Nyhed
Læsetid: 2 min.

EFI-leverandør skal nu levere nyt system til SKAT

Selv om SKAT har forlangt en erstatning på 700 millioner kroner fra KMD for det skandaleramte opkrævningssystem EFI, skal KMD nu levere et nyt stort system til SKAT. Professor anbefaler, at det offentlige begynder at se langt mere på kvalitet end på pris
Indland
29. maj 2017

SKAT’s EFI-skandale er naturligvis i en klasse for sig, men også andre af den kapitalfondsejede it-gigants kunder kræver store erstatninger for fejlslagne it-projekter. ATP har ifølge Computerworld forlangt 881 millioner kroner, og KMD har måttet hoste op med 100 millioner kroner i et forlig med KOMBIT.

SKAT forlanger knap 700 millioner kroner fra det tidligere Kommunedata.

Alligevel har SKAT valgt, at KMD skal levere drift, support, vedligehold og videreudvikling af it-systemet Skattekontoen, bekræfter SKAT overfor Information.

Professor i it-ledelse og digitalisering på Aalborg Universitet, Pernille Kræmmergaard og direktør i Digitaliseringsinstituttet nøjes ikke med at undre sig.

»Undskyld mig, men det virker meget bemærkelsesværdigt,« siger hun og hæfter sig også ved, at KMD har vundet udbudet til en markant lavere pris end de øvrige bydere.

KMD’s bud på 98 millioner kroner var også væsentligt lavere end SKAT’s egen udbudspris på 240 millioner kroner.

Hun anbefaler generelt, at der fokuseres langt mere på kvalitet end pris.

»Der skal også være en bedre og mere kvalificeret dialog med leverandøren, før kontrakten skrives under. Det er alt for sent at have dialogen, efter at kontrakten er underskrevet og prisen lagt fast,« siger Pernille Kræmmergaard.

Information har spurgt SKAT om rationalet bag valget af KMD som leverandør på trods af deres tvivlsomme erfaringer med selskabet.

»SKAT har haft drift, vedligehold, support og videreudvikling af Skattekontoen i udbud. Ifølge lovgivningen på området kan SKAT ikke se bort fra navngivne leverandører på forhånd. Udbudsloven regulerer en ordregiver til at tildele en kontrakt i henhold til det økonomisk mest fordelagtige tilbud. En ordregiver kan dog vurdere det økonomisk mest fordelagtige tilbud efter én og kun én af følgende 3 muligheder: (1) pris, (2) omkostninger eller (3) bedste forhold mellem pris og kvalitet. SKAT overholder naturligvis udbudslovens regler og har, i tilfældet med Skattekontoen, vurderet, at model 3 er den bedste, hvilket altså betyder, at Skattekontoen er vurderet efter bedste forhold mellem pris og kvalitet,« oplyser SKAT i et skriftligt svar.

Processen for vurderingen af tilbud skal ligesom resten af udbudsprocessen overholde en række formalia. SKAT gennemgår tilbuddene for at sikre, at det kun er konditionelle tilbud, der indgår i tilbudsvurderingen, og det sikres, at tilbudsvurderingen foretages objektivt og alene ud fra de modtagne tilbuds indhold, set i forhold til SKAT’s oplyste underkriterier og delkriterier.

»Hvis resultatet af den kvalitative vurdering af tilbuddene ikke er markant forskellig, så kan det give anledning til, at prisen får en afgørende betydning ved valget af det økonomisk mest fordelagtige tilbud,« hedder det til sidst i svaret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Hvis KMD har fået en stor erfaring i hvad man IKKE skal gøre og bruger det i det nye system - ja,så kan de jo godt være det bedste bud.

Christian Lucas

Hvordan skal en VENSTRE regering skabe kvalitet i noget som helst? De vil kun skære ned. Mere for mindre, mere for mindre og rend mig i røven.

KMD har leveret LORT, hvorfor går de tilbage til samme firma? Det er lidt som Cheney's no-bid contracts til Halliburton, lige bortset fra at ingen i Vensre mig bekendt har massive aktieposter i KMD.

Steffen Gliese

Opgaven bør selvfølgelig løses af forskere på IT-Universitetet, subsidiært på DTU.

Christian Lucas, Anne Eriksen, Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvor er det dog dybt molbo-agtigt. Det offentliges udbudsregler er da helt ude i hampen. .
Saruman har lige fældet alle træerne i Midgård. Lad os hyre ham som miljøkonsulent!

Britta Hansen, Christian Lucas, Anne Eriksen, Dennis Iversen, Jens Erik Starup og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Christian Lucas
Nu må jeg lige forsvare min tidligere arbejdsplads lidt. Også selvom jeg sagde op i protest mod, at jeg ikke fik lov til udføre mit arbejde.
Det sidste store succesfulde offentlige IT-projekt, nemlig kommune sammenlægningerne, som nok stadig er Danmarks største IT projekt til dato. Det kunne man fra KMD side gennemføre til tiden og til budgettet. Men da var KMD også et 100% offentligt ejet firma, og projektet kunne køres internt mht. til selve systemerne, da det var KMD der leverede kommune IT.

Måske er problemet ikke så meget leverandørerne.. men mere det faktum at politikerne har haft travlt med at knægte al faglighed i de offentlige, feks. ved at sælge ud af offentlige værdier.
Og nej Steffen Gliese, et nyt EFI kan ikke udvikles på IT-Universitetet eller DTU. Det man kan spørge sig selv om.. er nok nærmere .. er der brug for et EFI ? Skulle man ikke hellere rulle tilbage til de 'gamle tilstande', hvor gæld blev indrevet kommunalt ?

// Jesper

Per Torbensen, Mette Poulsen, Christian Lucas, Janus Agerbo, Anne Eriksen, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Jens Erik Starup, Jens Kofoed, Randi Christiansen, Tue Romanow og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Djøf-mantraet med - 'at det billigste også er det bedste' - vil de nok ikke kunne komme af med, der er tale om guddommelige kosmiske kræfter modarbejdende enhver sund fornuft ...

Per Torbensen og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Jens Winther

Der er ikke nogen tvivl om, at KMD er istand til at kode et "EFI-system"!

Problemet med EFI var jo ikke kodning, men at reglerne ikke var/er konsistente og at SKAT ikke var istand til at beskrive reglerne klart - og så kan man være nok så dygtig til at kode. Uden konsistente og velbeskrevne regler kommer selv de bedste kode-folk til kort.

Jens Erik Starup, Jesper Frimann Ljungberg og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Jesper : "Men da var KMD også et 100% offentligt ejet firma, og projektet kunne køres internt mht. til selve systemerne, da det var KMD der leverede kommune IT."

Det offentlige kan altså finde ud af at have ansvaret for it implementering, og så vidt jeg har forstået, kan man finde ud af det i sverige. Det burde være en selvfølge, at det område, som staten har ansvar for og betaler for, har staten også forstand på at udvise rettidig omhu for.

Henning Kjær

Hvis KMD skal dømmes ude fra offentlige opgaver fordi de har svigtet i et stort projekt, så ville mange private virksomheder efter tilsvarende bedømmelser af svigt være dømt ude, men det bliver de ikke.
Private bliver ved med at købe VW selvom de har planlagt svindel og svindlet groft. Ansaldo Breda bliver ved med at levere jernbane materiel.

Henrik holm hansen

er der slet ingen der har tænkt på at spørge Donald trump har er jo kendt for at sige we wil make a great deal eller det er måske det skat har gjort.................................

Jesper Frimann Ljungberg

@Randi Christiansen
Jo, men det som man ikke skriver i pressen er jo, at det var SKAT der sad for bordenden på EFI og dets søsterprojekter. KMD, CSC og før det IBM var 'bare' leverandører.

Du kan se projekt organisationen her:
https://drive.google.com/drive/folders/0B5S8wWMh34NHRDR4MjFZeWlqMVE
i bilag 6. Læg især mærke til kapitel 4 Tabel 1.

Her kan du se at SKAT selv, når det kommer til udviklingen, laver meget af afklaringen og også meget af udførslen når der er tale om grænseflader ud af 'systemet'. Så leverandøren er rimelig 'boxed in'. Og SKAT er selv lidt den styrende edderkop i midten af spindet.

Desuden så er det SKAT selv der står for stort set al test selv, og de har hovedparten af projekt styringen.

Så .. ja da man havde KMD og Datacentralen havde man jo to fulde IT selskaber, med alt lige fra udvikling til datacentre og indgående forretnings viden om de offentlige områder man beskæftigede sig med. Det har man ikke i det offentlige i dag, der har man en masse Djøffere, og nogle få IT-folk.

// Jesper

Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Flemming Berger og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

Nogen var bare ikke dygtige nok da man forsøgte sig med EFI. Lad os håbe nogen er blevet dygtigere, så der ikke skal fossen et par milliarder skattekroner mere ud i det blå...

Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
peter hansen

@Torben K L Jensen
Du mener Dks nye tog skal bestilles hos AnsaldoBreda?

Per Torbensen, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Jeg synes ikke at KMDs track record er noget at være særlig stolt af for at være helt ærlig.

Jesper Frimann Ljungberg

@Christian Lucas
Nahh.. det har du nok ret i. Men igen.. så er fællesnævneren i alle de her offentlige skandale projekter .. jo .. igen 'det offenlige'.

// Jesper

Lars Bo Jensen

Peter Hansen. "Du mener Dks nye tog skal bestilles hos AnsaldoBreda?"
Det tror jeg ikke de har tid til, de skal jo, ud over de første prototyper, levere de F35 kampfly, det danske forsvar har bestilt.