Læsetid: 2 min.

Fællesspisning mod ensomhed

Folkebevægelsen mod Ensomhed arrangerer hvert år Danmark Spiser Sammen, en række af spisearrangementer landet over. Alle er inviterede
Folkebevægelsen mod Ensomhed arrangerer hvert år Danmark Spiser Sammen, en række af spisearrangementer landet over. Alle er inviterede

Mia Mottelson

4. maj 2017

Lars Linderholm, afdelingschef i Ældre Sagen og en af initiativtagerne til Danmark Spiser Sammen.

»Det overordnede formål med Folkebevægelsen mod Ensomhed er at halvere ensomheden i Danmark. Men det er svært for mange at tale om ensomhed, det er tabu at være ensom, så vi skulle gøre noget ved problemet uden at bruge ordet ensomhed.«

»I 2015 mødtes vi i det store mødelokale herinde hos Ældre Sagen. Der er omkring 70 organisationer med i Folkebevægelsen mod Ensomhed. Vi havde tidligere lavet en kampagne, og vi havde haft størst succes med de arrangementer, der handlede om at spise sammen. Det er lettere at invitere ind til mad eller en kop kaffe end til en snak om ensomhed, og derudover har alle foreninger arrangementer, der handler om at spise: Spejderne har snobrød, i Ældre Sagen drikker vi meget kaffe og så videre. Der findes ikke en organisation, som ikke laver en eller anden form for spisearrangement. Så vi sagde: Det er simpelthen det, vi gør.«

»Vi arrangerer fem store middage landet over. Det er en slags event, der tiltrækker mediernes opmærksomhed, men det helt store er så de mange tusinde spisearrangementer, som bliver arrangeret lokalt.«

Borgerlyst er et samfundslaboratorium, der har skabt konceptet samtalesaloner, hvor fremmede mødes for at tale om alt fra alder til danskhed
Læs også

»Jeg kan huske det første arrangement. Jeg var taget til Odense, hvor kommunen havde stillet lokaler på rådhuset til rådighed. Jeg sad ved et bord sammen med to veninder fra en lille by på Fyn. Det første, de sagde, det var, at der nok ikke ville komme nogen ensomme den aften. Det var for folk, som ikke havde problemer med at komme ud, mente de. Men så viste det sig, at de begge to kom fra den her lille by, og den ene var flyttet til fra Sjælland sammen med sin mand, men var blevet skilt, og veninden var stadig den eneste, hun kendte i byen, selv om hun var flyttet for 15 år siden. Hun talte stadig om sig selv om tilflytter, og hendes største bekymring var nu, at veninden havde talt om at flytte. For mig var det i virkeligheden meget karakteristisk: De bekræftede det tabu, som ensomhed er, men de var i en vis grad ensomme begge to og havde ikke snakket om det før.«

»Ensomhed ødelægger din livskvalitet. Man er ensom, hvis man vågner om morgenen og føler, at man ikke har noget at stå op til eller tilhører en gruppe eller ved, hvem man kan kontakte, hvis man står over for nogle problemer. Der er mere end 210.000, som føler sig ensomme i Danmark.«

Særavis: Vi tager vores verden tilbage

Ofte starter store forandringer som konkrete projekter i hverdagen. Derfor har vi lavet en særlig udgave af Information, hvor vi glemmer alt om politikerne og fortæller om alle de mennesker, som hver dag kæmper for at løse store problemer og tage deres verden tilbage.

Det her er deres avis.

Andre artikler i dette tillæg

 • Vi smider hver især 13 kilo elektronik ud hvert eneste år. Arne prøver at bremse tendensen

  4. maj 2017
  Hvert år smider danskerne i gennemsnit 13 kilo elektronikaffald ud. Både affaldet fra gammel elektronik og produktionen af nyt er belastende for miljøet, men de seneste år er folk i Danmark og udlandet gået sammen for at hjælpe hinanden med at reparere tingene
 • Findes lyset i Mørke?

  4. maj 2017
  Information er taget til landsbyen med Danmarks mest dystre navn på jagt efter den borgermobilisering, som historisk har været med til at forandre Danmark, og som forfatterne til den nye bog ’Rodskud’ hævder igen er i gang med at udfordre styringstrætheden hos den politiske elite
 • Internettet er en skraldespand fyldt med modbydeligheder, som de unge ikke vil undvære

  4. maj 2017
  Aktivisme ’in real life’ hænger ofte uløseligt sammen med onlineaktivisme, og derfor er det absolut nødvendigt, at vi lærer at passe på os selv og hinanden på nettet. Det mener den onlineaktivistiske gruppe DO:TOPIA, der vil gøre os til medskabere af vores egen digitale virkelighed. Det sker blandt andet ved at få over hundrede 8. klasseelever til genkende ’fake news’ og lave deres egen takt og tone på nettet
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu