Nyhed
Læsetid: 4 min.

Genbrugssucces fører ikke til hævet dansk EU-ambition

Danmark ser ud til at nå mål for genbrug af husholdningsaffald flere år før fristen. Alligevel holder regeringen fast i dansk position med lavere EU-mål end foreslået af EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet
Danskerne bliver bedre og bedre til at sortere affald til genanvendelse. Den samlede genanvendelse af husholdningsaffaldet er steget fra 40 pct. i 2013 til 46 pct. i 2015. 

På billedet ses en genbrugsstation i Horsens, hvor affald bliver sorteret. 

Danskerne bliver bedre og bedre til at sortere affald til genanvendelse. Den samlede genanvendelse af husholdningsaffaldet er steget fra 40 pct. i 2013 til 46 pct. i 2015. 

På billedet ses en genbrugsstation i Horsens, hvor affald bliver sorteret. 

Mathias Svold

Indland
15. juni 2017

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vil ikke skærpe Danmarks holdning til et kommende EU-mål for genanvendelse af husholdningsaffald, selv om nye tal tyder på, at regeringens bud på et EU-mål er væsentlig mindre ambitiøst, end det vi faktisk er på vej til at nå herhjemme.

Det fremgår af nye data fra Miljøstyrelsen.

»Vi bliver bedre og bedre til at sortere affald til genanvendelse,« lyder den gode nyhed i styrelsens netop offentliggjorte Affaldsstatistik 2015.

»Den samlede genanvendelse af husholdningsaffaldet er steget fra 40 pct. i 2013 til 46 pct. i 2015,« hedder det i styrelsens pressemeddelelse.

Hvis denne trend holder, når Danmark målet om 60 pct. genanvendelse af husholdningsaffald adskillige år før tid.

»Regeringen mener, at et ambitiøst og realistisk mål i 2030 er 60 pct.,« skrev miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen tilbage i februar på sin facebookside.

»Siden 2000 har vi i Danmark hvert år forbedret vores genanvendelsesprocent med cirka én procent. I dag genanvender Danmark 45 pct. af husholdningsaffaldet,« oplyste ministeren dengang med afsæt i data fra 2014.

Med en fortsat vækst i genanvendelsen på én pct., ville man således i 2030 nå op på netop de 60 pct., ministeren nævnte.

I samme ombæring meddelte ministeren, at regeringen i EU’s forhandlinger om fælles genanvendelsesmål vil arbejde for 60 pct. i 2030 – lavere end EU-Kommissionens udspil på 65 pct. og mærkbart lavere end Europa-Parlamentets ønske om 70 pct.

Denne danske position har fået de europæiske miljøorganisationers netværk, European Environmental Bureau (EEB), til her i avisen at kritisere den danske regering for at være »bagstræberisk«.

De nye data fra Miljøstyrelsen viser, at genanvendelsen af husholdningsaffaldet i den senest opgjorte toårsperiode – 2013-15 – ikke som tidligere er vokset med blot én pct. om året, men med hele tre pct. Fortsætter denne udvikling, nås de 60 pct. ikke i 2030, men allerede om knap fem år regnet fra 2015, dvs. før 2020.

Mere ambitiøse end regeringen

Hos Dansk Affaldsforening, der har kommuner og kommunale affaldsselskaber som medlemmer, anser direktør Jacob Hartvig Simonsen det for sandsynligt, at den opløftende trend vil holde.

»En fortsat positiv udvikling afhænger af, hvad kommuner og affaldsselskaber iværksætter af nye ordninger. Det er min helt klare forventning, at denne udvikling vil fortsætte. I dag er det således ikke alle kommuner og affaldsselskaber, der har ændret indsamlingsordninger, men der er rigtig mange, der enten er på vej eller overvejer at gøre det,« siger Jacob Hartvig Simonsen.

»Det vil være mit bud, at vi når op på de 60 pct. tidligere end 2030.«

– Er det så ikke meget defensivt af regeringen at slås for et EU-mål, der er lavere?

»Det kan man sagtens sige. Vi er mere ambitiøse end den danske stat og vil gerne have genanvendelse endnu længere op – det arbejder vi for sammen med vore europæiske partnere,« siger affaldsdirektøren.

Miljø- og fødevareministeren bifalder, at det går mærkbart fremad og hurtigere end ventet med genanvendelsen af husholdningsaffald.

»Den nyeste udvikling i genanvendelsen kunne indikere, at Danmark vil være i stand til at opfylde 60-pct.-målsætningen for genanvendelse af husholdningsaffald før 2030,« skriver Esben Lunde Larsen i en mail til Information.

»Det kan vi jo kun glæde os over, ligesom det åbner mulighed for, at vi i Danmark kan nå endnu længere end 60 pct. i 2030. Vi skal dog være opmærksomme på, at den stigningstakt, vi har set de sidste to år, alt andet lige må forventes at flade ud i takt med, at genanvendelsen forøges.«

Fastholder det lave EU-mål

Den hjemlige fremdrift betyder imidlertid ikke, at ministeren vil ændre Danmarks position i forhandlingerne om EU-målet for 2030.

»Danmark har støttet et fælles genanvendelsesmål for husholdningsaffald og emballageaffald i hele EU, som er realistisk at nå,« siger Lunde Larsen med henvisning til de 60 pct., som regeringen holder fast i.

Kommissionens oprindelige udspil på 65 pct. genanvendelse i 2030 har ifølge EEB haft opbakning fra bl.a. Sverige, Frankrig, Holland, Belgien, Italien og Østrig, mens Danmark har været i selskab med en række østeuropæiske lande og Tyskland med kravet om kun 60 pct. Ifølge ministeren er der imidlertid nu skabt opbakning fra alle medlemslande samt fra kommissionen til de 60 pct. Det skal der nu forhandles om med Europa-Parlamentet, som indtil nu har forlangt 70 pct. som mål.

»60 pct. som fælles EU-mål betyder, at det bliver en gratis omgang for Danmark. Alt tyder på, at vi når det mål stort set uden at gøre noget ekstra,« siger Sine Beuse Fauerby, seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Et fælles EU-mål på 60 pct. for husholdningsaffaldet er i virkeligheden mindre ambitiøst end et dansk mål på 60 pct., fordi EU definerer husholdningsaffald bredere end Miljøstyrelsen, dvs. også omfattende bygge-, anlægs- og haveaffald som er lettere at genbruge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Bo Jensen

Den nuværende regering har opfundet ordet 'overimplementering' hvor et hvert tiltag der forbedrer miljøet,ud over de absolutte minimumskrav fra EU, er at betragte som et angreb på vores konkurrenceevne.