Læsetid: 4 min.

Fagforbund frygter, at dygtige medarbejdere forlader SKAT ved udflytning

Som konsekvens af befolkningens lave tillid til SKAT vil regeringen opløse styrelsen og fordele opgaverne i ni forskellige styrelser, heraf syv nye. De nye styrelser skal placeres forskellige steder i Danmark, og medarbejdernes fagforeninger frygter, at dygtige medarbejdere vil stoppe
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) præsenterede på et pressemøde tirsdag regeringens plan om at afskaffe det nuværende SKAT og i stedet oprette et nyt skattevæsen, bestående af syv styrelser spredt ud over hele landet. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) præsenterede på et pressemøde tirsdag regeringens plan om at afskaffe det nuværende SKAT og i stedet oprette et nyt skattevæsen, bestående af syv styrelser spredt ud over hele landet. 

Kenneth Lysbjerg Koustrup

14. juni 2017

Det er regeringens politik at fordele offentlige arbejdspladser bredere i landet, og den plan skal omrokeringen af SKAT bidrage til.

Som konsekvens af den nye struktur for SKAT, som regeringen præsenterede tirsdag, forventes det, at 1.500 arbejdspladser enten oprettes uden for hovedstaden eller flyttes væk fra hovedstadsområdet. Det vækker bekymring i fagforeningerne for medarbejderne i SKAT.

Regeringen har nemlig i løbet af det seneste år gennemført en omfattende udflytning af statslige arbejdspladser, hvor tusindvis af jobs blev rykket til provinsen.

Ud af Djøfs mange ansatte i de udflyttede styrelser var det kun fem procent, der flyttede med arbejdspladsen, mens 12 til 15 procent nu pendler til arbejdet. Som konsekvens har flere styrelser mistet dygtige medarbejdere og fået længere sagsbehandlingstider.

Læs også

Sara Vergo, bestyrelsesformand i Djøf Offentlig, frygter, at det samme vil ske med udflytningen af SKAT’s styrelser.

»Hvis det kun er hver femte, der bliver i organisationen, så siger det sig selv, at der sker et kæmpe kompetencetab,« siger Sara Vergo, der omvendt er positiv over for regeringens udmelding om at ansætte 1.000 ekstra medarbejdere i skattevæsnet.

Syv nye skattestyrelser

Regeringen splitter SKAT op i syv nye afdelinger fra den 1. juli 2018. SKAT har allerede to separate styrelser i Skatteankestyrelsen og Spillemyndigheden, så det nye skattevæsen vil fremover bestå af ni styrelser. De syv nye afdelinger bliver fordelt følgende steder:

  • Gældsstyrelsen – Middelfart.
  • Vurderingsstyrelsen – Roskilde.
  • Skattestyrelsen – Hovedsæde i København, hovedområder i Ribe, Høje Taastrup og Aarhus.
  • Toldstyrelsen – Aarhus.
  • Motorstyrelsen – Aalborg.
  • Administrations- og Servicestyrelsen – Herning.
  • Udviklings- og Forenklingsstyrelsen – København.

Kilde: regeringen.dk

Skat vil lide

Den lange række af skandaler i SKAT har længe fået politikerne til at svede. Med regeringens nye struktur for SKAT håber den at kunne genoprette tilliden til håndteringen af skattekronerne og styrke kompetencerne inden for de enkelte områder. 

SKAT fungerer i dag som en enkelt styrelse med to separate afdelinger i Skatteankestyrelsen og Spillemyndigheden. De to grene bevares i deres nuværende form, mens hovedstyrelsen fra 1. juli 2018 bliver delt op i syv nye afdelinger. F.eks. vil inddrivelse af gæld til det offentlige og vurdering af ejendomme blive fordelt under hver sin styrelse.

Frem til 2021 forventer regeringen, at omkring 2.300 skattemedarbejdere vil gå på pension eller stoppe af naturlige årsager. Derfor skal der ansættes over 3.000 nye medarbejdere i SKAT inden for en kort årrække. Den udvikling sammenholdt med udflytningen af arbejdspladser betyder ifølge formanden for HK Stat, Rita Bundgaard, at SKAT uden tvivl vil »lide«.

»Afhængigt af hvor langt flytningerne skal pågå, så er der en del, der ikke kan flytte med. Og hvis man skal holde det sammen med, at der er en stor naturlig afgang i SKAT frem mod 2021, så bliver det rigtig svært at opretholde kompetenceniveauet,« siger hun.

Også i Dansk Told og Skatteforbund, der repræsenterer omkring 3.000 skattemedarbejdere i blandt andet revisionsafdelingen og på fogedområdet, frygter de et frafald i medarbejderstaben og et deraf følgende kompetencetab, hvis man ikke sørger for at lave en god plan for medarbejderne.

»Det er let nok at tænke i overordnede termer og sige, at omstruktureringen ser fornuftig ud. Men hvis man ikke prøver at individualisere processen for medarbejderne, så er det ikke så fornuftigt. Så siger lillemor derhjemme, at de ikke kan flytte, og så må man lade sig afskedige. Og det har vi ikke råd til. Derfor skal der være en masterplan og samhørighed for de 3.300, vi skal ansætte. Det er ganske voldsomt, og man kan sagtens få et kompetencetab,« siger forbundsformand Jørn Rise.

Skal ikke overdramatiseres

Fagforeningerne og forbundet skal dog ikke nødvendigvis frygte, at de nye styrelser bliver mindre kompetente. Der er rigeligt med veluddannede uden for København, siger professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh. I stedet skal man skelne mellem et tab i produktivitet og kompetencer.

»Man må kigge lidt ned i detaljerne, for når en sagsbunke vokser, så er det, fordi de nye medarbejdere uanset kompetencer ikke er lært op endnu. Det kan være et midlertidigt produktivitetstab og ikke et kompetencetab. Men det kan også være alvorligt nok,« siger han.

Et decideret kompetencetab er, når medarbejdere med uerstattelig viden frafalder. Det har der været eksempler på under regeringens tidligere udflytning af statslige arbejdspladser, siger han.

»Men erfaringerne, hvad angår mange typer job, er, at selvom man mister medarbejdere med ti års erfaring, så kan gode overleveringer til medarbejdere uden erfaring godt få organisationen op at køre. Så derfor skal vi ikke overdramatisere det,« siger Per Nikolaj Bukh.

Han forklarer, at djøf’erne er generalister, der generelt har en høj grad af fleksibilitet på arbejdsmarkedet, og at der derfor nok skal være nye jurister og økonomer, der kan tage over.

»Jeg er mere bekymret for specialisterne. Der er det vigtigt, at man ikke forestiller sig, at de tyve fremmeste skattejurister nu skal sidde i Middelfart. For så går de til en privat advokatvirksomhed, og det er ikke smart,« siger Per Nikolaj Bukh.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Sup Aya Laya

Det er jo dét der er meningen - at de dygtige medarbejder bliver i København.
Hvordan kan nogen tro at Venstre vil gøre noget 'godt' i forbindelse med inddrivelse af skat?

P.G. Olsen, Hans Larsen, Estermarie Mandelquist og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Nej, dette bliver endnu en katastrofe oven i den "gamle", hvor man også reducerede de erfarne og dygtige ældre medarbejdere + endnu flere - for at spare penge.
Dette "smarte nye tilbud til "udkanten" vil medføre endnu mere rod og sandsynligvis tab af penge, det har oven i købet den samme createur!

Sup Aya Laya, Estermarie Mandelquist og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Endnu en katastrofe... de her omlægninger betyder at de næste 2-5 år vil gå med at få den her ændring til at 'sætte sig'
Politikerne skal holde fingrene væk fra 'implementering' af 'faglige' ting. Det har de simpelt hen ikke forstand på. Den ene katastrofe afløses af den næste..

Det er tid til en ændring i det politiske system, systemet med politikere som ministre fra enevældens tid og en villig stab af embedsmænd, der gør hvad der bliver sagt har spillet fallit.

// Jesper

Carsten Munk, Sup Aya Laya og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

man kan ikke lade være med at trække på smilebåndet og tænke på de milliarder SKAT ikke kan inddrive... jeg er ikke et sekund bange for hjerneflugt fra SKAT - de hjerner der er der virker tilsyneladende ikke...

Christoffer Pedersen, Anne Eriksen og Jens Winther anbefalede denne kommentar
Ole Christiansen

Kuglestøderen fra LA har tidligere foreslået at nedsætte kontanthjælpen for folk der flytter til udkants-Danmark, fordi leveomkostningerne dér er lavere.
Gør dog det samme med de ansatte i skat, så vi kan være 100% sikre på, at der ikke er nogen kompetente medarbejdere tilbage der, af vanvare, kommer til at forstyrre erhvervslivet og de riges ret til selv at bestemme om de vil betale skat.

Tonny Helleskov, Hans Larsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Peter Frost - ja, der har nok været nogle før?
Hvad så med Folketinget - hvor skal vi flytte dem hen? Bornholm? Hvis de ikke vil, så finder vi nogle ordentlige, ærlige og menneskekærlige af slagsen"

Christoffer Pedersen

Selvfølgelig SKAL en fagforening udtrykke bekymring for hjerneflugt når medlemmernes arbejdsplads trues. Og det er heller ikke fedt for de ansatte der står og skal vælge mellem en fyreseddel eller flytte lang f.... i vold.