Analyse
Læsetid: 3 min.

Ingen har fået ret i debatten om HPV-vacciner. Er alle så glade?

Sundhedsmyndighedernes nye kampagne, der skal overbevise forældre om at lade deres piger HPV-vaccinere, risikerer at blive set som endnu et led i en polariseret debat
Sundhedsmyndighedernes nye kampagne, der skal overbevise forældre om at lade deres piger HPV-vaccinere, risikerer at blive set som endnu et led i en polariseret debat

Sisse Dupont

Indland
13. maj 2017

Vacciner er et stort fremskridt for folkesundheden, globalt såvel som i Danmark. Før lægevidenskaben for alvor fandt ud af at forhindre simple sygdomme med vacciner, var dødeligheden markant højere i hele verden.

Men i de senere år har tilliden til vaccinerne lidt skade, og en lang række vaccineskeptikere er kommet på banen med kritik af sundhedsmyndigheder såvel som selve vaccinerne, som de mener har meget skadelige bivirkninger.

Det er i det lys, man skal se Sundhedsstyrelsens nye kampagne til fem millioner kroner, der blev skudt i gang i denne uge, og som skal genoprette tilliden til den omstridte HPV-vaccine mod livmoderhalskræft. Vaccinen er løbende blevet kædet sammen med en række alvorlige bivirkninger. Og kritikken fik for alvor udbredelse efter en TV 2-dokumentar, som siden er blevet kraftigt kritiseret for at efterlade seerne med det indtryk, at der er en sammenhæng mellem de alvorligt syge piger i udsendelsen og vaccinen.

Sundhedsmyndighederne mener, at de har givet et overbevisende svar på, at der ikke er en sammenhæng mellem vaccinen og pigernes invaliderende symptomer.

De læger, der har behandlet HPV-pigerne, har imidlertid på intet tidspunkt sagt, at de er sikre på, at deres patienters lidelser skyldes vaccinen. Men de har, som loven kræver det, indberettet bivirkninger og forsøgt at komme igennem med, at pigernes uforklarlige symptomer – som ingen læger har et bud på, hvad skyldes – burde undersøges nærmere. Og det fastholder de.

De læger og andre eksperter, der registrerer et mønster i forhold til, hvornår pigerne bliver vaccineret og fremkomsten af deres symptomer, mener heller ikke, at den rapport, som Den Europæiske Lægemiddelstyrelse (EMA) har lavet, og som frikender vaccinen, holder vand. Man ved stadig for lidt om vaccinens virkninger, hævder de, og påpeger, at den måske skal gives tidligere.

Med andre ord: Ingen har endnu fået ret i debatten om HPV-vaccinen. Og derfor er der heller ikke grund til at tro, at alle bliver glade for den stort anlagte toårige kampagne, som Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse står bag. Den vil ganske vist gennem historier om kvinder, der har haft livmoderhalskræft, samt information og ekspertudsagn, forsøge at overbevise skeptiske forældre om, at vaccinen er det rigtige valg, hvis man vil forebygge en alvorlig sygdom, som kvinder – også unge kvinder – kan dø af.

Meget på spil 

Men fronterne vil formentlig ikke flytte sig markant. Selv om der er meget på spil. I sundhedsmyndighedernes optik, er det nemlig ikke kun HPV-vaccinen, der er i fare, efter at antallet af piger, der får den, er raslet ned, som følge af debatten. Det er den grundlæggende tillid til vacciner i det hele taget.

Men kampagnen forholder sig ikke til det virkelige dilemma for både for sundhedsmyndigheder og forældre: At der ikke er evidens for en mulig sammenhæng mellem vaccine og bivirkning, er ikke et endeligt bevis for det modsatte. Spørgsmålet kan være utilstrækkeligt undersøgt.

Det er fuldt ud forståeligt, at sundhedsmyndighederne vil forsøge at skabe en bedre opbakning til HPV-vaccinen. Danske piger er i sammenligning med andre nordiske lande de langt mindst vaccinerede. Men hvis forældre oplever, at myndighederne har gang i en »form for neoautoritær medicin«, som sundhedsfilosof Keld Thorgård har betegnet det forhold, at en myndighed ikke kan kommunikere kompleks information i en kompleks virkelighed med mange informationskilder, så er man formentlig lige vidt.

Den lange række af læger og eksperter, der støtter vaccinen, siger nu højt og tydeligt, at al medicin herunder også vacciner har bivirkninger. Så meget har de tilsyneladende lært af forløbet omkring HPV-pigerne, hvor meget, ifølge kritikerne, blev forsøgt fejet ind under gulvtæppet.

Der skulle en tv-dokumentar til, der nok var fordrejet, men hvor lægeeksperterne gjorde, som de skulle: Udtalte sig om den forskning i HPV-pigerne, som de udfører for offentlige midler. Udtalelser som de med en lægeformands ord siden har kunnet stå på mål for.

Det er ikke nemt at informere nuanceret og samtidig sikre opbakning til en vaccine, når tilliden allerede er brudt. Og man kunne måske have undgået den polariserede debat, hvis lydhørheden havde været der på et tidligere tidspunkt, og man ikke behøvede en TV 2-dokumentar til at skabe tilstrækkeligt pres på sundhedsmyndighederne for at tage HPV-pigerne alvorligt.

Om to år vil vi vide, om forældrene synes, at kampagnen gav dem den nuancerede information, de som moderne oplyste borgere efterspørger for at kunne træffe et oplyst valg. Eller om de står af på det, som dokumentaren blev anklaget for: Nemlig at bruge følelser og menneskeskæbner til at komme igennem med et bestemt budskab.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik L Nielsen

Problemet med den her debat er at folk ikke forstår at sammenfald ikke betyder sammenhæng.
Samtidig er der så meget misinformation at det gør ondt. Ovenikøbet når misinformation trækkes tilbage, så benyttes det stadig som argumentation. Som for eksempel den læge der indrømmede at han havde snydt med hans udsagn om at vacciner gav autisme.
Der er nogen børn der får autisme og bliver vaccineret. Men det betyder langt fra at det er vaccinens skyld.
Ingen tvivl om at der er nogle der har haft bivirkninger ved HPV vaccinen. Men ikke all der er blevet syge er blevet det på grund af vaccinen.
Men det er naturligt at ville vide hvorfor end datter er blevet syg, og så er vaccinen en god forklaring. Men sandheden er, at mange bliver syge uden nogen grund. Og det er frustrerende og derfor giver vi en eller anden ting skylden.
Det er en skam at så mange børn ikke bliver vaccinerede på baggrund af misinformation. Informationen skal dog være bedre end denne kampagne før end den kan slå igennem.

Else Marie Arevad, Marie Jensen, Peter Andersen, ulrik mortensen og Henrik Leffers anbefalede denne kommentar
Sup Aya Laya

Kære Mette-Line Thorup
Allerede nu vil vi vide, om din artikel vedrørende HPV-kampagnen gav ”nuancerede information, de som moderne oplyste borgere efterspørger for at kunne træffe et oplyst valg. Eller om de står af på det, som dokumentaren blev anklaget for: Nemlig at bruge følelser og menneskeskæbner til at komme igennem med et bestemt budskab.” Jeg er bange for at det er sidstnævnte der er tilfældet.

Du skriver: ” Vacciner er et stort fremskridt for folkesundheden, globalt såvel som i Danmark. Før lægevidenskaben for alvor fandt ud af at forhindre simple sygdomme med vacciner, var dødeligheden markant højere i hele verden.”
Øh … Hænger dødelighed sammen med bedre ernæring? Bedre hygiejne? Bedre boliger? Bedre arbejdsforhold. Jeg kunne have ønsket mig en noget mere velfundet argumentation.

Du bruger ordet ”vaccineskeptikere”.
Mange af dem der takker nej til en eller flere vacciner har uden tvivl brugt mange mange timer på at sætte sig ind i emnet – de skal jo have styr på argumenterne når egen læge og offentligheden mener at de er i gang med at kaste deres eget barn - i nogle tilfælde alle svagelige børn i DK -i graven. Så man kunne jo også kalde denne gruppe for de ’vaccineinformerede’ eller ’vaccinekritiske’.

Du fortsætter: ”Og kritikken fik for alvor udbredelse efter en TV 2-dokumentar, som siden er blevet kraftigt kritiseret for at efterlade seerne med det indtryk, at der er en sammenhæng mellem de alvorligt syge piger i udsendelsen og vaccinen.”
Måske er det værd at nævne, at en af dem der kritiserede var Kristian Lund, chefredaktør på Medicinske Tidsskrifter, der levere nyhedsbreve til praktiserende læger og kræftlæger.

Retorisk er dét der foregår i dette afsnit ret smart: ”Sundhedsmyndighederne mener, at de har givet et overbevisende svar på, at der ikke er en sammenhæng mellem vaccinen og pigernes invaliderende symptomer. De læger, der har behandlet HPV-pigerne, har imidlertid på intet tidspunkt sagt, at de er sikre på, at deres patienters lidelser skyldes vaccinen. Men de har, som loven kræver det, indberettet bivirkninger og forsøgt at komme igennem med, at pigernes uforklarlige symptomer – som ingen læger har et bud på, hvad skyldes – burde undersøges nærmere. Og det fastholder de.”
Du får tre gange skrevet at læger og sundhedsmyndigheder ikke kobler symptomer/lidelse med vaccinen. Samt at ingen læge har bud på hvad symptomerne skyldes ( – hvilket ikke er korrekt). Jeg vil anbefale en tidligere artikel du har skrevet, hvor der er flere læger der anbefaler at en eventuel sammenhæng mellem vaccine og symptomer bliver undersøgt betydeligt mere: https://www.information.dk/indland/2016/05/enten-ogsaa-imod

Du vil godt nok ikke have på din kappe, at du ikke har gjort de forældre der tager det
F O R K E R T E V A L G klart at de er skyldige: ”Den vil ganske vist gennem historier om kvinder, der har haft livmoderhalskræft, samt information og ekspertudsagn, forsøge at overbevise skeptiske forældre om, at vaccinen er det rigtige valg, hvis man vil forebygge en alvorlig sygdom, som kvinder – også unge kvinder – kan dø af.”

Du fortsætter med sætning der inkluderer postfaktualitet & fake news: ”Men hvis forældre oplever, at myndighederne har gang i en »form for neoautoritær medicin«, som sundhedsfilosof Keld Thorgård har betegnet det forhold, at en myndighed ikke kan kommunikere kompleks information i en kompleks virkelighed med mange informationskilder, så er man formentlig lige vidt.”
Hmmm – tidligere har du refereret en noget anden betydning af neoautoritær medicin: ”Jeg kan være bange for, at vi får en form for neoautoritær medicin, hvor der ikke er plads til kritisk udfordring af velunderbyggede hypoteser, …” https://www.information.dk/indland/2016/05/eksperter-frygter-laeger-afho...

Teodora Hansen, Mette Poulsen, Ole Christiansen, Heidi Larsen, Anne Eriksen, Estermarie Mandelquist, Carsten Mortensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Nørgaard

@Sup Aya Laya
Jeg må formentlig undskylde min sprogbrug, men jeg er af den opfattelse, at dit indlæg er noget forfærdeligt vås. Artiklen er en holdningstom beskrivelse af forskelligartede perspektiver med reference til til en kampagne. Dit indlæg, på den anden side, må forstås som udtryk for, at er man ikke med dig, da er man imod dig.

Der er imidlertid et fraværende perspektiv, som muligvis er omfattet af det lidet tilgængelige begreb "neoautoritær medicin", men som i mine øjne ikke er behandlet eller har nydt fremme i debatten.
Om afvisningen af HPV-vaccinen skyldes, at folket føler sig administreret og reduceret til regulerede objekter uden indflydelse, da kan afvisningen af vaccinen - uanset dens eventuelt statistiske relevans - udgøre et ganske sundt oprør mod virkelighedsfjern systemisk dominans.
Der er ikke i videnskabeligt regi påvist sundhedsskadelige effekter fra indtag af genmodificerede afgrøder og alligevel afvises de af mange. Der er ikke i videnskabeligt regi påvist sundhedsfremmende effekter af økologiske produkter og på trods af højere priser tilvælges de af mange.
Åbenlyse fordele ved vacciner får folk til at benytte dem. Er man ude i, at alene 1,7% af kvinder under 75 år får livmoderhalskræft og risikoen for at dø af sygdommen før samme alder er er så lille som 0,1% - dvs. 1 af 1.000 kvinder under 75, da er risikoen på det nærmeste en abstraktion.
Kilde: http://www-dep.iarc.fr/NORDCAN/DK/StatsFact.asp?cancer=222&country=208
Til sammenligning: Årligt dør 93 kvinder af livmoderhalskræft (alle aldersgrupper) mens lungekræft årligt koster 1.771 kvinder livet.
Min pointe er, at staten/sundhedsstyrelsen er ude i et ærinde, som ikke opleves relevant af ret mange og har man det mindste imod eller gives en anledning (social konsensus) til at afvise statens indblanding i ens liv, så er man med på den. Jeg føler mig sikker på, at Sundhedsstyrelsen forregner sig, når de tror, det drejer sig om rationelle argumenter. Det gør det i mine øjne ikke - om vi var åbne for sådanne, da var vi alle holdt op med at ryge for længe siden, forældre havde for længst holdt inde med fredagsslikken osv. osv.

Hanne Koplev

(citat) : ”Vacciner er et stort fremskridt for folkesundheden, globalt såvel som i Danmark.” (citat slut).
Men gælder det alle vacciner og uanset deres indhold af neurotoksiske stoffer som f.eks. kviksølv, aluminium (som tilmed er på nano-partikel-form i HPV-vaccinerne)?
USA har den højeste vaccinations-rate, hvor børn får optil 69 vacciner inden de er 18 år.
USA har også en meget høj frekvens af autisme og autisme-lignende sygdomme
Dr. Stephanie Seneff: Senior MIT Research Scientist, on Vaccine ... She said, "At today's rate, by 2025, one in two children will be autistic.".

Teodora Hansen, Estermarie Mandelquist, Anne-Marie Krogsbøll, Ole Christiansen, Sup Aya Laya og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Det er en nødvendighed med beviser/evidens, hvis man vil fremføre en vaccines fortræffelighed i forhold til en bestemt sygdom. Det har man ikke...
Om 10 år vil der givetvis være flere oplysninger og indtil den tid, er det nødvendigt at undersøge effekten yderligere, de bivirkninger der er. Jeg tvivler på, at Japan bare har sagt nej til HPV vaccinen på et helt løst grundlag.
Hidtil har man foretaget screeninger/ skrab af kvinder og det skal fortsætter man med (også krav til vaccinerede). Der er ofte celler, der er mistænkelige og det undersøger man så. Dvs. at virker vaccinen, så burde der være færre tilfælde af det.

Det er altså ikke nødvendigt med følelsesladede erklæringer og kampagner burde kun indeholde fakta, ikke forventninger. USA bliver nævnt i forhold til bivirkninger osv. i kraft af sit meget store antal vaccinerede. Her er en oversigt over bivirkninger, hvor man nok kan forvente, at vi vil følge efter som hidtil.
http://wakingscience.com/2016/05/medical-errors-still-third-leading-caus...

Teodora Hansen, Estermarie Mandelquist, Anne-Marie Krogsbøll, Hanne Koplev og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Jeg er klar over, at det ikke direkte drejer sig om vacciner - har kun linket for oplysning.

Henrik L Nielsen

Hanne koplev
Der har ikke været kviksølv i vacciner siden 1992.

Mikkel Schou

Kræftens Bekæmpelse om livmoderhalskræft:

"Antallet af personer, der får stillet diagnosen, har været faldende gennem de seneste omtrent 40 år.

Antallet af personer, der dør af sygdommen, har også været faldende gennem de seneste omtrent 40 år." https://www.cancer.dk/livmoderhalskraeft-collumcancer/statistik-livmoder...

Christoffer Pedersen

Gad vide om det handler om at få ret eller..?

Peter Andersen

Henrik L Nielsen:
Jeg har i en anden debat gjort Hanne Koplev opmærksom på hendes usandhed om kviksølv, ligesom jeg har linket til artikler, som fortalte at mængden af aluminium indtaget i vand og føde langt overstiger den mængde, man får ved en vaccine.
At hun fortsat fremturer med sine usandheder fortæller mere om hende som person - og jeg skal nok lade være med at ekstrapolere hendes karakteristika til resten af korpset af vaccinemodstandere....

Problemet er, at det ikke er muligt at BEVISE en ikke-sammenhæng mellem vaccine og bivirkninger. Du kan undersøge den enkelte sag og påvise, at lige netop denne bivirkning ikke har relation til det givne medikament - men næste gang der dukker noget nyt op, vil vaccinen igen blive peget på som gerningsmand.

I sidste ende er det vel et spørgsmål om tillid - og det er noget, man vælger!
Hvis din mand var dig utro, og du blev sammen med ham, ville du først på hans dødsleje vide, om han siden forblev dig tro - men det er i nuet, du skal vælge om du vil stole på ham eller ej.

Jeg synes blot, det er sørgeligt, at der foregår sådan en tastaturkamp, hvor man gentager usandheder som i sidste ende kun skaber tvivl - og risikerer fravalg som kan medføre kræft!

/P

PS. Der ER konstateret færre tilfælde af celleforandringer ved de fortsatte screeninger for livmoderhalskræft i DK, efter at vaccinen er indført.
(Kilde: find artiklen på pol.dk, de har alle deres HPV-artikler samlet i en fin oversigt)

Thomas Holm

Hanne K.,

det sædvanlige anti-vaxxer forsøg at kople vacciner sammen med autisme virker ikke. Det er intet bevist sammenhæng af nogen som helst slags.

Men der er en pæn graf her som jeg gerne vil bede dig at forholde dig til: https://geneticliteracyproject.org/wp-content/uploads/2014/05/ScreenHunt...

Men det gør du desværre nok ikke for den passer ikke i dine dogmer.

Mikkel Schou

Peter Andersen, de færre tilfælde blev konstateret allerede inden vaccinen. Nemlig en faldende tendens de seneste 40 år: https://www.cancer.dk/livmoderhalskraeft-collumcancer/statistik-livmoder...

Hanne Koplev

Henrik L Nielsen
Ang. kviksølv i vacciner.
Det er korrekt, at Thiomersal (kviksølv) er udfaset af danske børnevacciner, men blev genintroduceret i svineinfluenza H1N1 Pandemrix i år 2009, som også blev brugt til både børn og gravide.
Der er også kviksølv i den vaccine, som Statens Serum Institut har forhandlet hjem i tilfælde af en pandemi med fugleinfluenza.

Det er påvist spor af Thiomersal i mange vacciner, og lymfocyt-test for allergi påviser hyppigt allergi overfor Thiomersal hos børn.

I USA er Thiomersal "genindført" i mange influenza-vacciner.

