Interview
Læsetid: 6 min.

’Man siger, at folk skal have mere uddannelse. Gu skal de da hønse’

Pioneren fra Friland, Steen Møller, er 62 år og i gang med et nyt projekt, der skal genopfinde de gamle erhverv. Der er viden nok. Vi skal genlære det praktiske og handle, siger han. Her fortæller han om sit verdenssyn og om at være ildsjæl med et så stærkt afhængighedsforhold, at det ind imellem bliver lidt sygt
’Jeg er selv i en situation nu, hvor mine årlige omkostninger til bolig er 12.000 kroner om året. Det er en helt anden situation end før, hvor jeg havde gæld. Det betyder, at jeg kan gøre en masse ting, som ikke har et økonomisk formål. Men at gøre sig gældfri kræver, at du kan spare op. Og det er der godt nok ikke mange, der har sans for i dag,’ siger Steen Møller.

’Jeg er selv i en situation nu, hvor mine årlige omkostninger til bolig er 12.000 kroner om året. Det er en helt anden situation end før, hvor jeg havde gæld. Det betyder, at jeg kan gøre en masse ting, som ikke har et økonomisk formål. Men at gøre sig gældfri kræver, at du kan spare op. Og det er der godt nok ikke mange, der har sans for i dag,’ siger Steen Møller.

Sille Veilmark

Indland
4. maj 2017

Fortalt til Mette-Line Thorup

Jeg opdeler verden i livsverdenen og systemverdenen. De gamle erhverv inden for landbrug og fiskeri er blevet underkastet systemverdenen og endt som en karikatur. En dansk landmands gennemsnitsalder er 62 år, og de unge ved ikke, hvordan de skal få råd til at købe sig en gård. Landbruget kan heller ikke fremskaffe ordentlige fødevarer længere. Det er det samme med fiskeriet. Du kan ikke få en frisk fisk i Danmark.

Systemverdenen sætter dybe rødder i livsverdenen, og folk kan ikke se det. Hovedværdierne i systemverdenen er økonomi, arbejde og rationalitet. Det medfører en voldsom materiel produktion. Modsat livsverdenen, der er handlingsorienteret, men ikke særlig målrettet.

Selvfølgelig skal du have noget spise, fange en fisk eller dyrke noget landbrug, så du kan forsyne dig selv i livsverdenen. Men i systemverdenen skal du også regne ud, hvor billigt du kan gøre det, så du kan få et økonomisk afkast.

I systemverdenen er der ikke plads til dig, hvis du ikke har funktion. I livsverdenen bliver du integreret via din socialitet, hvad enten du mangler en arm eller noget arbejdsevne. Bare det, at du er der, er nok.

Jeg har også været i klemme i det lort på flere forskellige måder og er blevet gældsat med flere forskellige ting inden for landbruget. Min første reaktion var, at jeg ville ud af gælden. Så gik jeg sammen med nogle andre i et andelslandbrug i 1980’erne.

Vi troede, at vi kunne skabe nogle bedre arbejdsbetingelser, en bedre produktion og få mere frihed. Vi fik mere mælk ud af køerne og mere græs på markerne. Men så kom krisen, og jordpriserne faldt. Det er det samme i dag. Når du først er med på vognen, så skal priserne bare stige. Det er de store landbrug, der sætter overliggeren, og så kan de andre mindre landbrug ikke følge med.

Det, der driver mig

Det, der driver mig som landmand, er at ændre betingelserne for, hvordan man driver landbrug. Økolandsbyen Friland, som jeg har været med til at stifte på Djursland, er ikke nok. Der er ingen produktion, og for det meste er det liberale serviceerhverv, folk lever af derude. Det er hårklipperafdelingen. Og vi kan jo ikke alle sammen lave massage, akupunktur og skønsang.

Jeg vil gerne vise, at vi kan lave en ny form for industri og produktion, der er affaldsfri. Som også bygger på en anden måde at organisere arbejdet på.

Sille Veilmark

Vi kan ikke lave en stor revolution. I stedet skal vi lave samfundet om i små trin, det er derfor, jeg gerne vil skabe små eksperimentarier som vores nye projekt, bosætningsprojektet Grobund, hvor visionen er, at beboerne lever gældfrit, affaldsfrit og primært ernærer sig gennem deres egen lokale virksomhed.

Vi køber en fabrik i udkanten af Danmark, for det er omkostningerne, vi skal have ned. Det er kernen i det hele. Samfundet råber jo ikke på mere vækst. Og jeg fatter ikke den bevægelse fra land til by. Det løser jo ikke noget som helst. 

Jeg er selv i en situation nu, hvor mine årlige omkostninger til bolig er 12.000 kroner om året. Det er en helt anden situation end før, hvor jeg havde gæld. Det betyder, at jeg kan gøre en masse ting, som ikke har et økonomisk formål.

Men at gøre sig gældfri kræver, at du kan spare op. Og det er der godt nok ikke mange, der har sans for i dag. Vi er blevet en flok forbrugere, så snart vi har en krone i lommen, gør den ondt og skal bruges. Det er også systemverdenens lange fangarme.

Rationalitetens jernbur

Sociologen Max Weber taler om rationalitetens jernbur. Målrettet rationalitet tager røven på os, fordi midlet helliger målet. Folk er misundelige på vores samfund, fordi vi materielt set er rige. Men vi har ca. 800.000, der er skubbet ud, og måske endnu flere på vej pga. robotter og automatisering.

Og så siger man, at folk skal have mere uddannelse. Gu’ skal de da hønse. Det er da måden, vi organiserer os på, der skal laves om.

Vi er kommet dertil, hvor man er nødt til at træde ud af elfenbenstårnet og lade være med bare at snakke og beskrive problemerne. Vi er så fyldt op med informationer. 

Lige nu står jeg for et kursus på Brenderup Højskole på Fyn, hvor vi udvikler ’fremtidens hus’, som man også kan bygge selv, hvis man er med i Grobund. Det er et ’off grid-hus’, der er koblet af vand, el- og kloakforsyning, og selv producerer strøm og har drivhus. 

Men overordnet set er vi i gang med en omvendt Grundtvig på højskolen. På Grundtvigs tid kom bønderne ind fra plovfurerne. De manglede viden, men havde masser af praktisk erfaring.

I dag er det omvendt. De unge er så sprængfyldte med information, men de har ingen praktisk erfaring. Det kan blive højskolernes opgave at give dem det.

Jeg er vokset op med at bruge hænderne, og jeg har en glæde ved det. De 14 unge mennesker, som jeg underviser på højskolen i bæredygtighed og byggeri, har en længsel efter det. Og jeg oplever, at deres glæde er endnu større. Bare det at fælde et træ er stort for dem. For de har aldrig prøvet det. Og de tegner en ny retning. De gider ikke systemverdenen. De har valgt at leve med et lavt forbrug, rejser rundt i verden og forsøger at skabe noget mening.

Jeg brænder ud

Jeg brænder ud indimellem, så det har også nogle omkostninger at leve, som jeg gør. ’Off grid-huset’ f.eks. er nyudvikling i alle detaljer. Ingen har gjort det før. Det kan være hårdt.

Alt imens det praktiske skal styres på byggepladsen, skal jeg udvikle de forskellige tekniske løsninger, så huset bliver en selvforsynende enhed. Jeg har fået en kammerat til at komme og hjælpe.

Jeg har en sjælden gang haft stress, og det er ikke noget, jeg er stolt af. Men sådan kan det blive med den form for frihed, jeg har valgt. Jeg vælger at handle, men det kan være svært at stoppe igen.

Det kan også være, det er en form for afhængighed. Når jeg er i knæ, kan jeg kun rejse mig ved at sætte et perspektiv, der er længere væk, så jeg kan kigge ud over kanten.

Sille Veilmark

Hvis jeg begynder at pille i min navle, kan jeg ikke holde det ud. I livsverdenen er handling det dominerende. Nogle tager piller, når de bliver klemt. Nogle bryder sammen, og så er vi nogen, der bare arbejder som svin. Det er på en måde lige så sygt.

Jeg flygter fra nogle ting, det gør jeg. Og det er min svaghed, men det hænger sammen med min måde at overleve på i det pres, jeg sætter mig selv i. Jeg er måske mere en livskunstner end alt muligt andet. Derfor er jeg nødt til at rejse mig op og kigge på livet.

Det kan være hårdt for andre at leve tæt på det. Den eneste, jeg kan se, der kan klare det, er min datter. Hun er vant til det og er ti år. Hun bliver hjemmeskolet af mig og sin mor. Jeg har hende her på højskolen en gang om måneden cirka 14 dage ad gangen.

I starten var jeg bævende over for at hjemmeskole. Jeg skal ikke sige noget ondt om folkeskolen eller friskolerne. Men de er indrulleret i systemverdenen, og hvis du f.eks. ikke er så god til dansk eller skrivning, sættes der massivt ind. Hvis børnene ikke kan de ting, så er de lost. Og til sidst tror børnene selv på, at de er lost.

Min datter kan læse. Og da hun gik ud af skolen, gik det meget hurtigere med at lære det. Hun fandt sin egen vej og skulle bare opdage noget, hun syntes var interessant at læse om.

Vi skal alle sammen finde vores egne veje i stedet for være tilskuere. Systemverdenen gør os til tilskuere, konsulenter og konsumenter. Det er dejlig let, men det er ikke der, livet foregår. Man narrer sig selv. 

Særavis: Vi tager vores verden tilbage

Ofte starter store forandringer som konkrete projekter i hverdagen. Derfor har vi lavet en særlig udgave af Information, hvor vi glemmer alt om politikerne og fortæller om alle de mennesker, som hver dag kæmper for at løse store problemer og tage deres verden tilbage.

Det her er deres avis.

Andre artikler i dette tillæg

 • Vi smider hver især 13 kilo elektronik ud hvert eneste år. Arne prøver at bremse tendensen

  4. maj 2017
  Hvert år smider danskerne i gennemsnit 13 kilo elektronikaffald ud. Både affaldet fra gammel elektronik og produktionen af nyt er belastende for miljøet, men de seneste år er folk i Danmark og udlandet gået sammen for at hjælpe hinanden med at reparere tingene
 • Findes lyset i Mørke?

  4. maj 2017
  Information er taget til landsbyen med Danmarks mest dystre navn på jagt efter den borgermobilisering, som historisk har været med til at forandre Danmark, og som forfatterne til den nye bog ’Rodskud’ hævder igen er i gang med at udfordre styringstrætheden hos den politiske elite
 • Internettet er en skraldespand fyldt med modbydeligheder, som de unge ikke vil undvære

  4. maj 2017
  Aktivisme ’in real life’ hænger ofte uløseligt sammen med onlineaktivisme, og derfor er det absolut nødvendigt, at vi lærer at passe på os selv og hinanden på nettet. Det mener den onlineaktivistiske gruppe DO:TOPIA, der vil gøre os til medskabere af vores egen digitale virkelighed. Det sker blandt andet ved at få over hundrede 8. klasseelever til genkende ’fake news’ og lave deres egen takt og tone på nettet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Madsen

Jeg har levet i et off grid hus de sidste 7 år. Så du er altså ikke den første. Men held og lykke, det er superfedt, når først systemerne kører.

Morten Nielsen, Kim Houmøller og Anders Jensen anbefalede denne kommentar
Anders Jensen

Steen er en helt og inspiration. Et stort tak til ham herfra! <3

Morten Nielsen, Torben Skov, Niels Duus Nielsen, Ib Christensen, Tino Rozzo og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Esben Lykke

Årtiets bedste overskrift på en artikel!

(og indholdet er også der op ad)!

Peter Jensen

Uddannelespsykosen er evident; helt fra grundskolen til de højere læreanstalter/universiteterne ser vi styringstrangen antage groteske, kontraproduktive former, mens fagene trampes under fode.

Morten Nielsen, Torben Skov, Niels Duus Nielsen og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Peter Jensen

Uddannelsespsykosen, naturligvis

Steffen Gliese

Nej, denne mani med at knokle i sit ansigts sved og opfinde stadig nye metoder til at komme til det, selvom vi bevæger os i retning af uafhængighed, bliver jeg aldrig fan af.
Selvfølgelig skal vi hellere uddanne os og blive kloge og bruge så lidt tid som muligt på de materielle behov. Slaven, der beder om lænken, kan jeg ikke identificere mig med.

Anders Jensen, Henrik Leffers, Torben Skov og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Steffen Gliese, der her som alle andre steder en gylden middelvej. Ildsjælene brænder for det, de tror på, vi andre har så glæde af deres resultater, så vi kan brænde for andre ting. Det hedder arbejdsdeling.

Niels Duus Nielsen

Steffen Gliese, der her som alle andre steder en gylden middelvej. Ildsjælene brænder for det, de tror på, vi andre har så glæde af deres resultater, så vi kan brænde for andre ting. Det hedder arbejdsdeling.

Niels Duus Nielsen

Hov!

Niels Duus Nielsen

Hov!

Steffen Gliese

hvis vi vil have magten til folket, må vi gøre folket ansvarligt. I øjeblikket er det ikke tilfældet: alle opkomlingene med DJØF-baggrund er i gang med at nedlægge Danmark. Arkver, museer, biblioteker - alt det, der rummer selve kernen i dette land - lukkes og gemmes væk eller destrueres, så ingen kan få adgang til den vitale viden.
Det er Schumpeters kreative destruktion overført på et helt, engang sundt og velfungerende samfund, som vender tilbage til slavestaten, væk fra ideale og visioner at gøre stadigt flere mennesker stadigt mere frie.

Lise Lotte Rahbek

Det skal vel ikke være et enten-eller-valg, om uddannelse eller fysisk arbejde er 'bedst'. Der er en tid til begge dele.