Læsetid: 6 min.

Vi smider hver især 13 kilo elektronik ud hvert eneste år. Arne prøver at bremse tendensen

Hvert år smider danskerne i gennemsnit 13 kilo elektronikaffald ud. Både affaldet fra gammel elektronik og produktionen af nyt er belastende for miljøet, men de seneste år er folk i Danmark og udlandet gået sammen for at hjælpe hinanden med at reparere tingene
Siden 2001 har frivillige medarbejdere på værkstedet i Miljø- og Energicentret repareret symaskiner, pladespillere, kaffemaskiner, akvariepumper, tablets, telefoner, støvsugere – og røremaskiner, som den Arne Jørgensen her står med.

Siden 2001 har frivillige medarbejdere på værkstedet i Miljø- og Energicentret repareret symaskiner, pladespillere, kaffemaskiner, akvariepumper, tablets, telefoner, støvsugere – og røremaskiner, som den Arne Jørgensen her står med.

Sille Veilmark

4. maj 2017

Arne Jørgensen bøjer sig ind over en food processor.

Den er i hvid plast og står på bordet foran ham. En knap på størrelse med låget fra et syltetøjsglas er knækket af maskinen, og nu er han i gang med at finde ud af, hvordan han kan få den på igen.

»Prøv lige at se her.«

Han holder knappen op.

Arne Jørgensen sidder på værkstedet på Miljø- og Energicentret i Høje-Taastrup. Til højre for ham står en loddekolbe. Foran ham på bordet en arbejdslampe med indbygget lup.

Han vender knappen og peger med spidsen af skruetrækkeren på undersiden, hvor et lille stykke plastik er knækket af.

»Du kan se – der er sådan et hak der.«

Han bøjer sig ind over røremaskinen og peger på det sted, hvor knappen skulle sidde.

»Og så er der en not på den her. Den skal gå ned i et hak her.«

Men den er knækket.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niki Dan Berthelsen
  • Jan Pedersen
  • June Beltoft
  • C Munk
  • Viggo Okholm
Niki Dan Berthelsen, Jan Pedersen, June Beltoft, C Munk og Viggo Okholm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Carsten Mortensen

Den eneste forandring man ønsker sig er at tjene flere penge .....samtidig med mere vækst uden at forbruge så mange resourcer ☺

I visse europæiske byområder er der faktisk kommer lidt gang i reparation og renovering af alt - fra fodtøj og cykler over køleskabe og vaskemaskiner til fjernsyn, computere og mobiltelefoner. Og ofte bliver disse produkter også opgraderet i både teknik og design.

I Berlin er dette faktisk ofte organiseret i en slags økonomisk arbejdskooperation, hvor aktørerne er gået sammen med økologiske varesælgere om fælles lokaler og en vis fælles økonomi.

Og det er ikke bare super-dygtige reparatører, der sysler med dette, for en del af aktørerne er faktisk ingeniører, der brænder for dette. Så måske burde også de danske myndigheder arbejde lidt aktivt, for at formidle denne idé.

curt jensen

At vi bare smider ting ud når de ikke virker skyldes for mit vedkommende først og fremmest at de fleste ting i dag er konstrueret på en måde der gør reparationer enten vanskelige eller ligefrem umulig!

Her er der i den grad behov for politisk regulering!
Den næststørste forhindring er prisen på reservedele som ofte koster mere end at købe en ny apparat, hvis man overhovedet kan få dem.
Også her er der brug for regulering hvis noget skal ændre sig.

June Beltoft

Det næste må være, at nogen begynder at programmere software-opdateringer til diverse hardware, som teknisk set virker glimrende, men bliver ubrugelige fordi producenten holder op med at opdatere drivere og styresystemer...

Christian Mondrup

"Det næste må være, at nogen begynder at programmere software-opdateringer" - det har nogen faktisk gjort i et par årtier for pc-er: der findes rigtig mange versioner af open source linux styresystemer, der gør det muligt at benytte ældre hardware. Som oftest udnytter linuxsystemer isenkrammet væsentlig mere effektivt end kommercielle styresystemer. Og hyppige sikkerhedsopdateringer er en selvfølge.

Anders Jensen

Det er helt grotesk hvad der bliver smidt ud og alle de instanser og virksomheder der bliver malket i IT branchen. Jeg er selv en del af den, og jeg må indrømme at jeg blev ret chokeret.
2 år gamle IT systemer, som skal skiftes til nye pga. sikkerheds-opdateringer? WTF!
Eller oversalg, er også meget udbredt. Eller den gængse, det kan ikke svare sig at lave den.
Til 90% af den danske befolkning er en 10 år gammel dual core med 4GB RAM mere end rigeligt.

Søren Kristensen

Selvom Windows ikke længere understøtter Vista, besluttede jeg alligevel at installere det på ny - helt forfra, Så fik jeg se om langsommeligheden skyldes skidt eller kanel fra Windows - dvs. ophobet skidt eller indbygget forældelse. Men Windows har ikke kun stoppet supporten til Vista, jeg kan ikke engang downloade Servicepack 1 og dermed heller ikke 2. selv om det er gamle opdateringer. De gør ligesom hvad de kan for at få en til at købe nye styresystemer og det undrer mig sådan set ikke, det er jo det de lever af. Mit problem er bare at jeg gider ikke et nyt styresystem hvert femte år. Slet ikke når de på mange måder bliver ringere. I Vista er fx. Media Player integreret, det er det ikke i de efterfølgende.

Jeg kan også bedre lide elektronik fra halvfjerdserne, med rigtige knapper (potentiometre) man kan dreje på, i stedet for nutidens touchscreen. Men det er sikkert bare mig der igen er både nostalgisk og gammeldags.

Jacob Mathiasen

Et godt tiltag kunne være at personer kunne registere sig gratis på genbrugsstationerne, som ansvarlige reparatører og så få lov til at se på den elektronik, som smides ud.

Som det er nu får jeg det helt dårligt når jeg går på genbrugspladsen og ser 100vis af apparater, som kunne få et nyt liv. Men jeg må sørme ikke røre dem. Bl.a. fordi nogle mennesker ikke kan finde ud af at rydde op efter sig selv (det er i en af forklaringerne jeg har fået).