Læsetid: 2 min.

Vi bliver fattigere, hvis vi kun er sammen med nogen, der ligner os selv

Settlementet på Vesterbro er en professionel civilsamfundsorganisation, der arbejder med inddragelse af civilsamfundet for udsatte borgeres sociale og kulturelle ligestilling. Settlementets mission er at skabe håb, udvikling og meningsfulde fællesskaber for socialt udsatte borgere, der falder gennem velfærdssamfundets net
Settlementet på Vesterbro er en professionel civilsamfundsorganisation, der arbejder med inddragelse af civilsamfundet for udsatte borgeres sociale og kulturelle ligestilling. Settlementets mission er at skabe håb, udvikling og meningsfulde fællesskaber for socialt udsatte borgere, der falder gennem velfærdssamfundets net

Mia Mottelson

4. maj 2017

Margrethe Wivel er forstander.

»Vi insisterer på, at alle har noget at bidrage med, og vores mål er at understøtte, at det enkelte menneske udfolder sit potentiale og bidrager positivt til samfundet. På denne måde medvirker Settlementet til, at der bygges bro mellem forskellige fællesskaber og enkeltpersoner, på tværs af generationer og på tværs af sociale og kulturelle skel, og er herved med til at sikre ligestilling og social integration for socialt udsatte borgere. Dette er ikke bare til gavn for den enkelte borger, men for hele samfundet.«

»Vi tror på, at både dem med flere ressourcer og dem med færre har brug for et fællesskab, hvor man møder hinanden på tværs. Vi bliver kort sagt klogere som mennesker, hvis vi er sammen med andre end dem, der ligner os selv. Det skaber en opdelt by, og værre endnu, det udfordrer byens sammenhængskraft. Vi mener, vi har brug for at skabe et sted og sammenhold, der går på tværs af sociale og kulturelle skel. Vi vil som mennesker naturligt søge mod nogle, der ligner os selv. Det er nok trygt, rart og kendt, men det gør os alle lidt fattigere.«

Merete Bonde Pilgaard (i midten på bænken) stiftede Venligboerne i 2013.
Læs også

»Vi driver Saxogade – den sociale handelsgade – oven i, at vi tilbyder socialrådgivning, retshjælp, gældsrådgivning, seniorklubber, klubber for minoriteter, et værested for udsatte misbrugere og en omfattende beskæftigelsesindsats. Saxogade er Danmarks første sociale handelsgade. Visionen for gaden er, at den skal være en livlig handels- og cafégade, hvor vi er sociale bag disken og kommercielle foran disken. Gaden har tre bundlinjer; en økonomisk, en social og en grøn. Vi insisterer på, at gadens butikker skal have lækre produkter af høj kvalitet, samtidig med at de skal opkvalificere udsatte og skabe rummelige arbejdspladser. Med andre ord: Man skal komme i gaden, fordi der er skønne ting, god mad og en skøn oplevelse – ikke fordi man har ondt af vores brugere.«

»Vi arrangerer events og fællesspisninger i gaden. Her i slutningen af juni holder vi vores årlige store Saxogadefest. Det vil sige, at gaden skal fremme det rummelige arbejdsmarked, så flere socialt udsatte borgere, der står uden for arbejdsmarkedet, kommer i arbejde. Derudover skal den fremme salget af miljømæssigt bæredygtige og socialt ansvarlige varer. Endelig skal den skabe et community, hvor alle føler sig inviteret indenfor og let kan bidrage som kunder, frivillige, brugere, sponsorer eller samarbejdspartnere. Saxogade skal både være praksisnært socialt entreprenørskab og forretningsudvikling på Vesterbro i København. Samtidig skal de metoder og modeller for samarbejde mellem civilsamfundsorganisationer og kommercielle virksomheder, vi udvikler, kunne skaleres og udbredes til andre bydele og byer. Det er vigtigt for Settlementet, at vores indsats har impact, der rækker ud over projektet og projektperioden. Derfor er udvikling af bæredygtige metoder, der inspirerer andre, omdrejningspunkt i projektet.«

Særavis: Vi tager vores verden tilbage

Ofte starter store forandringer som konkrete projekter i hverdagen. Derfor har vi lavet en særlig udgave af Information, hvor vi glemmer alt om politikerne og fortæller om alle de mennesker, som hver dag kæmper for at løse store problemer og tage deres verden tilbage.

Det her er deres avis.

Andre artikler i dette tillæg

 • Vi smider hver især 13 kilo elektronik ud hvert eneste år. Arne prøver at bremse tendensen

  4. maj 2017
  Hvert år smider danskerne i gennemsnit 13 kilo elektronikaffald ud. Både affaldet fra gammel elektronik og produktionen af nyt er belastende for miljøet, men de seneste år er folk i Danmark og udlandet gået sammen for at hjælpe hinanden med at reparere tingene
 • Findes lyset i Mørke?

  4. maj 2017
  Information er taget til landsbyen med Danmarks mest dystre navn på jagt efter den borgermobilisering, som historisk har været med til at forandre Danmark, og som forfatterne til den nye bog ’Rodskud’ hævder igen er i gang med at udfordre styringstrætheden hos den politiske elite
 • ’Man siger, at folk skal have mere uddannelse. Gu skal de da hønse’

  4. maj 2017
  Pioneren fra Friland, Steen Møller, er 62 år og i gang med et nyt projekt, der skal genopfinde de gamle erhverv. Der er viden nok. Vi skal genlære det praktiske og handle, siger han. Her fortæller han om sit verdenssyn og om at være ildsjæl med et så stærkt afhængighedsforhold, at det ind imellem bliver lidt sygt
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu