Nyhed
Læsetid: 3 min.

EU’s miljøorganisationer: Danmark taler med to tunger om cirkulær økonomi

Regeringen har taget godt imod 27 nye anbefalinger til, hvordan Danmark opnår en mere cirkulær økonomi. Samtidig er Danmark blandt de mest bagstræberiske lande i EU, når det gælder om at tilslutte sig konkrete mål for genanvendelse af affald, lyder kritikken fra miljøorganisationer
Indland
9. juni 2017

»Cirkulær økonomi er et centralt fokus for fremtidens arbejde med at sikre vækst og velstand i en tid, hvor der bliver stadigt større pres på ressourcerne. Regeringen har derfor en klar ambition om at flytte Danmark i retning af en mere cirkulær økonomi …«

Sådan udtalte miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) så sent som i onsdags, da regeringen modtog 27 anbefalinger fra et ekspertpanel af erhvervsledere til, hvordan Danmark styrker overgangen til den cirkulære økonomi, hvor genanvendelse af forbrugsprodukter skal op i gear for at lette det nuværende pres på klodens ressourcer.

Men de positive ord, som også erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) bakkede op om i en fælles pressemeddelelse, er mere udtryk for hype end reel handling, lyder kritikken fra en række europæiske miljøorganisationer, der er samlet under paraplyorganisationen European Environmental Bureau (EEB). For sagen er, at den danske regering arbejder intenst for, at EU’s målsætninger om affaldsbehandling bliver så udvandede som muligt.

»Danmark fremstår ikke som leder på området, men er et af de mest bagstræberiske lande på linje med Finland. Cirkulær økonomi er meget hypet lige nu, og mange regeringer siger, at det er vejen frem. De danske ministre roser de nye anbefalinger, men deres position i EU er udtryk for, at de taler med to tunger. Danmark bør handle, som de prædiker,« siger Piotr Barczak, der arbejder med affaldspolicy i EEB.

Konkret afviser Danmark fire ud af seks punkter i en aktuel lovpakke om cirkulær økonomi, som EU-kommissionen har spillet ud med. Det viser en kortlægning, EEB har lavet over regeringens holdninger til seks væsentlige punkter i EU-Kommissionens forslag.

Et af punkterne handler om, at EU-landene skal forpligte sig på et fælles mål om genanvendelse af 65 procent af husholdningsaffaldet i 2030. Den ambition ønsker Europa-Parlamentet hævet til 70 procent, hvorimod den danske regering kæmper for det mindst ambitiøse niveau på 60 procent. Og det er et helt forkert signal at sende til de andre lande, mener Piotr Barczak, fordi det risikerer at gøre det mere legitimt for andre mindre ambitiøse lande at følge det danske eksempel.

EU-Kommissionens seks forslag – Danmark afviser de fire første

Krav om 65 pct. genanvendelsesmål i 2030 for kommunalt affald.

Bindende minimumskrav til producentansvar.

Obligatorisk, separat opsamling af bioaffald og et genbrugsmål for bioaffald inden 2030.

Særlige mål for andelen af kildesorteret affald.

At Kommissionen skal sætte mål for forebyggelse af affald. Her er den danske holdning ikke meldt ud.

Genanvendelsesmål for emballage på 10 procent. Dette forslag støtter Danmark på visse betingelser.

Kilde: Ingeniøren og Paraplyorganisationen EEB, der via kontakt til de enkelte landes regeringer har kortlagt holdningerne til de enkelte forslag. En afvisning af punkterne kan ifølge organisationen både dække over en konkret afvisning, men også at regeringen ikke vil melde sin holdning offentligt ud.

Ministeren afviser

Også Danmarks Naturfredningsforening (DN) undrer sig over den danske kamp for den laveste fællesnævner i EU:

»Vi håber selvfølgelig, at den danske regering får stof til eftertanke i forhold til den danske position i EU, efter de har modtaget anbefalingerne. Hvis Danmark, som erhvervspanelet anbefaler, skal være et foregangsland inden for cirkulær økonomi, må vi selvfølgelig også arbejde for konkrete mål og handling på EU-niveau. I stedet arbejder Danmark for det lavest tænkelige genanvendelsesmål,« siger Sine Beuse Fauerby, der er energi- og seniorpolitisk rådgiver i DN.

Hun henviser samtidig til beregninger, der viser, at en styrkelse af den cirkulære økonomi ikke kun vil dæmpe miljøbelastninger, men også skabe nye forretningsmodeller og nye job. 

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen mener til gengæld, at Danmarks position i EU flugter fint med regeringens ambitioner. I en e-mail til Information skriver ministeren:

»Regeringen har en klar ambition om at flytte Danmark i retning af en cirkulær økonomi, fordi der bliver stadig større pres på ressourcerne. At vi vil arbejde for mere cirkulær økonomi modarbejder ikke, at vi sætter realistiske mål for fælles genanvendelse på tværs af EU – særligt ikke, når medlemslandene har meget forskellige udgangspunkter.«

Esben Lunde Larsen henviser til, at Danmark genanvender ca. 45 procent af husholdningsaffaldet, mens flere andre medlemslande genanvender mindre end 25 procent.

»Derfor støtter Danmark et genanvendelsesmål for husholdningsaffaldet på 60 procent i 2030, som alle medlemslande og Kommissionen nu har valgt at bakke op omkring i de kommende forhandlinger om forslaget med Europa-Parlamentet, selvom denne målsætning jo altså vil være en meget stor udfordring for mange EU-lande,« skriver miljø- og fødevareministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Ja det var en noget anden historie end den, der omtaltes i P1 i går om de 27 råd til genanvendelse fra Løkke Rasmussens nedsatte erhvervsråd, der kom med deres rapport i går.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hm. . Hvorfor overraskes jeg mon overhovedet ikke?