Læsetid: 2 min.

Danmark gik forrest i kampen mod bedre beskyttelse af havmiljøet

Et EU-forslag, som skulle sikre bedre standarder for havbeskyttelse, blev sidste år udhulet af en gruppe lande med Danmark i spidsen. Forslaget risikerede nemlig at få økonomiske konsekvenser for fiskeriet og andre industrier
Den danske regering har aktivt – og med en vis succes – modarbejdet et forslag fra EU-Kommissionen, som skulle sikre bedre miljøtilstande i havet

Den danske regering har aktivt – og med en vis succes – modarbejdet et forslag fra EU-Kommissionen, som skulle sikre bedre miljøtilstande i havet

Claus Bonnerup

24. juni 2017

Den danske regering har aktivt – og med en vis succes – modarbejdet et forslag fra EU-Kommissionen, som skulle sikre bedre miljøtilstande i havet.

Det viser en række dokumenter om forløbet, som Information har gennemgået.

EU-forslaget var et forsøg på at skabe klarere kriterier og standarder for, hvad »god miljøtilstand« er, og hvordan man opnår den. Men gennem et års intensivt lobbyarbejde lykkedes det en gruppe af lande med Danmark i spidsen at udvande forslaget, inden det blev vedtaget.

Kommissionen ville med forslaget sikre, at landene gjorde mere for at leve op til kravene i havstrategidirektivet. Blandt andet skulle der være krav om, at maksimalt 30 procent af havbunden måtte være påvirket af menneskelig aktivitet, ligesom der skulle fastsættes en række kvantitative mål for landenes miljøindsats.

Modstanden i andre europæiske lande mod EU-forslaget, der skulle sikre bedre havmiljø blandt andet ved hjælp af skrappe krav over for store fisketrawlere, aftog gradvist med de forskellige udkast til forslaget. Derfor stod Danmark i stigende grad alene med sin vedholdende modstand mod forslaget.
Læs også

De danske myndigheder vurderede gennem forløbet, at forslaget fra EU-Kommissionen ville kræve bedre beskyttelse af miljøet i de danske farvande, hvilket ville få økonomiske konsekvenser for både staten og erhvervslivet.

Pinligt

Socialdemokratiets miljøordfører, Simon Kollerup, mener, at det er »synd og skam, at regeringen sylter det internationale samarbejde for et bedre havmiljø«. Og SF’s miljøordfører, Trine Torp, kalder hele forløbet for »pinligt«.

»Danmark burde gå i front for at sikre havmiljøet,« siger hun.

Den radikale miljøordfører, Ida Auken, mener, at forløbet afslører, at »Danmark ikke længere har en miljøminister. Vi har kun en fødevareminister. Han må snart stå ærligt frem og sige, at han er hamrende ligeglad med miljøet«.

Danmark endte som et af syv lande med at stemme imod forslaget, da det blev vedtaget i november 2016. Selv efter det var lykkedes at få pillet flere af de skrappeste krav ud af forslaget.

Blandt andet var der ikke længere noget krav om, hvor mange procent af havbunden der må påvirkes af mennesker, og det er fortsat muligt for landene selv at bestemme, hvordan de vil måle, om der er »god miljøtilstand« i deres havområder.

For vidtgående

De andre lande, der stemte imod, var Portugal, Italien, Kroatien, Slovenien, Malta og Cypern.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skriver i en mail, at Danmark stemte nej til forslaget, fordi det var »alt for vidtgående«. Han skriver også, at der skal være god miljøtilstand i alle europæiske havområder, men at EU ikke skal »detaljestyre, hvordan Danmark når målet«.

Danmark skal nu forhandle med de andre lande omkring Nordsøen og Østersøen om, hvordan miljøtilstanden i havene skal måles.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Svend Erik Sokkelund
 • Eva Schwanenflügel
 • Flemming Berger
 • Poul Anker Sørensen
 • Pernille Elholm
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Ole Christiansen
 • Poul Sørensen
 • Carsten Munk
 • Torben Wandall
 • Margit Tang
 • Anne-Marie Krogsbøll
 • Dina Hald
 • Toke Andersen
 • Torben Arendal
 • jørgen djørup
 • Dorte Sørensen
 • Anne Eriksen
Svend Erik Sokkelund, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Poul Anker Sørensen, Pernille Elholm, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Christiansen, Poul Sørensen, Carsten Munk, Torben Wandall, Margit Tang, Anne-Marie Krogsbøll, Dina Hald, Toke Andersen, Torben Arendal, jørgen djørup, Dorte Sørensen og Anne Eriksen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne Eriksen

Esben Lunde Larsen er for meget - alt for meget - kald ham i samråd!

Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Vibeke Hansen, Anne-Marie Krogsbøll og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Man kunne godt blive i tvivl om, hvem han repræsenterer ...

Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Vibeke Hansen og Einar Carstensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

"Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skriver i en mail, at Danmark stemte nej til forslaget, fordi det var »alt for vidtgående«. Han skriver også, at der skal være god miljøtilstand i alle europæiske havområder, men at EU ikke skal »detaljestyre, hvordan Danmark når målet."

Hvem skal så? Esben lunde og co? Så har jeg alligevel mere tillid til eu.

Svend Erik Sokkelund, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Poul Anker Sørensen, Vibeke Hansen, Søren Nørgaard, Marianne Stockmarr, Carsten Munk, Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Det bedste ved denne minister er hans begrænsede brug af spin. Man kan bifalde eller beklage, at han varetager erhvervslivets interesser over miljøet, men ingen kan være i tvivl om, at han altid vælger det kortsigtede frem for det langsigtede.

Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Vibeke Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Randi Christiansen, Torben Wandall, Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll, Arne Lund, Einar Carstensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Lunde Larsens adfærd er atter forkastelig, og skulle han blive kaldt i samråd, så ved han jo godt - og det burde alle læsere af Inf. også vide, at Dansk Flæsk vil frede ham, uanset hvad.
Historien her stiller atter EU-nej-sigerne i et dilemma: EU er her mere progressiv, end enkeltlandende. Mener EL således og fortsat, at udfordringen med et bedre havmiljø skal klares nationalt?

Svend Erik Sokkelund, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Vibeke Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Randi Christiansen, Mihail Larsen, Marianne Stockmarr, Carsten Munk, Anne Eriksen og Toke Andersen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Nej, havmiljø og landmiljø, for den sags skyld - skal IKKE varetages af denne minister (eller regering) hvis der en nogen forstand tilbage i øvrige partier, S?, så må man sige stop!
Selvfølgelig er EU godt for noget, er der en klageindstands? for borgere?

Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Vibeke Hansen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Kvotebaronerne har investeret milliader i at opkøbe fiskekvoterne og det ville jo være ærgerligt for dem, hvis EU pludselig sætter standarderne for havmiljøet i vejret.
- Regeringen arbejder selvfølgelig i EU for danske rigmænds interesser bliver varetaget, fordi hvis de rige bliver rigere så er det også godt for for de fattige - det siger alle de gamle partier inklusiv DF og LA... det neste parti der overhovedet ikke kan se den logik er faktisk enhedlisten, som ved at rigemennesker og korncerner styre vores land og som imodsætning til de andre partier IKKE mener det er automatisk er godt for alle andre inklusivt de fattige....det er helt åbenbart ikke godt for havmiljøet. :-(

Allan Stampe Kristiansen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Anne Eriksen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvad nytter det vi sætter regler op for fx havbrug, samtidig med vi overbefolker kloden og stiller endnu større krav til mængden fødevarer og varer i det hele taget? Løsningen er selvfølgelig kondomer - så længe de ikke havner i verdenshavene!

Vi bliver nødt til at finde ud af hvor mange mennesker, med hver deres motoriseret køretøj og ekstravagante spisevaner, der er plads til på denne her kugle (muligvis færre end vi allerede er), hvis vi skal opretholde noget der bare minder om et fornuftigt miljø - herunder diversitet både hvad angår planter og dyr.

Opgaven er selvsagt nærmest uløselig, eftersom vi ikke har en verdensregering og spørgsmålet er jo også om en sådan størrelse er ønskelig, i andre sammenhænge? Det kunne jo let udarte sig diktatorisk og udemokratisk, se bare hvordan det går i et gennem bureaukratiseret EU, der som miljøagentur er stort set handlingslammet, når der drejer sig om at eksekvere tiltag der for alvor flytte noget eller i et fuldstændig ignorant USA.

Som sædvanlig bliver det masserne der kommer til at sætte dagsordenen, i takt med at livsmulighederne for de mange forringes og revolterne eskalerer. Politikerne vil ikke, kan ikke og har ingen fortjeneste ud af at hjælpe miljøet, så længe ressourcerne ikke slår til alligevel og fordelene ved rovdrift er så åbenlyse, på den kort bane..

Derfor er det op til dig og mig, at vælge forsvarligt produceret fødevarer, mindst en ugentlig kødfri dag og måske det tredje barn fra. Og så er det ikke engang sikkert vi overlever som art. Der er derimod meget der tyder på, at vi ikke gør.

Randi Christiansen

Reaktionen på det neoliberale økonomiske misregime ses i venstrefløjenes fremgang i eu, hvor man sågar er blevet opmærksom på vigtigheden af den sociale dimension. Tiden hvor særinteressenter, som esben lunde larsen og hans far, kan hyppe egne fiskekvoter, nærmer sig forhåbentlig sin afslutning. Hvis ikke, er det de civiliserede samfunds endeligt.

Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Poul Sørensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Overskriften kan faktisk godt misforstås, og det taber mange læsere.

Må jeg i stedet foreslå:
"Danmark kæmpede imod bedre havmiljø i EU"

Allan Stampe Kristiansen, Kim Houmøller, Anker Nielsen, Holger Madsen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Gunhild Isfeldt anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det var for tidligt at glæde sig da de Konservative væltede gyllemosteren Eva Kjær Hansen, for i samme moment banedes vejen for den plagierende Esben Lobby Larsen, som spankulerede ind fra højre med sit hoverende lille smil dirrende i mundvigen. Føj og atter føj.. Monne hans skamgang gå til møddingen snarligt!

Ivan Breinholt Leth, Anne Eriksen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar