Læsetid: 2 min.

Samtalesaloner, der samler

Borgerlyst er et samfundslaboratorium, der har skabt konceptet samtalesaloner, hvor fremmede mødes for at tale om alt fra alder til danskhed
Borgerlyst er et samfundslaboratorium, der har skabt konceptet samtalesaloner, hvor fremmede mødes for at tale om alt fra alder til danskhed

Mia Mottelson

4. maj 2017

Nadja Pass er 43 år og rektor for Samtidens Akademi samt medstifter af samfundslaboratoriet og samtalesalonerne

»Det begyndte med, vi selv savnede en ordentlig samtalekultur. Der var for få steder, man kunne mødes med nogen, man ikke kendte i forvejen på tværs af generationer og politisk overbevisning. Vi syntes, vi var blevet meget tunnelsynede herhjemme, og at samfundssindet var under pres, fordi mange af os aldrig møder nogen, der er anderledes end os selv i dagligdagen. Samtalesalonerne handler om at genopdyrke det samfundssind, som er grundlaget for hele vores velfærdsstat og tankegang. Det handler om at holde op med at være så overfokuseret på sig selv som individ, og finde ud af, hvordan man er en del af en større sammenhæng. Man kan bedre behovsudskyde, hvis man har en fornemmelse af, hvem andre er.«

»Vi opfandt et nyt ord – samtalesaloner – som lige blevet optageti Den Danske Ordbog. Vi har afprøvet en masse samtalestartere og salonteknikker, der gør det nemmere for fremmede at falde i snak – og fandt ud af, at det er meget vigtigt at have en stærk vært, der styrer salonen stramt. Der skal være planlagte emner, der sikrer, at man taler om emner som helte, handlekraft eller alder, og ikke bare ’hvad laver du så til daglig’ – og gæsterne skal mikses, så de falder i snak med nogen, der ikke ligner dem selv.«

»Rammerne for samtalesalonerne er altid de samme, men emnerne og spørgsmålene skifter. Vi har udviklet en håndbog og delt materialet på vores hjemmeside, så det bliver ekstra nemt for folk at lave det selv. I dag er der folk overalt i landet, der har taget det til sig og holder deres egne samtalesaloner.«

Folkebevægelsen mod Ensomhed arrangerer hvert år Danmark Spiser Sammen, en række af spisearrangementer landet over. Alle er inviterede
Læs også

»For eksempel holdt vi sidste år samtalesalon om Danmark, hvor vi lavede en drejebog, en samtalemenu og et stikordskort, som alle kunne downloade. Folk bød ind og lavede det i private hjem, teatre, menighedshuse og klubhuse over hele landet, og diskuterede danskhed med folk, de ikke har talt med før.«

»Vi troede først, at det bare var os selv, der savnede en ordentlig samtalekultur herhjemme, og i begyndelsen reagerede mange ved at sige ’der er da ingen, der gider mødes på den måde i dag, de sidder bare bag deres computerskærm’. Men det har været vildt at se, hvor mange der har taget ideen til sig.«

www.samtalesaloner.dk

 

Særavis: Vi tager vores verden tilbage

Ofte starter store forandringer som konkrete projekter i hverdagen. Derfor har vi lavet en særlig udgave af Information, hvor vi glemmer alt om politikerne og fortæller om alle de mennesker, som hver dag kæmper for at løse store problemer og tage deres verden tilbage.

Det her er deres avis.

Andre artikler i dette tillæg

 • Vi smider hver især 13 kilo elektronik ud hvert eneste år. Arne prøver at bremse tendensen

  4. maj 2017
  Hvert år smider danskerne i gennemsnit 13 kilo elektronikaffald ud. Både affaldet fra gammel elektronik og produktionen af nyt er belastende for miljøet, men de seneste år er folk i Danmark og udlandet gået sammen for at hjælpe hinanden med at reparere tingene
 • Findes lyset i Mørke?

  4. maj 2017
  Information er taget til landsbyen med Danmarks mest dystre navn på jagt efter den borgermobilisering, som historisk har været med til at forandre Danmark, og som forfatterne til den nye bog ’Rodskud’ hævder igen er i gang med at udfordre styringstrætheden hos den politiske elite
 • ’Det her er alle tiders chance for at få et bedre liv’

  4. maj 2017
  Da de danske husmænds forening i 2003 kastede håndklædet i ringen og lod sig fusionere med de store bedrifter, sagde nogle af de små fra og dannede foreningen Frie Bønder – Levende Land. I landsbyen Jaungyde kæmper én af dem for at udvikle sin lille økologiske bedrift og samtidig bane vej for den større omstilling, der kan muliggøres ved at genskabe menneskers rodforbindelse til naturgrundlaget
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu