Læsetid: 8 min.

Fangekoret er et frirum, og man fucking glæder sig til at synge om søndagen

Voldsmænd, smuglere og indbrudstyve i flerstemmig falsetsang. Vi har altid haft en særlig måde at tænke straf og resocialisering på i Skandinavien, forklarer Kriminalforsorgens nye direktør, Thorkild Fogde, da Information møder ham til koncert med Fangekoret. Men selvom de resocialiserende indsatser har været en historisk succes, er modellen presset i disse år
David Jensen er 29 år og afsoner en dom på syv år for narkotikasmugling. Der står ’Fight’ tatoveret på hans venstre kind. Han har sunget med Fangekoret i halvandet år og er ikke i tvivl om, at det hjælper ham.

David Jensen er 29 år og afsoner en dom på syv år for narkotikasmugling. Der står ’Fight’ tatoveret på hans venstre kind. Han har sunget med Fangekoret i halvandet år og er ikke i tvivl om, at det hjælper ham.

Tine Sletting

7. juni 2017

»Dem, der er med i koret, kan jo bare stikke af,« siger 48-årige Felix og peger på den lille gård foran Christianskirkens gård, der fører ud til Christianshavns gader.

Han er mødt op for at se sine to kammerater synge med Fangekoret. De afsoner domme på henholdsvis ti og 12 år for narkokriminalitet.

»Men de ved godt, at det kun ville fucke det op for dem selv. Så ville ingen – hverken dem selv eller de andre gutter – komme ud og synge koncert. Så havde de ikke mærket solen skinne i dag,« forklarer Felix, der selv har afsonet lange domme for narkokriminalitet i både Danmark og Tyskland.

»I Danmark har man noget at leve for, mens man sidder inde. Man har noget at miste. Sådan er det ikke i udlandet.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
 • Niels Duus Nielsen
 • Lars Bo Jensen
 • René Arestrup
 • Ruth Gjesing
 • Erik Karlsen
 • David Zennaro
 • Oluf Husted
Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Lars Bo Jensen, René Arestrup, Ruth Gjesing, Erik Karlsen, David Zennaro og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

René Arestrup

Jeg håber inderligt, at den skandinaviske model overlever Søren Papes regime. Hvem - ved deres fulde fem - kan ønske sig amerikanske tilstande i de danske fængsler? Eller det, der er endnu værre?
Hvis man sætter sig for, at skabe et fængselssystem, der afspejler et indebrændt, folkeligt krav om hævn, må man nødvendigvis spørge sig selv om hvad det er vi så skaber?
Et system, der er skruet sammen til at behandle mennesker som alt andet end mennesker forekommer ikke blot ildevarslende i forhold til almindelige humanistiske principper, men rummer også en oplagt fare for, at fængslerne bliver forvandlet til veritable forbryderfabrikker, som fastholder fangerne i et asocialt, afstumpet og dybt korrupt menneskesyn.
Brutaliseringen bliver ganske vist forklædt i pæne termer som ’retfærdighed’ og ’retsfølelse’, men er udtryk for rendyrket idioti. For meningen er vel, at disse mennesker, på et tidspunkt, skal lukkes ud og leve sammen med alle os andre. Eller hvad?

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Henrik L Nielsen, Kenneth Jacobsen, Jakob Lilliendahl, Hans Larsen og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Mette Poulsen

Det ville nuancere debatten lidt, hvis man fik oplysninger om recidiv efter f.eks. 5 eller 10 år.

Vinklen omkring at nogle kriminelles afsoning med fodlænke eller samfundstjeneste resulterer i en forråelse af fængselsmiljøet kunne man godt kigge nærmere på.
De fleste har jublet over dette tiltag, men hvis det resulterer i værre forhold for de, som afsoner eller for den sags skyld arbejder der, så kan det være, det ikke er en god løsning hvis man ser helheden.