Læsetid: 5 min.

Flertal vil have fokus på værdien af velfærd

Vismændene opfordrer Finansministeriet til i det mindste at gøre et forsøg på at medregne de dynamiske effekter af offentligt forbrug og investeringer. Et flertal i Folketinget er enigt
31. maj 2017

Et flertal uden om regeringen presser nu på for at få Finansministeriet til i højere grad at undersøge og eventuelt medregne de dynamiske effekter af det offentlige forbrug og investeringer.

Presset kommer, efter at Det Økonomiske Råd, eller de såkaldte vismænd, i en ny rapport advarer om, at der sker en »asymmetrisk håndtering af dynamiske effekter«, fordi effekterne af lavere skatter og afgifter i form af øget beskæftigelse, produktion og statsindtægter til gengæld altid medregnes.

»Når der generelt ikke indregnes dynamiske effekter af det offentlige forbrug og investeringer, pågår en ubalanceret vurdering af ændringer i skatte- og udgiftssystemet. Det gælder, hvad enten de offentlige udgifter fremmer eller hæmmer den økonomiske aktivitet,« hedder det i rapporten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Hvad med de dynamiske effekter af et bedre og mindre stressende arbejdsmiljø? Hvad med effekten af det gode liv? Hvad med følgerne af et grønnere miljø? Alle kan da sige sig selv, at det ville give positive resultater for både den enkelte og samfundet, men som sædvanligt hersker en snæversynet regnearkslogik, der forudsætter at alt skal gøres op i kroner og ører.

Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS: hørte i P1-morgen om en undersøgelse, der havde se om kvinder tog kortere barsel, hvis der var en bedre normering i vuggestuerne mv. Den skulle vise, at der var flere der tog en kortere barsel, men det var ikke økonomisk godt, da det ikke skabte et øget arbejdsudbud. Her blev det dog tilsidst påpeget af de langtidseffekter med om børnene fik en bedre opvækst og dermed ville spare samfundet for udgifter senere var ikke medtaget.
- det var ret "sjovt" kun kvinders barselperiode, der var set på -

Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Vismændene? - ønsker at regne de dynamiske effekter ud? - det er hurtigt gjort. Flere sygemeldte, større udgifter til sundhedsvæsenet, mere arbejde i Jobcentrene og et lavere forbrug i dagligdagen - flotte rådhuse og en masse huller i vejene/ udenfor centrum...

Bjarne Bisgaard Jensen

De eneste dynamiske effekter der interesserer VLAK-folket er lettelser i topskatten også selv om ikke et eneste regnestykke er fremlagt, der understøtter teorien. Det er på "så tror vi på den, og så den med julemanden" niveau.
Der er lidt Goebbels over det. Sige det mange gange og længe nok, så virker det.
Godt at der måske er lidt morgenluft og plads til lidt frisk pust i denne evigt selvsmagende branche hvor gentagelserne står i kø.

Anne Eriksen

Goebbels eller Trump(s) - I øjeblikket kæmpes der for lavere skatter til velhaverne i USA, det iagttages så af hans vælgere, der i forvejen er bekymrede over sundhedsforsikringens bortfald.

Eva Schwanenflügel

Ja Anne Eriksen, det er påfaldende, at Trumps cadeau til sine kernevælgere er at snyde dem så det driver for alt han lovede dem i valgkampen. Når det også går op for dem, at deres egne omgivelser bliver påvirket af de massive miljøforringelser der er og bliver vedtaget, kan man da håbe på, at vælgerne efterhånden får øjnene op for hvem de har valgt ind i Det Hvide Hus.