Læsetid: 2 min.

Grønt Forum giver robuste fællesskaber

Grønt Forum er et netværk af 150 natur- og miljøinteresserede foreninger og private borgere i Vejle, der vil skabe holdninger gennem viden
Indland
4. maj 2017
Grønt Forum er et netværk af 150 natur- og miljøinteresserede foreninger og private borgere i Vejle, der vil skabe holdninger gennem viden

Britta Edelberg har været med siden Grønt Forum opstod i 1997

»Jeg har det sjovt hver dag,« siger Britta Edelberg.

Hun, oprindelig uddannet tømrer og bygningskonstruktør, er projektleder i Grønt Forum, et netværk af 150 natur- og miljøinteresserede foreninger og ca. 500 private borgere i Vejle.

»Mottoet blev, at viden skaber holdning, og engagement skaber handling. Det er en kompleks proces, hvor mennesker i fællesskab løfter opgaver og realiserer deres drømme,« hedder det på forummets hjemmeside.

Så for Britta Edelberg handler det ikke om selv at realisere en masse grønne projekter, men om at bringe mennesker i Vejle sammen i nye fællesskaber, der kan løfte udfordringerne.

»Vi laver aldrig et arrangement uden samtidig at spørge deltagerne, om de ikke vil følge op og lave noget på det pågældende område. Vores opgave er så at bistå dem med alt fra fondsansøgninger og pressemeddelelser til praktiske ting,« fortæller hun.

På den måde har Grønt Forum f.eks. været fødselshjælper for etablering af Byhaverne i Vejle og for at skabe mangfoldig natur på nogle af byens store friarealer.

»Vi har hjulpet folk med at finde sammen i små grupper, der har sikret beplantning af åbne arealer. Dermed er der skabt fællesskaber af mennesker, der boede en spytklat fra hinanden, men ikke kendte hinanden.«

Lige nu er Britta Edelberg mest optaget af at hjælpe lokale kogræsserforeninger i gang.

»Vejle Kommune vil rigtig gerne have afgræsset en masse enge og overdrev. En af mine kolleger kender alle naturområderne og landmændene, og jeg bidrager med at finde interesserede forbrugere, der på skift vil føre tilsyn med køerne og aflaste landmanden. På den måde opstår nye fællesskaber. Den kogræsserforening, jeg selv er medlem af, har en årlig generalforsamling, hvor vi medbringer en ret til middagen, samt en årlig grillaften og et arrangement, når vi sender køerne ud.«

»Det giver også fællesskab mellem de deltagende landmænd indbyrdes, og det giver unge landmænd mulighed for at komme i gang, fordi de kan få en ekstra indtægt ved denne form for støttet naturpleje.«

Grønt Forum indgår også i det store kommunale projekt Resiliente Vejle, del af det globale netværk 100 Resilient Cities, der skal skabe robuste, bæredygtige byer.

»Der er en kæmpe bevægelse i gang i kommunen. Der arbejdes på 117 måder med at engagere borgerne, og alle mulige spændende projekter og fællesskaber er sat i gang,« siger Britta Edelberg.

 

Særavis: Vi tager vores verden tilbage

Ofte starter store forandringer som konkrete projekter i hverdagen. Derfor har vi lavet en særlig udgave af Information, hvor vi glemmer alt om politikerne og fortæller om alle de mennesker, som hver dag kæmper for at løse store problemer og tage deres verden tilbage.

Det her er deres avis.

Andre artikler i dette tillæg

 • Findes lyset i Mørke?

  4. maj 2017
  Information er taget til landsbyen med Danmarks mest dystre navn på jagt efter den borgermobilisering, som historisk har været med til at forandre Danmark, og som forfatterne til den nye bog ’Rodskud’ hævder igen er i gang med at udfordre styringstrætheden hos den politiske elite
 • Vi smider hver især 13 kilo elektronik ud hvert eneste år. Arne prøver at bremse tendensen

  4. maj 2017
  Hvert år smider danskerne i gennemsnit 13 kilo elektronikaffald ud. Både affaldet fra gammel elektronik og produktionen af nyt er belastende for miljøet, men de seneste år er folk i Danmark og udlandet gået sammen for at hjælpe hinanden med at reparere tingene
 • Internettet er en skraldespand fyldt med modbydeligheder, som de unge ikke vil undvære

  4. maj 2017
  Aktivisme ’in real life’ hænger ofte uløseligt sammen med onlineaktivisme, og derfor er det absolut nødvendigt, at vi lærer at passe på os selv og hinanden på nettet. Det mener den onlineaktivistiske gruppe DO:TOPIA, der vil gøre os til medskabere af vores egen digitale virkelighed. Det sker blandt andet ved at få over hundrede 8. klasseelever til genkende ’fake news’ og lave deres egen takt og tone på nettet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her