Læsetid: 4 min.

’En marxistisk sociolog omfavnet af de borgerlige’

Ulighedsforskningens grand old man, Erik Jørgen Hansen, er død, 81 år. Han var ubestikkelig i sit fag og en sten i skoen på venstrefløjen på grund af sit vedholdende fokus på ulighed i levevilkår og kritik af deres uddannelsespolitiske hjertebarn, den sociale mobilitet
Erik Jørgen Hansen døde natten til torsdag. Han blev 81 år gammel.

Erik Jørgen Hansen døde natten til torsdag. Han blev 81 år gammel.

Sille Veilmark

16. maj 2017

Erik Jørgen Hansens profil med piben i munden på karakterfast facon bryder majnummeret af fagbladet Socialrådgiveren. Billedet er taget i forbindelse med sociologen og forskningsprofessorens seneste bog, Hvordan kan vi bekæmpe social ulighed, igen?, der udkom for blot en måned siden. Om uligheden, som hans forskning har centreret sig omkring i alle årene på både SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd og Danmark Pædagogiske Universitet, sagde han til Information:

»… ideen om, at der findes en elite og et folk, det er ikke socialdemokratisk – det er er en liberalistisk opfattelse«. Og så fortsatte han med at citere Karl Marx: »Jo mere en herskende klasse er i stand til at optage de betydeligste mænd fra de beherskede klasser i sig, desto solidere og farligere er dens herredømme.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olav Bo Hessellund
  • Viggo Okholm
  • Ejvind Larsen
  • Robert Ørsted-Jensen
  • Torben Skov
  • Jan Weis
Olav Bo Hessellund, Viggo Okholm, Ejvind Larsen, Robert Ørsted-Jensen, Torben Skov og Jan Weis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Nej, der er ikke nogen vej udenom uddannelse og mere uddannelse, hvis vi skal have et samfund, hvor et oplyst flertal tager magten fra den økonomiske elite.
Nu begynder franskmændene under Macron at finde tilbage til dette for et demokrati grundlæggende, så må man håbe, at vi kan finde ud af at følge efter og ikke skulke, som vi plejer, så snart der er mulighed for at tjenen lidt penge.

Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Lad nu lige valget til Nationalforsamlingen blive overstået inden vi ser, hvad Macron har af muligheder. Valget kan sagtens rumme overraskelser.

Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Finn Thøgersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Som Erik Jørgen Hansen lod forstå i en af sine bøger – det infame ekskluderende begreb negativ social arv hører ikke hjemme i undervisningsministeriet, men under socialministeriet – dét var der naturligvis heller ingen politikere, der desværre lyttede til …

Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Henrik Nielsen, Olav Bo Hessellund, Bjarne Bisgaard Jensen, jørgen djørup, Torben Skov, Anne Mette Jørgensen og Jens Illum anbefalede denne kommentar

At uddannelse ikke nødvendigvis fører til oplysning, turde efterhånden være evident, og hvad med dem der ikke har evnerne? Dem har vi andre et ansvar for.

Niels Duus Nielsen, Henrik Nielsen, Olav Bo Hessellund, Bjarne Bisgaard Jensen, jørgen djørup, Torben Skov, Jan Weis og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Henrik Plaschke

Det er påfaldende, at denne nekrolog skal insistere på, at Erik Jørgen Hansen var sociolog. Det står både i overskriften og i teksten. Men som det fremgår af boksen (den blå bog), var Hansen nationaløkonom - uddannet på Københavns Universitet – og ikke sociolog.

For mig at se var Erik Jørgen Hansen således en rigtig økonom. En økonom der ikke var fanget af den indsnævring af økonomiens genstandsfelt, der har udviklet sig op gennem det 20. århundrede, og som videreføres af det størsteparten af dagens ”økonomiske” ekspertise, for hvem økonomi snarere er teknik end samfundsvidenskab.

Det er formodentlig denne snævre forståelse af økonomi, der ligger bag nekrologens portræt af Erik Jørgen Hansen som en sociolog.

Søren Kristensen

Rigtig god idé, den der med de rentefri studielån, som kun skal betales tilbage hvis pengene rasler ind (hvad de jo gør for de fleste højtuddannede). Sådan et arrangement havde min svenske studiekammerat, som helt helligede sig studiet, i modsætning til mig, der levede af SU og aftenarbejde til ud på de sene, samt et minimalt banklån, som voksede med en faktor fem, før jeg fik det betalt tilbage - uden nogen sinde at opnå afgangseksamen eller et job over lavtlønsområdet. Min årelange romance med en højere læreanstalt endte således med at blive en lænke om foden, uanset hvor klog jeg i øvrig blev undervejs. Det kunne en fornuftigere finansiering måske have modvirket.

Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar