Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ekspert: Nedsæt straffen for skattesvig

Skal de skjulte formuer frem i lyset, bør straffen for at have gemt penge af vejen for skattemyndighederne lempes, mener skatteadvokat
Indland
30. maj 2017
Danmark bør lade sig inspirere af Norge og Sverige, hvor folk ikke straffes for skattesvig. Alternativet er nemlig, at de er for skræmte til at stå frem af frygt for blandt andet fængselsstraf, mener ekspert

Danmark bør lade sig inspirere af Norge og Sverige, hvor folk ikke straffes for skattesvig. Alternativet er nemlig, at de er for skræmte til at stå frem af frygt for blandt andet fængselsstraf, mener ekspert

Jonas Olufson

Når rige danskere tilsyneladende har 60 milliarder kroner gemt på udenlandske bankkonti, som DR Nyheder i går kunne berette, er det både moralsk forargeligt og en økonomisk byrde for samfundet – hvis altså der er foregået noget ulovligt. For det er ikke sikkert, siger advokat og skatteekspert Torben Bagge:

»Det er jo overhovedet ikke sikkert, at der er foregået noget ulovligt, blot fordi man har penge på en udenlandsk konto. Det er kun, hvis man undlader at oplyse om indtægterne til skattevæsnet, og hvis ellers man har fuld skattepligt i Danmark, at det kan være ulovligt at have penge i udlandet.«

Som advokat med speciale i skat i advokatfirmaet TVC har Torben Bagge rådgivet mange danskere med penge i udlandet – også en del, der havde dem ulovligt, og som ønskede at rydde op i forholdene.

»Og der er helt sikkert nogle, der snyder på vægten. Alligevel er det min bedste overbevisning, at det mest af alt er et problem, der peger bagud,« siger Torben Bagge, der mener, at størstedelen af de beløb, der er tale om, »givetvis er blevet sat til side for mange år siden«.

»Ud fra min erfaring med de her sager vil jeg mene, at det i dag er ret begrænset, hvad der sendes til udlandet for at undgå beskatning. Det er penge sat ind for mange år siden.«

Sagen kort

Et hold forskere fra Københavns Universitet, Berkeley i USA og Norwegian University of Life Science står bag undersøgelsen ’Tax Evasion and Inequality’, hvor de har sammenkørt oplysninger fra skattemyndigheder i Danmark, Norge og Sverige med oplysninger fra de såkaldte Swiss Leaks, der afslører kunder og konti i banken HSBC i Schweiz.

Dermed er det muligt at vise, hvem der ejer de forskellige konti, og om de er opgivet til skattemyndighederne. Er det ikke tilfældet, at indestående på en konto er opgivet til myndighederne, kan der være tale om forsøg på skattesvig.

I alt har forskerne identificeret 60 milliarder kroner i hidtil ukendte formuer hos danskere med bankkonti i udlandet.

Kilde: DR Nyheder, Ritzau

Frygter at stå frem

Men skal der ryddes op i de eksisterende skattesager – og skal de penge, der er skjult for at undgå at betale skat, frem i lyset – anbefaler Torben Bagge, at de danske myndigheder lader sig inspirere af Norge og Sverige. Der gives hverken bøde- eller fængselsstraf for skattesvig. Til gengæld kommer de skjulte penge nemmere frem, og udestående med skattemyndighederne bliver afregnet, så der i sidste ende kommer flere penge ind i statskassen til alles bedste.

»Min anbefaling er, at vi kigger mod Sverige og Norge, hvor man har mulighed for at lægge kortene på bordet og betale sin gæld til samfundet. Man får hverken en bøde eller kommer i fængsel, og det har været en enorm succes,« siger Torben Bagge, der derfor anbefaler de danske politikere, at de som et minimum genindfører straffenedsættelsen for skattesvig, som det var tilfældet i perioden sommeren 2012 til sommeren 2013.

»Den mindst ringe løsning er at give folk muligheden for at smide kortene på bordet. Så får vi pengene frem, og vi sikrer dermed indtægterne af de ’gemte penge’ i fremtiden,« siger han.

Alternativet er, at folk er for skræmte til at stå frem på grund af bøder og især fængselsstraf.

»Og så får vi sjældent fat i de her mennesker,« slår Torben Bagge fast.

Bankernes ansvar?

Torben Bagge mener dog ikke, at en dansk model for at bekæmpe skattesvig nødvendigvis behøver at gå lige så langt som den norske eller svenske.

»Jeg argumenterer ikke for amnesti til dem, der har snydt, men taler for strafnedsættelse, så dem, det handler om, undgår fængsel. Det skal være motivationen for at melde sig, så vi kan få de her penge frem i lyset.«

–Men hvad med pengeinstitutterne og deres ansvar, bør de ikke straffes?

»Pengeinstitutterne stiller selvfølgelig deres infrastruktur til rådighed, men de ved ikke nødvendigvis, om du selvangiver dine indtægter.«

»Så skal man jo kræve, at bankerne kontrollerer, at den enkelte kunde er fuldt skattepligtig i Danmark og selvangiver sine indtægter. Det tror jeg ikke har gang på jord,« siger Torben Bagge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Nehej! Men man bør kunne få en forvandlingsstraf, hvor man kan betale sig fra at skullei fængsel! ;-)

Eva Schwanenflügel, Egon Stich og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

At forsynde sig mod fællesskabet skal have konsekvenser - og nej Gliese,man skal netop ikke kunne betale sig fra fra fængsel fordi man er rig - jeg ville blive mega-vred hvis man (som sædvanligt) kunne købe sig fra ansvar.

ulla enevoldsen, Ivar Nielsen og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

De rige skal slippe billigt fordi de er rige. De fattige skal da bare betale regningen for dem også.

ulla enevoldsen, Eva Schwanenflügel, Ivar Nielsen og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Torben K. L. Jensen, jeg tænkte på noget i retning af at aflevere det hele.

Eva Schwanenflügel og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Vil det sige, at sort arbejde også skal være straf-frit, for ellers bliver folk jo bare alt for bange for at blive straffet, når de bliver fanget? Og finanssvig må så også være straf-nedsat. Og kassebedrøvere skal da heller ikke straffes, for det er jo sikkert lææænge siden de fandt på det.

Undskyld men jeg bliver sgu noget vrissen.

Flemming Berger, Helene Kristensen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Ivar Nielsen, Torsten Jacobsen, Egon Stich, Lars Peter Simonsen, Carsten Mortensen, Ole Christiansen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Slettet Bruger

Straf har generelt en begrænset effekt, og mon ikke der er tale om højst uheldige omstændigheder, social arv, svigt i opdragelse og kronisk lidelser a la kleptomani og ludomani. Men lever vi i en tid, hvor folketingets politikere konstant forsøger at overgå hinanden i at løse problemerne med højere straffe baseret på deres mavefornemmelser. Så nu går der næppe længe før strammerflertallet vil gå til grænsen af konventioner for at udvise pågældende til kuk kuk øerne.

Torben K L Jensen

Gliese - Jeg tror du tænker på direkte gældsfængsler og de negative konsekvenser det havde.
I denne sag er den nok mere moralsk.

Troels Larsen

Såå... Man skal bare snyde i skat og går den så går den?

Glæder mig til at høre om Søren Pape og hvordan dette overhovedet ikke krænker hans retsfølelse.

ulla enevoldsen, Eva Schwanenflügel, Ole Christiansen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen, Jens Erik Starup, Lars Peter Simonsen, Sup Aya Laya og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Kim Boserup

Det er da ved at være det rene galehus her hjemme. Nu foreslår man at de rigeste blandt de rige, skal kunne berige sig endnu mere ved, at lægge kortene på bordet og fejre det i champagne. Imens stamper skattevæsenet penge op hos den almindelige borger, som altid har betalt sin skat og bidraget til fællesskabet.
De penge der er tale om skal graves frem på andre måder. Politiarbejde og normal økonomisk efterforskning. Og er der nogen der står til straf, så skal de sandelig også have den.

ulla enevoldsen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

Tværtimod bør straffen stige eksponentielt i forhold til din økonomiske formåen. Alle pengeoverførsler til lande der opererer med hemmelige konti, bør automatisk regnes som svig, indtil noget andet er bevist.

Henning Egholk, ulla enevoldsen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Ivar Nielsen, Carsten Mortensen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

Havde det været Lekovic som havde 75 kr i skattely, så ville Danmark være på den anden ende, og tv 2 ville lave portrætudsendelse om det, men miliarder er kernen i vestlig kultur, vores søvn.

Læg mærke til tonen i artiklen med de små forfinede tvivlord som: blot, hensigt, tilsyneladende, ellers, kun, bedste overbevisning, "gemte penge", bankernes uvidenhed osv.
Tvivl og twist og den evindelig snak om lovlighed og retsstaten.
Disse mennesker ved udmærket godt hvad de gør og det er bevidste handlinger baseret på en kold vurdering af hvorledes de undgår at blive "flået".
Handlinger som de må tage konsekvensen af, sådan er gamet.
Domstolene er klar til at tage sig af disse sager.

Flemming Berger, ulla enevoldsen, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Carsten Munk, Ivar Nielsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Vi skal da sandelig give de rige amnesti, for så flytter de sikkert deres millioner tilbage til Danmark, og laver aldrig mere sådan noget svineri. Goddaw do!

Henrik holm hansen

Denne skatte ekspert er vel sendt ud byen for sprede det glade budskab om bod og bedring fra alle de mange milliarder i udlandet som nærer et fromt ønske om at vende hjem til dejlige og hyggelige dk med matador i fjernsynet HVIS DE BARE LIGE KAN FÅ SIKKERHED FOR AT DET ER STRAFFRIT AT HAVE PENGE I SKATTELY så kommer der en god løsning i næste uge . man kan håbe at der samtid bliver afskaffelse af kontanthjælps loftet så der bevares en hvis balance i samfundet.

Niki Dan Berthelsen

Pape har ellers arbejdet meget for at sætte diverse straffe op?

Ville det ikke være bedre at få nogle flere efterforskere i skat?

Henning Egholk

En nedsættelse af straffen? Hvorfor dog det? Det er jo nærmest så en blåstempling af at vores samfund og skattevæsen IKKE magter at få velstillede borgere til at betale den skat de bør. Det er alt for let at få en skatteadvokat/pengeinstitut til at lave lyssky transaktioner.
Hvis det kunne få flere velhavende folk til at komme ud af busken og tilstå, vil en strafnedsættelse selvfølgelig have en gavnlig effekt. Så.....måske skal det prøves. Skat har jo alligevel taget tælling på knockout flere gange iår. Og de op mod 100mia som vi allesammen skylder i ubetalte bøder og moms skriger jo til himmelen. Danskerne har lav moral, hvis man kan undgå at betale det man skylder til det offentlige, ja så gør man det! Hvor er sanktionerne henne???

Flemming Berger

Advokaten modsiger sig selv i interviewet; han siger,det sikkert er læænge siden og at man nu bare ønsker at gøre rent bord, og samtidig gør han opmærksom på,at 'frit lejde' ordningen blev prøvet i 2012 - 13;
'Længe siden' svarer altså til en periode på fire år!
Tidsbegreber er sandelig relative.