ser i dag et sted, hvor der sker utrolig mange ting og arbejdes med gejst på frivillig basis.«

Omdrejningspunktet er andelstanken, der skal give sammenhængskraft og modstandsdygtighed som i andelsbevægelsens storhedstid.

»Lige nu er 15 personer i arbejde under den fælles paraply AndelsTanken. Det er rigtig mange.«

Ét projekt er Andelshaverskolen med kurser om andelsbaseret udvikling, grøn omstilling, klimavenligt landbrug m.m.

Et andet er Tranekær Skovlandbrug opstartet på 4,5 hektar, men med planlagt udvidelse til det tidobbelte og med CO2-neutralt landbrug som omdrejningspunkt.

Der er den mobile, ubemandede butik Den Lokale med p.t. 26 andelshavere, hvor man via mobiltelefonen selv kan åbne butikken og købe ind, når man vil.

Der er firmaet Kragerne på Kragholmgård, et nyt køkken for bæredygtige, lokalt baserede måltider. Og der er AndelsKredit med rådgivning og økonomisk støtte til f.eks. landmænd, der vil bevæge sig mod CO2-neutralt landbrug.

»Der er to indstillinger på Langeland. Den ene er ’det går aldrig’, den anden er ’tro på lortet’. Her handler det ikke om snak, men om at vise, hvad man kan. Så vi har ikke travlt med at slå det stort op i medierne. Vi skal først vise tingene i praksis,« siger Agnete Fog.

»Det er godt, der kommer personer med visioner til vores ø, som sammen med lokale ildsjæle sætter gang i udviklingen,« sagde Langelands borgmester Bjarne Nielsen (V), da han i januar åbnede Den Lokale.

 

Særavis: Vi tager vores verden tilbage

Ofte starter store forandringer som konkrete projekter i hverdagen. Derfor har vi lavet en særlig udgave af Information, hvor vi glemmer alt om politikerne og fortæller om alle de mennesker, som hver dag kæmper for at løse store problemer og tage deres verden tilbage.

Det her er deres avis.

Andre artikler i dette tillæg

 • Vi smider hver især 13 kilo elektronik ud hvert eneste år. Arne prøver at bremse tendensen

  4. maj 2017
  Hvert år smider danskerne i gennemsnit 13 kilo elektronikaffald ud. Både affaldet fra gammel elektronik og produktionen af nyt er belastende for miljøet, men de seneste år er folk i Danmark og udlandet gået sammen for at hjælpe hinanden med at reparere tingene
 • Findes lyset i Mørke?

  4. maj 2017
  Information er taget til landsbyen med Danmarks mest dystre navn på jagt efter den borgermobilisering, som historisk har været med til at forandre Danmark, og som forfatterne til den nye bog ’Rodskud’ hævder igen er i gang med at udfordre styringstrætheden hos den politiske elite
 • Internettet er en skraldespand fyldt med modbydeligheder, som de unge ikke vil undvære

  4. maj 2017
  Aktivisme ’in real life’ hænger ofte uløseligt sammen med onlineaktivisme, og derfor er det absolut nødvendigt, at vi lærer at passe på os selv og hinanden på nettet. Det mener den onlineaktivistiske gruppe DO:TOPIA, der vil gøre os til medskabere af vores egen digitale virkelighed. Det sker blandt andet ved at få over hundrede 8. klasseelever til genkende ’fake news’ og lave deres egen takt og tone på nettet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her