Nyhed
Læsetid: 3 min.

Rigsrevisionen kritiserer salget af DONG

’Rigsrevisionen kan ikke af sagens dokumenter se, hvordan Finansministeriet ud fra beregningerne kom frem til den samlede vurdering af værdien af DONG,’ hedder det i ny beretning om det omstridte salg af energiselskabet
Daværende finansminister Bjarne Corydon var en af de centrale aktører i salget af en del af Dong Energy til Goldman Sachs i 2014. Dengang indkaldte Folketingets Finansudvalg ham i samråd, og i går kom så Rigsrevisionens vurdering af salget.

Daværende finansminister Bjarne Corydon var en af de centrale aktører i salget af en del af Dong Energy til Goldman Sachs i 2014. Dengang indkaldte Folketingets Finansudvalg ham i samråd, og i går kom så Rigsrevisionens vurdering af salget.

Stine Bidstrup

Indland
18. maj 2017

Rigsrevisionen og Folketingets statsrevisorer kritiserer Finansministeriet for ikke at kunne begrunde, forklare og redegøre for afgørende dele af salget af DONG Energy til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Den daværende SRSF-regering er således blevet kritiseret for, med støtte af de nuværende tre regeringspartier, at have solgt det danske energiselskab for billigt i 2014. Da DONG Energy blev børsnoteret i 2016, var værdien således steget med 119 procent på blot to et halvt år.  

I en ny beretning fra Rigsrevisionen til statsrevisorerne skriver revisionen imidlertid, at gennemgangen af sagen afslører, at Finansministeriets overvejelser om den samlede vurdering af DONG er »mangelfuldt dokumenteret«.

»Rigsrevisionen kan ikke af sagens dokumenter se, hvordan Finansministeriet ud fra beregningerne kom frem til den samlede vurdering af værdien af DONG,« hedder det.

Beretningen får statsrevisorerne til, i deres såkaldte bemærkninger, at kalde det »meget utilfredsstillende«, at Finansministeriet ikke har levet op til god forvaltningsskik, idet flere centrale dokumenter ikke findes, og centrale overvejelser om salget ikke er dokumenteret. I flere tilfælde var Finansministeriets beslutningsgrundlag til regeringens økonomiudvalg og forligskredsen bag salget »ufuldstændige«, hedder det.

»En skærpende omstændighed er, at der er tale om en meget væsentlig økonomisk transaktion,« skriver statsrevisorerne.

Centrale papirer væk

Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), som tidligere afviste behovet for den nu afsluttede undersøgelse, kalder i dag styrken af kritikken – i forhold til andre beretninger – for »nogenlunde midt imellem«, hvorimod næstformanden, Henrik Thorup (DF), kalder den »over middel«.

»Problemet er selvfølgelig, at når flere centrale papirer er pist væk i forhold til salget, så er det jo ikke rigtig til at finde ud af, om det grundlag, man kører på, er i orden. Og det er da et problem,« siger Henrik Thorup.

Socialdemokratiets statsrevisor, gruppeformand Henrik Sass Larsen, mener til gengæld, at Rigsrevisionens beretning er en »pure frifindelse af den politiske ledelse« – herunder daværende finansminister Bjarne Corydon og regeringens daværende økonomiudvalg.

Politikerne fulgte nemlig blot rådene fra embedsmændene, lyder det.

»Vi har nu Rigsrevisionens rapport som bevis for, at Socialdemokratiets ministre ikke har foretaget sig noget fordækt. Rigsrevisionen kritiserer ganske vist, at embedsmænd i Finansministeriet har sjusket med centrale papirer, der ikke er blevet gemt.

Men det har allerede fået personalemæssige konsekvenser, og der er ikke noget i Rigsrevisionens rapport, der peger på, at det førte til forkerte beslutninger,« siger Henrik Sass Larsen.

Så vidt vil Venstres statsrevisor, gruppeformand, Søren Gade, ikke gå. Selv om den tidligere forsvarsminister understreger, at sagen »falder tungt tilbage på systemet i Finansministeriet«, så har den manglende dokumentation betydning.

»Et dokument, man ikke kan finde, kan man ikke vide, hvad der har stået i – og man ved derfor ikke, hvilke betydning det har haft. Og det er selvfølgelig stærkt utilfredsstillende for ikke bare Rigsrevisionens arbejde, men også efterfølgende, hvad vi konkluderer og bemærker.

Det er jo nemlig dybest set på et ufuldstændigt grundlag,« siger Søren Gade.

’Dybt bekymrende’

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, kalder det »dybt bekymrende«, at Finansministeriet ikke kan dokumentere, hvorfor – og hvordan – dele af DONG blev solgt til ikke bare Goldman Sachs, men også de to danske pensionsselskaber ATP og PFA.

Salget, som skulle tilføre ny kapital til energiselskabet, nedbragte statens ejerandel fra 81 til 60 procent. Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Uffe Elbæk forsøgte dengang forgæves at få udskudt dette salg for at se, om der var andre købere – og/eller købere som ville give mere.

»Det er ikke mindst trist, fordi den daværende SRSF-regering var advaret,« siger Pelle Dragsted. »De havde muligheden for at bremse salget, men tromlede bare frem, i stedet for at lytte til kritikken og protesterne fra store dele af befolkningen.«

Finansminister Kristian Jensen (V) understreger, at den manglende dokumentation ikke har haft betydning for »resultatet af processen«. Rigsrevisionen skriver nemlig i beretningen, at »Goldman Sachs var den eneste, der ville deltage i kapitaludvidelsen (salget, red.) med en tilstrækkelig stor investering til, at kapitalbehovet kunne dækkes«.

»Jeg tager Rigsrevisionens kritik af, at der er dele af kapitaludvidelsen, der kunne være bedre dokumenteret til efterretning,« skriver Kristian Jensen i en kortfattet kommentar. »Jeg kan naturligvis ikke kommentere det daværende økonomiudvalgs interne overvejelser, men det er altid vigtigt at kunne dokumentere sagsgangene.«

Finansministeriet har nu tre måneder til at svare på Rigsrevisionen og statsrevisorernes kritik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne Albinus

I forbindelse med at jeg forgæves ledte efter et dokument i anden sammenhæng, opført i referencelisten til et NOTAT 2.2.2001 til folketingets miljø- og planlægningsudvalg, fortalte en person med indsigt mig, at visse ministerier (måske alle) har en nærmest skødeløs omgang med gamle dokumenter...

Ole Rasmussen

Det hører jo efterhånden til i småtingsafdelingen at vi forærer en samfundsskabt værdi som Dong væk til Cayman Island.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Erik Nissen, Michael Hullevad og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Dokumentet, der blev væk! - det var da bare belejligt :)
Finansminister Kristian Jensen (V) understreger, "at den manglende dokumentation ikke har haft betydning for »resultatet af processen" - Mon ikke han har nok at se til med SKAT lige nu?

Eva Schwanenflügel, Michael Hullevad og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar
Niki Dan Berthelsen

Jeg kom til at tænke på selvsvings "sig neger til dine problemer" http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/selvsving-2016-05-20

Så hvornår mon vi ser en afledningsmanøvre fra Soc. Dem.?

Sup Aya Laya

@ Niki Dan Berthelsen
Sasssss Larsen er i gang. Han fremturer med, at dem der mener at sagen endnu ikke er færdigbelyst, kan sammenlignes med - formodentlig konspirationsteoretikere - der mener at månelandingerne ikke fandt sted:
https://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/orientering-2017-05-17/#!/01:21:20

peter hansen, Eva Schwanenflügel, Michael Hullevad, Britt Kristensen, Anne Eriksen, Janus Agerbo og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
peter hansen

Politikerne sender aben videre til embedsmændene, som får de vigtigste dokumenter til at forsvinde.
Politikere og embedsmænd er syltet ind i et bedragerisk spind der ligner korruption så meget at ingen vil sige det.
Det lille kooperativ Danmark er under afvikling, det ser jeg som uundgåeligt, mentaliteten til fortsættelse er der ikke længere.
Men at omgangen med de opsparede formuer er så grisk og egennytting, det....
Tja, er det egentligt så overraskende?

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Erik Nissen, Michael Hullevad, Britt Kristensen, Britta Hansen, Anne Eriksen, Janus Agerbo, P.G. Olsen, Egon Stich, Carsten Mortensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

Manglende respekt for offentlighedsbegrebet

Endnu en sag som bør ses i forlængelse af nutidens flertal af politikere ønske om at skabe frirum (for uhæderlig?)

Hvis offentlighedsloven, selv den stærkt forringede, skal efterleves, må det have straffetlige konsekvenser for de embedsmænd og politikere, som ikke overholder den lov, som er en af grundpillerne i et land uden korruption og en troværdig offentlig administration.

Åbenhedskomitéen
/v. Kurt Loftkjær

Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Michael Hullevad, Britt Kristensen, Britta Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Janus Agerbo og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Virkelig rystende, at ministre simpelthen kan tørre ansvaret af på embedsmænd. Så lad dog embedsværket regere!

Den selvfede måde at udvise stor tilfredshed med et ellers nedslående udkom af undersøgelsen viser, at der tilsyneladende ikke er grænser for, hvor dum disse politikere tror, befolkningen er og hvor højt hævet de føler sig over enhver form for kritik eller grænskning.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Erik Nissen, Janus Agerbo, Michael Hullevad og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Nyrup modsiger Sass i Politiken. Ingen er frikendt og sagen er ikke lukket.
http://politiken.dk/indland/politik/art5954338/Dong-sagen-er-ikke-lukket...

Randi Christiansen

"Men det har allerede fået personalemæssige konsekvenser, og der er ikke noget i Rigsrevisionens rapport, der peger på, at det førte til forkerte beslutninger,« siger Henrik Sass Larsen"

Tror han virkelig, at sagen kan parkeres ved at tørre ansvaret af på sjuskede embedsfolk, som meget belejligt mister centrale papirer, så dokumentation for påstanden om en legitim procedure simpelthen bare mangler? Den er for tyk sass.

Og følgende er jo direkte løgn : "Finansminister Kristian Jensen (V) understreger, at den manglende dokumentation ikke har haft betydning for »resultatet af processen«. Rigsrevisionen skriver nemlig i beretningen, at »Goldman Sachs var den eneste, der ville deltage i kapitaludvidelsen (salget, red.) med en tilstrækkelig stor investering til, at kapitalbehovet kunne dækkes."

Her lyver enten rigsrevisionen eller kristian jensen. Danske pensionsselskaber kæmpede til det sidste for at få lov til at købe, og de ikke blot matchede men overbød gs' tilbud.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Tue Romanow og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Lejf Hansen

Jeg købte Anders-Peter Mathiasen bog Det Bedste Bud, mit pis var i kog i flere dage efter, at havde læst den.
Ud fra den kan jeg kun sige, kommer der snart en politianmeldelse, mod Fritz Schur, Henrik Poulsen og Bjarne Corydon..

Britta Hansen, Eva Schwanenflügel, Sup Aya Laya, Anne Eriksen, Randi Christiansen og Erik Nissen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Randi - 14:08
Desuden er det ikke dokumenteret, hvor aktiv finansministeriet var m.h.t. at opsøge andre mulige investorer end Goldman Sachs.
Endelig var kapitaludvidelsen faktisk større, end DONG havde bedt om.

Erik Nissen

Det er skidt, at der i denne sag forsvinder dokumenter og man skal virkelig være nøgtern for ikke at blive grebet af bare en anelse konspirationstanker. Men den politiske ledelse og offentlige forvaltning er på en rutsjetur mod korruption, personlig vinding og grådighed, godt iblandet en del dumhed og manglende fornemmelse for, hvad man kan tillade sig med de af fællesskabet skabte værdier. Så et par dokumenter fra eller til betyder ikke det store i et mindset, der åbenbart er indstillet på at overføre vores fælles værdier til skatteunddragende privatpersoner og spekulationsbanker i skattely, samtidig med at landets politiske ledelse og deres økonomiske klakører ugenert råber og skriger om behovet for reformer, som blot er nedskæringer, fordi midlerne er foræret til anden side, hvor man så også senere end sikret et velbetalt job. Det er da på denne baggrund en klar mangel, at der ikke i rapporten - i hvert fald fra Statsrevisorerne - peges på det problematiske i dette mindset.

Britta Hansen, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Erik Rolfsen Nissen
Statsrevisorerne, det er blandt andet Sass Larsen, vil ikke give sig selv og deres eget 'mindset' dumpekarakter i sådan en rapport.

Erik Nissen

Enig, men Rigsrevisionen kan nok ikke, og hvem er der så, hvis ikke den i landet ansvarlige politiske ledelse? Men jeg drømmer nok!

Kjeld Jensen

Jeg troede, vi havde et klart billede af, hvad der skete: DONG er et stort og stærkt firma, Staten ejede hen imod 80% af det indtil 2012-13. En lækkerbisken for de store koncernener, som regerer ”den fri verden”, her iblandt Goldman Sachs. Det skulle børsnoteres – og det blev det, ledsaget af noget, der kaldes insider trading med et pænt ord, når vi ser det ske rundt om i de varme lande. Sidst i 2012 blev deres hidtidige CEO fyret (han var nok ikke med på ideen?), og i stedet kom Henrik Poulsen, HP. Ingen tvivl om, at HP er en dygtig moderne leder med mange kontakter i til bestyrelserne i de store koncerner, herunder McKinsey og Goldman Sachs. Blandt Hps første handlinger som CEO var fyring af henved 600 medarbejdere samt en rådgivningopgave til 10 mio Kr. til McKinsey. Goldman Sachs skulle også have noget; de fik lov at låne dette ledende danske energiselskab omkring 9 mia. Kr. med skattefrihed i Danmark og vetoret til besættelsen af ledelsesposter! Det var finansminister Corydon, der stod for disse forhandlinger, og det virker helt forkert, at han aldrig har villet fortælle om, hvad der skete, og hvorfor. Det kunne også give næring til mistanker om delagtighed i det planlagte finanskup. I dag bestrider han en høj post i McKinsey…
Da lånet var på plads, var ejerkredsen af DONG fordelt således: Staten 60%, Goldman Sachs 19% m. vetoret, vores pensionskasser måtte nøjes med 7%, og andre mindre investorer holdt tilsammen 14%. Selskabet vurderedes til 31,5 mia. Kr her i 2013. Ved børsnoteringen året efter viste det sig at være næsten det dobbelte værd! En kæmpe gevinst for insiderne, og stort set uden risiko. Det havde været væsentligt bedre for os danskere, om Goldman Sachs´ andel var blevet finansieret med Statsobligationer. Måske kunne vi ligefrem have nydt godt af lavere energipriser eller skatter?
Danmark er godt nok ingen republik, men lugter her ikke af bananer?

Randi Overgård, Anne Eriksen, Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Anne Albinus
17. maj, 2017 - 22:03

Den historie, du lader en 'person med indsigt' viderebringe, at visse ministerier (måske alle) har en nærmest skøde(s)løs omgang med gamle dokumenter..., tillader jeg mig at se lidt skeptisk på. Det er børnelærdom for enhver kontorist i et hvert ministerium, at alle dokumenter - ind såvel som ud - skal journaliseres. De bliver gemt, og der kan søges på dem på alle mulige måder, herunder som aktindsigtsbegæring. Journaler og arkiver bygges op alle steder, mange hk'ere nurser omkring disse systemer i årevis, og gør et godt job.

Det er i hvert fald ikke deres skyld, at dokumenter bliver væk.

Jeg er mere tilbøjelig til at tro, at bortkomne akter i DONG-sagen skyldes bevidst fjernelse eller at dokumenterne aldrig har eksisteret, hvilket kan skyldes, at aftaler og beslutninger ikke er blevet bogført, eller at man bare har ladet det bero på de deltagendes erindring.

En aftale er en aftale, - det behøver ingen at blande sig i.

Randi Christiansen

At væsentlige dokumenter påstås bortkommet er klart inkriminerende og verdens dårligste bortforklaring. Det stinker.

Randi Christiansen

Det var ikke lige den kattelem, jeg havde set komme, og den er så langt under lavmålet, at den kun inkriminerer de mistænkte yderligere. Sass og co må jo tænke, at i kølvandet på den tsunami af inkompetence i den offentlige administration, hvis ophav peger stadig mere entydigt på foghs og løkkes salamilikvidering af offentlige institutioner, får dette ynkelige flugtforsøg såmænd nok lov at passere. Det håber jeg virkelig ikke, han får ret i.

Og selvom alt ad åre bliver afdækket, vil håbet, om en ny, mere anstændig og intelligent forvaltningskultur, være det eneste folket får ud af miseren. Fx kunne man i sverige, har vi lige hørt i gårsaftenens (!) deadline, nærmest som en selvfølge godt finde ud af at have it kompetencerne i skat inhouse. At overlade nøglerne til nationens skatkammer til eksterne parter er så uforsigtigt og ubegavet, at det ligner sabotage. Og at politisk rod og forvirring samtidig tillader, at skibet bliver styret af skiftende amatører, understreger, at de ansvarlige faktisk ikke er den løn værd, de så gavmildt tildeler sig selv.

Og regningen tørres som sædvanlig af på de fattige. Hvis vi så i det mindste oplevede økonomisk og moralsk solidaritet fra de forlisansvarlige, men nej, her er ingen smalhals på egne vegne, og der spares heller ikke på formaningerne til de underpriviligerede om ret og pligt. Skam jer, og opfør jer så ordentligt fra nu af. Er det for meget at bede om?

Randi Christiansen

Og så lige denne her fra tekst tv : iflg føljeton ’diskuterede finansministeriet og danske bank allerede i 2013, hvordan man kunne holde informationer om salget af dong væk fra offentligheden. Mediet har fået aktindsigt i en mailudveksling mellem finansministeriet og danske bank. I denne diskuterer en ansat i danske bank - der sammen med investeringsbanken morgan stanley rådgav staten - og en ansat i finansministeriet, hvordan man kunne holde informationer hemmelige for blandt andre rigsrevisionen.’

Hvordan mon sass og co vil prøve at bortforklare det? Den sass, som efter redningen af danske bank udtalte 'det er danmarkshistoriens største røveri' - gad jeg også godt høre ham forklare ....

Randi Christiansen

Og hvornår tager nogen sig sammen til at fremlægge jørn astrups dokumentation for lænsningen af 60 mia fra danske elkunder i forbindelse med dannelsen af dong energy?

Randi Christiansen

Michael, for det første kræver det penge til advokathonorar, som jeg ikke har, og for det andet kan jeg infomere dig om, at jørn astrup, googl ham, har gjort, hvad han kunne for at få det frem. Smartass

Christoffer Pedersen

@Randi Christiansen. Det indtryk jeg fik da salget skete var nu at danske pensionskasser ikke var lige så interesserede i Dong som Goldman Sacs var. Hvor har du det fra med danske pensionskasser endda skulle have budt mere end G.S.? Ja Dong er steget på børsen siden salget. Det er mange andre virksomheder også. Men det er altid nemt at brokke sig bagefter, over udviklinger ingen kunne vide noget om med sikkerhed da beslutningerne blev taget. PS - jeg er heller ikke glad for der blev solgt en stor del af Dong.

Randi Christiansen

Christoffer, jeg synes også, at det er meget besynderligt, at historien retrospektivt er blevet til, at de danske pensionskasser ikke matchede eller bød mere end gs. Men det virkelig oprørende er jo, at det faktisk var tilfældet. Man bød over til sidst, men blev verfet af med en eller anden dårlig undskyldning. Sådan husker jeg forløbet, hvis jeg skal verificere, kræver det en gennemgang af datidens informationer.

Randi Christiansen

Jeg henvendte mig til samtlige aviser michael og med nul respons, og jørn astrup løb efter eget udsagn panden mod en mur med sine anstrengelser. Så hvor meget crowd funding tror du, der ville komme ud af det. Hvilket jo også samt fri proces ville kræve jørn astrups medvirken. I øvrigt tvivler jeg på, at han ville være interesseret i, at jeg skulle løbe sådan et projekt i gang. Det er en sag for professionelle. Jeg kan blot pege på sagen.

Randi Christiansen

En hurtig søgning giver masser af hits på de danske pensionskassers bud, christoffer. Så kan du selv tjekke

Randi Christiansen

Og i dag hører vi så i det røde felt, at grunden til, at danske pensionskasser ikke kunne fremsætte et kollektivt tilbud, var, at goldman sachs for selv at deltage betingede sig, at det IKKE kunne ske.

Men det hele er, viser det sig, alligevel lidt lige meget, fordi politikerne efter tamilsagen ændrede retsplejeloven, så ministre og embedsmænd i en undersøgelseskommission ikke er forpligtede til hverken at udtale sig eller til at tale sandt.

Danmark verdens mindst korrupte land?

Randi Christiansen

Vi behøver ikke længere at skælde ud, men kan blot nøjes med at fremlægge sagerne, og råddenskaben - dumheden og korruptionen - vil fremstå i hele sit rystende omfang. Nu må et flertal af den hidtil omtågede befolkning efterhånden være klar til at stemme på politikere, som forstår vigtigheden af ærlig og transparent forvaltning.