Nyhed
Læsetid: 4 min.

Drenge fra Ry kendt skyldige i at kaste brandbombe mod klassekammerat

Fire drenge blev ved retten i Horsens i dag idømt mellem et og halvandet års fængsel for at have kastet en flaske med brændende benzin mod en klassekammerat
Indland
5. maj 2017

I dag blev der ved retten i Horsens afsagt dom i sagen mod fire drenge mellem 15 og 16 år fra Ry, som var tiltalt for den 6. februar at have kastet en benzinbombe mod en klassekammerat på en parkeringsplads ved Ry Hallerne.

De blev alle fundet skyldige.

To af drengene fik en dom på halvandet års fængsel, heraf seks måneder ubetinget, mens de to andre fik en dom på et års fængsel, heraf fire måneder ubetinget.

Alle havde nægtet sig skyldige.

I dommen blev der lagt vægt på »voldens grovhed« og »skadernes omfang« samt at »forholdet blev begået af flere i forening«.

Dommen er rigtig, siger offerets advokat, Simon Eilrich. 

»Den er proportional i forhold til, hvad de har gjort. Alle er dømt skyldige, men ikke alle er dømt lige hårdt, og det var også sådan, som vi og forurettede så sagen.« 

Men selv om dommen ifølge Simon Eilrich er rigtig, kalder han sagen »ulykkelig« og for en af de mest alvorlige af sin slags de seneste år. Den er blevet omtalt i landsdækkende medier og har ud over skole og kommune fået ombudsmanden til at gå ind i sagen for at svare på spørgsmålet: Hvordan kunne det ske?

Klassekammerater

De fem unge gik alle i 9. klasse på Mølleskolen.

Ifølge advokat Simon Eilrich er nogle af de dømte og offeret »bedste venner«. Men ifølge en redegørelse fra Skanderborg Kommune havde de unge gennem længere tid haft en konflikt.

Tidligere på dagen den 6. februar havde de været i samme gruppe under gruppearbejde i skolen, og det var ifølge redegørelsen under dette gruppearbejde, at de var kommet op at skændes, og offeret havde foreslået de fire at mødes om aftenen ved Ry Hallerne for at få afsluttet konflikten.

Inden mødet havde de fire drenge skrevet sammen. En korrespondance, som var en del af retssagen. 

»Vi ville bare give ham en lærestreg. Vi ville give ham nogle tæsk,« sagde en af de fire tiltalte under retssagen ifølge Jyllands-Posten.

I en chat havde de fire angiveligt talt om at lave benzinbomber. En af de fire købte benzin til en bombe, mens en anden under retssagen har indrømmet at have været med til at fremstille bomberne.

De blev i retten torsdag med henvisning til deres »mere aktive rolle i forløbet« idømt en hårdere straf end den tredje og fjerde gerningsmand, som i retten har forklaret, at de ikke kendte til planerne om at medbringe benzinbomberne til mødet med skolekammeraten senere.

To af de tiltalte blev endvidere fundet skyldige i overtrædelse af våbenbekendtgørelsen for at have været i besiddelse af et baseballbat samme eftermiddag. 

Klokken lidt i syv om aftenen mødte offeret de fire tiltalte på en parkeringsplads mellem Ry Hallerne og Ry Tennisklub. En af de fire tiltalte forklarede i retten ifølge B.T., at offeret gik hen mod ham og stillede sig »30-40 centimeter« fra ham. Den tiltalte forklarede i retten, at han ved et uheld tabte benzinbomben på asfalten mellem benene på offeret, hvorefter den eksploderede og satte ild i offerets bukser. 

Denne forklaring blev afvist i retten. Tre af de tiltalte har i retten peget på den fjerde som den aktive og som ham‚ der kastede benzinbomberne.

Dagen efter overfaldet blev de fire drenge anholdt og varetægtsfængslet.

Slåskampe mellem elever

Hvordan kunne det ske?

Det spørgsmål stillede borgere og myndigheder i Ry i dagene efter episoden den 6. februar. I midten af februar fremlagde borgmester Jørgen Gaarde (S) sammen med Mølleskolens konstituerede leder, Alma Schack Andersen, og fagchef for Børn & Unge i Skanderborg Kommune, Søren Aalund, en redegørelse om skolen og de kommunale myndigheders indsats op til episoden.

Ifølge redegørelsen er Mølleskolen generelt en velfungerende skole. Den ligger i det attraktive Ry ved Skanderborg og får i de nationale trivselsmålinger over gennemsnittet på »alle parametre«.

Men konfliktniveauet i 9. klasse på Mølleskolen ligger ifølge en undersøgelse over gennemsnittet i både kommunen og på landsplan. Dertil har der været en række »mere alvorlige episoder« som slåskampe mellem elever.

Seks dage inden overfaldet ved Ry Hallerne havde to af de fem drenge været oppe at slås. Men »der blev i de følgende dage ikke observeret konflikter af betydning for den konkrete episode. Skolen har heller ikke herudover konstateret tegn på en optrapning af konfliktniveauet frem mod episoden«, står der i redegørelsen.

Mølleskolen har ifølge redegørelsen lavet en »omfattende og mangfoldig indsats og opfølgning i forhold til årgangen og elever med særlige udfordringer i form af konsekvent gennemførte ugentlige samtaler« med enkelte elever. Derudover har der været møder mellem lærere, ledere, socialrådgivere samt forældre.

Ombudsmanden har besluttet at gå ind i sagen for at undersøge, om skolen og kommunen har handlet i overensstemmelse med lovgivningen i forhold til de involverede drenge. Måske vil undersøgelsen senere give svar på spørgsmålet om, hvordan det kunne ske.

De fire forsvarsadvokater har udbedt sig betænkningstid i forhold til en anke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

4 drenge med baseball bat & bezinbomber mod 1 anden dreng - føj for Satan.

Martin Madsen

De skulle have været tiltalt for mordforsøg. Det andet her er en hån af offeret.

Dorte Sørensen

PS: Skal ombudsmanden så ikke også se på Kyndby-pigens sag om ikke hun er blevet svigtet?????

Christoffer Pedersen

@Martin Madsen; Hvis det var mordforsøg ville det kræve de forsøgte at myrde offeret. Til det formål havde de nok valgt et smartere mordvåben.
@Dorte Sørensen; hun er nok svigtet i den forstand at det ikke er normalt en dansk 15-årig pige beslutter sig til at lægge terrorplaner. Noget må være gået galt.

Dorte Sørensen

Christoffer Pedersen
Skal hun ikke dømmes før hun stemples terrorist????? Husk her i landet er "man" uskyldigt eller hvad der siges indtil man er dømt. Ligeledes lovpriser "vi" normalt at der hellere skal gå 10 fri end 1 uskyldig dømt.
I mine øjne skulle pigen været "samlet" op før hun var kommet så langt ind i sin "drøm" om at skabe sig opmærksomhed på denne måde.