Læsetid: 11 min.

Danmark tillod salg af teknologi, der kan overvåge en hel befolkning, til et af verdens mest undertrykkende regimer: Saudi-Arabien

Et dansk-britisk firma har eksporteret masseovervågningsteknologi til diktaturstaterne Saudi-Arabien, Oman og Qatar. De danske myndigheder har godkendt salgene og holdt tilladelserne hemmelige. Systemerne kan overvåge en hel befolkning og bruges med stor sandsynlighed til at slå ned på regimekritikere, vurderer eksperter
Saudier bærer portrætter af uidentificerede fængslede under en demonstration i Qatif i Saudi Arabien. I dag kan Information afsløre, at Danmark har givet et dansk-britisk firma tilladelse til at eksportere overvågningsteknologi til Saudi-Arabien, hvor styret efter alt at dømme vil bruge det mod sine kritikere

Saudier bærer portrætter af uidentificerede fængslede under en demonstration i Qatif i Saudi Arabien. I dag kan Information afsløre, at Danmark har givet et dansk-britisk firma tilladelse til at eksportere overvågningsteknologi til Saudi-Arabien, hvor styret efter alt at dømme vil bruge det mod sine kritikere

AP Photo

15. juni 2017

De danske myndigheder har tilladt og aktivt hjulpet et dansk-britisk firma med at sælge avanceret masseovervågningsteknologi til undertrykkende regimer i Golfen.

Det viser hemmeligholdte oplysninger, som Information og BBC nu kan fremlægge.

Den 12. februar 2016 – godt to uger før en række danske ministre sammen med kronprinsparret tog på et omdiskuteret erhvervsfremstød til Saudi-Arabien – udstedte Erhvervsstyrelsen en eksporttilladelse til firmaet BAE Systems Applied Intelligence A/S i Nørresundby, der er et datterselskab af den britiske våbengigant BAE Systems.

Tilladelsen giver virksomheden lov til at eksportere overvågningsteknologi til en værdi af 70 millioner kroner til Saudi-Arabien, hvor det skal anvendes til »IP-overvågning og dataanalyse til brug for national sikkerhed og efterforskning af alvorlige forbrydelser«. Det viser dokumenter fra Erhvervsstyrelsen.

Firmaet har også fået tilladelse til at eksportere samme system til både Qatar og Oman – på trods af EU-regler, der skulle forhindre, at europæisk overvågningsteknologi bidrager til undertrykkelse i diktaturstater.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Klaus Seistrup
 • Kristen Carsten Munk
 • Viggo Okholm
 • Dorte Sørensen
 • jørgen djørup
 • Bjarne Andersen
 • Sup Aya Laya
 • Torben Skov
 • Slettet Bruger
 • Eva Schwanenflügel
 • Anne Eriksen
Klaus Seistrup, Kristen Carsten Munk, Viggo Okholm, Dorte Sørensen, jørgen djørup, Bjarne Andersen, Sup Aya Laya, Torben Skov, Slettet Bruger, Eva Schwanenflügel og Anne Eriksen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mon ikke Datafetishisteren som så gerne vil omsætte vore data til penge, har fået samme system billigt til politet nu de skal i gange med precrime policing.

Så er det jo heldig at der ikke er blevet lovgivet kort og præcist om hvornår vore opsamleded data kan og må bruges, automatisk Nummerplade tracker som kun skulle bruges til alvorlige forbrydelser, bruges til alt andet, og istedte for være designe så man fik samlet mindres mulig data , valgt man vi samler alt-

Med den tilgang man åbent ligger for dagen, i omgang med vore data, bør det ikke komme bag på nogen hvad der sker bag mørklægning...

"Moralsk var det noget skidt (at det kom frem) men økomisk gav det mening" mon ikke det bliver kommentar fra de adspurgt ansvarlige

Bjarne Andersen, Sup Aya Laya, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Men vore dyrt indkøbte IT systemer, de fungerer ikke!

Svend Erik Sokkelund, Michael Hullevad, Bjarne Andersen, Torben Skov, Kim Strøh og Peter Ole Kvint anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Danmark underminerer på besynderlig vis egne interesser ved at bistå tyrannisker regimer på denne måde. Hvad er det nu som fremdriver radikalisering og ekstremistisk terror? Politisk undertrykkelse. Hvad forhindrer fremkomsten af demokratiet? Undertrykkelsen af den personlige frihed til at ytre sig og tænke selv. Samtidig ved vi udmærket godt, at dele af regimerne hvidvasker penge og støtter terror i nabolande for at fremme egne agendaer. Hvem er vinderne? Våbenindustrien og visse dele af erhvervslivet. Samfundsansvar? Jeg må le en meget hul latter!

