Interview
Læsetid: 3 min.

Kvinfos direktør: Et amputeret Kvinfo vil være et stort problem for ligestillingsdebatten

Kvinfos nye direktør har en klar ambition om at række ud til den borgerlige fløj efter de seneste måneders skyderier, men kalder samtidig dele af kritikken ’misforstået’
Indland
18. maj 2017

– Henriette Laursen, som direktør for Kvinfo, hvor stort et problem mener du så egentlig, det er at flytte biblioteksdelen fra Kvinfo og over på Det Kongelige Bibliotek?

»Det kommer an på den kommende forhandling og diskussion med Kulturministeriet. Hvis det ender med et amputeret Kvinfo uden ordentlige vilkår og tyngde, er det et stort problem. For der er en god synergieffekt mellem biblioteket og videnscenteret, hvor vi skal samle og formidle viden om ligestilling og køn i det moderne samfund. Men hvis det handler om at overføre driftsopgaver, som lige så godt kan varetages andetsteds, er det et mindre problem.«

– Hvad vil I gøre ved, at mange borgerlige ikke kan se sig selv i Kvinfo?

»Jeg oplever en bred enighed om ligestilling i Folketinget, men der er uenighed om metoderne, og jeg er nødt til at lytte til, at nogle dele af Folketinget ikke synes, Kvinfo har været relevante for dem. Jeg vedkender mig totalt Kvinfos værdipolitiske ståsted om at fremme ligestilling, men Kvinfo er ikke partipolitisk. Det bygger måske også på misforståelser, hvor vi bliver blandet sammen med andre spillere. For eksempel kritikken af, at vi ikke skulle arbejde med minoritetskvinder. Det er jo ikke rigtigt. Men her har vi måske ikke været gode nok til at formidle, hvad vi egentlig laver.«

– Har Kvinfo forsømt diskussionen om social kontrol af muslimske kvinder?

»Jeg forholder mig ikke til Kvinfo i fortiden, men jeg har bestemt ikke berøringsangst. Det drejer sig om at samarbejde med de her befolkningsgrupper, i stedet for at dæmonisere. Ellers rykker vi ikke noget.«

– Al kritikken må have givet anledning til selvrefleksion om fremtidens finansieringsgrundlag. Vil I se mere på det nu, hvor I risikerer at miste en del af støtten?

»Det har vi ikke truffet beslutning om endnu. Vi står i en situation, hvor vi bliver kritiseret fra flere sider, og det skal vi reflektere over, mens vi forhandler med ministerierne. Og så skal vi lægge en strategi for et moderne videnscenter. Til gengæld står jeg totalt uforstående over for at skulle fjerne støtten til mentornetværket. Jeg har aldrig i min tid som organisationsmenneske stået med en større guldklump, med så megen erfaring og gode resultater.«

– Du har sagt »moderne videnscenter« et par gange nu, hvad mener du egentlig med det?

»Et center, der er relevant for vores brugere, hvor vi har skoleelever, journalister, forskere og politikere. Og som spiller ind i den aktuelle politikudvikling og debat.«

– Vil det sige, du har en ambition om at gøre Kvinfo til en større del af politikudviklingen?

»Ja, det er min ambition.«

– Er det på beslutninger som øremærket barsel til mænd og kvindekvoter i bestyrelser?

»Kvoter er et godt eksempel på det, for det er for enøjet bare at tale om kvoter. Der er mange veje for kvinder i ledelse, med mange forskellige erfaringer, og det kan også være blind rekruttering eller egentlig annoncering af bestyrelsesposter. Et moderne videnscenter skal spille ind med viden og erfaringer, så politikerne får valgmuligheder, de så partipolitisk kan vælge at gå videre med.«

– Har I været for dårlige til det?

»Det kan jeg ikke forholde mig til.«

– Udlændingeminister Inger Støjberg mener, mentorordningen fokuserer for meget på de veluddannede og ressourcestærke indvandrer- og flygtningekvinder i stedet for dem, der er længst væk fra arbejdsmarkedet. Er det ikke en retfærdig kritik?

»Kvinfo har kørt mentornetværket siden 2006, også i de meget udsatte områder som Tingbjerg og Vollsmose. Vi har arbejdet meget med de her målgrupper, og vi har netop fået fondsstøtte til et nyt mentorprojekt til sårbare unge og tilsagn fra flere kommuner om medfinansiering. Det handler jo om, at mentornetværk virker bedst til den målgruppe, der er lidt længere. Ellers skal man have ekstrabevillinger til sproglig og social hjælp, som vi ikke har. Igen er der måske nogle misforståelser.«

– Hvad er der tilbage af Kvinfo, hvis biblioteket og mentornetværket ryger?

»Et videnscenter, som er mere eller mindre amputeret og som i værste fald betyder en ligestillingsdebat på et ringere og mindre oplyst grundlag. Et nyt fondsstøttet mentornetværk for sårbare, unge kvinder med både dansk og anden etnisk baggrund. Og et meget stort internationalt program under Udenrigsministeriet, som handler om kønsbaseret vold, og juridiske, sundhedsmæssige og økonomiske rettigheder for kvinder i Mellemøsten.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her