Læsetid: 3 min.

Østre Landsret frikender regeringen for brud på menneskerettighederne

Det er ikke i strid med menneskerettighederne, at flygtninge på midlertidigt ophold skal vente tre år, før de kan søge om at få deres familie til Danmark, lyder dommen fra Østre Landsret. Sagen en nu anket til Højesteret
Christian Dahlager, der er advokat for den 58-årige syriske læge Mosalam Albaroudi, der har sagsøgt Udlændingenævnet for at krænke hans ret til familieliv, er stærkt utilfreds med afgørelsen. Han mener, at Landsretten helt undlader at forholde sig til konventionerne. 

Christian Dahlager, der er advokat for den 58-årige syriske læge Mosalam Albaroudi, der har sagsøgt Udlændingenævnet for at krænke hans ret til familieliv, er stærkt utilfreds med afgørelsen. Han mener, at Landsretten helt undlader at forholde sig til konventionerne. 

Sebastian Buur Gunvald

20. maj 2017

»Vi er godt klar over, at vi bevæger os hen til kanten af konventionerne,« sagde udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fra Folketingets talerstol i januar 2016, da regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti, De Konservative, Liberal Alliance og størstedelen af Socialdemokratiet vedtog den såkaldte ’treårsregel’, der betyder, at flygtninge på midlertidigt ophold skal vente tre år, før de kan søge om familiesammenføring.

Da treårsreglen skulle behandles i Folketinget, erkendte ministeren, at der var en »procesrisiko« for, at reglen ville blive kendt konventionsstridig, og Socialdemokratiet fik helt ekstraordinært tilføjet en fodnote i aftalen om, at partiet kun støtter loven for så vidt, at den ikke krænker menneskerettighederne.

Foreløbig har Østre Landsret i en principiel dom afgjort, at det ikke er tilfældet.

Sagen er kommet for retten, fordi den 58-årige syriske læge Mosalam Albaroudi sagsøgte Udlændingenævnet, da han, med henvisning til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, mener, at det krænker hans ret til familieliv, at han skal vente tre år, før han kan søge om at få sin hustru og deres to børn familiesammenført til Danmark.

Østre Landsret har i sin afgørelse lagt vægt på, at der i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention artikel 8 stk. 2 om retten til privat- og familieliv står anført, at offentlige myndigheder under visse forhold kan gøre indgreb i retten til privat- og familieliv, herunder af hensyn til »landets økonomiske velfærd«.

Landsretten bemærker, at treårsreglen blev vedtaget på baggrund af et »sammenbrud i Schengen-samarbejdet« og en »ekstraordinær stor tilstrømning af udlændinge«, og vurderer, at de forhold udgør en risiko for landets økonomiske velfærd.

’Klar overtrædelse’

Mosalam Albaroudis forsvarer, Christian Dahlager, er stærkt utilfreds med afgørelsen. Han mener, at Landsretten helt undlader at forholde sig til konventionerne, og de facto giver Folketinget ret til »at gøre som det passer dem uden om konventionerne, så længe der foreligger en ekstraordinær situation«.

»Det er en klar overtrædelse af retten til familieliv. Min klient har været gift med sin hustru i 27 år og har ikke selv besluttet at flytte til et andet land. Han er tvunget på flugt. Det er vel netop i ekstraordinære situationer som flygtningekrisen, det er mest nødvendigt at håndhæve den beskyttelse, der ligger i konventionerne,« siger Christian Dahlager, der oplyser, at hans klient anker sagen til Højesteret, og at han ikke er i tvivl om, at hans klient vil vinde sagen, enten dér eller ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Bevidst langsom sagsbehandling

Institut for Menneskerettigheder mener ligeledes, at treårsreglen krænker en af de mest grundlæggende menneskerettigheder, retten til familieliv, og har fra starten støttet Mosalam Albaroudis som part i hans søgsmål.

Direktør for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, kritiserer dommen. Han understreger, at instituttet som udgangspunkt anerkender, at det er politisk helt legitimt at diskutere, hvilken balance der skal være mellem forpligtelserne til konventionerne og de nationale parlamenters politiske frirum. Han vurderer dog, at treårsreglen er i konflikt med helt basale menneskerettigheder.

»Menneskerettighedsdomstolens praksis fastslår helt utvetydigt, at sager om familiesammenføring skal behandles hurtigt. Danmark har ved lov vedtaget, at sagsbehandlingen skal gå bevidst langsomt. Det betragter jeg som svært foreneligt,« siger Jonas Christoffersen.

Han påpeger, at de danske domstole traditionelt har været meget tilbageholdende med at underkende Folketinget, og han finder derfor ikke afgørelsen overraskende.

Forventeligt

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg er tilfreds med Østre Landsrets dom, som hun beskriver som »forventelig«.

»Jeg har hele tiden været klar over, at vi bevæger os på kanten af konventionerne, men det er lige så klart, at regeringen ikke lægger lovforslag frem, som vi ikke forventer, er inden for rammerne af konventionerne,« siger ministeren, der vurderer, at sagen vil få samme udfald, hvis den kommer for Højesteret eller Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Inger Støjberg vil ikke tage stilling til det konkrete juridiske grundlag for dommen, men erklærer, at en stor tilstrømning af flygtninge generelt udgør en udfordring for Danmark.

»Hvis der kommer rigtig mange mennesker hertil, som ikke forsørger sig selv og ikke tager del i den almindelige danske hverdag, vil det presse os. Det vil både medføre en økonomisk og værdimæssig regning. Det var netop derfor, at vi i sin tid strammede reglerne, og nu har vi så rettens ord for, at det var vi i vores gode ret til.«

Umiddelbart efter Østre Landsrets afgørelse foreslog Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, at stramme reglerne yderligere, så flygtninge på midlertidigt ophold fremover skal vente seks år, før de kan søge familiesammenføring. Inger Støjberg afviser dog, at det skulle være muligt.

»Det er min vurdering, at det ville være udover konventionens rammer. Der er naturligvis en dynamisk tolkning af konventionerne, men jeg mener, at vi allerede er ved kanten af, hvad vi kan,« siger ministeren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer