Baggrund
Læsetid: 2 min.

Esben Lunde Larsen vildledte europæiske ministre

Esben Lunde Larsen sendte sidste år et brev til ministerkolleger i 20 EU-lande, hvor han advarede om, at et nyt udspil fra EU-Kommissionen gik ud over dens beføjelser. Men regeringens egne embedsmænd havde forinden oplyst til miljø- og fødevareministeren, at de var nået til den modsatte konklusion
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har i et brev til ministerkollegaer i 20 EU-lande opfordret til at stemme nej til et udspil fra EU-Kommissionen. Det er stik imod, hvad regeringens egne embedsmænd har vejledt ministeren om

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har i et brev til ministerkollegaer i 20 EU-lande opfordret til at stemme nej til et udspil fra EU-Kommissionen. Det er stik imod, hvad regeringens egne embedsmænd har vejledt ministeren om

Benjamin Nørskov

Indland
26. juni 2017

I oktober skrev miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) et brev til ministerkollegaer i 20 EU-lande for at opfordre dem til at stemme nej til et udspil fra EU-Kommissionen.

Kommissionen ville med udspillet have EU-landene til at gøre en større indsats for at leve op til forpligtelserne i det såkaldte havstrategidirektiv, men ifølge det brev, som ministeren sendte til de andre lande, var udspillet så omfattende, at kommissionen overskred sine beføjelser ved at fremsætte det.

Det er bare stik imod, hvad regeringens egne embedsmænd ved mindst to lejligheder har vejledt ministeren om: EU-Kommissionen overskred ikke sine beføjelser med udspillet. Det skriver eksempelvis en kontorchef fra Udenrigsministeriet (UM) i en mail til Miljø- og Fødevareudvalget samme dag, som Esben Lunde Larsen sender brevet til ministerkollegaerne.

»Som vi tidligere har givet udtryk for (…) finder UM ikke umiddelbart, at der er belæg for at sige, at Kommissionen er gået ud over sine beføjelser (som vi jo i øvrigt selv har været med til at give dem),« skriver kontorchefen i mailen, som er et dokument af flere, som Information har gennemgået om forløbet.

Information beskrev allerede i lørdags, hvordan den danske regering har brugt mange kræfter på at bekæmpe EU-Kommissionens forslag, som skal sikre et bedre havmiljø, og Lundes brev til sine europæiske ministerkolleger var et led i den danske kampagne mod forslaget.

Radikale Venstres miljøordfører Ida Auken mener, at ministeren med brevet er skyldig i en »meget voldsom politisering af fagligheden«.

»Han bruger et argument, som hans eget system ikke er enig i,« siger hun.

Enhedslistens miljøordfører Maria Gjerding mener, at ministerens formulering i brevet er »under al kritik«.

»Alt tyder på, at han har været udmærket klar over, at det, der stod i brevet, var usandt. Alligevel går han videre med det til sine ministerkolleger.«

Juridisk set er der dog ikke noget i vejen for, at Esben Lunde Larsen skriver noget andet end det, embedsmændene vejleder til, for brevet er ikke omfattet af ministeransvarlighedsloven, forklarer juraprofessor Peter Pagh fra Københavns Universitet. Der er med andre ord ingen regler for, hvilke argumenter en minister kan bruge over for andre lande for at påvirke en beslutning på EU-niveau.

»Ministeren kan forsøge at påvirke beslutningsprocesserne, så kraftigt han vil. Det er en politisk forhandling, hvor parter med forskellige synspunkter og interesser står over for hinanden. Det er ikke en spejdertur,« siger han.

Esben Lunde Larsen bekræfter Udenrigsministeriets indvending, men tilføjer, at han fik mandat fra regeringen til at forsøge at få afstemningen behandlet som egentlig lovgivning fremfor en teknisk ændring.

»Det er korrekt, at Udenrigsministeriet havde en umiddelbar vurdering af, at det var der hjemmel til, men jeg fik et regeringsmandat til at forsøge at få forslaget behandlet i rådet (Det Europæiske Råd, red.) på grund af de omfattende konsekvenser i forslaget,« skriver Esben Lunde Larsen i en mail.

Ifølge Lunde Larsen besluttede regeringen også, at Justitsministeriet skulle foretage en vurdering af spørgsmålet, men denne vurdering lå først klar i april 2017, fem måneder efter afstemningen. Information har søgt aktindsigt i Justitsministeriets vurdering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvem er overrasket?

Benta Victoria Gunnlögsson, Mads Berg, Flemming Berger, Poul Sørensen, Hanne Ribens, Ole Christiansen, Teodora Hansen, Christian Lucas, Lars F. Jensen, Torben K L Jensen, Mona Blenstrup, Einar Carstensen, Torben Skov, John Victor Lorck, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det kan kun gå for langsomt, at få afsat den regering! Mage til landsskadelig virksomhed er vist sjældent set herhjemme.

