Læsetid: 3 min.

Venstrefløjen vil være dus i folketingssalen

Enhedslisten, Alternativet og SF vil droppe de gammeldags tiltaleformer i folketingssalen, fordi de virker ’fremmedgørende’ på almindelig mennesker i dag. Men det afviser Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti. ’Det er jo ikke sådan, at vi render rundt med sjove parykker eller lignende,’ lyder det fra sidstnævnte parti
’Fru statsminister’. Sådan kom Venstres Ellen Trane Nørby (V) flere gange til at tiltale Helle Thorning-Schmidt (billedet), da hun var ny i embedet. Men det er ikke god etikette

’Fru statsminister’. Sådan kom Venstres Ellen Trane Nørby (V) flere gange til at tiltale Helle Thorning-Schmidt (billedet), da hun var ny i embedet. Men det er ikke god etikette

Davali Philip

Indland
31. maj 2017

Folketingets tredje næstformand, Christian Juhl (EL), har tænkt over det, siden han efter folketingsvalget satte sig i formandsstolen i folketingssalen og blev sprogvogter for sine kollegaer: Hvis selv dem under debatterne i salen roder rundt i de formelle krav om at tiltale hinanden med ministertitler eller som hr. eller fru, hvordan skal vælgerne så kunne forstå, at folketingspolitikerne stadig taler som i forrige århundrede?

Derfor foreslår Enhedslisten, Alternativet og SF nu i et beslutningsforslag at modernisere Folketingets forretningsorden, så der kommer en »en mere tidssvarende tiltaleform, der er tættere på en mere folkelig og nutidig dansk tiltaleform«. Fremover skal politikerne ikke bare slippe for at benævne hinanden som hr. eller fru. De skal også have lov til at tiltale hinanden direkte og med andre ord kunne spørge: »Hvad mener du egentlig med …«

»Den nuværende form virker fremmedgørende, fordi man jo omtaler folk, som om de nærmest ikke er til stede,« siger Christian Juhl. »Hvis man i stedet ændrede tiltaleformen, ville det gøre folketingsdebatterne mere folkelige og spændende at lytte til. Man skal som politiker altid passe på med ikke at præsentere sig selv som finere, end dem vi repræsenterer. Vi er ikke et aristokrati.«

Selv om resten af samfundet for længst har droppet formerne, og Folketinget har gjort det, når det gælder udvalgsmøder og møder i Nordisk Råd, afviser et flertal bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre dog at slække på disse.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), er på rejse, men skriver i en mail, at Dansk Folkeparti ikke støtter forslaget, hvilket gruppeformand, Peter Skaarup, begrunder med behovet for at opretholde »respekten« for Folketinget.

»Det er jo ikke sådan, at vi render rundt med sjove parykker eller lignende,« siger Peter Skaarup. »Det foregår faktisk rimeligt tidssvarende og seriøst i folketingssalen. Vi skal passe på ikke at slække for meget på tiltaleformerne i Folketinget, for gør vi det, kan tingene hurtigt løbe af sporet, så vi får mere gøgl ind i folketingssalen, end godt er. Det kan føre til en manglende respekt for det, der foregår i salen.«

Folketingets anden næstformand, Kristian Pihl Lorentzen (V), er enig:

»Det er ikke udtryk for noget fisefornemt. Aldeles ikke! Det er en måde at sikre, at det foregår ordentligt. Det giver debatten en værdighed og gør, at man ikke bliver fristet til at få en nedladende tone. Jeg er godt klar over, at nogle synes, at det lyder lidt gammeldags, men de må så leve med, at man siger hr. og fru. Det er udtryk for den respekt, vi har for hinanden og de forskellige holdninger.«

Socialdemokratiets medlem af Folketingets udvalg for forretningsordenen, Karen Klint, understreger dog, at selv om hverken hun eller partiet vil stemme for beslutningsforslaget, kan der være behov for en »modernisering« af nogle ting i folketingssalen.

»Personligt tror jeg ikke, at der er flertal i den socialdemokratiske folketingsgruppe for at gå for meget over til direkte tale – men måske kan man godt undvære hr. og fru. Os, der sidder i formandsstolen, har jo allerede lavet lidt selvtægt på reglerne. Førhen skulle formanden rejse sig op, hver gang ordet blev givet til et medlem, hvilket vi ikke længere gør, anden gang vedkommende får det. Det blev ligesom en jo-jo, at vi skulle op at stå og ned at sidde igen hele tiden. Så vi skal holde øje med, hvordan omverdenen opfatter vores færden i folketingssalen,« siger Karen Klint.

Forvekslingskomedie

Senest blev der talt om at se på tiltaleformerne, efter folketingsvalget i 2011 resulterede i, at den efterfølgende åbningsdebat i perioder udviklede sig til en forvekslingskomedie.

»Statsministeren, nej, hr. Lars Løkke Rasmussen som ordfører,« lød det fra Folketingets formand Mogens Lykketoft (S), da han skulle give Venstres formand ordet.

»Jo tak,« kvitterede den tidligere statsminister grinende, da han tog ordet.

Omvendt havde den nye opposition problemer med at tiltale Helle Thorning-Schmidt (S) med den korrekte titel »statsminister«.

»Nu skal vi ikke længere lave fejl i titlerne. Vi ved godt, at det er statsministeren, der står her«, lød det på et tidspunkt fra Folketingets daværende anden næstformand Søren Espersen (DF), mens han pegede på Helle Thorning-Schmidt.

Formaningen kom, efter at blandt andre Venstres daværende politiske ordfører Ellen Trane Nørby flere gange omtalte »statsministeren« som »fru statsminister«, mens andre politikere kaldte hende »fru Helle Thorning-Schmidt« og altså fortsat levede i håbet om, at den socialdemokratiske formand stadig kun var menigt medlem af Folketinget.

»Jeg kan godt forstå, at det er svært at vænne sig til«, lød det med et smil fra Helle Thorning-Schmidt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anders Sørensen

Fuldstændig enig. Man kan (forhåbentlig) godt opretholde en almindelig god omgangstone uden at være på hr. eller De.

Det virker netop antikveret eller anakronistisk - ligefrem parodisk/ironisk.

Anne Eriksen

Folketingets debatter virker ofte opstyltede og kunstige, hvis man skal lempe på dette, så skal det ikke være i form af en nem tilgang til yderligere grovheder over for modparten.

Efterhånden er "demokratiet" blevet udvandet og optræder kun som et pseudo - demokrati!

Søren Kristensen

Man kan godt frygte, at så forsvinder den sidste rest af humor i salen; for hvor mangen en kedelig debat er ikke blevet reddet af et hundeslagsmål med "Hr.", "Fru" og "De" i sætningerne? Det er altså bare sjovere at høre på (og måske også at modtage) en skideballe på gammel dansk, og så længe der stort set alligevel ikke er jævne mennesker blandt de folkevalgte, synes jeg den selvhøjtidelige og bedagede omgangstone falder fint ind i omgivelserne. Tænk bare på hvor malplaceret det var, alt andet lige, da Johanne Schmidt-Nielsen sagde "pisse", dengang regeringen Helle indgik en skatteaftale med Venstre og de konservative med skattelettelser for syv mia. kroner.
Hvordan skal man fremover kunne kommunikere så meget harme, hvis ikke der er nogen sproglige normer at sprænge?
Så jeg må nok konstatere at på dette spørgsmål er jeg lige så konservativ, som når det gælder kongehuset. Alt sammen for underholdningsværdien skyld.

Anders Sørensen

@Søren Kristensen, jeg er enig, hvad angår underholdningsværdien. Den anakronistiske tiltalemåde har stor underholdningsværdi. Som hvis jeg tiltalte Dem hr. Søren Kristensen. Jeg kender Dem ikke, så måske ville De ikke engang bemærke det. Men mon dog De ikke ville opfatte tiltalemåden en kende ironisk?

Og sådan forekommer den jo også i folketingssalen. Så medmindre de ærværdige medlemmer af Tinget bifalder rollen som entertainere i et sprogligt cirkus, burde de måske nok droppe den retoriske klovnenæse og begynde at kalde en penis for en pik og De for du.

Grethe Preisler

Ja så er der vel ikke andet for, end at de yngre folkevalgte må lære sig for fremtiden at svine hinanden til under mere civiliserede former. Må jeg foreslå at de til en begyndelse ophører med at betjene sig af vulgære udtryk såsom "De pisser på os" og i stedet anvender det mere dannede "Vær venlig at bringe Deres klæder i orden, før De forlader lokalet."

Thi som folketingsformandinde Pia Kjærsgaard så rigtigt sagde, før hun abdicerede fra formandposten i Danmarks nu næststørste arbejderparti og overlod den til MF Kristian Thulesen Dahl: "Der findes kun én civilisation - og det er vores!"

Det er sikkert også lige til at blive skizofren over, altid at skulle huske at skifte tiltaleform, når man går ind i folketingssalen for at skælde sine politiske modstandere ud – så direkte tiltale med ’De’ - ledsaget af passende sprogblomster, metaforer, aforismer og fremmedord, folketingsformandindefruen ikke forstår - gør det dejligt nemmere at svine hinanden til …

Vibeke Rasmussen

Nu har "vi" danskere det jo med at se os selv, og er vældig stolte af det, som meget uhøjtidelige og ligefremme. Siger du til og er på fornavn med alle – medmindre man er ansat på DR, hvor det vist opfattes som vældig "smart" at tiltale andre ved kun at benytte efternavn. (Eller i tilfældet dr. Margrethe ikke har gået i skole med hende!) Vi er heller ikke blege for at gøre nar ad andre folkeslag, der ikke er så "frigjorte" som os. Så mon ikke den omgangsform trods modstanden nu, på et tidspunkt bliver gængs også i folketingsdebatter.

Men jeg kan nu godt misunde andre folkeslag, hvor det er naturligt og synes at høre med til almindelig dannelse, både at politikere tiltaler hinanden ærbødigt og formelt – uden at det nødvendigvis betyder, at man ikke også samtidig kan udtrykke voldsom uenighed – og, ikke mindst, at jounalister tiltaler deres politikere på samme vis, med titel, fuldt navn og De. Hvilket heller ikke forhindrer dem i at stille skarpe spørgsmål.

Tror hr. Christian Juhl, at vælgerne er idioter? Det får i hvert fald ikke denne vælger til at føle sig "fremmedgjort", at politikerne udviser blot et minimum af værdighed og respekt i gensidige meningsudvekslinger, og altså bibeholder den nuværende tiltaleform.

Grethe Preisler

Den, der ager med stude, kommer også frem

Nu bliver det spændende at se, hvem der først får held til at tæmme fedestuden Dansk Folkeparti, lægge den under 'ansvarets åg' og spænde den for sin stridsvogn som regeringspartner i den næste danske samlingsregering hen over midten.

Foreløbig går det da meget godt for Lars Løkke Rasmussen at holde VLAK-trojkaen i tømme. Så mon ikke Mette Frederiksen snart skal til at overveje at udskifte stilletterne med et par løbesko, hvis hun gøre sig håb om at blive Danmarks anden kvindelige regeringsleder, før hun bliver en gammel kone på venteliste til en ældrebolig med robotstøvsuger og rollator i 'Plejecenteret Pias Minde'?

Man bør altid bevare den gode tone - uanset omstændighederne -
http://www.dailymotion.com/video/x4c0wai

jens peter hansen

Ja så skal de vel også tiltales Tulle, Pia, Johanne, Brian etc.