Læsetid: 10 min.

Esben Lunde får bred kritik for planer om at tillade mere forurening i Kattegat

Miljø- og fødevareministeren vil udnytte et ’miljømæssigt råderum’ i Kattegat til at tillade mere udledning af kvælstof og fosfor fra havbrug. Kritikere mener, at det vil forværre miljøtilstanden i Østersøen og bringe Danmark i konflikt med EU-lovgivning. Spørgsmålet er, om Danmark kan bruge sin status som duks til at forurene lidt mere
Havbrug i Storebælt ved Reersø Havn syd for Kalundborg

Havbrug i Storebælt ved Reersø Havn syd for Kalundborg

Magnus Holm

20. maj 2017

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vil tillade mere forurening i Kattegat fra de såkaldte havbrug – store fiskefarme på åbent hav.

Ministerens argument er, at der findes et »miljømæssigt råderum« i Kattegat på 800 tons kvælstof og 96 tons fosfor. Med andre ord er der ifølge ministeren plads til at forurene mere i Kattegat.

Miljø- og Fødevareministeriet vurderer, at tilladelsen til at forurene mere kan øge havbrugenes produktion af ørreder med op til 16.000 tons om året. Godt en fordobling af den nuværende produktion. Det vil ifølge ministeriet skabe »knap 100 nye arbejdspladser i havbrugserhvervet«.

Men ministerens planer får nu kritik fra flere sider.

Den øgede forurening risikerer nemlig at forværre miljøtilstanden i et havområde, som i forvejen ikke lever op til EU's miljøkrav. Desuden kan det bringe Danmark på kant med EU’s miljølovgivning og Danmarks egen 30 år lange indsats for at forbedre miljøet i de danske farvande.

»Der er ikke noget miljømæssigt råderum,« siger Stiig Markager, professor på Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pia Qu
  • Peter Wulff
  • John Hansen
  • Tom Andreæ
  • Hans Kvisgaard
  • Kristen Carsten Munk
  • Anne Eriksen
  • Eva Schwanenflügel
  • Ruth Gjesing
  • Lise Lotte Rahbek
Pia Qu, Peter Wulff, John Hansen, Tom Andreæ, Hans Kvisgaard, Kristen Carsten Munk, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Ruth Gjesing og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vi har en gastro kok i den nærmeste familie. Han kunne aldrig drømme om at servere fisk fra havebrug. Kvaliteten er simpelthen alt for ringe, siger han. De er ikke pengene værd, og det gælder både laks og ørred.
Men hvis prisen er lav nok, så skal de nu nok blive solgt - danskerne har nemlig et højtudviklet gen for billig lort.

Søren Roepstorff, Mette Poulsen, Torben Bruhn Andersen, John Hansen, Hanne Ribens, ingemaje lange, Tom Andreæ, Ib Christensen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Erik Karlsen, Torben Arendal, Helene Kristensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Hans Larsen

Den mand burde kunne dømmes for landsskadelig virksomhed.

Christian Lucas, Mette Poulsen, P.G. Olsen, Anders Reinholdt, Torben Bruhn Andersen, Torben K L Jensen, Hanne Ribens, Ole Christiansen, Ib Christensen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Søren Bro, Holger Madsen, Egon Stich og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Anders Jensen

Vi skal da have noget mere gift skal vi.
Hvornår træder nødværge-paragraffen i kraft?
Jeg mener, hvis jeg tog den samlede mængde gift og forurening et gennemsnitligt menneske i danmark bliver udsat for, og hældte hele lortet i halsen på en anden person. Er vi så ikke enige i at det er drabsforsøg? Eller drab? Ihvertfald vold ikke?
Må vi snart forsvare os? Er vi snart færdige med at tale om det?
Jeg spørger bare.......

Søren Roepstorff, Flemming Berger, Torben Bruhn Andersen, Jens Kofoed, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Egon Stich og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

"miljømæssigt råderum", prøv lige at smage på dette new-speak, smager det godt? Situationen er ifølge ministeren altså den, at der findes et uudnyttet råderum for mere forurening af havmiljøet.
Det går jo ikke. Miljøet skal lige som arbejdskraften udnyttes og misbruges til sidste blodsdråbe, naturligvis, ikke sandt.

Holger Madsen, Pia Qu, Jan Weis, Søren Roepstorff, Mette Poulsen, Anders Reinholdt, Torben Bruhn Andersen, Peter Wulff, John Hansen, Hanne Ribens, ingemaje lange, Kristen Carsten Munk, Tue Romanow, Christian Lucas, Per Meinertsen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen, Arne Lund, Helene Kristensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Bjarne - Du har ret - jeg gruer for hvad der sker når Esben Lunde får øje på alle de "råderum", der findes i andre sektorer, hvor DK ligger under det gældende niveau i Norden/Østersølandene/ EU/globalt. Hvis Esben Lunde kommer igennem med det her, så er der carte blanche til at gå til angreb på de andre sektorer.
Gu' ved om det her hvad Esben Lunde kalder for den protestantiske etik? Eller det bare er Venstres alm. bjergsomhed?

Torben Bruhn Andersen, Hanne Ribens, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Arne Lund - jeg tror i al beskedenhed at det er udtryk for en velkomponeret dansk/ liberal cocktail af begge dele.
V ved man hvor man har for gud konge og fædreland, og der skal ikke gå noget til spilde.

Venstre og Esben ved du altid, hvor du har: på vej med økonomisk hjælp til vennerne på bekostning af ALT.

Torben Bruhn Andersen, Ole Christiansen, Christian Lucas, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Er der NOGETSOMHELST Venstre har foretaget sig, der NOGENSINDE har været til gavn for Danmark? Strukturreformen, nedskæringerne i SKAT, krigen i Irak, forlovelsen med "Bæredygtigt Landbrug", fattigdomsydelserne Kontanthjælpsloftet og 225 timers reglen, og nu skal vi så igen til at øge forureningen af vores havmiljø. . Ingen højere? Man fattes ord for dette svindlerpartis korrupte egennytte og udnyttelse af dette land.

olivier goulin, Egon Stich, Christian Lucas, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Ole Christiansen, Kristen Carsten Munk, Per Meinertsen, Anne Eriksen og Ivar Nielsen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Vil vi have, at det skal fortsætte? Hvor længe?
Nu er randzonerne væk, mere gødning pesticider tilladt, skønne gl. træer ønskes fældet for tømmer og naturligvis vandløb og badelande.
At ligne en duks, er absolut ikke det samme som at være det - Jekyll & Hyde?

Torben Bruhn Andersen, Arne Lund, John Hansen, Anders Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Stod det til Venstre skulle hele Danmark privatiseres og ejes af dem selv og deres elskede lobbyister. Nå nej, det er jo faktisk allerede sket. .

Kurt Svennevig Christensen

Uanset hvorfra man ser denne sag, er det galimatias. Det grænser til det meningsløse, hvis ikke forklaringen skal findes i det faktum at Esben Lunde Larsen åbenbart mener han er minister for kvote- og ørred konger og baroner.

16000 tons flere ørred rugemødre. De ørreder bliver opdrættet ved hjælp af hormoner, så rognen kan blive så store som mulige. Værdien af rognen er nu tæt på 40 % af den samlede omsætning, men rognen udgør mindre end 10 % af den samlede produktion.

I 2012 var der 17 anlæg og de producerede 13.000 en stigning på næsten 2500 tons siden 2011. Med de nye planer kommer produktionen op på 30.000 tons og den vil give tæt ved 3000 tons rogn - og det er hele årsagen til at de danske farvande skal belastes med en samlet produktion på 30.000 tons.

Det er ikke som ministeren og erhvervet påstår tale om mad til en sulten verden, for sammenlignet med prisen på laks, produceret i ex. Norge, er prisen på ørred kødet i bund. Det er en luksus produktion til et marked som sagtens kunne fungere uden.

Oven i det faktum vil en 30.000 tons ørredproduktion, i de indre danske farvande, udlede store mængder af nitrat og fosfor direkte til havmiljøet. Vi taler om op mod 1000 tons kvælstof, mere end 100 tons fosfor og flere tusinde tons slam.