Sup Aya Laya, Teodora Hansen, Anne-Marie Krogsbøll og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Hanne Koplev

Er de ansvarlige myndigheders oplysninger troværdige?
En artikel, som konkluderer, at en vaccine indeholdende kviksølv ikke medfører aborter eller fosterdød, står i overskriften, som, at vaccinen ikke medfører fosterskader!
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22551713
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1207210?query=featured_home
http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/vaccine-mod-svineinfluenza-frik...
I øvrigt er det interessant at undersøge forfatternes tilknytning til vaccine-industrien…..

Præcist det samme kan opleves med HPV-vaccinen.
”HPV vaccine under graviditeten ikke forbundet med risici for barnet”.
http://www.ssi.dk/Aktuelt/Forskningsnyt/2017/2017%2003%2030%20HPV%20vacc...
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1612296?query=featured_home
HPV-vacciner kan, ud fra deres ingredienser (f.eks. de neutotoksiske stoffer kviksølv og aluminium), mistænkes for at kunne skade hjernen hos fostre, når gravide vaccineres med HPV-vaccine.
Den angivende undersøgelse tager ikke højde for dette.
HPV-vaccinen er kun undersøgt for spontan abort, dødfødsel, præmatur fødsel, fødselsskader eller medfødte abnormiteter hos barnet og ikke for f.eks. hjerne-symptomer hos fosteret, som f.eks. autisme, hvilket kunne være sandsynligt, da HPV-vacciner indeholder aluminium, der er et kendt neurotoksisk stof.
I Gardasil og Cervarix-vaccinerne er aluminium tilmed på nano-partikel-form. Nano-partikler er kendt for deres evne til at penetrere blod-hjerne-barrieren.
Vaccine-ingrediensen i Gardasil Polysorbat 80 er et emulgeringsmiddel, som bl.a. anvendes til at bringe kemoterapeutika over blod-hjerne-barrieren.
Heller ikke disse forfattere til nævnte artikel kan anses for at være uvildige, selvom det ses, at ansatte ved Statens Serum Institut deklarerer, at de ikke har interessekonflikt!
En af forfatterne Anders Hviid fra Statens Serum Institut har tidligere været samarbejdspartner til Poul Thorsen (prøv gerne at Google ham).

Teodora Hansen, Anne-Marie Krogsbøll, Sup Aya Laya og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Hanne Koplev

Peter Andersen skriver "Jeg har i en anden debat gjort Hanne Koplev opmærksom på hendes usandhed om kviksølv, ligesom jeg har linket til artikler, som fortalte at mængden af aluminium indtaget i vand og føde langt overstiger den mængde, man får ved en vaccine."
samt (Citat): ”For hvert link Hanne smider, kunne jeg smide et link som modbeviste hendes påstande. Fx indtager vi langt mere aluminium i vand og fødevarer, end vi nogensinde får gennem vaccinerne...” (citat slut).

Kommenter:
Ved indtagelse af aluminium gennem føden optages kun en meget lille mængde ca. 0,1 til 0,4 %. Organismen er beregnet til at håndtere aluminium gennem tarmkanalen.
Ved injektion af vaccine indeholdende aluminium optages 100 % i organismen.
Forskellige aluminiums-holdige adjuvanser har også forskellige farmakologiske og toksiske egenskaber. F.eks. indeholder Gardasil og Cervarix ikke samme aluminiums-adjuvans og det vil derfor være uvidenskabeligt at anse, at de har samme bivirknings-profiler.
Desuden er aluminium i Gardasil og Cervarix på nano-partikel-form, hvilket giver en helt ny problematik, idet nano-partikler åbner for blod-hjerne-barrieren.
Enhver læge /ekspert, som direkte sammenligner oralt optaget aluminium (eller kviksølv) med injiceret aluminium (eller kviksølv) viser, at de har sovet i timerne under lægestudiet.

Her er eksempler på decideret fejlinformation af såkaldte ”vaccine-eksperter”:
(citat) ”………..Spædbørn indtager altså mere aluminium igennem modermælken gennem 2 dage, end de får i en vaccine………..”(citat slut)
(citat) »Det skal også lige siges, at hvis du tager en dåse makrel i tomat, så får du faktisk mere kviksølv end fra et skud vaccine,« ”(citat slut) siger professor i infektionsimmunologi ved Københavns Universitet, Jan Pravsgaard Christensen.
(Indsat kommentar: Her sammenlignes forskellige kviksølv-forbindelser, som har forskellige kemiske og toksiske egenskaber!).

Eller manglende viden om, at aluminium (injiceret) er neurotoksisk, kemisk meget aktivt og i stand til at medføre autoimmune reaktioner.
(citat)”Aluminiumhydroxid fremføres som årsag til meget kraftige reaktioner i huden med buler (granulomer) og betændelsesreaktioner. Det er faktisk lige præcis rigtigt – men det er et godt tegn, som viser, at aluminiumhydroxid virker, som det skal. Det tilsættes nemlig som adjuvans, det vil sige for at irritere immunforsvaret og forstærke immunresponsen. Det, der virker som tegn på problemer, viser faktisk bare, at stoffet fungerer.
»Det er et inert stof, som ikke på nogen måde farligt,« siger Jan Pravsgaard Christensen. »Det er også derfor, vi kan bruge det i vores gryder i stedet for nikkel, som vi brugte i gamle dage.«” ”(citat slut)
http://videnskab.dk/krop-sundhed/mfr-vaccinen-de-6-storste-myter-aflivet...

Her er et eks. på generel manglende viden om den aktuelle vaccine.
(Indsat kommentar: HPV-vaccinerne indehold af aluminium-forbindelse på nano-partikel-form, er mig bekendt, ikke tidligere set i børnevaccinations-programmet. For Gardasil dertil i en ny kombination med andre vaccine tilsætningsstoffer f.eks. Polysorbat 80, som i øvrigt bruges til at bringe kemoterapeutika ind over blod-hjerne-barrieren!)
Prof. Jan Blaakær udtaler (citat): ”Jan Blaakær tvivler ydermere på, at det er HPV-vaccinen, der giver de symptomer, pigerne beskriver, for vaccinen indeholder færre tilsætningsstoffer end andre vacciner. Derfor burde den ikke give flere eller andre reaktioner, end dem man har set ved andre vacciner:
»Jeg har kigget på 30 vacciner, der er på markedet i øjeblikket, og HPV-vaccinen er den, der indeholder færrest tilsætningsstoffer. De hjælpestoffer, man tilsætter HPV-vaccinen, er de samme, som man har brugt i mange andre vacciner i de sidste 15 år. Det er kendte stoffer, som ikke tidligere har givet de reaktioner, pigerne beskriver,« siger han og fortsætter: »Jeg tror, at pigerne er ramt af psykisk betingede funktionelle lidelser, som ikke skyldes HPV-vaccinen.«”(citat slut).
http://videnskab.dk/krop-sundhed/her-er-de-mest-sandsynlige-forklaringer...

