Læsetid: 3 min.

Næstehjælperne taler hinanden op

Næstehjælperne er en facebookgruppe med 17.000 medlemmer, hvor folk hjælper reformramte og hinanden med alt fra mad til opbakning og protestaktioner
Næstehjælperne er en facebookgruppe med 17.000 medlemmer, hvor folk hjælper reformramte og hinanden med alt fra mad til opbakning og protestaktioner

Mia Mottelson

Indland
4. maj 2017

Carsten Larsen er medstifter af gruppen:

»Det startede for alvor en søndag aften i juli sidste år, hvor vi sad og talte om, hvorvidt man ikke kunne gøre noget med kontanthjælpsloftet. Vi tænkte, at vi med en facebookgruppe kunne gøre noget så lavpraktisk som at hjælpe reformramte med daglige fornødenheder. Mad, tøj, hjælp til transport eller til at hænge en lampe op. Jeg var ved at læse en uddannelse som uddannelsesvejleder, så det kunne måske også bruges.«

»Vi er en reaktion imod den stigende polarisering i samfundet og tendensen til at tale folk ned og udskamme mennesker, som er på kanten af samfundet. Vi har tit talt om, hvad der gør, at nogle bevægelser bliver meget succesfulde. Som det Muslimske Broderskab i Egypten. De formår at se, at social mobilisering også handler om social hjælp.«

»Vi opdagede, at Facebook faktisk kan være en stærkt mobiliserende og selvorganiserende faktor for at få folk til at gøre noget. Vi står nu der, hvor vi er 17.000 medlemmer af gruppen og har 20 lokalgrupper rundt omkring med i alt 60 administratorer. Lokalgrupperne fokuserer stort set udelukkende på den materielle hjælp og omsorgsdelen. Hvor vi taler hinanden op, skaber et fællesskab og et trygt sted, hvor folk kan vokse og turde tro på, at de har en plads i samfundet. Nogle steder har oprettet fysiske cafeer, hvor folk kommer og spiser eller taler sammen. Det er ikke længere bare online.«

»Noget af det svære er, at vi ikke har en forening med 10 tillidsposter, men er organiseret sådan, at folk kan være med, når de kan overskue det. Det kan være en pose mad, men så har man gjort det. Præmissen er netop, at bevægelsen er startet på Facebook. Det kan også være svært at rumme, at det er et meget langsigtet projekt. Vi må bare sande, at det kommer til at tage lang tid.«

»Vi prøver at skabe et fundament af mennesker, der står frem og tager deres plads. Og tør sige fra. Højt. Det kræver lidt forskelligt at få folk til at stige op ad proteststigen. Vi har lavet demonstrationer med mennesker i dukkestørrelser og personlige historier fra reformramte rundt i 24 byer. Og så har vi iklædt skulpturer i 40 byer sorte affaldssække med budskaber imod fattigdom. Jeg tror aldrig, at 70 procent af dem, der var med, havde deltaget i nogen form for protest før det. Men det er ikke alle, der er friske på at løbe rundt om natten. Nogle skal måske bare lægge ansigt til en gipsmaske eller sidde derhjemme og rette i en pressemeddelelse.«

»Det mest gennemgående er folk, der mangler mad. Nogen laver et opslag, nogle gange anonymt, fordi de skammer sig helt vildt. Og så er der nogen, der svinger forbi med noget mad. Det er det helt lavpraktiske. Og så er der det virtuelle rum, der emmer af omsorg. Da jeg var i Go’ Morgen Danmark for nylig, fik vi 1.000 medlemmer på én dag. Og så skal de lige finde ud af, okay, det er ikke her, vi kalder politikere for nogle dumme svin. Eller skriver. ’Hvis du nu bare stoppede med at ryge’. Man kan blive skudt ned i andre grupper, men ikke her. Vi har systematiske vagtplaner for siden, fordi vi var ved at gå til af træthed. Vi sørger for, at folk føler sig trygge.«

»Hvis vi skal svinge os helt op på den store klinge, er målet jo at afskaffe os selv. Det er den dag, hvor der ikke er behov for Næstehjælperne. Det er da en falliterklæring, at vi skal være her. Det kortsigtede er at afskaffe kontanthjælpsreformen, sygedagpengereformen, 225-reglen og genåbne reformen om førtidspension. Langsigtet er det at skabe en social modstandsbevægelse, der favner meget bredt, som bolværk mod den udvikling, vi ser i samfundet.«

Facebook: Næstehjælperne – Netværk for protest og praktisk hjælp til reformramte

 

Særavis: Vi tager vores verden tilbage

Ofte starter store forandringer som konkrete projekter i hverdagen. Derfor har vi lavet en særlig udgave af Information, hvor vi glemmer alt om politikerne og fortæller om alle de mennesker, som hver dag kæmper for at løse store problemer og tage deres verden tilbage.

Det her er deres avis.

Andre artikler i dette tillæg

 • Findes lyset i Mørke?

  4. maj 2017
  Information er taget til landsbyen med Danmarks mest dystre navn på jagt efter den borgermobilisering, som historisk har været med til at forandre Danmark, og som forfatterne til den nye bog ’Rodskud’ hævder igen er i gang med at udfordre styringstrætheden hos den politiske elite
 • Vi smider hver især 13 kilo elektronik ud hvert eneste år. Arne prøver at bremse tendensen

  4. maj 2017
  Hvert år smider danskerne i gennemsnit 13 kilo elektronikaffald ud. Både affaldet fra gammel elektronik og produktionen af nyt er belastende for miljøet, men de seneste år er folk i Danmark og udlandet gået sammen for at hjælpe hinanden med at reparere tingene
 • Internettet er en skraldespand fyldt med modbydeligheder, som de unge ikke vil undvære

  4. maj 2017
  Aktivisme ’in real life’ hænger ofte uløseligt sammen med onlineaktivisme, og derfor er det absolut nødvendigt, at vi lærer at passe på os selv og hinanden på nettet. Det mener den onlineaktivistiske gruppe DO:TOPIA, der vil gøre os til medskabere af vores egen digitale virkelighed. Det sker blandt andet ved at få over hundrede 8. klasseelever til genkende ’fake news’ og lave deres egen takt og tone på nettet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her