Nyhed
Læsetid: 1 min.

DF opsiger indfødsretsaftale fra Folketingets talerstol

For åben mikrofon opsagde Christian Langballe fredag den indfødsretsaftale fra 2015, som DF er medunderskriver af. Fremover vil vi højst stemme for tusind nye statsborgerskaber om året, sagde DF-ordføreren, der kaldte forhandlingen i Folketinget for ’parlamentarisk teater’
Indland
6. maj 2017

Forbløffelsen var mærkbar blandt de øvrige ordførere, da DF’s indfødsretsordfører, Christian Langballe, fredag under sin ordførertale opsagde den brede politiske aftale om tildeling af statsborgerskab fra 2015, som DF er en del af.

Det skete, da Folketinget førstebehandlede et lovforslag fra Udlændinge- og Integrationsminister, Inger Støjberg (V), der vil give statsborgerskab til 2.139 voksne og 571 børn.

»Vi føler os ikke forpligtet af den aftale længere,« meddelte Christian Langballe.

Han var utilfreds med, at lovforslaget rummer så mange ansøgere. DF vil ifølge Christian Langballe ikke længere deltage »i den fortsatte opløsning af Danmark«, og fremover vil DF højst stemme for at give statsborgerskab til 1.000 ansøgere om året.

Flere gange gav Christian Langballe udtryk for, at Folketingets førstebehandling af lovforslaget var et »parlamentarisk skuespil«, hvor alle partier »vil ønske tillykke og bedyre, hvor fantastisk det går«. Et »parlamentarisk teater«, hvor partierne i »en stor kollektiv forbrødring« kørte videre med »de samme humanistiske floskler hentet fra de kulturradikale og den intellektuelle venstrefløjs gamle arsenaler«.

DF-ordføreren var også utilfreds med, at et flertal af partierne i Folketingets Indfødsretsudvalg på et møde torsdag er blevet enige om en ny fremgangsmåde, når det drejer sig om ansøgninger om statsborgerskab, hvor ansøgerne på grund af handicap beder om dispensation fra f.eks. sprogkravet.

Fremover skal Indfødsretskontoret i Udlændinge- og Integrationsministeriet på forhånd vurdere de handicappedes ansøgninger i forhold til FN’s Handicapkonvention, som Danmark har tiltrådt.

Ifølge Christian Langballe vil den nye fremgangsmåde betyde, at det ikke længere er Folketinget, men derimod det, han kalder for »konventionsregimet«, der bestemmer, hvem der får statsborgerskab.

Det blev afvist af flere andre ordførere, der bl.a. gjorde opmærksom på, at uanset vurderingerne fra Indfødsretskontoret vil det stadig være medlemmerne af Indfødsretsudvalget, der bestemmer. Udvalgsmedlemmerne er ikke bundet af Indfødsretskontorets vurderinger, påpegede bl.a. Astrid Krag (S) og Jan E. Jørgensen (V).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ole Rasmussen

Man er vel ikke søsterparti med Le Pen for ingentin.

Kenneth Jacobsen

Radikaliseret fra barnsben.

David Henriksen

Jeg får så lange balder af Langballe

Dorte Sørensen

Var det ikke en lejlighed til at gøre tilkendelsen af statsborgerskab til en administrativ opgave. Hvis det er indskrevet i Grundloven så er det en god lejlighed til at få den se efter - både for sproglige ting og andet.
Fogh Rasmussen snød jo "os" for en nødvendig gennemgang i forbindelse med ændringen af Tronfølgeloven - så nu henviser Grundloven til 1953 Tronfølgeloven og ikke den ny ændring fra 00érne.

Henrik Andersen

Endelig...