Læsetid: 3 min.

Rapport: Flere små landbrug er vejen til demokratisk fødevareforsyning

Ejerskab til jorden er en væsentlig forudsætning for national madsuverænitet. Ny analyse anbefaler en politik, der fordeler jorden på flere hænder
Små lam ved Lyngholm Landsted nær Holbæk. (Arkivfoto)

Små lam ved Lyngholm Landsted nær Holbæk. (Arkivfoto)

Peter Hove Olesen

3. maj 2017

I dag afholder en række danske interesseorganisationer i samarbejde med Alternativet og Enhedslisten en konference på Christiansborg, der skal sætte fokus på madsuverænitet i en dansk sammenhæng.

Madsuverænitet betyder, at der er tilstrækkeligt med fødevarer til at mætte alle, og at der er en demokratisk kontrol med fordelingen af fødevarer. Og selv om de fleste måske tænker, at Danmark som traditionelt landbrugsland har god kontrol med egen fødevareproduktion, er der flere faktorer, der på sigt truer den danske fødevaresuverænitet.

Det fremgår af en baggrundsrapport udgivet i forbindelse med arrangementet.

»Sunde velrustede samfund brødføder sig selv. Det kunne vi gøre i Danmark, men p.t. gør vi det ikke,« står der i analysen lavet af organisationen Frie Bønder – Levende Land.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Dorte Sørensen
 • Anders Jensen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Anne Eriksen
 • C Munk
 • Sidsel Jespersen
 • Grethe Preisler
Dorte Sørensen, Anders Jensen, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, C Munk, Sidsel Jespersen og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Jacobsen

Som det er nu vil landbrugene vokse sig fra at være store til at være mega store gennem opkøb af pengestærke globale investeringsfonde. Meget meget usundt, når den økonomiske magt elite om føje år kommer til at eje det meste af dansk landbrugsjord. Som vil alle ved kræver den slags fonde afkast. Store afkast, som kun kan generes gennem højere priser uden anden reel grund.

Egon Stich, Anders Jensen, Anne Eriksen, Peter Jensen, Torben Arendal og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

I f.eks. Tyskland er mega store globale investeringsfonde som amerikanske Black Rock ved at opkøbe boligblokke i 10.000 vis. Resultatet er misvedligeholdelse af boligerne, samt store huslejestigninger. Når der er drænet maks kapital ud af forretningen og lejerne sælges ejendommene videre med fortjeneste til en "kammerat" i det globale cirkulære investeringsmarked til f.eks. skatte spekulation.

Det samme risikerer vi kan ske med dansk landbrug. At det bliver et offer for rovdrift i den globale cirkulære spekulation.

Anne Eriksen, Peter Jensen, Torben Arendal, Torben K L Jensen, Jacob Jensen, Nikolaj Svennevig og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Landbruget er presset fra mange sider:
EU:
- EU/Rusland handelsrestriktioner
- Tysklands lavere lønomkostningerne. Der medfører ekstra transport til levende dyr.
- Favorisering af store virksomheder med bl.a. skatteregler
- Bankregler
- Brexit
Danmark og EU:
- Miljøkrav
Generelt:
- Forbrugernes evige krav om billigere varer. Vi kan støtte landbruget ved at købe de bedre danske varer
- Negativ medieomtale
- Flugt fra faget

Helene Kristensen

Michael Friis - Forbrugernes evige krav om billigere varer er en myte. Danskerne vil jo gerne betale for ordentlig mad, økologerne kan ikke følge med - og de har faktisk ingen problemer med diverse miljøregler. At det konventionelle landbrug overproducerer for at få støtte, er ikke forbrugernes problem, men udelukkende et landbrug som ikke magter at omstille sig til markedet. Du er altså ikke villig til at betale hvad en dansk arbejder koster, men forlanger at samme arbejder skal betale både støtten til landbruget (10 mia. skattekroner årligt) samt de varer der ikke er brug for eller købere til. Det hænger jo ikke sammen.

Søren Roepstorff, Egon Stich og Anders Jensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvorfor er det jeg ser for mig en situation hvor de rige får deres økologiske fødevarer fra små økologiske landbrug, som de måske oven i købet er medejere af. Mens hoben må tage til takke med hvad der tilfældigvis forefindes i det lokal og mest af navn økologiske supermarked?

I mit lokale supermarked har fine skilte hvor der står: Alle skal have råd til økologi. Men de har bare ikke ret meget økologisk kød.

Peter Jensen

Mindre landbrug, for ikke at sige husmandssteder, indskrænker ikke blot storkapitalens markedsresort, men dén slags kaster heller ikke mange forbrugere af sig. Mennesker, som lever på og med landet(s luner og elementære meningsfuldhed) tager ikke så ofte ned og shopper, de bruger ikke så mange medier og de køber ikke ind i super- eller hypermarkeder, fsva. de hyppigt indgår i bytte- og deleøkonomiske sammenhænge med nærmiljøet. De repræsenterer på (for) mange faconer mådehold og påholdenhed, afsondrethed og selvtilstrækkelighed - og rent markedssociologisk er de ude af sync med neoliberalisme og -kapitalisme.

Flemming Berger

Søren Kristensen. Her,hvor jeg bor,har en biodynamisk landmand ture til København med forudbestilte varer,deriblandt også kød.

Lars Bo Jensen

Jeg vil godt give 50 - 100 % mere for kød og grøntsager, hvis de er lokalt produceret. Selv om jeg har en indkomst der ligger under gennemsnittet.

Anders Jensen

Ja længe leve civil ulydighed, hernede handler vi med hinanden, bytter tjeneste, hjælper og bytter med hinanden så godt som vi kan.
Social-kapital og tjenester er vores møntfod.

Vi er en kæmpe skare af folk der selv har det vi skal bruge, og derfor kun skal supplere med meget få fødevarer.

Køb lokalt, fra en producent du kan kigge i øjnene og trygge i hånden!

Peter Jensen, Egon Stich og Bruger 263967 anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Helene Kristensen 03. maj/18:00. Forbrugernes evige krav om billigere varer er IKKE en myte.
Se den danske dagligvarebranche:
Politiken 2015: "Fra 2003 til 2013 steg discountbutikkernes markedsandel med 13 procent, mens antallet af butikker voksede med 50 procent, og det er en tendens, der meget vel kan fortsætte."
Eller den europæiske luftfart hvor lavprisselskaberne har fordoblet deres markedsandel fra 2005 til 2013 (antal afgange)
Konkurrence har sine fordele og ulemper, og flertallet har nok ikke den ø-mærkede kylling som prioritet.
En udfordring er at skaffe tilstrækkelig mad til vores udpinte planets voksende befolkning. Det kræver effektivitet.
Beklager.

Anders Jensen

Desværre har du ret Michael...
Jeg ser det også hernede. Folk brokker sig over at lokale butikker dør, mens de tager til tyskland for at hente ALT, vaskepulver, rengøringsmidler, foder, vand, øl, batterier, elektronik m.v. Det er noget vi er igang med at italesætte. Men mennesker har tit svært ved at se den lange bane, og tænker tit i "her og nu" løsninger.