Læsetid: 5 min.

Esben Lunde Larsen: ’Landmænd spekulerer ikke i at snyde sig uden om’

Det nye statslige Dyrevelfærdsmærke kritiseres for at være så uambitiøst, at man kan opnå stemplet bare ved ikke at bryde loven. Men kritikken er forfejlet, mener fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), der onsdag spiste gris med Informations udsendte
Fødevareminister Esben Lunde Larsen var onsdag til den officielle lancering af statens Dyrevelfærdsmærke, som skal gøre det klart og nemt for danske forbrugere at støtte dyrevelfærd. Ministeren har tillid til, at svinelandmændne ikke springer over, hvor gærdet er lavest i forhold til kravene i det nye Dyrevelfærdsmærke

Fødevareminister Esben Lunde Larsen var onsdag til den officielle lancering af statens Dyrevelfærdsmærke, som skal gøre det klart og nemt for danske forbrugere at støtte dyrevelfærd. Ministeren har tillid til, at svinelandmændne ikke springer over, hvor gærdet er lavest i forhold til kravene i det nye Dyrevelfærdsmærke

Sille Veilmark

26. maj 2017

Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er en tillidsfuld mand. Han har tillid til, at danske svinelandmænd ikke kan finde på at springe over, hvor gærdet er lavest, i forhold til kravene til det nye Dyrevelfærdsmærke, som ramte kølediskene i onsdags.

Han har også tillid til, at forbrugerne selv kan gennemskue, hvordan Dyrevelfærdsmærkets ét til tre grønne hjerter på emballagen fungerer. Esben Lunde Larsen taler ikke med nogen af kunderne i den halve time, vi står i Meny på Amager og griller gris.

Vi er til den officielle lancering af statens Dyrevelfærdsmærke, som skal gøre det klart og nemt for danske forbrugere at støtte dyrevelfærd. Men dem, det hele handler om, bevæger sig lidt i periferien af det hele. Kunderne i Meny kigger nysgerrigt på opbuddet af jakkesæt fra industrien, der har slået jernring om deres minister. På skift skubber de Informations udsendte til siden for at få taget fotos med Esben Lunde Larsen, der smiler og roser smagen af de dyrevelfærdsmærkede koteletter. Det er høfligt gjort, for de er overstegte.

– Hr. Minister, er der noget af det her kød, du selv spiser mere end andet?

»Ja, det er der. Jeg vil nok have en tendens til at spise mere mørbrad end skaftekoteletter. Det har noget at gøre med det reelle stykke kød. Hvor meget fedt, der typisk skal skæres væk,« siger Esben Lunde Larsen og peger ned over montren. Der er kun trehjertet kød på køl.

– Dem, som har kritiseret statens Dyrevelfærdsmærke (COOP, Forbrugerrådet TÆNK, Dyrenes Beskyttelse, m.fl., red.), siger, at kravene til trehjertet kød er fornuftige. De er sure over jeres krav til ét hjertet kød. De mener, kravene er så vage, at kødet kan blive blåstemplet som dyrevelfærd, bare landmanden ikke direkte bryder loven?

»Det passer ikke. Ét hjerte er et af de største løft af dyrevelfærd nogensinde. Men det skal du tale med DOSO om,« siger ministeren og hiver Peter Mollerup fra Dyreværns-Organisationernes Samarbejds-Organisation ind foran sig.

»De tre ting, jeg synes er vigtigst, er, at grisene kan bevæge sig frit rundt. At de får halm at lege med. Og at man ikke klipper halen af dem. Det er det helt afgørende for mig,« siger Peter Mollerup, mens han bliver klasket i ryggen af Esben Lunde Larsen.

– Men halekupering er i forvejen ulovligt. Så I giver ét hjerte for noget, bare fordi man følger loven?

»Nu skal du høre. 98 procent af landmænd klipper halen af alligevel,« siger Mollerup.

– Fordi der er en kattelem i loven …

»Ja, der er en kattelem. Og det er der ikke her!« siger Mollerup og peger på montren.

Det er EU’s skyld

– Men er det nok, at man kan få et hjerte for ikke bevidst at omgå loven?

»Jaeeh … Når 98 procent gør det, så synes jeg, det er flot,« siger Mollerup.

– Man kunne jo også lukke det hul i lovgivningen?

»Men det er EU! Det er EU, og det tager lang tid. Danmark prøver jo. Men det er svært, når de andre lande ikke gør det,« siger Mollerup.

I periferien af debatcirklen tager et jakkesæt fotos med sin iPhone, muligvis til Fødevareministeriets Facebook-side. Et andet jakkesæt, sandsynligvis fra Dansk Supermarked, snakker hele tiden om fjerkræ. Fjerkræ er kæmpestort hos forbrugerne. Folket vil have fjerkræ. Det fortæller han til butikschefen fra Meny, der spiser gris og nikker.

Sille Veilmark

Imens forklarer fødevareminister Esben Lunde Larsen:

»Pointen med ét, to og tre hjerter er, at det er noget, forbrugerne skal vænne sig til. Ingen siger, kriterierne ser sådan her ud om 15 år. Jeg afviser ikke at stille højere krav til den tid.«

– I dag står der i kravet for ét grønt hjerte, at der skal være mere halm ’i tilstrækkelige mængder’. Men i princippet kunne jeg lægge ét halmstrå mere end minimumskravet, og så opfylder jeg det krav?

»Landmanden står jo ikke og spekulerer i det her som, ’at jeg skal lige lægge ét stykke halmstrå mere’.«

– Det kunne han jo gøre?

»Det kunne han godt, men det er jo ikke sådan, vi indretter vores samfund på. Vi har tillid til, at når vi laver partnerskab med landmænd om det her, er det fordi, de gerne vil det. Ikke fordi de vil snyde sig uden om.«

– Men vi har lige snakket om, at 98 procent af danske landmænd snyder sig uden om loven om halekupering?

»Men det, du skal huske på i dét tilfælde, er, at det foregår i samspil med en dyrlæge.«

– Så de omgår loven i samspil med en dyrlæge?

»Det er en individuel vurdering i den enkelte drift, om der sker dyrevelfærdsmæssige negative ting, hvis man har undladt at halekupere. Det er en vurdering, man foretager på den enkelte bedrift.«

– Det er interessant, hvis der er en lov, at 98 procent kan få en individuel vurdering af Danmarks 15 mio. grise hvert år.

»Jeg botaniserer ikke i dyrlægens rådgivning. Den har jeg tillid til, at den har dyrlægen med den enkelte landmand. Jeg er optaget af, at vi ændrer adfærd hos forbrugerne og producenterne.«

Ikke faste krav

Der findes i forvejen mindst 14 dyrevelfærdsmærker i køledisken. Kritikerne af Dyrevelfærdsmærket mener, at statens løse krav til ordningen er med til at øge forvirringen. Risikoen er, at danskerne så at sige ’går ned i cru’ og køber éthjertet kød med statens blåstempling, fordi de tror, det er dyrevelfærd. Hvilket det ifølge Dyrenes Beskyttelse ikke er.

– Hvorfor stiller I ikke mere specifikke krav til f.eks. mængden af halm, før man kan få Dyrevelfærdsmærket?

»Det gør vi jo med gradueringen af hjerterne. Men staldindretningen, hegn, og så videre, i en svinesti, det ændrer du jo ikke sådan her.« (Esben Lunde Larsen knipser med fingrene).

– Det kunne man vel gøre?

»Nej, for danske landmænds investeringsevne hænger sammen med deres evne til at afsætte deres varer. Inden vi ved, om der er et marked for de her produkter, skal landmændene tilvænne sig deres investeringsportefølje. Forhåbentlig ser det anderledes ud om nogle år.«

– Men man kunne jo godt have sagt om det éthjertede: ’Der skal i hvert fald være 10 procent mere halm’. Så havde man dog sat et minimumskrav, som ikke havde væltet landmændenes budgetter?

»Nu er der jo sat et krav om mere halm og mere rodemateriale.«

– Jojo, men potentielt er det ét ekstra halmstrå.

»Men jeg er tillidsbaseret politiker. Og jeg tror, at dem, der går ind i det her, har en ambition om at løfte dyrevelfærden.«

Og så siger fødevareministeren og DOSO-formanden farvel. De skal ud og præsentere kød i Føtex Food på Kristen Bernikows Gade.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

han har ret, der jo heller ingen, der kunne drømme om at snyde i skat bare fordi kontrollen er væk. Overtroisk, naiv og venstremand, sikke en kombination.

Jens Falkenberg, Torben Bruhn Andersen, Peter Manniche, Anders Graae, Tue Romanow, Slettet Bruger, Niels Duus Nielsen, Henning Kjær, Per Klüver, Ole Christiansen, Torben K L Jensen, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Roepstorff, Anne Eriksen, Einar Carstensen, Carsten Mortensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Hans Larsen

Han er givetvis både overtroisk og venstremand - men jeg tror nu ikke han er naiv. Han ved udmærket hvad han gør.

Jens Falkenberg, Troels Brøgger, Niels Duus Nielsen, Per Klüver, Ole Frank, Søren Roepstorff, Anne Eriksen og Einar Carstensen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

"Esben Lunde Larsen taler ikke med nogen af kunderne i den halve time, vi står i Meny på Amager og griller gris" - De ville sandsynligvis heller ikke tale med ham...
Det ser også ud til, at diverse jakkesæt beskytter ministeren, man er vel betydende, ikke? Det kunne vel være, at en del havde lyst til at gøre "noget" ved denne dyrevelfærdsrepræsentant, der tillader udpining af industridyr, forurening af jord- og vand og nu for ikke at glemme, sætte lakselus i fri dressur i vore farvande!

