Læsetid: 3 min.

Esben Lunde vil ikke registrere udenlandske jordopkøb

Selskabers årlige opkøb af danske landbrug er øget med 30 pct. siden 2014, men ingen aner, hvor mange af opkøbene, der er foretaget af udenlandske investorer. Et flertal i Folketinget ønsker udviklingen gransket, men ministeren ser intet behov
16. maj 2017

Ingen kender omfanget af udenlandske investorers opkøb af danske landbrugsejendomme og jord efter liberaliseringen af landbrugsloven i 2014. Fornemmelsen i landbrugskredse er, at antallet af sådanne opkøb vokser, men der sker i dag ingen registrering heraf, og det vil heller ikke ske i fremtiden, hvis det står til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Det har ministeren oplyst i Folketingets spørgetid som svar på en forespørgsel fra Socialdemokratiets ordfører Simon Kollerup.

»For mig er det vigtigt, at landbruget får adgang til finansiering, ikke om denne finansiering stammer fra danske eller udenlandske investorer,« sagde ministeren i Folketinget.

»Jeg ser ikke umiddelbart noget behov for at oprette et register, som specifikt skal give informationer om bl.a. udenlandske investorers ejerskab af landbrugsejendomme i Danmark.«

Kravet om et register er rejst af bl.a. viceformand i Landbrug & Fødevarer Lone Andersen, der også er formand for Familielandbruget under L&F. Lone Andersen er bekymret for, at kontrol med landbrugsjorden i stigende grad overgår til udenlandske investorer, herunder kapitalfonde der kan have større interesse i spekulation i jordværdistigninger end i at drive og udvikle landbruget. Derfor ønsker viceformanden både løbende kontrol med udviklingen og en opstramning af kravene til ejerskab.

Meldinger til Information og Altinget.dk viser, at Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Alternativet, SF og Enhedslisten alle ønsker en registrering af de udenlandske opkøb, mens Socialdemokratiet, der sad i regering ved liberaliseringen, vil have undersøgt behovet for et register. Men et sådant behov ser Esben Lunde Larsen altså ikke.

Væksten

Ministeren bekræftede fra talerstolen, at udenlandske investorer i dag har fri adgang til at købe danske landbrugsbedrifter.

»En udenlandsk investor kan i dag købe en landbrugsejendom direkte gennem et udenlandsk selskab. En udenlandsk investor kan også købe en dansk landbrugsejendom indirekte via et dansk selskab eller som privatperson. Kapitalen i det danske selskab kan endelig være ejet af et udenlandsk moderselskab,« sagde Esben Lunde.

Han tilføjede, at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen skal have besked, når en landbrugsbedrift købes af f.eks. et selskab, men »der er intet krav om, at der skal indberettes i forhold til kapitalejer i selskabet«.

Liberaliseringen af adgangen til at købe landbrug skete for at lokke ny kapital til et krise- og gældspræget landbrug, hvor en stor del af bedrifterne står over for et nødvendigt generationsskifte de kommende år. Det er da også tydeligt, at stadig flere landbrug bliver selskabsejede, idet sådanne selskaber kan være alt fra udenlandske kapitalfonde over danske pensionskasser og forbrugerejede andelskonstruktioner til flere landmænds fælles selskaber.

Landbrugs- og Fiskeristyrelsen oplyser, at antallet af selskabserhvervelser af danske landbrug er steget med 30 pct. i tiden 2014-16, og at selskabskøbene som andel af alle landbrugskøb voksede fra 11 pct. i 2014 til 13 pct. i 2016, hvor i alt 567 landbrugsbedrifter blev købt af danske eller udenlandske selskaber.

Godsejer: Flere udenlandske opkøb, tak

I modsætning til Familielandbrugets formand, Lone Andersen, ser formanden for Større Jordbrug under L&F, godsejer Frederik Lüttichau, ingen problemer i de udenlandsker opkøb, tværtimod. Han undrer sig i et indlæg hos Altinget.dk over, at »det desværre er så få udlændinge, der investerer i dansk landbrug«.

Ifølge Frederik Lüttichau har mange danske landbrug i dag nået en størrelse, »hvor der skal professionel ledelse til, og hvor de i fremtiden muligvis bedst drives i selskabsform«.

Under sin besvarelse i Folketinget rakte Esben Lunde Larsen en lillefinger til det flertal, der ønsker de udenlandske opkøb belyst.

»Jeg har ikke brug for yderligere registrering, men jeg vil gerne sige, at i det omfang, der er partier i Folketinget, der gerne vil drøfte den slags, så er jeg selvfølgelig åben over for at drøfte det,« sagde ministeren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
  • Eva Schwanenflügel
  • Kurt Loftkjær
  • Dorte Sørensen
Oluf Husted, Eva Schwanenflügel, Kurt Loftkjær og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Var det ikke bedre at skabe muligheder til andelsejede ejendomme - og en højere grad af omlægning til økologisk landbrug? Giv mulighed til at ejendommen kan ejes og drives af flere med bopæl til til ejere og andre.
Var det ikke en bedre løsning for de mere og mere affolkede landområder end at blive ved at tvangs flytte nogle statsstyrelser????

Mette Poulsen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

Bortsalget af landbruget

Det er min opfattelse, at det er en problematik, som vi alle kommer til at høre mere om - når vi har solgt ud af den jord, som vi i princippet skal leve af. Jeg mindes en artikel, som beskrev, at hvis udviklingen fortsætter som nu, så vil det danske landbrug inden for et årti være ejet af meget få.

Er det sandt, så bør politikerne, mens det endnu er muligt, igangsætte et undersøgelsesarbejde mhp. at sikre, at vi selv også i fremtiden, bl.a. kan forsyne danskerne med basale fødevare. Og om det er hensigtsmæssigt at have et så ensidigt et ejerforhold. Hvilke konsekvenser får det for natur og miljø, som længe har været nødlidende.

Formentlig vil Esben Lunde ikke gøre noget, fordi det landbrugets indenlandske gældsætning kan undergrave de danske banker?

Oluf Husted, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Torben Bruhn Andersen, kjeld jensen, Helle Walther og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Der er mange måder at sælge ud af Danmark på, både den direkte og indirekte, resultatet er dog det samme!

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Ib Christensen, Randi Christiansen, Einar Carstensen, kjeld jensen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Det er en meget umoden og dum beslutning Esben Lunde her lægger for dagen, den vil han fortryde.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Einar Carstensen og kjeld jensen anbefalede denne kommentar

Forestil jer at allesammen der købte jorden var russere. Da ville de nye ejere - på samme måde som det foregår i Venezuela i denne tid, kunne trække varer fra markedet og på den måde straffe landet ved at der opstår sult og galoperende inflation. Det er et meget kraftfuldt økonomisk våben.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Ib Christensen, Randi Christiansen, Torben Bruhn Andersen, kjeld jensen og Christian Lucas anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Jeg forstår OVERHOVEDET ikke den mand. Er han vanvittig på en eller anden måde?

Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Jens Falkenberg, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Randi Christiansen, Einar Carstensen og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Det må efterhånden stå klar for en hver, at Venstres mål er at ødelægge Danmark. Koste hvad det vil.

Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Ib Christensen, Randi Christiansen, Einar Carstensen og kjeld jensen anbefalede denne kommentar

Gå efter pengene, og se om der ikke for enden af vejen findes én fra Esben Lundes familie, der har en interesse i at tingene holdes i det skjulte.
Esben Lunde lader sig som bekendt styre af den hellige skrift, der jo har et skriftsted til enhver lejlighed. Her er der Matthæus 13.12: Thi den som har, til ham skal der gives endnu mere....osv.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Leo Nygaard

Hvor meget af dansk jord skal overtages af udenlandske interesser, før folketinget vågner.
Globalliseringen er over os, og vi kan intet gøre - eller kan vi ?
I disse for SKAT så alvorlige tider, er der anledning til at forbinde jord med skat. Så vil ejerne, uanset hvem, være tvunget til at betale skat af dette immobile skatteobjekt. Vi kan så droppe meget af den skatteligning, der åbenbart er så svær at styre - uden om de snedige spekulanters rækkevidde.
Med det i mente, at Danmarks jord retfærdigvis bør tilhøre hele landets befolkning og ikke pengefolket, forbedres den skrantende respekt for lov og ret samtidig.
Men det er vel for meget at forlange af danske politikere, som har travlt med at placere ansvar istedet for at få skidtet til at fungere !

Anne Eriksen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen og Jørgen Lejf Hansen anbefalede denne kommentar
Jørgen Lejf Hansen

DONG - - Goldman Sachs - - Luxenborg........
Trigon Agri er et dansk landbrugsselvskab, der er noteret på Børsen i Stockholm.
Det har bl.a. Venstremanden og tidligere formand for Landbrugsrådet Peter Gæmelke som bestyrelsesmedlem, det driver landbrug i Ukraine, Rusland og Estland på 142.000 hektar.
Det har bl.a. Goldman Sachs og JPMorgan blandt aktionærerne.
Hvornår mon Goldman Sachs, begynder at købe landbrug og jord ( Der laves ikke mere ) op i Danmark, og bringer overskud i skattely.
Den eneste modgift imod dette er grundskyld........

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Leo Nygaard og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Jeg mener, det vil være forholdsvis nemt at skaffe det overblik, Esben Lunde Larsen ikke vil levere.
Det kræver adgang til

1) Geodatastyrelsens matrikelregister, hvor alle Danmarks landbrugsejendomme (med landbrugspligt) er registreret. Det er fx. tilgængeligt på www.mingrund.dk, men kan også findes mere professionelt via gst.dk.
http://gst.dk/matriklen/

2) Tingbogen, der er tilgængelig på www.tinglysning.dk.
https://www.tinglysning.dk/tinglysning/landingpage/landingpage.xhtml

Så gennemgår man simpelthen alle landets landbrugsejendomme for ejerskift fx. inden for de seneste 3 år, og udtager alle nye ejere med et udenlandsk klingende person- eller selskabsnavne til manuel behandling.

Randi Christiansen, Torben K L Jensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Den elite, som selv ejer jord i udlandet, sælger danmark til højestbydende. Det er landsforræderi, røveri ved højlys dag og ubegribeligt, at det kan tillades.

Lokale og globale terminatorer er for fuld skrue i gang med at hærge og ødelægge de folkelige institutioner og med at stjæle folkets ejendom. Og de danske politikere, som sidder med magten, er enten for dumme og/eller korrupte til at forhindre det.

Vi overvældes af den slags sager, hver dag sin nye plage med salg af fælleseje, nedbrydelse af skat og dermed statslige indtægter, almen undergravelse af det kollektive ansvar mens det fascistiske kleptokrati i det skjulte overtager magten, og vi bare må se måbende til, mens den ene procent og co griner hele vejen hen til banken. Hvornår er det nok?

Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Har hørt en lille fugl synge om at Esbens far er involveret i noget opkøb af og handel med jord, så er det da klart at lille Esben ikke må registrere det.

Oluf Husted, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Jens Falkenberg, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

@Ib Jensen

Er det en hemmelighed, hvor informationen kommer fra? Vi er nok en del , der er interesseret.

Anne Eriksen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Nu er han jo også en del af det segment der har snakket for industri landbrug, men uden at møde opbakning fra Danskerne. Så måske anser de det bare for en måde at få deres ideologi frem på, om det så bliver med og for danskere er dem ligegyldigt.

Men hvad har Danmark egentlig tilbage hvis landbruget sælges fra? Kan vi alle leve af kvote konger mon?

Der er ikke noget der tyder på at Venstres plan er en plan for Danmark. Hvem arbejder venstre for?

Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Venstre arbejder for sig selv. Det må da være tydeligt for enhver efterhånden. Selvfølgelig under skalkeskjulet 'hvad der er bedst for danmark'. Fuldstændig ligesom trumps bedrageriske tale om, at gøre 'america great again'. Han arbejder kun for den ene procent og co, og det gør venstre og co også - hvad enten de er klar over det eller ej. De kan sikkert bilde sig selv ind, at de arbejder uselvisk for fællesskabet, men vi kan se på resultaterne, at de er fulde af løgn.

Anne Eriksen, Holger Madsen, Eva Schwanenflügel og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er mystisk, at det overhovedet er tilladt at sælge ud af det danske land på denne fordækte måde.
Mon der er visse venstrefolk der har del i skuffeselskaber, eller i udenlandske interesser? For det er ved den søde grød ikke til Danmarks fordel, at ingen ved hvem der ejer jorden!

Ib Christensen, Randi Christiansen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Fidusen ved at tillade udenlandsk opkøb er at få prisboblens vokseværk til at fortsætte.

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Jens Falkenberg anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Ministeren har det som de 3 aber - ser, hører og siger...har for længst overskredet holdbarhedsdatoen for en hæderlig optræden som minister. Det gik hans forgænger ilde, hvad venter vi på?
Esben L. finder det ikke nødvendigt..vil ikke havde underskriftindsamlinger, kornmarker er natur - hvad i alverden venter man på?
Tror man, at han snart går på vandet, nu laksene kan vokse sig store, som en anden lakselus?