Anders Graae, Ken Sass, Anne Eriksen, Viggo Okholm, Sup Aya Laya, Torben Skov og Kim Strøh anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

Hvad er det for nogle politikker vi har i dette land? Hvordan er de blevet valgt?

Kristen Carsten Munk, Anne Eriksen, Sup Aya Laya, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Kim Strøh anbefalede denne kommentar
Troels Larsen

»Vi bliver nødt til at have nogle klare krav til, at stater lever op til helt basale retsprincipper, før de kan få lov at købe den her teknologi.«

Det er vel sådan set en fin udtalelse. Jeg kunne dog håbe, at når en stat lever op til disse helt basale retsprincipper, vil et sådant system være ubrugeligt.

Jeg håber, at PET og GCHQ i det mindste har skjulte bagdøre til systemerne, så vi kan holde øje med nationerne. Så ville jeg da i det mindste kunne forstå, hvorfor nogen kunne få den tanke, at det var en acceptabel ide.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Kim Strøh anbefalede denne kommentar
Henrik Berlau

Og i de seneste par måneder har danske flagede skibe sejlet våben og andet krigsudstyr til Saudi Arabien. Våbnene har til formål at slå menesker ihjel.
Danske rederier kan fryde sig over at skiftende danske regeringer vægter rederierhvervets indtægter og valutabalancen højere end de mange tusinde liv våben lasterne har og får på deres samvitighed.
Rederiet har oplyst de ikke aner hvor våbnene ender og de heller ikke er ansvarlig herfor. Med de ernorme mængder er våben der uden kontrol tilflyder regionen og med de konstant foranderlige alliancer der hele tiden finder sted i regionen vil danske udstationerede soldater med sikkerhed blive mødt med våben der er leveret af et dansk skib. Det er en af de groteske konsekvenser af at være krigens kræmmere.

Anne Eriksen, Viggo Okholm, Jacob Fenger, Sup Aya Laya, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Henrik Berlau, det er selve problemet. Samtidig med at de danske medier hylder Lise Nørgaard, kvinden bag Matador, sælger de våben til diktaturstater. Vi skal åbenbart holdes hen i uvidenhed om det omfattende brud på almindelig folkeret.

Anne Eriksen, Torben Skov og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar
Sup Aya Laya

Respekt for artiklens journalister!
Flot arbejde

Eva Schwanenflügel, Troels Ken Pedersen, Ken Sass, Anne Eriksen, Viggo Okholm, Torben Skov og jørgen djørup anbefalede denne kommentar

Ak Ak Alt er til fals for ussel mammon. Etik ? Cybersikkerhed sælger firmaet. Hvem kan man stole på ?

Firmaet har da solgt den slags udstyr de sidste 20 år. Der er ikke noget nyt under solen, vi skal bare forholde os til om vi vil tillade salg af det til sådanne stater. Omvendt kan de jo bare sælge det til deres moderselskab som dernæst kan sælge det videre uden vi kan gøre en skid ved det.

Viggo Okholm

Peter Frost:
Jo vi kan gøre noget ved det, det kræver bare moral og etik og en holdning til om penge kan lugte. Dernæst er vækst og arbejdspladser altid vigtigere end undertrykkelse og overvågning.
Lige nu er det den nuværende regering som kommer i skudlinjen, men jeg tror så ikke at de to foregående som udtaler sig er lige så uvidende som de lader som om.

Viggo Okholm: Firmaet har ALTID arbejdet indenfor det delt ( hedengangne ETI). Der er i hvert fald ikke en eneste regering siden 1190´erne som kan erklære sig uvidende om firmaets beskæftigelse, så det er vi meget enige om.
Vi kan dog ikke som sådan forhindre virksomheden i at sælge sine produkter, og at disse via mellemhandlere ender steder vi ikke bryder os om. Det vi kan gøre er at stoppe produktionen på dansk jord og derved undgår vi ansvar for udstyret.
Jeg tvivler dog på at det nogensinde vil ske.

Sup Aya Laya

Jeg gentager lige mig selv - hvis der er nogle der endnu ikke har set filmen The Shadow World:

" Gennem interviews med whistleblowers, efterforskere, anklagere samt insidere fra både militæret og militærindustrien, viser 'Shadow World' hvordan våbenhandlen, med vores politiske ledere som villige mellemmænd, er drivkraften bag krig.
Resultatet er en verden, hvor det politiske demokrati korrumperes i jagten på en fed kommission, og hvor synet af en klar, blå himmel for nogle ikke længere er fredfyldt: Det er optimale omstændigheder for tilbagevendende bombende droner.
'Shadow World' giver publikum en mulighed for at gennemskue de skjulte dagsordener bag enhver krig, i håbet om en sikrere fremtid. Filmen afslører virkeligheden bag den globale våbenhandel – en branche, som tæller sin profit i milliarder og sine tab i menneskeliv. "

Kan ses her: http://filmcentralen.dk/alle/film/shadow-world-bag-om-den-internationale...

jens peter hansen

Hvis man nu a priori fik forbud mod at sælge farligt isenkram til arabiske stater ville så ikke mange ulykker være undgået?

Jens Peter Hansen, problemet er vel snarere hvor meget overvågning vil/ skal vi tillade..

Jeg kan sagtens se formålet med ekstremisme og terrorister. Men hvad med almindelige kriminelle, kriminelle bander, pædofile, skattesvindlere osv.
Jeg tror det er en meget svær balancegang, for kan du overvåge for det ene så kan du også for det andet.

John Michael Foley

Godt gået. fremragende granskende journalistik. Ufatteligt at danske myndigheder tillader salg af overvågningsudstyr og software til diktatorstater, og samtidig forsøger at hemmeligholde dette for befolkningen. Godt at information kan "ryge rotterne ud af deres huler" og oplyse om denne lyssky virksomhed, som Erhversstyrelsen sanktionerer i en misforstået beskyttelsetrang overfor amoralske og uetiske danske firmaer. Som almindelig borger kan vi ikke gøre meget, men start med at boykotte BAE og dets datterselskab, der leverer disse produkter, her i Danmark.
Journalisterne fortjener en publisist pris på allerhøjeste niveau.

Olav Bo Hessellund

Kræmmernationen Danmark! Anført af kongehuset i rollen som nyttig idiot til fordel for tvivlsomme, kommercielle interesser med blakket og anløben moral. Skal man le eller græde?

Anders Graae, Eva Schwanenflügel og Jan Weis anbefalede denne kommentar
Torben Ernst

Demokratisk set,burde det være indlysende,at vi handler med den form for regimer,som ikke regner menneskeliv,og misbruger det meste for magtens skyld!
Set i lyset af denne ugudelige gerning,at berige sig på,handel med dem,så bør vi se indad,og spørge os selv om vi er bedre ,eller om vi udvikler i den rigtige retning som et Demokrati!
Hvordan behandler vi selv mennesker,som ikke lige er som os selv!
Er vi ved at sætte vores selvstyre over styr,med den middelmådighed,som nutidens politikere,lader støbe,og samtidigt virker undergravende på masser af områder,for eks rettigheder,hvis end forældre ikke er Danske,for ikke at tale mo deres børn der er opvokset,og burde ha Danske rettigheder?
Er der kun styreformen til forskeld,eller er der en virkelig forskeld,på hvor vidt vores Demokrati er villig til at gå ?
Magt, er det en styrke,eller er det en svaghed,hvis man lader både moralen,og etikken, medmenneskeligheden gå fløjten ?

Voksende marked.
Kan nogen garantere, at systemet ikke allerede benyttes herhjemme? …
I Tyskland har de enkelte indenrigsministre netop hold et møde i Dresden, for at planlægge de næste skridt mod terror – og, så vidt man kan høre, planlægger etablering af et system, som skal kunne noget nær det samme, som beskrevet her …

Robert Kroll

Gad vide om der er nogle hemmelige "bagdøre" i de leverede systemer, så man kan sidde i f eks Danmark eller i UK m v og "kigge med" og følge hvad der sker ?

jens peter hansen

Selvfølgelig er vi imod overvågning altså hvis ikke det lige er terrorrister eller hvad. Jeg kunne godt tænke mig at får en liste over de lande vi kunne levere militært isenkram og it-udstyr til. Jeg vil æde min gamle nokia på at den liste er langt kortere end den liste over lande vi ikke må sælge til. Og jogurt spiser de jo også.

Svend Erik Sokkelund

Nu er det næppe økonomiske fiflerier, skattesvindel & bedragerier, pædofili, overgreb mod importerede slavearbejdere, nepotismeosv., man ønsker at overvåge.
Snarere kritiske ryster mod det saudiske familietyranni, mod vilkårlige & drastiske straffe for enhver form for samfundsdebat: pisk, offentlig halshugning, fængsel i årevis for ytringer vi ser som en menneskeret.

En nation, der vil kalde sig demokratisk, kan ikke tillade aftaler med den slags slyngelstater for ussel mammon, uanset hvor mange penge der ruller ind på kontoen i Cayman Island. Det er uværdigt.