Baggrund
Læsetid: 5 min.

Uffe Elbæk: ’Det er en glad politisk leder, du sidder overfor!’

Alternativet holder i denne weekend landsmøde i DOK500 i Odense. Selv om alternativisterne, med politisk leder Uffe Elbæk i spidsen, på mange måder synes at have ’ramt muren’ på Christiansborg, så mener han, at partiet har haft held med at definere en politisk dagsorden uden for Borgens mure
Uffe Elbæk og Alternativet holder landsmøde i denne weekend.

Uffe Elbæk og Alternativet holder landsmøde i denne weekend.

Ivan Riordan Boll

Indland
27. maj 2017

Måske skyldes Alternativets resultater mødelokalet. Der var optaget i »Ydmyghed«, »Generøsitet« og »Empati«, så Uffe Elbæk har budt Information indenfor i »Humor« – det af partiets mødelokaler på Christiansborg, som er opkaldt efter den fjerde af dets seks såkaldte kerneværdier (de resterende to værdier – og lokaler – er »Mod« og »Gennemsigtighed«). 

For som begrundelsen for valget af netop humor som en kerneværdi lyder: »Uden humor ingen kreativitet. Uden kreativitet ingen gode idéer. Uden gode idéer ingen skaberkraft. Uden skaberkraft intet resultat«.

I hvert fald er Alternativets politiske leder, for at bruge en tidligere socialdemokratisk statsministers ord, i »foruroligende god form« inden partiets landsmøde denne weekend i DOK500, det tidligere silopakhus på Odense Havn.

Og det på trods af, at årsmødet kommer på et tidspunkt, hvor Alternativet synes at have »ramt muren« på flere måder: For godt nok ligger Alternativet i den seneste meningsmåling fra Voxmeter med 5,1 procent stadig over de 4,8 procent ved folketingsvalget i 2015, men det er stadig under de otte procent sidste år på samme tidspunkt.

Og godt nok har Uffe Elbæk endelig fået det efterspurgte fællesmøde med oppositionens ledere, men – for at bruge et udtryk han ofte selv bruger – så mangler både Alternativet og oppositionspartierne at vise, at de virkelig kan walk the talk. For nok kræver Alternativet at være sin helt egen blok, og hverken være rød eller blå, men når man ser på, hvordan partiet har stemt i folketingssalen, er det svært at se forskellen på dem og de røde partier (læs: Enhedslisten og SF).

Modsat landsmødet sidste år, som gik over i historiebøgerne med billeder af alternativister, heriblandt Uffe Elbæk, der dansede og sang til tonerne af »Love is in the air«, starter årets møde lørdag med Bach og slutter søndag – ifølge programmet – kun med »gruppekram til at tage hjem på«.

Flytte holdninger

Står det til Uffe Elbæk, skal Alternativets medlemmer og folkevalgte »holde hinanden fast på, hvorfor vi oprindelig syntes, at det var vigtigt at blive repræsenteret på Christiansborg, og hvilken rolle vi kan spille som et nyt, lille parti – i opposition«-

»Vi prøver at få indflydelse på lovgivningen på de områder, hvor vi kan få denne. Men vi accepterer, at det er svært. I stedet kan vi så bruge krudtet på at flytte holdninger og definere en dagsorden uden for Christiansborg,« siger Uffe Elbæk. »Og det har vi, i al ydmyghed, været med til. Så det er en glad politisk leder, du sidder overfor.«

Som eksempel på, at Alternativet har været med til at definere en politisk dagsorden uden for Borgens mure, nævner Uffe Elbæk blandt andet diskussionerne om borgerløn, en 30-timers arbejdsuge og kødfrie dage, som Alternativet har rejst.

Sidstnævnte to forslag var ellers ikke noget daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) lige så for sig i et nyt regeringsgrundlag, da hun kort før folketingsvalget i 2015 blev spurgt, hvad hun synes om det kommende støttepartis mange, alternative forslag:

»Jeg kender heller ikke alle deres forslag, men jeg har hørt om det der med kødfrie dage og 30 timers arbejdsuge. Og det går ikke rigtigt,« lød det ved den lejlighed.

Men senest har Etisk Råd anbefalet en klimaafgift på oksekød for at nedbringe udslippet af drivhusgasser fra fødevareproduktionen. Denne produktion står – globalt – for mellem 19 og 29 procent af drivhusgasudledningerne, hvoraf kvæget alene står for ti procent af udledningerne.

Af samme årsag tog Uffe Elbæk og fire andre i folketingsgruppen, samt en stor del af partiets ansatte og sekretariat på Christiansborg i starten af måneden imod den såkaldte ’VeganerUdfordring’ og sagde ja til at droppe kødet og alle andre animalske produkter for i stedet at spise plantebaseret mad i 22 dage.

»For os er det, hvad jeg vil kalde ikonsager, som rummer en større fortælling,« siger Uffe Elbæk og forklarer:

»Når vi snakker borgerløn, handler det om, hvad teknologien og robotterne kommer til at betyde. Når vi snakker om en 30-timers arbejdsuge, handler det om, hvorvidt man kan forestille sig arbejdsmarkedet organiseret på en anden måde. Og de kødfrie dage handler om, hvad der betyder rigtig meget for, hvordan vi bekæmper klimaforandringerne. Ikonsagerne er ikke bare rigtige, men rummer også en større, politisk konflikt og kan derfor – lige så stille – være med til at puffe til offentlighedens holdninger.«

Walk the talk

At Alternativet skal gøre, som partiet prædiker, betyder også, at landsmødet i Odense skal tage stilling til et forslag fra hovedbestyrelsen, klimaordfører Christian Poll og Uffe Elbæk, der går ud på, at Liste Å fremover vil betale en klimapris, der kan kompensere for partiets CO2-udledning.

»En ting er, at vi selvfølgelig skal presse så meget bæredygtigt igennem som muligt herinde – men som parti skal vi også walk the talk,« siger Uffe Elbæk og uddyber: 

»Det svarer til, at når vi siger, at der skal være gennemsigtighed om partistøtten, så er vi nødt til også selv at lægge alt frem. Og når vi siger, at Christianborg skal være mere gennemsigtig, så sender vi live fra gruppemøder eller lader medlemmerne bestemme et af de spørgsmål, jeg kan stille til statsministeren i Folketingets spørgetime. Eller vi sender spørgsmålet om en afskaffelse af blasfemiparagraffen til afstemning blandt dem. Sidstnævnte, tror jeg, er noget, vi kommer til at gøre mere i de situationer, hvor folketingsgruppen er splittet. I de situationer bliver medlemmerne medlem nummer 11 eller tungen på vægtskålen.«

Hvis forslaget som ventet vedtages, skal Alternativet i 2016 betale for 63 ton, hvilket løber op i 88.398 kroner (andre 3.536 kroner er reserveret til at betale administration).

Midtvejsvalget

Her og nu bliver det næste valg, midtvejsvalget som det omtales i partiet, efterårets regions- og kommunalvalg, hvor Alternativet håber at blive belønnet for det organisatoriske arbejde, der er foregået under mediernes radar efter folketingsvalget. Liste Å har i dag 89 lokalafdelinger og stiller op i 70 kommuner og alle fem regioner.

Ikke mindst i København håber Alternativet, at spidskandidaten, den 42-årige Niko Grünfeld, kan »stjæle« SF’s borgmesterpost (sker det, vil det være første gang siden 1982, at folkesocialisterne ikke har et borgmesterkontor på Rådhuset).

Niko Grünfeld var med til at stifte Alternativet tilbage i 2013 og har lige siden været medlem af hovedbestyrelsen samt partiets spidskandidat i Østjylland til folketingsvalget i 2015 uden dog at blive valgt.

Alternativet fik ved folketingsvalget 11,2 procent i Københavns Storkreds og har godt fat i den såkaldte kreative klasse – det berømte/berygtede Østerbro- eller café latte-segment - hvorimod SF gik tilbage til 6,5 procent.

»På en god dag er der mulighed for, at vi får en borgmester i i København,« siger Uffe Elbæk. »Men der er et men. Man kan ikke lave 1:1 fra lands- til lokalpolitik, fordi sidstnævnte er meget mere personligt, så man stemmer på nogle, man kender. En ting vil være, at det vil være være fantastisk, hvis vi får en borgmester i København. Noget andet er, at jeg håber på at blive repræsenteret i mange mindre kommuner, så vi kommer ud af den fortælling om, at vi bare er et storbyparti.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Jeg tror der er noget rigtigt i det der "indenfor og udenfor murene". Det er derfor folkemødet på Bornholm er så vigtigt.