Behøver jeg at skrive, at Prof. Jan Blaakær har tilknytning til den vaccine-industri, som fremstiller HPV-vaccine! For øvrigt sammen med ca. 255 andre danske læger (ældre optælling).

Ole Christiansen, Teodora Hansen, Anne-Marie Krogsbøll, Sup Aya Laya og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

Jeg er ikke læge. Og jeg mener man skal afholde sig fra at komme med udtalelser om noget man ikke har forstand på. Jeg har ingen interesse i der sælges mere eller mindre vaccine. Men det er ikke underligt at de som rent faktisk HAR dybdegående forstand på tingene også har været med til at udvikle og teste. Heller ikke underligt hvis det er læger og andre med videnskabelige uddannelser. HVIS der fuskes bevidst med resultater fra test, tilbageholdes vigtige oplysninger med vilje eller på andre måder forsøges at snyde, sætte liv og helbred i risiko, så er straffen ENORMT høj. Det vil være tæt på selvmord for et medicinalfirma at forsøge sig med snyd. Må indrømme jeg ser det som lidt psykotiske træk hvis man i ramme alvor tror på konspirationsteorierne, som går ud på der går ud på alle fra politikere til praktiserende læger bevidst støtter og medvirker til at sælge ting man ved er farlige, og oven i købet har en metode at dele gevinsten i porten…Ganske uvidenskabeligt undre jeg mig over der ikke er mange, mange flere der har taget skader af de vacciner der nu gennem rigtig mange år er givet til rigtig rigtig mange mennesker. Og kedeligt der er opstået sektlignende tilstande på baggrund af HPV og andre vacciner. Og måske også lettere komisk.

Else Marie Arevad, Bo Madsen og Peter Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

Mikkel Schou:
Jeg talte om celleforandringer, som er forstadier til livmoderhalskræft. Ligesom i mit eksempel med den utro ægtefælle, så kan man i forbindelse m HPV ikke måle på det endelige udkomme, idet vi først ser det om 20 år. Så indtil da måler man på nogle standpunkts parametre, hvor antallet af celleforandringer er een. Og her ser man et fald i disse verden over efter indførsel af vaccinen:
http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art5863371/Hvorfor-sprøjter-man-aluminium-ind-i-kroppen-fra-hpv-vaccinen

Ang forskere og inhabilitet, så svares der også i artiklen på dette: dels afkræves der inhabilitetserklæringer, og vi har i DK et ret godt og gennemsigtigt system i forhold til interessekonflikter. Dels vil man gerne ansætte de klogeste hoveder i fx lægemiddelstyrelsen, og de kan så risikere at komme fra en ansættelse ved et medicinalfirma forinden...

Igen, vi kan diskutere dag og nat - jeg tror ikke på jeres konspirationsteorier, og I tror ikke på mig.
Jeg har ikke blind tillid - jeg synes fx Sundheds(for)styrelsen kan være træg og langsom som i tilfældet med at anerkende at der var unge piger, som fik voldsomme tilstande efter vaccinen (sammenhæng eftersøgt og afvist i indtil videre 299 ud af 313 tilfælde i DK), men jeg tror ikke på nogen stor sammensværgelse startende i toppen af toppen (Bilderberg gruppen måske?) og endende ved min lokale lille enlige praktiserende læge. Det ville være en god historie, men det er for fantastisk!

/P

Anne Eriksen

Det er fremført fra Sundhedsstyrelsen, at denne vaccine som alle andre kan have bivirkninger (der findes næppe medicin i handelen, som IKKE har bivirkninger). Antallet af celleforandringer skal ses over en længere årrække for at kunne bruges. Som Mikkel Schou skriver, falder antallet af livmoderkræft, sandsynligvis gr. screening/ andet.

Christoffer Pedersen, " tilbageholdes vigtige oplysninger med vilje eller på andre måder forsøges at snyde, sætte liv og helbred i risiko, så er straffen ENORMT høj"
Nej, den er økonomisk dyr og derfor er der mange præparater, der er "enormt dyre".
http://dagensmedicin.dk/medicinalfirma-skrev-undersogelser-for-lager/
https://www.information.dk/indland/2011/12/medicinalindustrien-tjener-fo...
http://helsenyt.com/frame.cfm/cms/id=7778/sprog=1/grp=9/menu=3/

Det sidste link fra Helsenyt giver et vidtstrakt billede i et helt almindeligt sprog...

Forøvrigt må jeg minde om den lange liste af modtagere/ sponsorerede læger, sygeplejersker og andre, som modtager penge fra industrien herhjemme.
https://laegemiddelstyrelsen.dk/da/godkendelse/samarbejde-med-virksomhed...

Der er 360 "sider" man kan scrolle ned (men liste er fra 2015)

Teodora Hansen, Hanne Koplev, Anne-Marie Krogsbøll og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar
Vibeke Vind

Striden om en vaccine er kørt sådan op, fordi man ikke tager sygdommen ME alvorligt i Danmark. Mange af de unge kvinder der mistænker at deres tilstand skyldes HPV-vaccinen opfylder diagnose-kriterierne for ME.

I går aktionerede de meget alvorligt syge patienter ved mindeankeret i Nyhavn i en #MillionMissing aktion. Da patienterne er alt for syge til at kunne deltage havde de sendt deres tomme sko med en seddel om hvad de mangler fra. Mange er bundet til deres seng eller hjem, så de er usynlige, gemt væk og udstødt af samfundet og sundhedssystemet. #MillionMissing aktionen foregik i 17 byer rundt om i verden. http://millionsmissing.meaction.net/
https://www.facebook.com/millionsmissingdenmark/?fref=ts

I marts havde den amerikanske priselønnede dokumentar film #Unrest europapremiere på CPH*DOX, og i filmen fremstilles Danmark som et af de lande i verden, der behandler ME-patienterne dårligst. Det skrev Information, Politiken og Weekendavisen nogle rigtig gode artikel om. Hovedpersonen og instruktøren Jennifer Brea blev interviewevt i DR2 dagen, hvor også Peter La Cour som er leder af Videnscenter for funktionelle lidelser fortæller at ME er en fysisk sygdom og at patienterne behandles uhyre ringe i det danske sundhedsvæsen.
http://www.unrest.film/updates/
https://www.facebook.com/unrestfilm/
http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art5874906/Deres-celler...
https://www.information.dk/indland/2017/03/noedt-filme-egen-sygdom-vise-...
https://www.youtube.com/watch?v=kaX2n3ci-Pk

Når prominente læger udtaler at de symptomer HPV-pigerne har er noget alle teenager oplever ind i mellem, så er det en hån uden lige overfor alle de mennesker, der har denne meget alvorlige livsfortærende immunologiske sygdom inde på livet.
De toneangivende psykiatere, der er eksperter i funktionelle lidelser er desværre også ansvarlige for et ME-videncenter, men de ved ingenting om ME, da de anbefaler gradueret træning som behandling. Det er helt absurd for patienterne kan ikke tåle det, så de bliver endnu mere syge. Psykiaterne påberåber sig at der er evidens for behandlingen, men det studie de taler om (PACE) er dårlig videnskab (måske manipuleret) og der er massiv pres på at det skal trækkes tilbage.
http://journals.sagepub.com/.../10.1177/1359105317700886
https://sciencebasedmedicine.org/treating-chronic-fatigue-syndrome-with-...

Der foregår rigtig meget biomedicinsk forskning i sygdommen i udlandet, og forrige fredag bragte Politiken en artikel om det nyeste studie, der viser at patienternes tarm-flora afviger markant fra raske kontroller. Den danske ekspert i tarm-bakterier Oluf Borbye Pedersen verificerede at det er et studie af meget høj kvalitet og at måske kost-omlægning kunne være en vej at gå.
http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art5927742/Kronisk-tr%C...

Det er derfor bemærkelsesværdigt at den toneangivende psykiater i et interview i Politiken i september udtalte at den biomedicinske forskning er tendentiøs og foregår i en lille lukket kreds. Vi taler om Stanford og Columbia og mange andre forskningsuniversiteter med tyngde.
http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art5634964/Udsk%C3%A6ld...

Miseren skyldes at man blander ME med kronisk træthed, som man kan få af mange årsager. Det dur ikke at blande æbler og pærer. Derfor må man desværre også konstatere, at de undersøgelser der er lavet til at belyse om HPV-vaccinen kan give ophav til en ME-lignende sygdom ikke er fyldestgørende.
Det er ikke underligt at 'HPV-piger' og deres forældre er desperate og rasende uanset om pigernes tilstand skyldes vaccinen eller ej.
Et godt råd: Tag ME alvorligt, som den fysiske sygdom det er.

Sup Aya Laya, Anne-Marie Krogsbøll, Heidi Larsen, Ole Christiansen, Teodora Hansen, Anne Eriksen og Hanne Koplev anbefalede denne kommentar
Mette Poulsen

Om man vaccinerer sine børn eller ej, så findes baggrunden for beslutningen for den enkelte vel i en vurdering af om det kommer barnet til gode? Det må være udgangspunktet for alle.
Og ligesom ikke alle sørger for at deres børn spiser frugt og grønt og motionerer dagligt som Sundhedsstyrelsen ellers anbefaler, så er det heller ikke alle, som får deres børn vaccineret.

Nysgerrighed fik mig til at google og fandt overaskende nok dette: http://www.cbsnews.com/news/gardasil-researcher-speaks-out/ hvor den ansvarlige for fase 2 & 3 testning af netop Gardasil forklarer nogle af de problemer, der er med vaccinen. Det er sjældent man hører kritiske røster fra den kant.

Sup Aya Laya, Anne-Marie Krogsbøll, Ole Christiansen, Hanne Koplev og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Man kan godt tro på sundhedsmyndighederne. Langt hellere end på kloge netdebattører i medierne. Selvom de sidstnævnte er helt uenige i det synspunkt

Michael Kongstad Nielsen

Jeg må indrømme, at jeg ikke giver fem flade ører for netbedattørernes kæpheste, særligt ikke, når det kan gå ud over børnenes helbred. Debattørerne skulle hellere forklare, hvorfor deres videnskab er bedre end sundhedsmyndighedernes videnskab.
Man kunne også ønske sig, at de indsigende debattører gik i direkte debat med myndighederne, frem for at så tvivl og utryghed blandt almindelige mennesker.

Peter Andersen, ulrik mortensen og Marie Jensen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

MKN@
Dette drejer sig ikke om kæpheste eller debattører. Sundhedsmyndighederne er ikke videnskab, men folk ansat til at skulle varetage borgernes sundhed.
Det er det samme i andre lande og da jeg har nævnt Japan, så vil jeg linke her, desværre er det fra 2013.
http://www.japantimes.co.jp/news/2013/08/24/national/victims-hit-cervica...

Thomas W. Hansen

Anne Eriksen - Det drejer sig nærmest udelukkende om kæpheste. I Japan var der intet videnskabeligt i beslutningen om at trække vaccinen tilbage på det tidspunkt, det var udelukkende pga af pres fra uvidende masser.

Hanne Koplev

Thomas W. Hansen Kunne du komme med dokumentation for din udtalelse: "I Japan var der intet videnskabeligt i beslutningen om at trække vaccinen tilbage på det tidspunkt, det var udelukkende pga af pres fra uvidende masser."?

Peter Andersen

Anne Eriksen:
"Sundhedsmyndighederne er ikke videnskab"

Tak for den kommentar. Du bekræfter til fulde MKNs pointe!

/P

Peter Andersen

Hanne Koplev:
Ang Japan, så findes der link i denne artikel (har desværre ikke adgang til medscape):
https://www.scienceblog.dk/2017/05/08/hpv-update-nr-1/

/P

Hanne Koplev

Michael Kongstad Nielsen (citat): ”Debattørerne skulle hellere forklare, hvorfor deres videnskab er bedre end sundhedsmyndighedernes videnskab.”(citat slut).
Her kommer 5 eksempler, hvor Sundhedsmyndighederne ”tager fejl”, idet de ukritisk tager vaccineindustriens oplysninger for gode varer,
1) Bemærkning ang. den danske-svenske undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, Kræftens Bekæmpelse med flere refererer til. Denne er en register-undersøgelse, hvilket vil sige, at kun vaccine-bivirkninger med en diagnose-kode og hospitals-ophold registreres.
Hvilket også betyder, at en sådan undersøgelse ikke kan bruges til at frikende en vaccine for alle eventuelle bivirkninger.

2) Der var tvivl om, om lidelserne POTS og CRPS kunne være en vaccine-bivirkning, hvilket EMA afviste ud fra en ”undersøgelse” foretaget af en hemmelig komite bestående af bl.a. vaccine-industriens medlemmer!
Den danske bekymring blev afvist af EMA i en rapport, men undersøgelserne var foretaget ud fra Cervarix- vaccinen og danske piger var på det tidspunkt blevet vaccineret med Gardasil.
Cervarix og Gardasil er produceret markant forskelligt, og det er uvidenskabeligt at formode, at deres bivirknings-profiler er ens.

3) Der er ikke foretaget en egentlig sikkerhedsvurdering af Gardasil og Cervarix med hensyn til mulige bivirkninger af vaccine-ingredienserne, på nær ”virus-delen”, idet der som placebo-middel er anvendt et ”placebo-præparat” med alle vaccine-ingredienserne, på nær ”virus-delen”. Dog har en meget lille kontrol gruppe fået saltvand, som placebo-middel, men denne gruppe er så lille, at sjældnere bivirkninger ikke statistisk vil kunne opdages.
Ved et placebo-middel vil man normalt forstå et uvirksomt stof f.eks. saltvand.

4) Gardasil er ikke undersøgt for mulig kræftfremkaldende virkning.
Både Gardasil og Cervarix indeholder Aluminium, som er under mistanke for at kunne forårsage brystkræft.

5) Sundhedsstyrelsen har nedsat en arbejdsgruppe for at afklare situationen omkring HPV- bivirkninger. Gruppen består primært af folk fra psykiatrien! Fra forældre til muligt HPV-skadede piger høres, at disse, efter få minutters konsultation, er blevet henvist til videreudredning i regi af psykiatrien (De Funktionelle Lidelser), hvilket ”oversat” til almindeligt dansk betyder, at man anser pigerne for at lide af ”medie-hysteri”. En psykisk ”diagnose”, som stilles uden relevante forudgående undersøgelser”
Undersøges danske piger af udenlandske læger med relevant faglig opdatering i emnet påvises biomarkører, som viser allergi overfor vaccinen / vaccine-ingredienser (testet ved lymfocyt-test), kemisk hjernebetændelse, mitokondrie skader (mitokondrierne er cellens ”varme-kraft-værk), intra-cellulært lejret aluminium etc. etc.
Alle biomarkører, som indikerer vaccine-skade og som forklarer de fundne symptomer, der i øvrigt er enslydende med de bivirkningssymptomer, der beskrives som mulige bivirkningssymptomer i HPV-vaccinernes produktresume.
Links
http://www.ema.europa.eu/docs/da_DK/document_library/EPAR_-_Product_Info...
https://www.merck.com/product/usa/pi_circulars/g/gardasil/gardasil_pi.pdf
http://www.ema.europa.eu/docs/da_DK/document_library/EPAR_-_Product_Info...
http://tinyurl.com/pjtpgyz
http://www.fda.gov/downloads/BiologicsBloodVaccines/Vaccines/ApprovedPro...
http://www.who.int/vaccine_safety/committee/GACVS_HPV_statement_17Dec201...
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21568886
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23609067

Anne Eriksen

Peter Andersen,
MKN´s pointe er ordkløveri og postulater, men hvis du finder det dækkende, så for min skyld ingen alarm.
Vi er alle optaget af børnenes ve og vel og hvad der kan gå ud over deres sundhed.
At sundhedsmyndighederne ( Sundhedsstyrelsen?) samler oplysninger, gør dem ikke til videnskab. Det gør forskning, som i dette tilfælde ikke har været tilstrækkelig.
Den blog, du henviser til, ligner til forveksling denne. Indlæg fra forskellige, heldigvis har den da også plads til modsvar :)

Hanne Koplev

Michael Kongstad Nielsen (citat): ”Debattørerne skulle hellere forklare, hvorfor deres videnskab er bedre end sundhedsmyndighedernes videnskab.”(citat slut).
Her kommer 5 eksempler, hvor Sundhedsmyndighederne ”tager fejl”, idet de ukritisk tager vaccineindustriens oplysninger for gode varer,
1) Bemærkning ang. den danske-svenske undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, Kræftens Bekæmpelse med flere refererer til. Denne er en register-undersøgelse, hvilket vil sige, at kun vaccine-bivirkninger med en diagnose-kode og hospitals-ophold registreres.
Hvilket også betyder, at en sådan undersøgelse ikke kan bruges til at frikende en vaccine for alle eventuelle bivirkninger.

2) Der var tvivl om, om lidelserne POTS og CRPS kunne være en vaccine-bivirkning, hvilket EMA afviste ud fra en ”undersøgelse” foretaget af en hemmelig komite bestående af bl.a. vaccine-industriens medlemmer!
Den danske bekymring blev afvist af EMA i en rapport, men undersøgelserne var foretaget ud fra Cervarix- vaccinen og danske piger var på det tidspunkt blevet vaccineret med Gardasil.
Cervarix og Gardasil er produceret markant forskelligt, og det er uvidenskabeligt at formode, at deres bivirknings-profiler er ens.

3) Der er ikke foretaget en egentlig sikkerhedsvurdering af Gardasil og Cervarix med hensyn til mulige bivirkninger af vaccine-ingredienserne, på nær ”virus-delen”, idet der som placebo-middel er anvendt et ”placebo-præparat” med alle vaccine-ingredienserne, på nær ”virus-delen”. Dog har en meget lille kontrol gruppe fået saltvand, som placebo-middel, men denne gruppe er så lille, at sjældnere bivirkninger ikke statistisk vil kunne opdages.
Ved et placebo-middel vil man normalt forstå et uvirksomt stof f.eks. saltvand.

4) Gardasil er ikke undersøgt for mulig kræftfremkaldende virkning.
Både Gardasil og Cervarix indeholder Aluminium, som er under mistanke for at kunne forårsage brystkræft.

