Læsetid: 2 min.

Jordbrugsfonde vil bygge bro mellem land og by

De to landbrugsfonde, SamsØkologisk og Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, vil bygge bro mellem land og by ved at lade borgere i fællesskab købe landbrugsbedrifter og tilbyde landmænd at forpagte dem mod at omlægge til – eller fastholde – en økologisk drift
De to landbrugsfonde, SamsØkologisk og Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, vil bygge bro mellem land og by ved at lade borgere i fællesskab købe landbrugsbedrifter og tilbyde landmænd at forpagte dem mod at omlægge til – eller fastholde – en økologisk drift

Mia Mottelson

4. maj 2017

Rikke Lundsgaard er landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, som sammen med Økologiske Landsforening  er ved at opstarte Danmarks Økologiske Jordbrugsfond.

Hvad gør man, når antallet af landbrugsbedrifter styrtdykker, unge landmænd afskæres fra at starte på grund af høje kapitalkrav, landskabet ensrettes og biodiversiteten skrumper?

Hvad gør man, hvis man som miljøbevidst forbruger vil være med til at sikre en fremtid for et ordentligt, bæredygtigt landbrug og bidrage til fortsat liv og arbejde i landdistrikterne?

Hvad gør man, hvis man igen vil finde jordforbindelsen og komme tæt på produktionen af sunde fødevarer?

Man køber bondegårde.

Det er filosofien bag foreløbig to jordbrugsfonde. 

Den ene fond, SamsØkologisk, er godt i gang baseret på aktiekøb blandt både Samsø-boere og interesserede udefra. Fonden opkøbte sidste år sin første bedrift på Samsø, Alstrup 2 på 14 hektar, der har været økologisk i nu 30 år. Ambitionen er at rejse midler til opkøb af sammenlagt 400 hektar landbrug i 2020.

Grønt Forum er et netværk af 150 natur- og miljøinteresserede foreninger og private borgere i Vejle, der vil skabe holdninger gennem viden
Læs også

Den anden fond, Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, er under opstart i et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Økologisk Landsforening.

Her vil man via borgeres aktietegning skaffe kapital til at opkøbe et stigende antal landbrugsbedrifter rundt om i Danmark.

Netop nu afventer man Finanstilsynets godkendelse af det aktieprospekt, der gør det muligt at åbne aktietegningen til de første køb. Én aktie kommer til at koste 25.000 kr.

»Vi har allerede over 1.000 henvendelser fra borgere, der er interesserede i at blive medejere af landbrug, og der er sågar nogle, der gerne vil købe aktier for en halv million,« siger Rikke Lundsgaard, landbrugspolitisk seniorrådgiver i DN.

»Så vi forventer, at den første aktietegning kan indbringe de 35 mio. kroner, der gør det muligt at udløse i alt 100 mio. via låntagning. Det vil sætte fonden i stand til at købe de første fire-fem landbrug.«

Rikke Lundsgaard tilføjer, at man regner med via Merkur Andelskasse også at lave en pulje, hvor interesserede kan nøjes med at lægge f.eks. 1.000 kr., og hvor der så udløses et aktiekøb, hver gang der er samlet 25.000 kr. i puljen.

 

Særavis: Vi tager vores verden tilbage

Ofte starter store forandringer som konkrete projekter i hverdagen. Derfor har vi lavet en særlig udgave af Information, hvor vi glemmer alt om politikerne og fortæller om alle de mennesker, som hver dag kæmper for at løse store problemer og tage deres verden tilbage.

Det her er deres avis.

Andre artikler i dette tillæg

 • Vi smider hver især 13 kilo elektronik ud hvert eneste år. Arne prøver at bremse tendensen

  4. maj 2017
  Hvert år smider danskerne i gennemsnit 13 kilo elektronikaffald ud. Både affaldet fra gammel elektronik og produktionen af nyt er belastende for miljøet, men de seneste år er folk i Danmark og udlandet gået sammen for at hjælpe hinanden med at reparere tingene
 • Findes lyset i Mørke?

  4. maj 2017
  Information er taget til landsbyen med Danmarks mest dystre navn på jagt efter den borgermobilisering, som historisk har været med til at forandre Danmark, og som forfatterne til den nye bog ’Rodskud’ hævder igen er i gang med at udfordre styringstrætheden hos den politiske elite
 • ’Det her er alle tiders chance for at få et bedre liv’

  4. maj 2017
  Da de danske husmænds forening i 2003 kastede håndklædet i ringen og lod sig fusionere med de store bedrifter, sagde nogle af de små fra og dannede foreningen Frie Bønder – Levende Land. I landsbyen Jaungyde kæmper én af dem for at udvikle sin lille økologiske bedrift og samtidig bane vej for den større omstilling, der kan muliggøres ved at genskabe menneskers rodforbindelse til naturgrundlaget
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu