Læsetid: 3 min.

Venligboerne

Venligboerne er en gruppe af borgere over hele landet, som blandt andet arrangerer aktiviteter for at få asylansøgere og flygtninge til at føle sig venligt modtaget i Danmark
Merete Bonde Pilgaard (i midten på bænken) stiftede Venligboerne i 2013.

Merete Bonde Pilgaard (i midten på bænken) stiftede Venligboerne i 2013.

Casper Dalhoff

Indland
4. maj 2017

Merete Bonde Pilgaard, uddannet sygeplejerske og sundhedskonsulent i Hjørring Kommune, stifter af Venligboerne:

»Det startede som et sundhedsfremmende projekt. Jeg er sygeplejerske på Hjørring Sundhedscenter og var i 2012 ansat i et projekt i en bestemt bydel, hvor det stod ringe til med sundheden. Jeg valgte at planlægge nogle gåture med beboerne, men så viste det sig, at de ikke var særligt optagede af at komme i god form og af fysisk aktivitet. De var optagede af at snakke om nogle konflikter i boligblokkene.«

»Vi begyndte at tale om at være mere venlige over for hinanden. Jeg gav dem nogle små opgaver, det kunne være at holde døren for hinanden eller at sige godmorgen til hinanden, og det ændrede tingene meget. Jeg blev ret optaget af det og begyndte at tænke på, hvordan man kunne udbrede det til hele kommunen og gøre Hjørring til et venligere sted at bo og komme til. Mange tror, at Venligboerne handler særligt om flygtninge. I virkeligheden handler Venligboerne om en måde at møde hele sin omverden på. Nemlig med venlighed, nysgerrighed og respekt.«

»Jeg spurgte nogle veninder, om de ikke kunne tænke sig at være med, og i juni 2013 oprettede jeg den første gruppe på Facebook. Den hedder bare Venligboerne. Venligboerne er et godt navn. Vi var alle fem vendelboer, og det skulle handle om venlighed. Der er ikke mange, der ved, hvorfor det hedder Venligboerne, men det er altså derfor.«

»I efteråret 2014 kom der mange flygtninge til Hjørring. Jeg tænkte: Gad vide, om der er nogen, der byder dem velkommen. Det kunne da være, at jeg skulle være med til det. Så lavede jeg et opslag i vores gruppe på Facebook, hvor jeg skrev, at jeg havde lagt mærke til, at der var kommet rigtig mange asylansøgere til byen, og jeg tænkte på, om der var nogen, der kunne have lyst til at være med til at byde dem velkommen og fortælle dem lidt om vores by. Vi var omkring 13 til det første møde. Jeg lavede undergruppen Venligboerne Flygtningehjælp på Facebook for at adskille tingene. Vi har jo også en undergruppe, der hedder Venligboerne Cykler Rickshaw-cykler, hvor venligboere cykler rundt i området med plejehjemsbeboere.«

»Jeg havde ikke tænkt, at det skulle udvikle sig. Men henover nogle ganske få måneder begyndte vi at få medlemsanmodninger fra andre steder end Hjørring, og folk begyndte at spørge, hvad de skulle gøre for at oprette en gruppe i deres område. Det handler ikke særligt om flygtninge eller asylansøgere. Det handler om alle mennesker – også flygtninge. For mig har det hele tiden været vigtigt at understrege, at det handler om venlighed og om at blive ved med at være åbne og opmærksomme, når vi møder et andet menneske. Det havde været det samme, hvis vi havde fået 500 mennesker fra Ribe, så ville jeg også have tænkt, at de nok ikke ved, hvor Brugsen er.«

»I dag er der venligbogrupper i omkring 100 byer i Danmark. De praktiske aktiviteter kan være meget forskellige. Her i byen har vi for eksempel nogle, som efterlyser møbler og ting og sager, som de kører ud til flygtningene med. Hvis de mangler en seng, så efterlyser de sådan en. Det kan også være lektiehjælp, eller at vi laver mad sammen. Men mest af alt handler Venligboerne om at gøre sig umage i mødet med andre mennesker, både på arbejdet, i supermarkedet og i bussen.«

»Der sker sjældent store forandringer, hvis vi bare venter på, at andre går i gang. Man skal forstå, at man faktisk selv har afgørende betydning, at hver enkelt person har betydning for, hvordan andre menneskers hverdag bliver. Jeg tror faktisk nogle gange, at folk går og venter på, at andre skal tage initiativet. Men hvis man selv går i gang, det kan være med at være høflig eller sige godmorgen eller være opmærksom på, om man kan hjælpe andre med noget, så begynder hjulene at dreje. Det er nogle små ting. Men det er det, der er magisk. Det er bittesmå forandringer, som på sigt kan være med til at blive noget rigtig stort, tænker jeg. Og man er nødt til at vælge noget, som er overskueligt. Jeg kan jo ikke overskue at stoppe krigen i Syrien, det har jeg simpelthen ikke … det kan jeg jo ikke. Men jeg kan tænke over, hvordan jeg møder de mennesker, jeg støder på, og det kan jeg overskue.«

Særavis: Vi tager vores verden tilbage

Ofte starter store forandringer som konkrete projekter i hverdagen. Derfor har vi lavet en særlig udgave af Information, hvor vi glemmer alt om politikerne og fortæller om alle de mennesker, som hver dag kæmper for at løse store problemer og tage deres verden tilbage.

Det her er deres avis.

Andre artikler i dette tillæg

 • Vi smider hver især 13 kilo elektronik ud hvert eneste år. Arne prøver at bremse tendensen

  4. maj 2017
  Hvert år smider danskerne i gennemsnit 13 kilo elektronikaffald ud. Både affaldet fra gammel elektronik og produktionen af nyt er belastende for miljøet, men de seneste år er folk i Danmark og udlandet gået sammen for at hjælpe hinanden med at reparere tingene
 • Findes lyset i Mørke?

  4. maj 2017
  Information er taget til landsbyen med Danmarks mest dystre navn på jagt efter den borgermobilisering, som historisk har været med til at forandre Danmark, og som forfatterne til den nye bog ’Rodskud’ hævder igen er i gang med at udfordre styringstrætheden hos den politiske elite
 • Internettet er en skraldespand fyldt med modbydeligheder, som de unge ikke vil undvære

  4. maj 2017
  Aktivisme ’in real life’ hænger ofte uløseligt sammen med onlineaktivisme, og derfor er det absolut nødvendigt, at vi lærer at passe på os selv og hinanden på nettet. Det mener den onlineaktivistiske gruppe DO:TOPIA, der vil gøre os til medskabere af vores egen digitale virkelighed. Det sker blandt andet ved at få over hundrede 8. klasseelever til genkende ’fake news’ og lave deres egen takt og tone på nettet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her