Læsetid: 6 min.

’Man siger, at folk skal have mere uddannelse. Gu skal de da hønse’

Pioneren fra Friland, Steen Møller, er 62 år og i gang med et nyt projekt, der skal genopfinde de gamle erhverv. Der er viden nok. Vi skal genlære det praktiske og handle, siger han. Her fortæller han om sit verdenssyn og om at være ildsjæl med et så stærkt afhængighedsforhold, at det ind imellem bliver lidt sygt
’Jeg er selv i en situation nu, hvor mine årlige omkostninger til bolig er 12.000 kroner om året. Det er en helt anden situation end før, hvor jeg havde gæld. Det betyder, at jeg kan gøre en masse ting, som ikke har et økonomisk formål. Men at gøre sig gældfri kræver, at du kan spare op. Og det er der godt nok ikke mange, der har sans for i dag,’ siger Steen Møller.

’Jeg er selv i en situation nu, hvor mine årlige omkostninger til bolig er 12.000 kroner om året. Det er en helt anden situation end før, hvor jeg havde gæld. Det betyder, at jeg kan gøre en masse ting, som ikke har et økonomisk formål. Men at gøre sig gældfri kræver, at du kan spare op. Og det er der godt nok ikke mange, der har sans for i dag,’ siger Steen Møller.

Sille Veilmark

4. maj 2017

Fortalt til Mette-Line Thorup

Jeg opdeler verden i livsverdenen og systemverdenen. De gamle erhverv inden for landbrug og fiskeri er blevet underkastet systemverdenen og endt som en karikatur. En dansk landmands gennemsnitsalder er 62 år, og de unge ved ikke, hvordan de skal få råd til at købe sig en gård. Landbruget kan heller ikke fremskaffe ordentlige fødevarer længere. Det er det samme med fiskeriet. Du kan ikke få en frisk fisk i Danmark.

Systemverdenen sætter dybe rødder i livsverdenen, og folk kan ikke se det. Hovedværdierne i systemverdenen er økonomi, arbejde og rationalitet. Det medfører en voldsom materiel produktion. Modsat livsverdenen, der er handlingsorienteret, men ikke særlig målrettet.

Selvfølgelig skal du have noget spise, fange en fisk eller dyrke noget landbrug, så du kan forsyne dig selv i livsverdenen. Men i systemverdenen skal du også regne ud, hvor billigt du kan gøre det, så du kan få et økonomisk afkast.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Charlotte Ardal
 • Søren Roepstorff
 • Niels Duus Nielsen
 • Per Jongberg
 • Ib Christensen
 • Tino Rozzo
 • Jens Wolff
 • Carsten Mortensen
 • Roselille Pedersen
 • Peter Jensen
 • Robert Ørsted-Jensen
 • Michael Friis
 • Esben Lykke
 • Anders Jensen
 • Martin Madsen
 • Olav Bo Hessellund
 • Jens Thaarup Nyberg
 • Lise Lotte Rahbek
 • Ejvind Larsen
 • Oluf Husted
Charlotte Ardal, Søren Roepstorff, Niels Duus Nielsen, Per Jongberg, Ib Christensen, Tino Rozzo, Jens Wolff, Carsten Mortensen, Roselille Pedersen, Peter Jensen, Robert Ørsted-Jensen, Michael Friis, Esben Lykke, Anders Jensen, Martin Madsen, Olav Bo Hessellund, Jens Thaarup Nyberg, Lise Lotte Rahbek, Ejvind Larsen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Martin Madsen

Jeg har levet i et off grid hus de sidste 7 år. Så du er altså ikke den første. Men held og lykke, det er superfedt, når først systemerne kører.

Morten Nielsen, Kim Houmøller og Anders Jensen anbefalede denne kommentar
Anders Jensen

Steen er en helt og inspiration. Et stort tak til ham herfra! <3

Morten Nielsen, Torben Skov, Niels Duus Nielsen, Ib Christensen, Tino Rozzo og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Peter Jensen

Uddannelespsykosen er evident; helt fra grundskolen til de højere læreanstalter/universiteterne ser vi styringstrangen antage groteske, kontraproduktive former, mens fagene trampes under fode.

Morten Nielsen, Torben Skov, Niels Duus Nielsen og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, denne mani med at knokle i sit ansigts sved og opfinde stadig nye metoder til at komme til det, selvom vi bevæger os i retning af uafhængighed, bliver jeg aldrig fan af.
Selvfølgelig skal vi hellere uddanne os og blive kloge og bruge så lidt tid som muligt på de materielle behov. Slaven, der beder om lænken, kan jeg ikke identificere mig med.

Anders Jensen, Henrik Leffers, Torben Skov og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Steffen Gliese, der her som alle andre steder en gylden middelvej. Ildsjælene brænder for det, de tror på, vi andre har så glæde af deres resultater, så vi kan brænde for andre ting. Det hedder arbejdsdeling.

Niels Duus Nielsen

Steffen Gliese, der her som alle andre steder en gylden middelvej. Ildsjælene brænder for det, de tror på, vi andre har så glæde af deres resultater, så vi kan brænde for andre ting. Det hedder arbejdsdeling.

Steffen Gliese

hvis vi vil have magten til folket, må vi gøre folket ansvarligt. I øjeblikket er det ikke tilfældet: alle opkomlingene med DJØF-baggrund er i gang med at nedlægge Danmark. Arkver, museer, biblioteker - alt det, der rummer selve kernen i dette land - lukkes og gemmes væk eller destrueres, så ingen kan få adgang til den vitale viden.
Det er Schumpeters kreative destruktion overført på et helt, engang sundt og velfungerende samfund, som vender tilbage til slavestaten, væk fra ideale og visioner at gøre stadigt flere mennesker stadigt mere frie.