Læsetid: 8 min.

Forurening fra havbrug i Kattegat vil ramme beskyttede kyster

Miljø- og fødevareministeren mener, at der er et ’miljømæssigt råderum’ i Kattegat, som fiskeproducenter kan udnytte til at udlede mere forurening. Men beregninger viser, at næsten halvdelen af forureningen vil strømme ind til vandområder, som er beskyttet af EU’s miljøregler
Især vandområderne ved Nordsjælland, Anholt og Djursland (billedet) kommer til at blive ramt af stor tilførsel af kvælstof får den største tilførsel af kvælstof, hvis fiskeproducenter kommer til at udnytte det ’miljøsmæssige råderum’ i Kattegat.

Især vandområderne ved Nordsjælland, Anholt og Djursland (billedet) kommer til at blive ramt af stor tilførsel af kvælstof får den største tilførsel af kvælstof, hvis fiskeproducenter kommer til at udnytte det ’miljøsmæssige råderum’ i Kattegat.

Jakob Dall

13. juni 2017

Knap halvdelen af de 800 ton kvælstof, som regeringen vil give fiskeproducenter tilladelse til at udlede i Kattegat, kommer til at strømme ind til de såkaldte vandplanområder.

Det viser beregninger, som Information har lavet på baggrund af modeller fra DHI, der er en rådgivnings- og forskningsorganisation.

Vandplanområderne, der ligger nær kysten, er beskyttet af EU’s Vandrammedirektiv, og Danmark er derfor forpligtet til at forbedre deres miljømæssige tilstand. Direktivet forbyder også Danmark at forringe miljøtilstanden i de omfattede vandområder.

Men knap halvdelen af forureningen fra de havbrug, som regeringen vil tillade i Kattegat, kommer altså med al sandsynlighed til at strømme ind til vandplanområderne og risikerer dermed at være med til at forringe deres miljøtilstand. Det kan være i strid med EU’s miljøregler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thorsten Lind
  • John Hansen
  • Torben Arendal
  • Anne Eriksen
  • Lars Bo Jensen
  • Dorte Sørensen
  • Ruth Gjesing
  • Kristen Carsten Munk
  • Lise Lotte Rahbek
  • Eva Schwanenflügel
Thorsten Lind, John Hansen, Torben Arendal, Anne Eriksen, Lars Bo Jensen, Dorte Sørensen, Ruth Gjesing, Kristen Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det er skammeligt. Statsministeren har netop kritiseret Donald Trump for ikke at implementere Paris-aftalen. Men her i det hjemlige går det den stik modsatte vej.

John Hansen, Torben Arendal, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, John Drage Thomsen, Karen Grue, Holger Madsen, Christian Lucas, Jan Troelsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

"...råderum..."

Det mest forvrøvlede politiske instrument ovre fra Finansen. Det ministerium burde nedlægges.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, John Drage Thomsen og Karen Grue anbefalede denne kommentar
Ruth Gjesing

Om undslupne ørreder:
»De her vanskabte regnbueørreder sovser rundt inde i fjordene. De er manipuleret til alle sammen at være hunner, så man kan sælge deres rogn, og de spiser blandt andet havørredens æg,« siger Henrik M. Lomholt.
Det her er simpelthen sygt. Det er helt uforudsigeligt, hvad Esben Lunde Larsens planer kan føre til på sigt. Vi vil ikke ha' det!

John Hansen, Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, John Drage Thomsen, Karen Grue, Holger Madsen, Lise Lotte Rahbek og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Fint at Information kommer med kritik af denne lov, men hvorfor først nu? Lovforslaget L.111 blev fremlagt d. 15.12.2016, 1.behandlet d. 19.01.2017, der hvor det meste af debatten foregår, og endelig vedtaget d. 01.06.2017.

Var det ikke bedre hvis den danske presse interesserede sig mere for, hvad folketinget er ved at vedtage, der hvor tingene stadig kan ændres. I stedet for kun at komme med kritik når forslagene er vedtaget eller i mange tilfælde først år senere, når de uheldige konsekvenser viser sig.

John Hansen, Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Flemming Berger, Helene Kristensen, Anne Eriksen og John Drage Thomsen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

'Miljømæssigt råderum' er et udtryk, der indrammer en ualmindelig uambitiøs miljøpolitik og et forarmet natursyn.
Det er et udtryk, der er undfanget af snæver økonomisk tænkning og intet andet. Det er helt og aldeles blottet for betragtninger om æstetik, herlighedsværdier og - ultimativt - menneskelig trivsel.
Det er et udtryk, som afslører - og udstiller - beslutningstagerne i dette land - som fattige, visionsløse kræmmere, som er ude af stand til at tænke længere end kort og som forvalter noget, der er større og vigtigere end de er i stand til at forstå.
Og det vil - også - få økonomiske konsekvenser.

Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Flemming Berger, Ruth Gjesing, Søren Kristensen, Ebbe Wagner Smitt, Anne Eriksen, Karen Grue, Leif Høybye, Bjarne Bisgaard Jensen, John Drage Thomsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

En kyllingesandwich til en tyver og den med laks for en tier. Forbrugeren bestemmer, det er sådan det bli´r.