Læsetid: 1 min.

Fællesskab understøtter rejsen mod bæredygtighed

Det Fælles Bedste er et græsrodsinitiativ, der består af otte foreninger, som arbejder med bæredygtighed, økologi, omstilling, klima og miljø. De har besluttet at samle endnu flere organisationer for at påvirke kommunalvalget i en grøn retning
Det Fælles Bedste er et græsrodsinitiativ, der består af otte foreninger, som arbejder med bæredygtighed, økologi, omstilling, klima og miljø. De har besluttet at samle endnu flere organisationer for at påvirke kommunalvalget i en grøn retning

Mia Mottelson

Indland
4. maj 2017

Niels Aagaard er talsmand for Det Fælles Bedste og formand for Landsforeningen for Økosamfund.

»Vi har ventet længe nok, og vores børn skal have en fremtid.«

I april samlede græsrodsinitiativet Det Fælles Bedste omkring 25 organisationer i Landstingssalen på Christiansborg for at lægge en slagplan for, hvordan kommunalvalget til november kommer til at handle om grøn omstilling af Danmark.

»Vi tror på, at civilsamfundet både kan og skal spille en markant større rolle i fremtiden«, skrev Det Fælles Bedste i invitationen.

Og nu er man i fuld i gang med bl.a. at planlægge en Folkeavis, der op til kommunalvalget skal bruges i hele Danmark til at fortælle om de mange konkrete veje til at skabe bæredygtighed i landets kommuner.

»Vi må som borgere væk fra at være tilskuere til en udvikling, som vi oplever ikke at have indflydelse på. Vi har jo faktisk indflydelse og mulighed for at agere ansvarligt, hvis vi gør det sammen med andre,« siger Niels Aagaard.

»Vi ved, at fællesskaber kan give bedre rammer for menneskelig udvikling og identitetsdannelse, og at det giver stærkere relationer, tilhørsforhold og tryghed, som det er let at miste i en travl hverdag, hvor mange af de store traditionelle fællesskaber er væk.«

»Forskningen fortæller også, at fællesskaber understøtter bevægelsen hen mod bæredygtighed. Det ser vi som noget i økosamfundene, hvor fællesskabet understøtter mere bæredygtige vaner og værdier i hverdagen. Vi laver deleøkonomi, vi laver økologiske og biodynamiske fødevarer osv.,« fortæller Niels Aagaard.

Det Fælles Bedste samlede sidste forår flere tusind aktivister til folketræf i Hvalsø og planlægger at gøre det igen næste forår i Vejle. I mellemtiden vil man altså sammen med en lang række grønne organisationer sætte sit præg på den kommunale valgkamp, så omstillingen til en bæredygtig lokal økonomi kommer i centrum.

 

Særavis: Vi tager vores verden tilbage

Ofte starter store forandringer som konkrete projekter i hverdagen. Derfor har vi lavet en særlig udgave af Information, hvor vi glemmer alt om politikerne og fortæller om alle de mennesker, som hver dag kæmper for at løse store problemer og tage deres verden tilbage.

Det her er deres avis.

Andre artikler i dette tillæg

 • Vi smider hver især 13 kilo elektronik ud hvert eneste år. Arne prøver at bremse tendensen

  4. maj 2017
  Hvert år smider danskerne i gennemsnit 13 kilo elektronikaffald ud. Både affaldet fra gammel elektronik og produktionen af nyt er belastende for miljøet, men de seneste år er folk i Danmark og udlandet gået sammen for at hjælpe hinanden med at reparere tingene
 • Findes lyset i Mørke?

  4. maj 2017
  Information er taget til landsbyen med Danmarks mest dystre navn på jagt efter den borgermobilisering, som historisk har været med til at forandre Danmark, og som forfatterne til den nye bog ’Rodskud’ hævder igen er i gang med at udfordre styringstrætheden hos den politiske elite
 • ’Man siger, at folk skal have mere uddannelse. Gu skal de da hønse’

  4. maj 2017
  Pioneren fra Friland, Steen Møller, er 62 år og i gang med et nyt projekt, der skal genopfinde de gamle erhverv. Der er viden nok. Vi skal genlære det praktiske og handle, siger han. Her fortæller han om sit verdenssyn og om at være ildsjæl med et så stærkt afhængighedsforhold, at det ind imellem bliver lidt sygt
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her