Nyhed
Læsetid: 5 min.

Danmark gav regimerne i Algeriet og Marokko lov til at købe overvågningsteknologi

Listen over autoritære lande, som et firma i Nordjylland har fået tilladelse til at sælge masseovervågningsteknologi til, begrænser sig ikke til Golfen. Erhvervsstyrelsen har også godkendt eksport til Algeriet og Marokko
Protest i søndags i den marokkanske by Rabat mod styrets korruption og magtmisbrug. Nu kan Information afsløre, at Danmark har givet tilladelse til at sælge overvågningsteknologi, der kan hjælpe styret med at holde øje med kritikere af regimet.

Protest i søndags i den marokkanske by Rabat mod styrets korruption og magtmisbrug. Nu kan Information afsløre, at Danmark har givet tilladelse til at sælge overvågningsteknologi, der kan hjælpe styret med at holde øje med kritikere af regimet.

Abdeljalil Bounhar

Indland
16. juni 2017

Store dele af Mellemøsten er under overvågning med dansk teknologi.

Information har tidligere afdækket, at regimerne i golfstaterne Saudi-Arabien, Oman, Qatar og De Forenede Arabiske Emirater har købt dansk masseovervågningsteknologi. Ifølge dokumenter fra Erhvervsstyrelsen skal teknologien bruges til »national sikkerhed og efterforskning af alvorlige forbrydelser«.

Men de danske myndigheder har også godkendt salg af systemet til kongedømmet Marokko og Algeriet. Det kan Information og BBC nu afsløre på baggrund af aktindsigter fra Erhvervsstyrelsen. Systemerne, der fremstilles af den britiske våbengigant BAE Systems' datterselskab i Nordjylland, kan bruges til at overvåge en hel befolkning.

For reformkræfter i de to lande er det dårligt nyt, vurderer Rasmus Alenius Boserup, der er mellemøstekspert og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

»For regimerne er sådan et overvågningsystem selvfølgelig en god mulighed for at kontrollere de grupper, de ser som en trussel. Og det er ikke bare terrorister, det er også den politiske opposition, som vi i Vesten vil mene er legitim,« siger han.

»Det er tit svært at skelne mellem anti-terror-indsatsen og så politisk repression.«

Både Algeriet og Marokko begrænser ytringsfriheden og fængsler menneskeretsaktivister, journalister og andre kritikere af regimerne, viser rapporter fra menneskeretsorganisationer som Amnesty International og Human Rights Watch.

Og i Marokko er der klare indicier på, at regimet har brugt vestlig overvågningsteknologi til at forfølge fredelige kritikere. Her er journalister på onlineplatformen Mamfakinch blevet forsøgt overvåget med spionsoftware fra det italienske firma Hacking Team, der efter eget udsagn udelukkende sælger sine produkter til regeringer, politimyndigheder og efterretningstjenester.

Det afslørede forskere fra Citizen Lab ved University of Toronto i 2012.

Et helt land

I modsætning til den form for mere målrettet overvågning efterlader det danske system ingen spor på målenes computere eller smartphones. Og teknologien er i stand til at overvåge et helt land, vurderer en af verdens førende eksperter i masseovervågning, seniorforsker Nicholas Weaver fra International Computer Science Institute ved University of Berkeley.

»Den her type af system gør det muligt at holde øje med al ukrypteret internettrafik, lede efter beskeder, der tilhører specifikke personer og kortlægge folks sociale netværk. Det er i kategorien for masseovervågning,« siger han.

Både Algeriet og Marokko har ifølge dokumenter fra Erhvervsstyrelsen også indgået aftale om at købe en ekstrafunktion til systemet, der kan gøre det i stand til at læse visse krypterede beskeder.

De danske myndigheder er ifølge EU-reglerne på området forpligtet til at overveje menneskeretssituationen i køberlandene nøje, før de tillader eksport af teknologien. Det har ikke været muligt at få Erhvervsstyrelsen og Udenrigsministeriet til at svare på, hvilke vurderinger de lagde til grund, da tilladelserne blev udstedt. De to myndigheder har ikke ønsket at kommentere de konkrete sager.

Det vil BAE Systems heller ikke. I stedet skriver virksomheden i en mail til Information, at den overholder loven og virksomhedens egne principper for »ansvarlig handel«.

Som beskrevet i torsdagens Information har Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) oplyst, at han vil tage initiativ til en drøftelse i regeringen af, om der er behov for skrappere kontrol på området.

Her er de undertrykkende regimer, Danmark sælger masseovervågning til

Seks regimer i Mellemøsten har købt avanceret udstyr til masseovervågning i Danmark. Det udgør en trussel mod menneskeretsaktivister, journalister og helt almindelige borgere:

  • Algeriet

Kort efter Det Arabiske Forår begyndte i Tuneisen i 2011 var der også demonstrationer i nabolandet Algeriet. Politiet og styret reagerede voldsomt på disse protester. Foto: AP

Kort efter Det Arabiske Forår begyndte i Tuneisen i 2011 var der også demonstrationer i nabolandet Algeriet. Politiet og styret reagerede voldsomt på disse protester. Foto: AP

40 millioner indbyggere. Præsident Bouteflika har været ved magten siden 1999. Ifølge Human Rights Watch krænker regimet ytringsfriheden og forsamlingsfriheden og retsforfølger fagforeningsfolk og menneskeretsaktivister.

Erhvervsstyrelsen har givet firmaet BAE Systems Applied Intelligence i Nørresundby tilladelse til at eksportere et system til masseovervågning af internettet til landet. Firmaet er et datterselskab af den britiske våbengigant BAE Systems.

  • Saudi-Arabien

Protest i gaden i Saudi-Arabien over styrets planlagte dødsstraf mod shia-præsten Sheikh Nimr al-Nimr.

Protest i gaden i Saudi-Arabien over styrets planlagte dødsstraf mod shia-præsten Sheikh Nimr al-Nimr.

Hasan Jamali

Kongedømme i Golfen med en befolkning på 31,5 millioner. Karakteriseres af ngo’en Freedom House som et af de 11 mest ufrie lande i verden – i samme kategori som Syrien, Nordkorea og Eritrea.

Den 12. februar 2016, blot to uger inden kronprinsparret og en række ministre tog til Saudi-Arabien som led i et erhvervsfremstød, gav Erhvervsstyrelsen firmaet BAE Systems Applied Intelligence A/S tilladelse til at eksportere et masseovervågningssystem til landet. Ifølge tilladelsen skal systemet bruges til efterforskning af »alvorlige forbrydelser« og til »national sikkerhed«.

Værdien af ordren er angivet til 70 millioner kroner.

I Saudi-Arabien er det ved lov defineret som terrorisme at fremsætte ytringer, der »forstyrrer« den offentlige orden eller »skader statens omdømme«.

Information er i besiddelse af saudiske retsdokumenter, der viser, at menneskeretsaktivister er blevet fængslet, fordi de har kommunikeret med organisationer som Amnesty International. Sådanne ’forbrydelser’ kan let afsløres med systemet.

  • Qatar

Emir i Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani. Foto: Minasse Wondimu Hailu

Emir i Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani. Foto: Minasse Wondimu Hailu

Emirat i Golfen med en befolkning på 2,2 millioner. Freedom House karakteriserer landet som ’ikke frit’. Kritik af emiren kan straffes med fængsel i op til 5 år. Og cybercrime-loven fra 2014 foreskriver op til tre års fængsel til folk, der poster online-indhold, som »strider mod sociale værdier eller principper« eller »fornærmer« andre.

Erhvervsstyrelsen har givet firmaet BAE Systems Applied Intelligence tilladelse til at eksportere et system til masseovervågning af internettet til landet. Værdien af ordren er ukendt.

  • Oman

Omans sultan Qaboos bin Said Al Said, der her har besøg af den iranske præsident Rouhani. Foto: Anadolu

Omans sultan Qaboos bin Said Al Said, der her har besøg af den iranske præsident Rouhani. Foto: Anadolu

Sultan-dømme i Golfen med en befolkning på 4,5 millioner. Regimet anvender ifølge Amnesty International vagt definerede cybercrime-love til at slå ned på fredelige kritikere. I Oman er det blandt andet ulovligt at bruge internettet til at sende beskeder, som »strider mod den offentlige orden eller moral« eller »fornærmer sultanen«.

Den 8. maj 2015 gav Erhvervsstyrelsen firmaet BAE Systems Applied Intelligence A/S tilladelse til at eksportere et system til masseovervågning af internettet til landet. Systemet skal ifølge tilladelsen bruges til opretholde »national sikkerhed og efterforskning af alvorlige forbrydelser«. Værdien af ordren er ukendt.

  • De Forenede Arabiske Emirater

Systemkritiker Ahmed Mansoor.

Systemkritiker Ahmed Mansoor.

Jon Gambrell

Diktaturstat i golfen med 9 millioner indbyggere. På overfladen er landet mere liberalt og vestligt orienteret end sine nabolande, og i de senere år er særligt emiraterne Abu Dhabi og Dubai blevet populære turistmål. Men regimet slår hårdt ned på enhver, det mener udgør en trussel mod dets magt. I marts blev den sidste aktive menneskeretsaktivist, Ahmed Mansoor, anholdt og isolationsfængslet. Og adskillige gange de seneste år er han blevet angrebet med avanceret spionsoftware.

Alligevel gav Erhvervsstyrelsen den 11. juli 2016 firmaet BAE Systems Applied Intelligence A/S tilladelse til at eksportere et system til masseovervågning af internettet til landets Indenrigsministerium, der ifølge dokumenterne skal bruge det til opretholdelse af »national sikkerhed og efterforskning af alvorlige forbrydelser«.

  • Marokko

Protest mod statskorruption i Marokko.

Protest mod statskorruption i Marokko.

Abdeljalil Bounhar

Kongedømme i Nordafrika med en befolkning på 34 millioner. Ifølge Human Rights Watch chikanerer og obstruerer regimet menneskeretsorganisationer og journalister, og ’mange’ idømmes lange fængselsstraffe efter unfair retssager for politiske forbrydelser. I Marokko er det ulovligt at ’skade’ monarkiet og islam.

Erhvervsstyrelsen har givet firmaet BAE Systems Applied Intelligence A/S tilladelse til at eksportere et masseovervågningssystem til landet.

Serie

Overvågning: Made in Denmark

Siden Det Arabiske Forår, hvor aktivister brugte internettet til at kæmpe deres frihedskamp, har Mellemøstens autoritære regimer brugt store summer på at sikre sig, at noget lignende ikke kan ske igen. Flere steder i regionen er det førhen relativt uregulerede cyberspace nu under nærmest total kontrol. Og en del af den teknologi, der gør det muligt, kommer fra Danmark.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Toke Andersen

Terror giver universel carte-blanche til undergravning af demokrati og civile rettigheder.
Påstået forebyggelse eller efterforskning af terror, trumfer alle andre hensyn, og udnyttes derfor systematisk af despoter og undertrykkende regimer, verden over.
Kræmmer-nationer som fx Danmark, får dertil alibi for sin skamløse profitjagt, ved henvisning hertil.

Og selv i vores, på overfladen civiliserede del af verden, sættes demokratiet og retsstaten systematisk ud af funktion, ved udbredt hemmeligholdelse med falske konstruerede påstande om hensyn til den nationale sikkerhed, forholdet til fremmede magter og private forretnings-hemmeligheder.

Den demokratiske retsstat er et falsk glansbillede; en illusion der trækkes over en grundlæggende fascistoid og rådden verden, for at pacificere de tågede masser - og det virker med fantastisk effektivitet.

Bjarne Bisgaard Jensen, Christian Lucas, Eva Schwanenflügel og Ken Sass anbefalede denne kommentar
Anne Albinus

Stor tak til Information for at grave i denne sag, der udstiller diverse regeringers hykleri.

t.o. Ny strategi for Danmarks engagement i Libyen 2.5.2012:

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF):

"Vores strategi lægger blandt andet op til at styrke medie- og menneskerettighedsorganisationer, der kan sikre transparens og arbejde for overholdelse af menneskerettighederne.”

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Ole Frank og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Jeg foreslår igen. Intet salg til arabiske lande. Så er en god del siet fra.

Anne Albinus

Se venligst bort fra min kommentar 8:14, da der ikke blev givet tilladelser til eksport af overvågningsteknologi, mens Søvndahl var udenrigsminister.

Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er dybt angstprovokerende at Danmark er med til at undergrave demokrati, menneskerettigheder og ytringsfrihed på denne måde, samtidig med at vores egen sikkerhed også bliver undermineret.
Gad vide, hvor megen overvågning vi egentlig selv er udsat for i antiterrorens navn?

Rigtigt godt arbejde af Informations journalister m.fl.

Udstillingen af regeringens dobbeltmoral på dette område underminerer fuldstændigt tilliden til, hvad de siger om at støtte progressive kræfter i Mellemøsten. Alt kan åbenbart - set i lyset af denne sag - reduceres til profit. Der må være en som snart samler regeringens udtalelser om udenrigspolitikken i MØ og udstiller hykleriet i denne sag.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen bør (som ansvarlig for eksporttilladelsen) gå af!

Christian Lucas

Det er bare at blive ved. Der er ufatteligt eget af denne slags hykleri og double speak. Og mest uhumsk er naturligvis manupilering via "Perrception Management" som er udviklet af Pentagon for at vildlede og overtale folk til at støtte vanvittige militære interventioner i fredens og demokratiets navn.

Vores "ledere" (det er sådan de ser sig selv, i management optik) på Christiansborg er blot nyttige idioter.

Helene Kristensen

Systemer bliver testet inden salg - hvem mon disse overvågningssystemer er testet på? Med de politikere vi har på borgen er jeg ikke i tvivl.

Eva Schwanenflügel, Britt Skardhamar og Ture Nilsson anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Salget til Marocco og Algeriet. Mon har man ikke spurgt Tunesien vil også købe, eller vidste man det er på vej til demokratiet.

Jørgen Lejf Hansen

Vi har et hyklerisk folketing, og hykleriske partier i serdeleshed.
Det kan spille hellig, når de skal tuske om stemmerne, men viser deres sande sind, når de når magten.
Det er forståelig at Bilderberg- Søren gerne ser befolkninger overvåget.
https://www.version2.dk/artikel/totalovervaagning-danskerne-kan-blive-la...