Vi er til den officielle lancering af statens Dyrevelfærdsmærke, som skal gøre det klart og nemt for danske forbrugere at støtte dyrevelfærd. Men dem, det hele handler om, bevæger sig lidt i periferien af det hele. Kunderne i Meny kigger nysgerrigt på opbuddet af jakkesæt fra industrien, der har slået jernring om deres minister. På skift skubber de Informations udsendte til siden for at få taget fotos med Esben Lunde Larsen, der smiler og roser smagen af de dyrevelfærdsmærkede koteletter. Det er høfligt gjort, for de er overstegte.

– Hr. Minister, er der noget af det her kød, du selv spiser mere end andet?

Lise Lotte Rahbek

Rart at læse en journalist stille skarpe spørgsmål.
Jeg har svært ved at forstå tilliden. Altså den tillid ministeren giver udtryk for ift. landmændene, som i forvejen er forgældede og i krise, helt sikkert vil investere i mere dyrevelfærd end det mærkningsordningen forlanger og holde op med at halekupere grisene, selvom det er ulovligt.

Jeg har nok endnu sværere ved at forstå, at borgerne/forbrugerne skulle have tillid til pågældende minister.

Annemette Due, Torben Bruhn Andersen, Einar Carstensen, Flemming Berger, Hanne Ribens, Tue Romanow, Dorte Sørensen, Niels Duus Nielsen, Per Klüver, Christian Lucas, Anne Eriksen, Ole Frank, Ole Christiansen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Troels Larsen

Er der nogle tal på, hvor mange landmænd der IKKE kan få minimum et hjerte fra dag 1?

Er der i øvrigt nogle muligheder for dispensation i forhold til mærkets krav? Hvis nu dele af besætningen ikke, af hvad end årsag, kan undgå halekupering eller lignende.

Det er vel ideen med et mærke, at give producenterne noget at stræbe efter? Altså håber jeg svaret på spørgsmål et er 30%+

Anne Eriksen

En tillidsbaseret politiker, der ikke modtager underskrifter (klager) og som ofte nægter at svare...
Det skal nok give tillid - dertil alle møgsagerne.
Jeg køber simpelthen ikke svinekød mere - det der med MRSA er også helt glemt, eller?

David Joelsen

En total misforståelse mange politikere og erhvervsfolk falder for. Nemlig, at kritik er dårligt og at ens "venner" ikke kan være det bekendt.
Faktum er at saglig kritik og krav skaber bedre resultater. Giver bedre resultater.
Rygklapperi og ukritisk holdning skaber ingen ting. Måske kortsigtet profit, men rykker problemerne frem i tiden. Intentionen er måske god, men resultatet bliver matcher det ikke. Det er for påfaldende ukritisk.
Fenomænet er særdeles udbredt. Hvad med at give det et navn?

Slettet Bruger

En tillidsbaseret politiker som uddeler hjerter med rund hånd. Kommer samme Meny til beskæftigelsesministeriet?

Dorte Sørensen

Hørte ELL på P1 i den debat med en fra COOP om dyrevelfærdsordningerne. Her startede ELL ud med at kritiserer Coop, Dyrenes beskyttelse og Tænk for ikke at ville deltage i HANS mærke. Så da personen fra Coop kom med mangler ved hans mærked så blev han rigtig sur . Det ikke sjovt at høre på.

Dorte Sørensen

Henvisning til P1s udsendelse-
"Orientering Sendt første gang 24. maj kl. 16:07

Fra i dag kan du i butikker over hele landet købe svinekød, der har et dyrevelfærdsmærke, der med staten i ryggen godkender svinets liv som dyrevenligt. Men mærket kommer ikke til at finde vej til Coops butikker. Der er nemlig ikke meget dyrevelfærd i dyrevelfærdsmærket, siger Coop, som i protest har lavet sit eget og mere ambitiøse mærke. Vi tager debat mellem fødevareministeren og Coops talsmand.

www.dr.dk/orientering" -

Grethe Preisler

Er det et optisk bedrag eller et spejlæg fra en fritgående burhønseavlers besætning af læggehøner, der pryder den prøvesmagende ministers venstre skulder på det øverste billede?

Flemming Berger, Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Hans Larsen

Eller måske en ny orden, tildelt ham af HM Margrethe for hans enestående indsats for miljøet, Grethe Preisler?

Henrik Brøndum

Jeg vidste der ikke var meget power i ham Esben, en rigtig mand skærer ikke fedtet fra, men spiser igennem og skruer måske op for snapsen og længden på løbeturen?

David Joelsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Annemette Due

At give 1 hjerte til grisekød, hvis griseproducenten ikke bryder loven, svarer vel nogenlunde til at indføre et stjernemærke til skolelærere, der ikke slår eleverne ...

Grethe Preisler, Anne Eriksen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar