Læsetid: 2 min.

Folketinget retter op på fejl: Abdi H får alligevel dansk statsborgerskab

Først blev han kørt over. Så fik han mod sin vilje udbetalt kontanthjælp. Dernæst gik han glip af et statsborgerskab. Nu har Indfødsretsudvalget helt usædvanligt besluttet at give 39-årige Abdi H. Ahmed dansk statsborgerskab, efter hans sag var i avisen
Der kan være mange andre sager derude, der minder om Abdi H. Ahmeds, advarer Johanne Schmidt-Nielsen (EL), der tog initiativ til at få hans sag genbehandlet i Indfødsretsudvalget.

Der kan være mange andre sager derude, der minder om Abdi H. Ahmeds, advarer Johanne Schmidt-Nielsen (EL), der tog initiativ til at få hans sag genbehandlet i Indfødsretsudvalget.

Jakob Dall

30. maj 2017

Der er godt nyt på vej til somalieren Abdi H. Ahmed. Han kan nemlig se frem til at blive dansk statsborger, når Folketinget på fredag vedtager lovforslag nr. 189 om tildeling af dansk statsborgerskab til en række ansøgere.

»Jeg er glad for, at jeg alligevel får den mulighed at blive en del af det danske samfund,« siger Abdi H. Ahmed og fortsætter:

»Det vil betyde meget for mig, at jeg får mulighed for at stemme til folketingsvalg og også stille op til Folketinget, hvis det var det, jeg ville. Det viser, at vi lever i et retssamfund, hvor fejl bliver rettet.«

Som tidligere beskrevet i Information var Abdi H. Ahmed egentligt blevet pillet af lovforslaget, fordi Københavns Kommune ved en fejl sidste efterår havde udbetalt kontanthjælp til den 39-årige somalier. Han havde mistet sit arbejde og havde måttet opgive sin uddannelse til lager- og logistikoperatør som følge af et trafikuheld, hvor en bil kørte Abdi H. Ahmed ned i en fodgængerovergang.

Selv om Abdi H. Ahmed flere gange havde understreget over for kommunen, at han ikke ønskede kontanthjælp, hvis det kunne skade hans chance for at få statsborgerskab, så udbetalte kommunen alligevel en måneds kontanthjælp. Det var en »svipser«, erkendte kommunen senere over for Information.

Men da embedsmændene i Udlændinge- og Integrationsministeriets Indfødsretskontor blev opmærksomme på udbetalingen, fjernede de hans navn fra lovforslaget, fordi han ikke længere levede op til kravet om selvforsørgelse. Og da hans sag i foråret blev forelagt Folketingets Indfødsretsudvalg som en mulig dispensationssag, blev udvalgsmedlemmerne ikke oplyst om, at Abdi H. Ahmed ikke selv havde ønsket kontanthjælpen, hvis den kunne skade hans ansøgning om statsborgerskab. Derfor gav et flertal rutinemæssigt afslag på dispensation fra selvforsørgelseskravet.

Sagen genoptaget i udvalget

På baggrund af Informations omtale af den kommunale »svipser«, der havde kostet Abdi H. Ahmed et statsborgerskab, blev hans sag på initiativ af Johanne Schmidt-Nielsen (EL) igen behandlet i Indfødsretsudvalget. Og den 18. maj besluttede et flertal af udvalgsmedlemmerne så at sætte hans navn tilbage på L 189 igen.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fremsatte derfor et ændringsforslag til L 189, som mandag blev vedtaget uden bemærkninger. Tredjebehandlingen af L 189 finder sted nu på fredag, og fra dette tidspunkt kan Abdi H. Ahmed så regne sig som dansk statsborger.

»Det er rigtig godt for Abdi H. Ahmed, at hans sag blev omtalt i avisen, og at jeg læste artiklen og tog sagen op. Men der kan være mange andre tilsvarende sager, som ikke finder vej til medierne,« tilføjer Johanne Schmidt-Nielsen.

Ifølge hende er det dog et langt større problem, at flertallet i Indfødsretsudvalget i første omgang stemte nej til dispensation, fordi han havde fået en måneds kontanthjælp:

»Han havde oprindeligt søgt kontanthjælp, fordi han blevet kørt over og var syg. For mig at se er det urimeligt, at han af den grund ikke skulle kunne få statsborgerskab. Det strider også efter min mening mod velfærdssamfundets grundtanke, nemlig at alle kan blive ramt af sygdom, men at det ikke skal betyde tab af rettigheder.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pia Qu
  • Eva Schwanenflügel
  • Erik Karlsen
  • Dorte Sørensen
  • Hans Larsen
Pia Qu, Eva Schwanenflügel, Erik Karlsen, Dorte Sørensen og Hans Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer