Eksperter advarer: Regionernes forældede software kan være i strid med loven

Der kan være tale om en overtrædelse af persondataloven, når Region Midtjylland bruger forældede systemer på 5.000 computere i den daglige drift
Onsdag kunne Information afdække, at flere regioner stadig anvender Windows XP, som i weekenden blev ramt af det verdensomspændende cyberangreb ved navn Wannacry. I Region Midtjylland har man cirka 5.000 maskiner med det sårbare system, der befinder sig på hospitalerne og indgår i den daglige drift, mens de samtidig er på nettet. Arkivfoto

Onsdag kunne Information afdække, at flere regioner stadig anvender Windows XP, som i weekenden blev ramt af det verdensomspændende cyberangreb ved navn Wannacry. I Region Midtjylland har man cirka 5.000 maskiner med det sårbare system, der befinder sig på hospitalerne og indgår i den daglige drift, mens de samtidig er på nettet. Arkivfoto

Andreas Szlavik
19. maj 2017
Delt 14 gange

Det er ikke kun kritisabelt, at Region Midtjylland stadig bruger det 16 år gamle og sårbare styresystem Windows XP på 5.000 maskiner. Det kan også være i strid med persondataloven. Det vurderer flere eksperter, heriblandt professor i persondataret, Peter Blume:

»Regionen har som dataansvarlig pligt til at have den tilstrækkelige sikkerhed, og når det nu er almindelig kendt, at så gamle udgaver af Windows ikke er særligt sikre, og der for patienternes vedkommende er tale om personfølsomme oplysninger, så ser det ikke godt ud.«

Han bakkes op af Hanne Marie Motzfeldt, der er lektor i forvaltningsret og de juridiske aspekter af digitalisering.

»Det er ret enkelt. Man skal have den tilstrækkelige nutidige sikkerhed og følge med den tekniske udvikling. Det er det ansvar, man har, når man bliver betroet borgernes data.«

 

Få adgang til hele artiklen og uafhængig kvalitetsjournalistik.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

 • Brugerbillede for Kristen Carsten Munk
  Kristen Carsten Munk
 • Brugerbillede for Jan Weis
  Jan Weis
 • Brugerbillede for Anders Jensen
  Anders Jensen
 • Brugerbillede for ulrik mortensen
  ulrik mortensen
Kristen Carsten Munk, Jan Weis, Anders Jensen og ulrik mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer