Læsetid: 1 min.

I Sønderborg har de ikke tid til ’dem’ og ’os’ – det handler om ’vi’

I Sønderborg Kommune har landsbyerne organiseret sig i 34 landsbylaug. De 34 laug har samlet sig i et fælles Landsbyforum, hvor man inspirerer og støtter hinanden og bl.a. gennemfører et årligt ’landsbytopmøde’
I Sønderborg Kommune har landsbyerne organiseret sig i 34 landsbylaug. De 34 laug har samlet sig i et fælles Landsbyforum, hvor man inspirerer og støtter hinanden og bl.a. gennemfører et årligt ’landsbytopmøde’

Mia Mottelson

Indland
4. maj 2017

Connie Skovbjerg er landdistriktskoordinator og bindeled mellem landsbyerne og kommunen.

Landsbyforum har syv repræsentanter i kommunens landdistriktsudvalg, hvor landsbyernes frivillige sidder sammen med kommunalpolitikere og løbende diskuterer landdistrikternes udfordringer, muligheder og projekter. Og er der gode ideer, er der som regel kommunale penge til det.

Konstruktionen kalder man ’Sønderborg-modellen’.

»I Sønderborg ser vi ikke landsbyernes situation som et problem, tværtimod. Mange steder er der store ambitioner, og derfor er det superspændende at prøve at få det til at spille sammen. Ting kan lade sig gøre, når nogle tror på, det kan lade sig gøre,« siger Connie Skovbjerg.

»Blandt de små landsbyers aktuelle projekter er en landsbybus til udlejning i Dynt-Skelde-Gammelgab, renovering af et historisk pumpehus ved den genetablerede Mjels Sø i Oksbøl, energirenovering af boliger, tilbagevendende landsby-, natur- og strandrensning samt en ambition om et samarbejde mellem land og by om klimavenlige fødevarer.«

»Det er jo helt åbenlyst noget, der fordrer samarbejde mellem land og by, eftersom tingene vokser på landet, men behøves i byerne. Men også sammarbejde mellem landmænd, indkøbere, institutionskøkkener osv.«

Dermed er der også et samarbejde mellem landsbylaugene og Sønderborgs ambitiøse Project Zero, der har blikket stift rettet mod at gøre Sønderborg CO2-neutral i 2029.

»Vi deltager ikke i diskussionen om, at det er synd for landsbyerne, og de mennesker, der bor der. Det er ikke vores diskussion,« siger Connie Skovbjerg.

»Vi ser os selv i en større sammenhæng og har overhovedet ikke tid til at snakke om ’dem’ og ’os’ eller om bymennesker kontra folk på landet. Det handler om et ’vi’ – vi er jo ingenting, hvis ikke vi har hinanden. Vi er hinandens forudsætninger.«

 

Særavis: Vi tager vores verden tilbage

Ofte starter store forandringer som konkrete projekter i hverdagen. Derfor har vi lavet en særlig udgave af Information, hvor vi glemmer alt om politikerne og fortæller om alle de mennesker, som hver dag kæmper for at løse store problemer og tage deres verden tilbage.

Det her er deres avis.

Andre artikler i dette tillæg

 • Findes lyset i Mørke?

  4. maj 2017
  Information er taget til landsbyen med Danmarks mest dystre navn på jagt efter den borgermobilisering, som historisk har været med til at forandre Danmark, og som forfatterne til den nye bog ’Rodskud’ hævder igen er i gang med at udfordre styringstrætheden hos den politiske elite
 • Vi smider hver især 13 kilo elektronik ud hvert eneste år. Arne prøver at bremse tendensen

  4. maj 2017
  Hvert år smider danskerne i gennemsnit 13 kilo elektronikaffald ud. Både affaldet fra gammel elektronik og produktionen af nyt er belastende for miljøet, men de seneste år er folk i Danmark og udlandet gået sammen for at hjælpe hinanden med at reparere tingene
 • ’Man siger, at folk skal have mere uddannelse. Gu skal de da hønse’

  4. maj 2017
  Pioneren fra Friland, Steen Møller, er 62 år og i gang med et nyt projekt, der skal genopfinde de gamle erhverv. Der er viden nok. Vi skal genlære det praktiske og handle, siger han. Her fortæller han om sit verdenssyn og om at være ildsjæl med et så stærkt afhængighedsforhold, at det ind imellem bliver lidt sygt
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her