Læsetid: 5 min.

Danmark gav regimerne i Algeriet og Marokko lov til at købe overvågningsteknologi

Listen over autoritære lande, som et firma i Nordjylland har fået tilladelse til at sælge masseovervågningsteknologi til, begrænser sig ikke til Golfen. Erhvervsstyrelsen har også godkendt eksport til Algeriet og Marokko
Protest i søndags i den marokkanske by Rabat mod styrets korruption og magtmisbrug. Nu kan Information afsløre, at Danmark har givet tilladelse til at sælge overvågningsteknologi, der kan hjælpe styret med at holde øje med kritikere af regimet.

Protest i søndags i den marokkanske by Rabat mod styrets korruption og magtmisbrug. Nu kan Information afsløre, at Danmark har givet tilladelse til at sælge overvågningsteknologi, der kan hjælpe styret med at holde øje med kritikere af regimet.

Abdeljalil Bounhar

16. juni 2017

Store dele af Mellemøsten er under overvågning med dansk teknologi.

Information har tidligere afdækket, at regimerne i golfstaterne Saudi-Arabien, Oman, Qatar og De Forenede Arabiske Emirater har købt dansk masseovervågningsteknologi. Ifølge dokumenter fra Erhvervsstyrelsen skal teknologien bruges til »national sikkerhed og efterforskning af alvorlige forbrydelser«.

Men de danske myndigheder har også godkendt salg af systemet til kongedømmet Marokko og Algeriet. Det kan Information og BBC nu afsløre på baggrund af aktindsigter fra Erhvervsstyrelsen. Systemerne, der fremstilles af den britiske våbengigant BAE Systems' datterselskab i Nordjylland, kan bruges til at overvåge en hel befolkning.

For reformkræfter i de to lande er det dårligt nyt, vurderer Rasmus Alenius Boserup, der er mellemøstekspert og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

  • Klaus Seistrup
  • Eva Schwanenflügel
  • Toke Andersen
  • Anne Albinus
Klaus Seistrup, Eva Schwanenflügel, Toke Andersen og Anne Albinus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Toke Andersen

Terror giver universel carte-blanche til undergravning af demokrati og civile rettigheder.
Påstået forebyggelse eller efterforskning af terror, trumfer alle andre hensyn, og udnyttes derfor systematisk af despoter og undertrykkende regimer, verden over.
Kræmmer-nationer som fx Danmark, får dertil alibi for sin skamløse profitjagt, ved henvisning hertil.

Og selv i vores, på overfladen civiliserede del af verden, sættes demokratiet og retsstaten systematisk ud af funktion, ved udbredt hemmeligholdelse med falske konstruerede påstande om hensyn til den nationale sikkerhed, forholdet til fremmede magter og private forretnings-hemmeligheder.

Den demokratiske retsstat er et falsk glansbillede; en illusion der trækkes over en grundlæggende fascistoid og rådden verden, for at pacificere de tågede masser - og det virker med fantastisk effektivitet.

Bjarne Bisgaard Jensen, Christian Lucas, Eva Schwanenflügel og Ken Sass anbefalede denne kommentar
Anne Albinus

Stor tak til Information for at grave i denne sag, der udstiller diverse regeringers hykleri.

t.o. Ny strategi for Danmarks engagement i Libyen 2.5.2012:

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF):

"Vores strategi lægger blandt andet op til at styrke medie- og menneskerettighedsorganisationer, der kan sikre transparens og arbejde for overholdelse af menneskerettighederne.”

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Ole Frank og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar
Anne Albinus

Se venligst bort fra min kommentar 8:14, da der ikke blev givet tilladelser til eksport af overvågningsteknologi, mens Søvndahl var udenrigsminister.

Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er dybt angstprovokerende at Danmark er med til at undergrave demokrati, menneskerettigheder og ytringsfrihed på denne måde, samtidig med at vores egen sikkerhed også bliver undermineret.
Gad vide, hvor megen overvågning vi egentlig selv er udsat for i antiterrorens navn?

Rigtigt godt arbejde af Informations journalister m.fl.

Udstillingen af regeringens dobbeltmoral på dette område underminerer fuldstændigt tilliden til, hvad de siger om at støtte progressive kræfter i Mellemøsten. Alt kan åbenbart - set i lyset af denne sag - reduceres til profit. Der må være en som snart samler regeringens udtalelser om udenrigspolitikken i MØ og udstiller hykleriet i denne sag.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen bør (som ansvarlig for eksporttilladelsen) gå af!

Christian Lucas

Det er bare at blive ved. Der er ufatteligt eget af denne slags hykleri og double speak. Og mest uhumsk er naturligvis manupilering via "Perrception Management" som er udviklet af Pentagon for at vildlede og overtale folk til at støtte vanvittige militære interventioner i fredens og demokratiets navn.

Vores "ledere" (det er sådan de ser sig selv, i management optik) på Christiansborg er blot nyttige idioter.

Helene Kristensen

Systemer bliver testet inden salg - hvem mon disse overvågningssystemer er testet på? Med de politikere vi har på borgen er jeg ikke i tvivl.

Eva Schwanenflügel, Britt Skardhamar og Ture Nilsson anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Salget til Marocco og Algeriet. Mon har man ikke spurgt Tunesien vil også købe, eller vidste man det er på vej til demokratiet.