5) Sundhedsstyrelsen har nedsat en arbejdsgruppe for at afklare situationen omkring HPV- bivirkninger. Gruppen består primært af folk fra psykiatrien! Fra forældre til muligt HPV-skadede piger høres, at disse, efter få minutters konsultation, er blevet henvist til videreudredning i regi af psykiatrien (De Funktionelle Lidelser), hvilket ”oversat” til almindeligt dansk betyder, at man anser pigerne for at lide af ”medie-hysteri”. En psykisk ”diagnose”, som stilles uden relevante forudgående undersøgelser”
Undersøges danske piger af udenlandske læger med relevant faglig opdatering i emnet påvises biomarkører, som viser allergi overfor vaccinen / vaccine-ingredienser (testet ved lymfocyt-test), kemisk hjernebetændelse, mitokondrie skader (mitokondrierne er cellens ”varme-kraft-værk), intra-cellulært lejret aluminium etc. etc.
Alle biomarkører, som indikerer vaccine-skade og som forklarer de fundne symptomer, der i øvrigt er enslydende med de bivirknings-symptomer, der beskrives som mulige bivirknings-symptomer i HPV-vaccinernes produktresume.

Links
http://www.ema.europa.eu/docs/da_DK/document_library/EPAR_-_Product_Info...
https://www.merck.com/product/usa/pi_circulars/g/gardasil/gardasil_pi.pdf
http://www.ema.europa.eu/docs/da_DK/document_library/EPAR_-_Product_Info...
http://tinyurl.com/pjtpgyz
http://www.fda.gov/downloads/BiologicsBloodVaccines/Vaccines/ApprovedPro...
http://www.who.int/vaccine_safety/committee/GACVS_HPV_statement_17Dec201...
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21568886
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23609067

Espen Bøgh

Sagen er et tragisk paradoks for ingen er eller bliver vinder.

Vi må dog erindre os det grundlæggende forhold, at Sundhedsstyrelsen igennem de senere mange år har fejlet adskillige gange, og senest med MRSA skandalen, - og dermed har Sundhedsstyrelsen svigtet såvel samfundet som sin egen troværdighed så meget, at der vil gå lang tid inden den bliver genoprettet, og det gør den altså ikke af sig selv, men ved erkendelser fra Sundhedsstyrelsen vil en del være nået.

Det ser det imidlertid ikke ud til at være nogen interesse for, og så må og vil mistilliden til Sundhedsstyrelsen bestå i lang tid fremover.

Vist har vi haft meget nytte af vaccinationsprogrammerne i Danmark igennem tiden, men det er også som om vaccination er en "hellig ko", der umuligt kan fejle, og det synspunkt er særdeles uheldigt, for ingen medicin eller vaccination kan afskrives på forhånd som værende helt uden bivirkninger.

De bivirkninger som en del unge piger/kvinder åbenbart er blevet / føler sig ramt af efter vaccinationen med HPV burde Sundhedsstyrelsen have taget mere alvorligt, en blot fortælle disse piger / kvinder at det blot var psykisk og ikke fysisk, var en kedelig dom over deres og deres mødres forsøg på at forklare sammenhængen mellem deres tilstand efter vaccinationen.

En fræk og arrogant holdning fra Sundhedsstyrelsen overfor de berørte, hvis liv pludseligt var ændret, og det sammen med den fortalte "sandhed" om vaccinen allerede havde reddet liv - hvilket ikke er beviseligt, er ganske utåleligt i et moderne åbent samfund, og vidner om en middelalderlig holdning tilbage fra 18hundredtallets læger og institutioners holdning - "væk med kritik"!

Det er ikke borgene der har sænket barren for troværdigheden til Sundhedsstyrelsen, men derimod Sundhedsstyrelsen selv ved sin ageren i adskillige år tidligere, - og så er det også Sundhedsstyrelsens egen pligt og ansvar at rette op på dette problem, og ikke borgernes.

Mette Poulsen, Anne Eriksen og Ole Christiansen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Det er rimelig uheldige signaler at sende med hensyn til sikkerhed i en verden, hvor det er ganske selvfølgeligt, at penge kan flytte både meninger og udtalelser.

http://vaccineinfo.dk/artikler/2014/laegeforeningen-sundhedsstyrelsen-er...
https://www.b.dk/nationalt/sundhedsstyrelsen-lever-paa-medicinalindustri...

Peter Andersen

Hanne Koplev, du har ganske ret.
Ingen undersøgelse kan nogensinde "frikende vaccinen for alle eventuelle bivirkninger".
For man kan ALDRIG påvise en ikke-sammenhæng.
Men studierne har endnu ikke kunnet bevise en sammenhæng mellem vaccinen og de svære lidelser, som nogle piger oplever efter vaccinen (og som mange af pigerne også oplevede inden vaccinen).
Der skal til stadighed foregå en dataindsamling på vacciner - derfor har man som læge indberetningspligt mht formodede bivirkninger efter en vaccine - men bottom line er, at med de data, der er til rådighed, kan man ikke vise sammenhæng mellem HPV-vaccinen og disse POTS/ME/hvad-de-kaldes-symptomer.
Det kan man heller ikke på Synkopecentret, hvor man handler disse kvinder!
Ingen sammenhæng er påvist. Dette er et faktum.

/P

Michael Kongstad Nielsen

Hanne Koplev

Ud over det udsagn, du citerer mig for i dine 2 (?) indlæg i formiddag, vil jeg også nævne dette: "Man kunne også ønske sig, at de indsigende debattører gik i direkte debat med myndighederne, frem for at så tvivl og utryghed blandt almindelige mennesker."

Jeg er hverken læge eller har særligt kendskab til vacciner og alt det der tales om her. Men jeg har en god solid tillid til den danske lægestand, lige fra almen praksis til hospitalsverdenen. Hvad disse folk anbefaler er jeg langt hen ad vejen tilbøjelig til at følge.

Jeg ved da godt, at der er problemer med navnlig lægemiddelindustriens konflikter mellem indtjening og lægefaglig salgspromovering, men det går jeg som udgangspunkt ud fra, at lægestanden hæver sig over. Mange af lægerne er i øvrigt venstredrejede nok til at gennemskue industrien. De har en bundlinje, der hedder lægeløftet, samt almindelig menneskelighed, og benyttelse af deres viden og erfaring i den sags tjeneste.

Dem tror jeg som sagt på, før eventuelle debatter og bølger og stemninger på facebook osv.
Ps. - jeg er ikke i tvivl om, at du Hanne også har stor viden på området.

Sup Aya Laya

Der er mulighed for at komme til journalist seminar:
http://www.ecsj2017.com/programme/session-schedule?d=2017-06-26
Det er sponsoreret af medicinalindustrien:
http://www.ecsj2017.com/sponsors
Så kan man lærer at skrive om videnskab lige præcis som virksomhederne godt vil have det ...