Baggrund
Læsetid: 3 min.

Nyt forskningscenter får frihed til at forske

Efter omfattende kritik er der blevet mere plads til den frie socialforskning i det lovforslag, der skal danne grundlag for en fusion af forskningsinstitutionerne SFI og KORA. Men for meget offentlig styring og besparelser kan gøre det svært for det nye forskningscenter at løfte opgaven, mener aktører på socialområdet
Der forskes ikke særligt meget i det sociale område, og det kan betyde, at dyre indsatser ikke rammer rigtigt, lyder en bekymring blandt eksperter.

Der forskes ikke særligt meget i det sociale område, og det kan betyde, at dyre indsatser ikke rammer rigtigt, lyder en bekymring blandt eksperter.

Daniel Hjorth

Indland
29. maj 2017

Det vakte hård kritik fra både forskningsverdenen og Rådet for Socialt Udsatte, da regeringen i januar præsenterede lovudkastet til en fusion af de to forskningscentre SFI og KORA, der forsker i det sociale område og velfærd. Som Information skrev, så lagde regeringen op til, at det nye center ikke skulle »udføre forskning, som alene er motiveret af ny erkendelse«.

Den passus fik Dansk Folkeparti til at stille spørgsmål til økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA). I det endelige lovforslag, som ventes vedtaget i næste uge, er der blevet mere plads til fri forskning, selvom der stadig hersker bekymring for, at fusionen vil føre til nedprioritering af det sociale område.

Især de ansatte på SFI var i deres høringssvar kritiske, fordi det oprindelige lovforslag såede tvivl om, hvorvidt der ville være en fremtid for den mere grundlæggende socialforskning i det nye center. Miriam Wüst, der er tillidsrepræsentant for de ansatte på SFI, mener, at der er blevet lyttet til kritikken.

»Vores bekymring for, at den brede socialforskning røg ud, blev bekræftet i mange af de andre høringssvar. Men mange af de kritikpunkter der var, er der nu taget hensyn til i loven,« siger hun.

Ud over formålsparagraffen for det nye forskningscenter var der også kritik af, at der ikke var nok forskere i bestyrelsen af det nye fusionerede forskningscenter. Det har ført til, at Det Frie Forskningsråd fremover skal udpege to medlemmer af bestyrelsen, påpeger Miriam Wüst.

Også Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening, roser politikerne for at have lyttet til kritikken. Om den fri socialforskning er sikret med ændringerne af lovforslaget, er hun dog i tvivl om.

»Vi er stadig bekymrede for, om det nye forskningscenter selv kan initiere den forskning, som vi brug for i fremtiden og ikke kun de områder, der er politisk opportune,« siger Majbrit Berlau med henvisning til, at flertallet i bestyrelsen skal udpeges af ministerier, kommuner og regioner.

»Det er vigtigt, at der skabes en kultur på det nye center, så det ikke er bestyrelsen, der initierer forskningen. På sigt kan vi godt frygte, at de offentlige instansers ønsker til forskningen kan udtømme midlerne til at forske i, hvad der sker, når socialt udsatte lever længere, når uligheden bliver større, og vi ser helt nye typer af ungdomsproblemer. Det har vi brug for god forskning i, så vi i det sociale arbejde ved, hvordan vi skal gribe problemerne an,« siger Majbrit Berlau.

Nedprioritering

Fusionen fører til en årlig besparelse på ti millioner kroner på ledelse og administration i det nye forskningscenter. Og Rådet for Social Udsatte er bekymrede for, at fusionen vil føre til en nedprioritering af forskning i socialt udsatte.  

»Der er sket nogle forbedringer af loven, men vi synes alt i alt ikke, at det bliver bedre af, at man slår institutionerne sammen og knytter dem tættere på embedsværket. Det risikerer at ende mere som et statsligt konsulentfirma. Så vi kan ikke se, at det kan resultere i andet end en nedprioritering af forskningen på det sociale område, men det er jo ikke noget, man kan måle nu og her,« siger Ole Kjærgaard, der er sekretariatschef i rådet.

Socialpolitisk Forening gjorde allerede i høringssvaret opmærksom på, at fusionsbesparelsen og de generelt faldende bevillinger til SFI kan føre til en uheldig start for det nye forskningscenter.

»Det sociale område koster rigtigt meget, men der forskes ikke særligt meget i det. Det fører til, at vores indsatser ikke er rigtige og rettidige, og at en lang række mennesker ikke får den støtte, der skal til,« siger Knud Aarup, der er formand for den tværpolitiske forening, og bruger som eksempel, at kun halvdelen af de ordblinde får en uddannelse, fordi ordblindhed oftest først opdages efter folkeskolen.

»Det kunne vi gøre meget bedre, og det er sådan noget, forskningen kan hjælpe os med. Derfor er vi bekymrede for, at vi får endnu mindre af den her forskning,« siger Knud Aarup.

Socialdemokratiets socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil var oprindeligt skeptisk over for regeringens fusionsplaner, men ender alligevel at stemme for lovforslaget sammen med regeringen og DF.

»Indledningsvist bimlede alarmklokkerne ved udsigten til, at regeringen endnu engang ville spare på det sociale område. Men der er blevet luget ud i de mest alvorlige ting undervejs, så vi synes, det er endt med en model, som styrker socialforskningen,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Er det ikke på tide at rette op så forskningen igen bliver fri og ikke styret af regeringen/Folketinget og erhvervslivet.
Udviklingen begyndte med Fogh Rasmussens og Helge Sanders sammenlægning af DMU osv med universiteterne. Herved blev megen friforskning taget ud osv....

Eva Schwanenflügel

Det har hele tiden været de borgerliges plan at den frie forskning skulle holdes i så kort snor som muligt. Ligesom også DR og det offentlige. Uvidenhed gavner som bekendt de der elsker magten for dens egen skyld. At også Socialdemokratiet er med på ideen overrasker næppe nogen, siden de efterhånden har solgt så meget ud af deres sjæl at der kun er en tom skal tilbage.