Overfor de tal står ex. Samsø kommunes 2200 husstande, som bruger over 10 mio om året for at tilbageholde 5 tons nitrat. Samsø og kommunerne på Djursland har betalt formuer for etablering af rensningsanlæg, for kloakering af alle husstande også ude på landet og hvert år betaler alm. mennesker en højere og højere vandafledningsafgift.

Det er krystalklart for alle at det er galimatias at det vil folk simpelthen ikke finde sig i. Hvorfor skulle de da også det? Ministeren taler om et "råderum" som det var hans ejendom.

Han må have "spist søm uden at spytte hovedet" som vi sagde som børn. Der er ikke noget råderum og hvis der skulle være et vil det da være helt hul i hovedet at bruge det på et erhverv som, godt nok giver de få ejere store fortjenester, men som ikke bidrager til samfundshusholdningen i form af arbejdspladser og skatteindtægter.

Det kan alle forvisse sig om på http://www.dst.dk/Site/Dst/Udgivelser/GetPubFile.aspx?id=18673&sid=akva

Denne sag er en Esben Lunde Larsen kvote konge sag. Det er helt på sammen måde. De meget få venner skal forgyldes og alle vi andre skal betale. Imod tre borgmestre og en masse mennesker tvinger den minister nu sin sag igennem. Der hvor han selv er valgt, over ved Ringkøbing, der skal man selvfølgelig producere fisk i recirkulerede anlæg på land.

Havmiljøet i Kattegat og de mange mennesker som lever rundt Kattegat kyster, er ministeren komplet uvedkommende.

Pia Qu, Mihail Larsen, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Arne Lund, John Hansen, Anders Jensen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Per Meinertsen og Hans Kvisgaard anbefalede denne kommentar
Henrik Leffers

Jeg stoler ikke på V-regeringen og Lunde Larsen, og forstår godt kommentarerne! Men der er desværre også meget "miljøfacisme" blandet ind i det her! Der er nogen fakta, som man er nødt til at tage i betragtning for at tage stilling til havbrug: 1. Hvis vi ikke markant reducerer fiskningen af en lang række arter (inkl. laks!), vil en række arter blive udryddet indenfor nogen få år! Allerede nu er der væsentligt færre fisk, end der var for 10 år siden, og det skyldes alene overfiskningen! 2. Fisk der er opdrættet i havbrug får en betydelig del af deres foder fra vegatabilske kilder. Det betyder, at laks fra havbrug faktisk har en BEDRE ernærringssammensætning end vilde laks (målt af DTU i en udsendelse fra DR!), og de belaster "naturen" mindre, end fiskeriet gør i dag! -Arne Lund mener noget andet, men det er direkte forkert, at vilde laks er bedre end opdrættede, men de, der mener det, er desværre meget faktaresistente! -Og det er da en rar tanke, at man er "naturlig", men det varer nok kun, til i opdager, hvad der sker hvis man udrydder stillehavslaksen, ved at overfiske både laksen og alle de fiskearter de lever af...
Men jeg er enig i, at de "danske vande" ikke er velegnede til havbrug fordi hele "østersø-området" er meget belastet af gødning fra det intensive landbrug (og fra "os"...). Nye havbrug bør placeres i områder hvor næringsstofferne fra havbrugene bliver optaget af "naturen", dvs. steder hvor det reelt er mængden af næringsstoffer, der begrænser algevæksten og dermed hvad "naturen" producerer! De norske fjorde (og Nord-Atlanten) kunne nok bruge lidt flere næringsstoffer, og det ville formodentligt også forbedre fiskeriet af vilde fisk. -Måske det vil hjælpe på samvittigheden, hvis vi kalder det en hjælp til at øge fiskeriet omkring Grønland og Island...

Kurt Svennevig Christensen

Henrik Leffers burde tage en god snak med de mange meget dygtige biologer og andre med mange års forstand på opdræt i de norske fjorde, den industri gør ikke mere gavn i Nordatlanten end opdræt af hajmalle gør Mekong godt eller opdræt af store rejer gør det godt i Asien.
Denne sag handler om ørred rogn, ikke andet. Uden den rognindustri ville der ikke være nogen sag, nogen produktion. Denne sag har derfor intet med overfiskeri at gøre. Det er en meget vigtig sag, det er blot en anden sag.

Pia Qu, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Flemming Berger og Anders Jensen anbefalede denne kommentar
Anders Jensen

Henrik det er jo ikke løsninger du kommer med, men yderligere forværring. Løsningen på rovdrift er at stoppe med at drive rovdrift, ikke at finde på et alternativ hvor man så smadre vores fælles eje yderlige.
Vi skal spise mindre kød, vi skal spise økologisk eller biodynamisk, vi skal stoppe med at forurene.
Dette er der ingen alternativer til, vi pisser på den jord vi har til låns, og som vi skulle overdrage i en bedre stand end vi modtog den, til dem der kommer efter os.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Søren Roepstorff, Mette Poulsen, Flemming Berger og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Robert Kroll

Jeg har ingen faglig indsigt i disse miljøforhold, så min anbefaling er at finde nogle udenlandske eksperter, der uhildet kan give en faglig vurdering.

Reelt kan man vel godt udskyde anlæg af nye havbrug uden at nogen lider nød ???

Mihail Larsen

Bemærk venligst, at Socialdemokraterne er hoppet med på galajen.

Forstå det, hvo som kan. Svend Aukens gamle parti! Det lover ikke godt for fremtiden, hvis Danmark nu i fremtiden skal være permanent fodslæbende i miljøpolitikken og mere hensynsfulde over for nogle få entreprenante industribaroner end over for almenvellet.

Lad os bede til, at EU får sat en stopper for dette svineri.

Ole Christiansen, Jan Damskier, Eva Schwanenflügel, Kristen Carsten Munk, Anne Eriksen, Hans Larsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Hvorfor opdrætte fisk for at få rogn? Kunstig rogn kan fås fra tang og da Ida Davidsen kan anbefale dette produkt, er der vel ingen grund til at svine miljøet til for at skaffe sig rogn-produktet.
Og Henrik, at rovfisk tilbydes vegetabilsk foder er vel at sidestille fiskefoderproducenterne med gud, som med vegetabilsk foder springer millioner af års evolution over! Rovfisk spiser fisk og har en lav tolerance-tærskel overfor kulhydrater. Derfor er fedtsyre-balancen i opdrættede fisk aldeles unaturlig og kan ikke sammenlignes overhovedet med vildt fangede fisks fedtsyre-balance.
Så heri har kokke-referencen ret. Opdrættede fisk er federe en "vilde" fisk og med en unaturlig fedtsammensætning.
Well, skal der opdrættes fisk i havbrug, hvorfor så ikke lave landbaserede anlæg, hvor brugsvand indpumpes og brugt vand renses og genudledes.Det har været diskuteret i Norge i mange år og overvejes kraftigt, for derved at undgå miljøforureningen. Danske ferskvandsdambrug har stor succes med denne metode og der er kontrol med miljøbelastningen.

Tak for en god artikel. Der en enkelt ting som bør rettes i artiklen vedrørende denne sætning:

"Landene er forpligtet af EU’s såkaldte Havstrategidirektiv til at opnå »god økologisk tilstand« i deres farvande inden 2021."

Det er ikke korrekt Begrebet »god økologisk tilstand« hører til vandrammedirektivet. Havstrategidirektivet operer med begrebet "god miljøtilstand", som, hvis det skal siges lidt populært og kort, er en "neddroslet" eller "light" version af »god økologisk tilstand«.
(Ps. Vandrammedirektivets bestemmelser gælder også for "overgangsvande" og "kystvande", men det er en anden historie).

Havstrategidirektivet
Artikel 1
Genstand
1. Ved dette direktiv skabes en ramme, inden for hvilken medlemsstaterne skal træffe de fornødne foranstaltninger til at opnå eller opretholde en god miljøtilstand i havmiljøet senest i år 2020.