Benta Victoria Gunnlögsson, Mads Berg, Flemming Berger, Poul Sørensen, Hanne Ribens, Ole Christiansen, Teodora Hansen, Torben Bruhn Andersen, Torben K L Jensen, Mona Blenstrup, Einar Carstensen, Estermarie Mandelquist, Kurt Johansen, Christian Kjærgaard, Torben Skov, Carsten Wienholtz, Sup Aya Laya, John Victor Lorck, Anne Eriksen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Det er den indtil nu værste "gylle-minister" vi har haft - en skændsel...

Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Mads Berg, Carsten Munk, Hanne Ribens, Teodora Hansen, Torben Skov, Lars F. Jensen, Einar Carstensen, Kurt Johansen, Carsten Wienholtz og John Victor Lorck anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Det er magtpåliggende for ministeren at få udfyldt det miljømæssige råderum. Vi kan ikke have at der er råderum som ikke udnyttes synes både han og regeringen for ikke at tale om kvotekongerne. Man kunne måske lidt naivt glæde sig over at miljøet ikke presses helt til grænsen eller udover, men som sagt lidt naivt.
Er der penge i L..... så gør vi det

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Poul Sørensen, Hanne Ribens, Vibeke Hansen, Lars F. Jensen, Anne Eriksen, Einar Carstensen og Kurt Johansen anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Hvad er det dog for nogle ministre denne regering har.?
Er det det man forstår ved et borgerligt demokrati.?

Varme og tillid er ikke en selvfølge. Det skal holdes i hu, sagde Løkke i sin santhanstale. !!!
Prøv lige nu at vise rettidig omhu hr. statsminister.!

Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Mads Berg, Poul Sørensen, Vibeke Hansen og Kurt Johansen anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Er der stadig nogen, der tror, at en forandring af samfundet kommer fra regeringen og dens støtter selv? Et bundkorrupt system der tilgodeser lobbyister for pengene og magtens skyld. Et egotrip for de få med fatale følger for fremtiden. Det kan selvfølgelig kun afvikles og ødelægges udefra. Civil ulydighed er svaret.

Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Mads Berg, Flemming Berger, Hanne Ribens, Ruth Gjesing, Vibeke Hansen, Teodora Hansen, Torben Bruhn Andersen, Benjamin Bjerre, Christian Lucas, Anne Eriksen, Egon Stich, Einar Carstensen, Estermarie Mandelquist, Kurt Johansen, Christian Kjærgaard, Torben Skov, Carsten Wienholtz, Sup Aya Laya og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Per Jongberg

Smaa svindlere, store svindlere de kommer i alle stoerrelse i den regering.

Naa, ja Justitsministerener maaske undtaget, men han siger jo heller ikke andet end: "Forbyd det og hvis det allerede er forbudt, saa haev strafferammen."

Loeft ballerne fra sofa'en, sluk for TV'et danskere, og goer noget ved det !

Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Mads Berg, Poul Sørensen, Hanne Ribens, Ib Christensen, Vibeke Hansen, Teodora Hansen, Mona Blenstrup, Anne Eriksen, Hans Larsen, Kurt Johansen, Torben Skov, Carsten Wienholtz, Sup Aya Laya og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Michael Ryberg

Mafioso! Sicilien er et langt bedre sted for ham. Der er de også kun en smule mere progressive i deres religiøse opfattelse

Eva Schwanenflügel, Poul Sørensen, Hanne Ribens, Anne Eriksen og Kurt Johansen anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

Venstre ved du hvor du har.

Eva Schwanenflügel, Mads Berg, Poul Sørensen, Hanne Ribens, Teodora Hansen, Torben Skov, Lars F. Jensen, Lise Lotte Rahbek, Einar Carstensen og Kurt Johansen anbefalede denne kommentar

Løgn er helt klart et anerkendt arbejdsredskab for partiet Venstre og dets folkevalgte.
Og har været det siden Albertis tid!
Retsstaten er en saga blot.
Love er til for at blive omgået.
Målet helliger midlet.
Det var det der kendetegnede Italien, Tyskland og Spanien i 1930-erne.

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Mads Berg, Flemming Berger, Poul Sørensen, Hanne Ribens, Ib Christensen, Teodora Hansen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Et er hvad Lobby Larsen skriver for at tilfredsstille vennerne i baglandet. Noget andet er, hvordan brevet bliver modtaget af de 20 miljøministre han sendte brevet til. De må jo have vidst, at brevets indhold ikke var korrekt i forhold til hvilke bemyndigelser Kommissionen havde i den pågældende sag.
Mon ikke det blandt de 20 ministre skulle være nogle, der godt kunne gennemskue Lobby Larsens fup? Hvis ja: hvordan reagerede de så?

Eva Schwanenflügel, Henning Kjær, Ib Christensen, Teodora Hansen og Lars F. Jensen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Selvfølgelig kan andre miljøministre gennemskue dette - hvad skal de gøre? Mon ikke de er vant til Venstreregeringens manipulationer især i miljøspørgsmål og SLL`s i særdeleshed.
Ingen jura eller ministeransvarlighed til dette stunt - skal andre lande redde vores kastanjer ud af ilden, når det er en så "populær minister" - der udtaler sig mod bedre vidende?

Christian Lucas

Han er kun miljøminister i navn - ligesom Scot Pruitt. Hans job er at servicere Venstre's store special interests. Det er utroligt, at man i Danmark fører "industri venlig" politik som om det var 1980erne. Er de korrupte eller er de bare ikke for kloge?

Det er mennesker som Esben Lunde, der giver mig lyst til at nedlægge miljø ministeriet og bede EU kontrollere EUs miljøpolitik. Med andre - at få pattebørnene væk fra tændstikkerne. Deres "råderum" er en løgn fra Finansen.

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Mads Berg, Poul Sørensen, Hanne Ribens, Ib Christensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
Robert Kroll

Jeg tror ikke, at Danmark kan "snøre" de andre EU-landes regeringer ved at fremføre vildledende fortolkninger af EU's regelsæt.

Alle EU-lande samt EU's institutioner har selvfølgelig dygtige juridiske eksperter , så man kan næppe "snyde" på vægten ved at fuske med regler og fortolkninger.

Den danske minister er vel bare blevet lidt til grin i EU-kredsen?

Eva Schwanenflügel, Ivan Breinholt Leth, Teodora Hansen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Christian Lucas - naturligvis, ingen ministre i denne regering - eller overhovedet? - sætter i den grad dagsordenen. De følger bare påbuddet fra førerpattebarnet. Korruption eller dumhed - beklageligvist begge dele?

Eva Schwanenflügel, Poul Sørensen, Vibeke Hansen, Teodora Hansen og Christian Lucas anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Og videre - det ser ud til, at samtlige vandprøver fra alle danske søer og vandløb fra 2016 og frem til april 2017 har været forkerte grundet fejlagtig målemetode!
Det har Miljøstyrelse opdaget ved gennemgang af metoder og analyseresultater.

"Det var dog forfærdeligt, siger direktøren fra ALS Danmark, som har lavet analyserne. Efter sommerferien vil Folkeltingsudvalget få en information om sagen - ja, men så er alting jo godt!
http://www.bt.dk/danmark/kaempefejl-opdaget-efter-16-maaneder-det-er-hel...

Eva Schwanenflügel, Poul Sørensen, Hanne Ribens, Ib Christensen og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Vi kan formentlig trygt regne med, at Esben Lunde Larsens ministerkollegaer ikke er så dumme, som han selv er.

Ib Christensen

@Anne Eriksen
Den faldt jeg også over. ALS fik opgaven "overdraget" i 2016. Overdraget fra hvem mon. Og er ejerkredsen af ALS ivrige medlemmer i politikerenes erhvervsklubber mon?

Ville man omtale opgaven som "overdraget" hvis opgaven har været ude i udbud?
Kan ikke lade være med at tænke på, at forkerte målinger ville passe fint til Esben Lundes karaktertræk. Og sikkert passer fint ind i hans dagsorden. Bare en skam det allerede blev opdaget eller hvad. :(

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Benta Victoria Gunnlögsson og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Brian Jensen

Pinligt for Danmark at have en minister, som lyver.
I det hele taget, er der ret meget, som er pinligt for tiden, hvis man går ind for retsstaten.

Godt nok er der globale klimaforandringer er på vej, men regeringen opfører sig allerede nu, som om vi var en bananstat.

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Mads Berg og Poul Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Til an befaling hør P1s Orienterings indslag med E. Lunde Larsen. Han er direkte ubehagelig . - " han og regeringen har varetaget Danmarks interesser og så skal MVQ ikke stå og koge suppe" - eller noget i den retning.

Niki Dan Berthelsen

Hvad er prisen for vores politikeres holdning? Kan vi lave en indsamling og købe et par tilbage?

Eva Schwanenflügel, Ziya Emre Ari, Ib Christensen, Christian Kjærgaard og Brian Jensen anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Det er problem hvis ryggesløse lobbygrupper finder ud af, at venstre har en mand, der ligesom Støjberg ikke tager det særligt højtideligt om han er inde eller uden for loven.... den slags brist er præcis det som kriminelle elementer leder efter for, at kunne manipulere systemet efter deres egne fordele og på bekostning af resten af samfundet.
- Kvotebaronernes relation til ministeren bør granskes....

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Måske skulle blå og rød blok have nye etiketter.?
For løgne contra mod løgne i lovgivnininsarbejdet i Folketinget.!

Eva Schwanenflügel og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar