Læsetid: 2 min.

Håndværkere med ligeløn

Byggefirmaet Logik og Co. er en kollektivt ledet virksomhed, som satser på socialt ansvar og bæredygtigt byggeri
Byggefirmaet Logik og Co. er en kollektivt ledet virksomhed, som satser på socialt ansvar og bæredygtigt byggeri

Mia Mottelson

Indland
4. maj 2017

Balder Johansen er daglig leder i Logik og Co.:

»I 2001 mødtes vi i lille en lejlighed i Thorsgade på Nørrebro. Vi havde arbejdet sammen som kollektiv siden 1990’erne, men nu satte vi os ned for at lave et aftalegrundlag på et stykke A4-papir. Vi følte os ikke hjemme i den måde, man driver almindeligt byggeri på i Danmark, og vi var interesserede i bæredygtigt byggeri og i at starte en virksomhed sammen som et kollektiv. Det var sådan noget med: Hvordan skal arbejdsdelingen være? Må man tage en pause eller ej? Skal der være ligeløn? Sådan nogle ting. Vi var enige om, at der skulle være ligeløn. Det er folk som regel i starten.«

»Vi startede med at være otte mand. I dag er vi omkring 50 i den faste kerne og så plus/minus elever. For os er bæredygtighed to ting, den sociale bæredygtighed og den tekniske bæredygtighed. Hvis vi tager den tekniske først, så handler det om, at vi bygger, så det kan holde og bruger naturlige materialer som isoleringsmateriale eller træ og mursten og på den måde står med fødderne solidt plantet i de gamle byggetraditioner fra forrige århundrede. Den sociale bæredygtighed består blandt andet i, at vi tager mange lærlinge, og når vi tager lærlinge, så tager vi ikke kun de store stærke drenge oppe foran, men også kvinderne, de handicappede og indvandrerne.«

»Social ansvarlighed og bæredygtighed er blevet mode nu. Dengang vi begyndte at tale om bæredygtigt byggeri og om at tage ansvar for socialt udsatte, syntes mange, at vi var mærkelige. Der var en brug og smid væk-kultur i byggebranchen. Især fra 2004 til krisen i 2007. Vi har eksempler på, at vi var ude hos de samme og bygge køkkener om to og tre gange, fordi folk kunne bygge om for deres friværdi. Det kan ikke være sundt, hverken for vores jordklode eller for noget som helst andet. Man bygger et køkken, så det kan holde i 20 eller 30 år. Det er ikke noget, du skifter hver andet år, fordi du synes, at farven på flisen er forkert.«

»Vi har stadig ligeløn. Det var jo rimelig almindeligt i 1970’erne og 80’erne. Der var stort set ligeløn på alle pladserne, men det har ændret sig meget siden. Alle er til salg og forhandler hver for sig. I vores aftalepapir er der også noget med, at vi skal huske at passe på hinanden, og at nogle løber stærkere end andre, og også: ’Hallo, du kan ikke slacke for meget’.«

 

Særavis: Vi tager vores verden tilbage

Ofte starter store forandringer som konkrete projekter i hverdagen. Derfor har vi lavet en særlig udgave af Information, hvor vi glemmer alt om politikerne og fortæller om alle de mennesker, som hver dag kæmper for at løse store problemer og tage deres verden tilbage.

Det her er deres avis.

Andre artikler i dette tillæg

 • Vi smider hver især 13 kilo elektronik ud hvert eneste år. Arne prøver at bremse tendensen

  4. maj 2017
  Hvert år smider danskerne i gennemsnit 13 kilo elektronikaffald ud. Både affaldet fra gammel elektronik og produktionen af nyt er belastende for miljøet, men de seneste år er folk i Danmark og udlandet gået sammen for at hjælpe hinanden med at reparere tingene
 • Findes lyset i Mørke?

  4. maj 2017
  Information er taget til landsbyen med Danmarks mest dystre navn på jagt efter den borgermobilisering, som historisk har været med til at forandre Danmark, og som forfatterne til den nye bog ’Rodskud’ hævder igen er i gang med at udfordre styringstrætheden hos den politiske elite
 • ’Det her er alle tiders chance for at få et bedre liv’

  4. maj 2017
  Da de danske husmænds forening i 2003 kastede håndklædet i ringen og lod sig fusionere med de store bedrifter, sagde nogle af de små fra og dannede foreningen Frie Bønder – Levende Land. I landsbyen Jaungyde kæmper én af dem for at udvikle sin lille økologiske bedrift og samtidig bane vej for den større omstilling, der kan muliggøres ved at genskabe menneskers rodforbindelse til naturgrundlaget
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her